Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Elysium

Recenze: akční sci-fi nářez Elysium

Vydáno: 26.08.2013 17:00 v sekci Recenze | Premiéry - Adam Hencze | foto: facebook tvůrce

Jeden by si nad letošní blockbusterovou sezonou tiše povzdechl a rekapituloval. To by ale nesměla proběhnout Blomkampova ofenziva s jeho Elysiem - šťavnatě nasáklým sci-fi, které v mnoha ohledech rve tlamy všem Kaiju a rozkládá i Snyderův supermanovský reboot.

ElysiumRecenzoval/a Adam Hencze dne 26.08.2013 17:00. Jeden by si nad letošní blockbusterovou sezonou tiše povzdechl a rekapituloval. To by ale nesměla proběhnout Blomkampova ofenziva s jeho Elysiem - šťavnatě nasáklým sci-fi, které v mnoha ohledech rve tlamy všem Kaiju a rozkládá i Snyderův supermanovský reboot. Hodnocení: 3.5

Elysium

Elysium
Drama / Thriller / Sci-Fi / Akční
USA, 2013 , 109 min.

Režie: Neill Blomkamp
Scénář: Neill Blomkamp
Kamera: Trent Opaloch
Herci: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley, Alice Braga, Diego Luna, Wagner Moura, William Fichtner, Brandon Auret, Josh Blacker, Emma Tremblay, Jose Pablo Cantillo, Maxwell Perry Cotton, Faran Tahir, Adrian Holmes, Jared Keeso

Česká premiéra: 29.08.2013

Distributor: Falcon

Elysium hodnocení na Kinobox.cz: 71.04 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Osobně si hýčkám filmaře se svěžími a nezvyklými způsoby režie - a vězte, že jsou žánry, které potřebují novátorské přístupy jako sůl. Jemu se podařilo skloubit tyto požadavky s úspěchem u kritiků a se schváleným budgetem na další film podobného ražení. Rodáka z Johannesburgu si proto vážím o to víc a s chutí sleduji jeho současnou práci. Neill Blomkamp totiž oplývá zvláštní schopností - je schopen diváka překvapit i po tom, co na svět vypustil svůj strhující sci-fi debut District 9.

Matt Damon ve filmu  / ElysiumNa rovinu, Elysium je recyklace na jedničku s hvězdičkou. Pokud půjdete do kina se zkušeností s District 9, uvidíte opět spoustu záběrů na přecpané a smradlavé slumy ve žlutohnědém filtru, tentokrát se změnou lokace z JAR do Los Angeles. Příběh sleduje hlavní postavu, která se opět osudově změní nějakým konkrétním přičiněním z budoucnosti (tentokrát je to namísto mimozemského osvěžovače ozáření ve výrobně robotů), s nímž je přímo konfrontována, a musí se tak zapojit do dění s hlavním rozporem děje. V District 9 se letělo na mateřskou loď emzáků, v Elysiu na loď boháčů.

Budoucnost se se spodní vrstvou lidí moc nemazlí - kontrastem hluboké chudobě je obrovský technologický pokrok (všeléčící medi-kóje a zbraňové skeletony ala Deus Ex) s buržoazií zalezlou na gigantické vesmírné stanici. Ta má kromě umělé atmosféry, gravitace a pekelně ostré Jodie Foster také dost nedomyšlené vedení a bezpečnost. Země je přelidněná a nemocná, jediné, co ISS ve verzi velkého bratra ohrožuje, jsou nelegální lety uprchlíků, kteří se chtějí na stanici ve zmíněných kójích vyléčit.

A podívaná je to parádní. Megakorporace ovládané výkonnými řediteli z oběžné dráhy, bezpečnostní absolutiska Foster nemilosrdně sestřelující uprchlické raketoplány, eye-candy záběry na modelky z rajských zahrad Elysia, nemilosrdný život v chudobě slumů, interakce člověka s roboty-kurátory a desítka dalších věcí. Osobně by mi nevadilo dívat se na běžný život pozemšťana v roce 2154 - tak moc je fungování světa promyšleno.

Matt Damon ve filmu  / ElysiumBohužel, jak si Blomkamp vymazlil setting, všechny blbovinky a vychytávky do nejmenších detailů, zklamal tam, kde to bolí nejvíc. V jeho psaní chybí zdravá dávka umírněnosti, a bohužel, vařící kotel dalších věcí. Děj je proto až příliš fatální a zbytečně strojený. Ve zkratce: z nuly hrdinou, který může spasit planetu. Za perfektní dynamikou akce, úžasným CGI a rychlým střihem se to dá ignorovat, ale tu pětku na ČSFD Neillovi prostě nedáte. A to i přesto, že vybudoval vesmír, ve kterém bych se za nějakou žánrovou trilogii, promakaný seriál nebo počítačovou hru vůbec nezlobil.

Na druhé straně, v dramatických konfliktech charakterů a vlastně v postavách samotných je scénář postaven do překvapivě lidských rozhodnutí - hlavní motivací je u kladných hrdinů přežít, popřípadě zachránit své potomstvo. Matt Damon se po dojemné zvířecí historce nad leukémií prorostlou dcerkou neslituje, a to i přesto, že její matka je jeho největší crush z mládí. Sobecké výše s nadvládou nad Elysiem teď nechávám stranou - za sto padesát let prostě budete muset myslet hlavně na sebe.

Fotografie z filmu  / ElysiumAudiovizuál je strhující a perfektně pracuje s kombinací ruční kamery, všemožných záběrů ze vzduchu a občas nějakou tou zpomalovačkou. Damon je jako vedoucí osazenstva v roli Maxe příjemně stravitelný, to samé platí i o zbytku herců - včetně parádní záporácké role Sharlta Copleyho. Obraz a zvuk vypadá/zní skvěle, budoucnost je až nebezpečně skutečná a nabízí srovnání s geniálními Potomky lidí Alfonse Cuaróna, jehož vize lidstva byla podobně ponurá. 

Fanoušci žánru budou v sedmém nebi, to je už ale jasné z trailerů. Poznají režisérovo pomrkávání včetně scén, kdy mají čelisti padat na uslintaný koberec. Víc prozrazování pro ně už nebude - po skončení projekce budou ale určitě chtít víc, to je zaručeno. Proč? Blomkamp uspěl, a to i přes uklopýtaný konec s nemalou skupinou otazníků. Ty budou divákovi útočit do dějové logiky stejně jako parta důchodců při ranní otvíračce akcemi nasáknutého Lidlu. Slast z perfektně odvedené filmařiny bude ovšem mnohokrát silnější. Chceme víc, Neille.

Trailer filmu Elysium

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Temný případ - Night Country (05.12.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Temný případ - Night Country (28.09.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Nyad (08.09.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Rambo uvízl v pavučině Gran Turisma (09.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 10: deset nejlepších filmů Harveyho Keitela (13.05.2023 11:25 v Články | Publicistika)
- Cillian Murphy je Oppenheimer v novém traileru (09.05.2023 07:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Teaser: True Detective: Night Country (13.04.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Air: Zrození legendy je nenápadné, ale výborné dobové drama (08.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Papežův vymítač zrodil legendu Super Mario Bros. (05.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Old Shatterhand bojuje s prázdnotou a kreslí portrét dívky v plamenech (06.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu