TV tipy: Akční výplachy i náročnější dramata

Vydáno: 23.08.2013 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V posledním prázdninovém týdnu se v televizi můžete těšit na různorodou směsici filmů všech žánrů. Náročnější divák může zvolit méně známá vztahová dramata, ten méně náročný zase akční výplachy typu G.I. Joe nebo Armageddon.
G.I. Joe (G.I. Joe: The Rise of Cobra) (sobota 24. 8., Nova, 20.20 - 22.30)

Plakát filmu G.I. Joe / G.I. Joe: The Rise of CobraAkční snímek založený na sérii plastových hraček je jedním velkým dobrodružstvím a tzv. výplachem. To znamená, že postavy nemají hloubku, logika si vzala volno a celá zápletka je přitažená za vlasy. Jenže režírující Stephen Sommers vsadil velmi správně na tzv. první signální a divákovi naservíroval zdařilou akci, hodně výbuchů, charismatické Dennise Quaida a Channinga Tatuma a sexy Siennu Miller a Rachel Nichols. Jen ty triky možná mohly být lepší.

Synopse: G.I. Joe je organizace, která disponuje nejmodernější technologií a těmi nejpovolanějšími lidmi a dohlíží na bezpečnost celého světa. V jejím hledáčku se aktuálně ocitá zbrojařská firma Destro a také tajemná organizace Kobra, jejíž aktivity vedou svět do chaosu. Situace je o to horší, že tento spolek je skoro stejně vybaven jako G.I. Joe. 

Zajímavost: Klíčová akční scéna v podobě zběsilé automobilové honičky byla natáčena v Praze.

Oficiální trailer filmu G.I. Joe / G.I. Joe: The Rise of Cobra

Mezi cizinci (Between Strangers) (sobota 24. 8., Nova Cinema, 23.50 - 01.35)

Plakát filmu Mezi cizinci / Between StrangersNenápadné kanadsko-italské drama sází na realističnost, propracované postavy a výborný scénář. Režírující Edoardo Ponti se mohl opřít i o výtečné obsazení, jemuž dominuje legendární Sophia Loren, vedle které se mimo jiné objeví i Pete Postlethwaite, Mira Sorvino nebo Deborah Kara Unger. Na škodu budiž to, že příběh může někomu přijít ne úplně zajímavý a vykalkulovaný a příliš pomalé tempo.

Synopse: Olivia (Sophia Loren) celé roky tajně kreslí a svou cestu pomalu nachází k dceři, kterou její otec donutil k potratu. Natalia (Mira Sorvino) je fotografka, která se vrací ke své první titulní straně a pátrá po osudech Angolanky, jíž na ní zachytila. Violoncellistka Catherine (Deborah Kara Unger) zase touží po pomstě svému otci, jehož viní ze smrti matky. Životy těchto tří žen se brzy osudově protnou. 

Zajímavost: Ponti je i autorem scénáře.

Originální trailer filmu Mezi cizinci / Between Strangers

Zabijáci (The Killers) (neděle 25. 8., ČT2, 12.10 - 13.45)

Plakát filmu Zabijáci / The KillersNa čtyři Oscary nominované noirové drama potěší hlavně všechny fanoušky žánru. Adaptace povídky Ernesta Hemingwaye se může pyšnit nádhernou černobílou kamerou, s tím souvisejícím pohrávaním se světlem a stínem, temnou atmosférou a také zajímavým a nelineárním scénářem, který vše oživuje. V hlavních rolích se objevují charismatický Burt Lancaster a krásná a sexy Ava Gardner. Škoda jen, že režisér Robert Siodmak neodvyprávěl vše o něco svěžeji a místy je hodně rozvláčný.

Synopse: Dva zabijáci přepadnou malé městečko a zabijí obsluhujícího benzinové stanice, který je očekával. Vyšetřující policista se snaží přijít na motivy obou pachatelů, ačkoli jeho nadřízený případ považuje za banalitu. Přesto vyplouvají na povrch zajímavé věci. 

Zajímavost: Snímek je jednou z mála adaptací některého z Hemingwayových děl, která se líbila i samotnému spisovateli.

Originální trailer filmu Zabijáci / The Killers

Maraton lásky (Run, Fatboy, Run) (neděle 25. 8., Nova, 16.05 - 17.50)

Plakát filmu Maraton lásky / Run Fatboy RunPřekvapivě slušný režijní debut Davida Schwimmera sice trpí přílišným využíváním klišé a nejasnou žánrovou vyhraněností, neboť komické momenty se místy hodně bijí s těmi vážnějšími, ale rozhodně jde o příjemný kousek. To je do značné míry dáno i poměrně vtipným scénářem, který napsal Simon Pegg, jenž si zahrál i hlavní roli. V těch dalších uvidíte kupříkladu Thandie Newton nebo Hanka Azariu. Víceméně ideální a nenáročná záležitost na víkendové odpoledne.

Synopse: Hlídač v obchodě Dennis (Simon Pegg) neustále shání peníze na nájem a ani charakter není tím, co by ho zdobilo. Před pěti lety totiž utekl své těhotné snoubence Libby (Thandie Newton) od oltáře. Až příliš pozdě si ale uvědomil, že ji stále miluje. Šanci na to jí to dokázat možná získá už při charitativním maratonu, který se v jeho městě chystá a kterého se zúčastní i Libbyin nový přítel Whit (Hank Azaria). Pokud by ho Dennis porazil, možná by mohl ženu svého srdce získat zpátky.

Zajímavost: Schwimmer si neodpustil cameo a mihl se v roličce muže s čepicí, který při maratonu podá Dennisovi pivo.

Oficiální trailer filmu Maraton lásky / Run, Fatboy, Run

V pasti (Hard Candy) (neděle 25. 8., ČT2, 21.35 - 23.15)

DVD obal filmu V pasti / Hard CandyDrsný a svým způsobem provokativní snímek, který neznalého diváka mnohdy překvapí. Režírující David Slade totiž naláká na úplně něco jiného, aby po pár minutách úplně otočil a naservíroval drsný a místy i hodně brutální thriller. Povedenou vizuální stránku doplňují fantastičtí Ellen Page a Patrick Wilson, jejichž psychologický souboj je radost sledovat. Jde jen o to, jak přijmete ústřední zápletku a fakt, že čtrnáctiletá dívka někdy dokáže opravdu dost nepravděpodobné věci.

Synopse: Hayley (Ellen Page) je chytrá čtrnáctiletá dívka, která se přes internet seznámí s módním fotografem Jeffem (Patrick Wilson). Když si dají sraz v kavárně, je Hayley jasné, že muž není tím, kým se dělal a ač působí uhlazeně, skrývá něco děsivého. Přesto přijímá nabídku a odjíždí k němu domů.

Zajímavost: Ve snímku zazní pouhých devět minut hudby.

Originální trailer filmu V pasti / Hard Candy

Nevěrná (Unfaithful) (neděle 25. 8., Nova, 22.05 - 00.20 / pondělí 26. 8., Nova Cinema, 01.30 - 03.25)

Plakát filmu Nevěrná / UnfaithfulLehce nadprůměrné drama zaujme zejména na začátku, kdy se atraktivně rozjíždí, jenže brzy se vše vrátí do typických žánrových kolejí, z nichž už nevyjede. Režírující Adrian Lyne naštěstí stále zvládá vytvořit zajímavou erotickou atmosféru a natočit žhavé a vkusné milostné scény, jenže příběh, který vypráví, je tuctový a neoriginální. Alespoň obsazení, jemuž dominuje na Oscara nominovaná Diane Lane, je více než slušné a ani tradičně lehce toporný Richard Gere nijak zvlášť nevadí. Zamrzí i nesmyslně dlouhá stopáž.

Synopse: Stále atraktivní Connie (Diane Lane) žije spokojený život s manželem a osmiletým synem. Při cestě do města se seznámí s pohledným Paulem (Olivier Martinez), který ji zavede do bytu plného starodávných knih. Connie na něho nepřestává myslet a brzy se z nich stávají milenci. Oklamaný manžel (Richard Gere) však něco tuší a nechá ženu sledovat.

Zajímavost: Snímek je remakem dramatu Claudea Chabrola.

Originální trailer filmu Nevěrná / Unfaithful

Tělesné vztahy (Carnal Knowledge) (pondělí 26. 8., ČT2, 21.50 - 23.25)

Plakát filmu Tělesné vztahy / Carnal KnowledgeTéměř neznámý počin Mikea Nicholse je vydařeným vztahovým dramatem sestávajícím většinou z břitkých a v mnohém pravdivých a nadčasových dialogů o vztazích a sexu. Jak je tvůrcovým zvykem, diváka uvádí rovnou do děje bez dlouhých okolků, takže někomu může později chybět určitá motivace postav. V hlavní roli překvapí zejména písničkář Art Garfunkel, který drží krok s jako vždy skvělým Jackem Nicholsonem. Vedle nich se objeví i na Oscara nominovaná Ann-Margret. Výrazným nedostatkem jsou snad jen zmiňovaná přemíra dialogů a určitá divadelnost.  

Synopse: Sandy (Art Garfunkel) a Jonathan (Jack Nicholson) se znají už z dob vysoké školy a nemají před sebou takřka žádné tajnosti. Oba zároveň momentálně prochází vleklou krizí. Každý jejich pokus o navázání smysluplného vztahu totiž končí velkým neúspěchem. Jak z této situace ven?

Zajímavost: V postelové scéně mezi Sandym a Susan se vůbec poprvé ve filmu objevil záběr na kondom.

Originální trailer filmu Tělesné vztahy / Carnal Knowledge

Travička zelená (Pineapple Express) (úterý 27. 8., Smíchov, 20.50 - 22.45)

Plakát filmu Travička zelená / Pineapple ExpressAmerická krimikomedie dojíždí hlavně na to, že se v ní nic moc neděje a potřebná zápletka působí až příliš béčkově a násilně. Scénář je sledem několika epizod, které jsou sice vtipné, ale překvapivě ne tolik, jak by divák očekával. Naštěstí tu nechybí pár hlášek a humorných situací. Své si uhrají i Seth Rogen a James Franco. Škoda, že režie Davida Gordona Greena je místy nejistá a některé scény jsou delší, než by se slušelo. Na druhou stranu je tu zajímavá a překvapivě drsná akce.

Synopse: Poslíček Dale (Seth Rogen) je flákač, který většinu času tráví hulením trávy. Jeho kamarád Saul (James Franco), který je i jeho dodavatelem, na tom není o moc lépe. Jejich klidný život ale skončí ve chvíli, kdy se Dale stane svědkem vraždy, v níž jsou zapleteni i policisté. A jelikož je zrovna v rauši, zpanikaří a je spatřen. Od tohoto momentu jde o život úplně všem.  

Zajímavost: Jde o první snímek s marihuanovou tématikou, který celosvětově vydělal přes sto milionů dolarů.

Originální trailer filmu Travička zelená / Pineapple Express

Dům (Dom) (úterý 27. 8., ČT2, 21.40 - 23.-20)

Plakát filmu Dům / DomČesko-slovenské drama je na naše poměry unikátní v tom, že neoplývá přílišným množstvím dialogů, ale spoléhá spíše na mimiku a gesta. Důležité bylo tudíž obsazení, které si režijně debutující Zuzana Liová pohlídala. Hlavní role svěřila výtečným Miroslavu Krobotovi a Českým lvem oceněné Taťjaně Medvecké. Taktéž další a povětšinou neznámé tváře příjemně překvapí. Co už příliš nepotěší, jsou určitá epizodičnost děje a řešení mnoha problémů, z nichž většina vyšumí. Přesto ale slušná záležitost.

Synopse: Mrzoutský Imrich (Miroslav Krobot) staví dům pro svou mladší dceru Evu (Judit Bárdos), do něhož přenáší veškeré ambice, které v nepříznivé době totalitního režimu nemohl realizovat. Na dvoře už ovšem jeden nedostavěný dům stojí - byl určen pro pro Evinu sestru Janu (Lucia Jašková), která se otci vzepřela a on ji vymazal ze svého života. Možná i proto se Eva bojí říct, že po maturitě by se ráda osamostatnila. 

Zajímavost: Snímek získal ocenění na filmovém festivalu v Palm Springs v kategorii New Voices / New Visions, což se žádnému tuzemskému ani slovenskému filmu nepodařilo.

Originální trailer filmu Dům / Dom

Armageddon (Armageddon) (čtvrtek 29. 8., Prima Cool, 21.50 - 00.50)

Plakát filmu  / ArmageddonAkční dobrodružný thriller je typickým produktem megalomana Michaela Baye. Na diváka tak čekají velkolepé akční scény, exploze a samozřejmě i těžce nereálný scénář, s nímž už tvůrce vskutku dost přestřelil. I nezbytný americký patos tu působí hodně směšně a jen velmi těžko snesitelně. Přes míru je i stopáž, která je vskutku chvílemi nesnesitelná. Kladem jsou určitě skvělí herci, mezi nimiž nechybí Bruce WillisBilly Bob Thornton, Liv Tyler, Steve Buscemi nebo poněkud prkenný Ben Affleck, některé vtipné hlášky a momenty a slavný písničkový soundtrack. Ukázkový příklad "devadesátkového" hollywoodského velkofilmu.

Synopse: Na Zemi se řítí asteroid veliký jako Texas, což znamená, že za osmnáct dní přestane existovat. Pokud ji ovšem nezachrání někdo, kdo by na asteroid doletěl, zavrtal hluboko pod jeho povrchem jaderné nálože a odpálil je. Tím někým se stává parta drsných naftařů, kterou vede Harry Stamper (Bruce Willis). V rámci záchrany světa se tak všichni vydávají na dost možná sebevražednou misi.

Zajímavost: Štáb mohl díky proamerickému scénáři natáčet i v místech, která jsou určena pouze pro NASA.

Originální trailer filmu Armageddon / Armageddon


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY