Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Percy Jackson: Moře nestvůr

Recenze: Percy Jackson se utopil v Moři nestvůr

Vydáno: 14.08.2013 17:30 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Percy Jackson dospívá a znovu musí svádět boj s různými příšerami, aby udržel světovou rovnováhu. Vedlo se mu tentokráte filmařsky lépe než před třemi lety? A máme co dělat s novou teenagerovskou ságou?

Percy Jackson: Moře nestvůrRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 14.08.2013 17:30. Percy Jackson dospívá a znovu musí svádět boj s různými příšerami, aby udržel světovou rovnováhu. Vedlo se mu tentokráte filmařsky lépe než před třemi lety? A máme co dělat s novou teenagerovskou ságou? Hodnocení: 1.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Před třemi lety zaútočil na světová kina první díl podle teenagerovské fantasy ságy o polobohovi Percym Jacksonovi s podtitulem Zloděj blesku. A i když nešlo o žádný zázrak, komerčně to tak zlé nebylo a proto se začalo mluvit o pokračování, které by definitivně rozhodlo, zda se z této značky stane potenciální sága, nebo se bude poroučet do věčných lovišť. Moře nestvůr, jak jeho název zní, přichází právě teď.

Logan Lerman, Alexandra Daddario, Brandon T. Jackson ve filmu Percy Jackson: Moře nestvůr / Percy Jackson: Sea of MonstersJelikož Percy Jackson dospěl do puberty, kdy jsou normální děti těžko zvladatelné, natožpak děti bohů, útočiště nalezl v tzv. Táboru Polokrevných, kde žijí všichni, kteří mají za rodiče jednoho boha, nebo bohyni. Školní rok tu proběhl klidně, jenže poslední den před prázdninami se všechno začne hodně kazit. Táboru totiž hrozí zničení, neboť někdo se chystá vypustit Kronose, jednoho z prvních Titánů a otce nejvyšších olympských bohů. Do toho ještě zmizí Percyho kamarád Grover. Percy se ho tak společně s dalšími přáteli vydává hledat a přitom se pokusí získat vzácné Zlaté rouno, které by mohlo svět polobohů zachránit.

Najít na Moři nestvůr nějaká pozitiva je dost těžký úkol. Celý film na mě působil tak, že se do kina dostal nějakým omylem a vyjímal by se spíše na videu a později ve víkendovém dopoledním bloku jedné z komerčních televizních stanic. Navíc mi svým přístupem připomínal podobné žánrovky, které se točily někdy v devadesátých letech minulého století. Tvůrčí přístup je totiž hodně podobný.  

Předně se celý děj ohání různými bohy a polobohy, kteří tu ale nejsou nikterak ukázáni ani znázorněni a kdyby se o nich nemluvilo, vůbec bych si nevšiml, že tu mají být nějak zainteresovaní. Mytologie tudíž vůbec nefunguje a s lehkou nadsázkou řečeno si postavy mohou dělat, co se jim zlíbí, aniž by nějak pocítili boží hněv, což je poměrně na pováženou. A ono je to vlastně úplně jedno, protože všichni jsou tak nezajímaví a špatně napsaní, že vám bude ukradené, co se s nimi dál stane.

Logan Lerman, Alexandra Daddario ve filmu Percy Jackson: Moře nestvůr / Percy Jackson: Sea of MonstersTotéž vlastně platí o z drtivé většiny neznámých hercích, kteří jsou buď nevýrazní (Logan Lerman, Alexandra Daddario), přehrávají (Brandon T. Jackson), nebo jsou děsivě křečovití (Jake Abel jakožto "záporák" je takřka výsměch), případně působí, jakoby sem spadli z úplně jiného filmu (minirolička Stanleyho Tucciho). To je pak logicky těžké si k někomu vypracovat nějaký vztah a držet mu palce, natožpak se o něho třeba bát.

Celé je to navíc tak korektní, až je to směšné. Postavy, které se milují, si to ani neřeknou, ani se nepolíbí, což je v dnešní internetové době opravdu hodně zpátečnické a až alibistické. Paradoxně s nejméně poškozeným štítem ze všeho vychází režírující Thor Freudenthal, který se snaží zachránit, co se dá. A zpočátku se mu to i daří, protože nabídne několik zajímavých a funkčních kamerových průletů a invenčních záběrů. Ale to je bohužel všechno.

Brandon T. Jackson, Logan Lerman, Alexandra Daddario ve filmu Percy Jackson: Moře nestvůr / Percy Jackson: Sea of MonstersAkce je sice v jeho podání jakž takž zvládnutá a přehledná, jenže dost sterilní a nezáživná. Jinak toho příliš dělat nemůže. Na monstrech, která mají být hrozivá, je znát CGI původ a v kooperaci s herci to vše působí jako typická video záležitost béčkové kvality. O 3D tedy nemá cenu se příliš bavit, neboť tu není nijak zvlášť výrazné a doděláváno bylo až postprodukčně, takže některé scény "vypadají divně". 

Český distributor se navíc v rámci širší přístupnosti ke vší škodě rozhodl pro dabovanou verzi, což se neukázalo být jako šťastně řešení. Ne že by české znění bylo vyloženě špatné, ale viditelně ničí dost možná jediný trumf, který sníměk má, tj. hlášky a vtipy, které jsou v češtině křečovité a vysloveně nucené a nevzbudí ani pousmání. Škoda.

Percy Jackson: Moře nestvůr je film, který podle mého názoru nemá v kinech co dělat. Působí jako typická direct-to-DVD záležitost, která pobaví úzkou skupinu lidí a na menší obrazovce / monitoru jí to přece jen bude slušet o dost víc. Pak by možná i celkové hodnocení bylo alespoň o bodík lepší.

Český trailer filmu Percy Jackson: Moře nestvůr / Percy Jackson: Sea of Monsters

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
3/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • ! (Vireta Lupis Velarysová, 30.08.2013 23:38) Reagovat

    Dobrý den, přečetla jsem si vaši recenzi a velice mě pobavila. Souhlasím, Percy Jackson je B film, ale pro někoho, kdo nečetl knihy (samozřejmě to byste nemohl zvládat číst pro každý film) je to možná ubohé, ale 1. série Percyho Jacksona má 5 knih a herci "kteří se milují" si to řeknou až na konci 5. dílu a tím jsou všechny knihy zajímavé a napínavé. Já osobně upřednostňuji knihy Percyho Jacksona. Chápu, že v očích někoho, kdy ty naprosto skvělé a mé nejoblíbenější knihy nečetl, (díky bohům za Ricka Riordana) to může přijít ubohé, moc narychlo atd., ale v 2. díle knihy se toho stalo opravdu moc a museli to tam bohužel vmáčknout. Doufám, že až vyjdou další díly, děj se vyjasní. Chápu i to, že něco může být i nesrozumitelné, ale pochopte...Bohové tam budou později. Mají lepší věci na práci, než se jen tak ukazovat mezi polobohy. A nemohou si dělat, co chtějí! Když někdo čte knihy, ví to. V knihách je to srozumitelnější (ale to asi vždy). Jsou tam i scénky, které by člověk, co četl knihu pochopil, ale ti co ne, by to potřebovali více rozebrat a vysvětlit. Trochu mi připadalo, že jste narážel na obsazení herců, které je mimochodem velice korektní. Např. Logan Lerman je sexidol náctiletých dívek a díky němu má film tolik fanoušků (...faninek...). PJ je dlouhý příběh, a kdyby měl být film ze všech dílů (které na sebe více než jen navazují!) jeden film, byl by na minimálně 11 hod. Myslím si proto, že vaše recenze byla velice nekorektní a na tuto věc NEEXISTUJÍ 2 názory. je jen jeden, který je korektí a to, že Percy Jackson je skvělý příběh a doufám, že až budou další díly (2015 - 2017) vše bude vysvětleno. Nedívejte se na filmy tolik bledě.

  • Nevím jak vám, ale mně se film docela líbil. ... (terka0097, 08.10.2013 19:26) Reagovat

    Nevím jak vám, ale mně se film docela líbil.

  • Dobrý den, naprosto nesouhlasím s ničím co jst... (Lucie Vaisová, 08.05.2014 23:13) Reagovat

    Dobrý den, naprosto nesouhlasím s ničím co jste tu uvedl. Tento film sice postrádá pár maličkostí, ale efekty jsou moc povedené a obsazení naprosto dokonalé. V knihách je děj lépe popsán, ale také se rozkládá na nemalém množství stránek. Vřele vám doporučují si nejprve knihy přečíst a potom ještě kritizovat film. Myslím si, že to co jste napsal si film rozhodně nezaslouží a narážky na špatné vtipy jste si také mohl odpustit, mnohokrát jsem se od srdce zasmála!

  • Súhlasím (Monča, 27.03.2015 16:22) Reagovat

    mne sa tiež páčil ten film . 1 aj 2 diel

  • mužu se zeptat bude další film s percym Jackson... (lukáš, 06.04.2015 01:23) Reagovat

    mužu se zeptat bude další film s percym Jacksonem

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Citadel (07.03.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Velký lov na nacisty se vrací (05.01.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Kocour v botách chce tančit s Whitney Houston (21.12.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody (10.11.2022 07:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody (15.09.2022 18:40 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Prokletí tygři bojují na planetě Praha o střídavku (03.08.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Godzilla a Asterix prožili sen noci svatojánské a jdou dlouhou cestu zpět (08.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zprávař milující Kočičí tanec není žádný anděl (04.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Na festivalu pana Rifkina není čas zemřít (29.09.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Horory, pohádky, sci-fi! Září bude na streamovacích službách pestrobarevné jako podzimní listí. (09.09.2021 07:30 v Radar)
- Michael Keaton zjišťuje Jaká je cena života (10.08.2021 09:45 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Krásný kluk Noe míří do hadího doupěte, kde potkává divoké kočky (30.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Angelika nasadila slaměný klobouk, ohlédla se v hněvu a spáchala atentát na střední (23.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zhoubné zlo Jamese Wana má trailer (20.07.2021 19:00 v Novinky | Trailery)
- Kate Beckinsale v traileru akčního filmu Jolt (30.06.2021 16:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve znamení lásky se zrodila hvězda, která nikdy nezestárne (11.06.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu