Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 9. 8. 2013 - 15. 8. 2013

TV tipy: Guy Ritchie, legendární Top Gun a ti ostatní

Vydáno: 09.08.2013 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Zajímavě je namíchaný náš aktuální televizní výběr. Na jedné straně v něm najdete snímky náročnější a často opomíjené, na té druhé nechybí takřka kultovní záležitosti a tvůrci. Největším lákadlem je zřejmě Ritchieho Podfu(c)k.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
John a Mary (John and Mary) (pátek 9. 8., ČT2, 21.50 - 23.20)

Plakát filmu John a Mary / John and MaryMéně známé romantické drama Petera Yatese si bere inspiraci z evropské školy a vyprávěno je kombinací flashbacků a flashforwardů, tudíž není úplně jednoduché na pochopení. Režisér naštěstí příliš neexperimentuje a takřka vše zvládá s jistotou a udržuje divákovu pozornost a zájem. V tom mu pomáhají i inteligentní a dobře vystavěný scénář a Dustin Hoffman a Mia Farrow v titulních rolích. Malinko navíc je zbytečný sociálně-politický přesah, který působí příliš prvoplánově.

Synopse: Jednoho sobotního rána se kdesi v New Yorku probouzejí John (Dustin Hoffman) a Mary (Mia Farrow), kteří se spolu seznámili v přeplněném baru. Ač spolu strávili noc, vůbec nic o sobě nevědí. Dívka se původně po snídani chystá odejít, jenomže si s chlapcem začne povídat a uvědomí si, že k němu šla kvůli gramodeskám. Při poslechu hudby se tak oba o sobě dozvídají čím dál víc, zároveň se ale mají na pozoru, protože by z tohoto setkání neradi dělali častější záležitost.

Zajímavost: Oba herci se dočkali nominace na Zlatý Glóbus.

Ukázka z filmu John a Mary / John and Mary

Vítejte v džungli (The Rundown) (sobota 10. 8., Nova, 22.35 - 00.25)

Plakát filmu Vítejte v džungli / The RundownPrvoplánově "béčkovější" akční záležitost si na nic nehraje a chce jen pobavit. Logicky se nemůže pochlubit promyšleným a výrazně dobrým scénářem, jenže režie se chopil Peter Berg, který se ukázal být výtečnou volbou. Akci natočil svižně a prokázal i žánrový cit pro načasování různých hlášek. Opřít se mohl i o na první pohled zvláštní, ale na ten další bezvadně fungující obsazení, v němž dominují drsný Dwayne Johnson, snesitelný Seann William Scott, charismatický Christopher Walken a sexy Rosario Dawson. Zkrátka nenáročná jednohubka na víkendový večer.

Synopse: Beck (Dwayne Johnson) je muž, který je ochoten použít jakékoli prostředky k tomu, aby získal věc, pro níž ho jeho klient poslal. Právě teď je vyslán na misi do amazonské džungle, kde má přerušit dobrodružství upovídaného podvodníka Travise (Seann William Scott), pro něhož posílá jeho otec. Jenže Travis je tvrdší oříšek, než se zdá, a to nejen kvůli své výřečnosti a neustálým sklonům k útěku.

Zajímavost: Kaskadéra Johnsonovi dělal jeho bratranec, který si při natáčení jedné scény zlomil kotník.

Oficiální trailer filmu Vítejte v džungli / The Rundown

Bez roucha (Noises Off...) (neděle 11. 8., ČT2, 12.50 - 14.30)

Plakát filmu Bez roucha / Noises Off...Opomíjená romantická komedie je roztomilým pohledem do světa amatérských herců. Režírující Peter Bogdanovich dokázal prodat a načasovat většinu situačních i slovních vtípků a nasadil také svižné tempo, které vydrží skoro až do konce. Samotný závěr už tedy není tolik zábavný a dobře zvládnutý a možná lehce přehnaný, ale díky výtečné herecké sestavě v čele s Michaelem Cainem ho divák snadno překoná. Kousek pro milovníky absurdního a ztřeštěného humoru.

Synopse: Lloyd Fellowes (Michael Caine) vlastní kočovnou hereckou společnost, ale na růžích ustláno zrovna nemá. Aktuálně připravil novou hru a může se chlubit nadšenými herci a spoustou chutí do práce. Otázkou je, zda to bude stačit, neboť i zdánlivě ideální společenství se při dlouhodobé izolovanosti od okolí může rozhádat. 

Zajímavost: Film vychází ze stejnojmenné divadelní hry, která měla premiéru 11. prosince 1983.

Oficiální trailer filmu Bez roucha / Noises off...
 

Top Gun (Top Gun) (neděle 11. 8., Nova, 15.35 - 17.40 / pondělí 12. 8., Nova Cinema, 13.35 - 15.40)

Plakát filmu  / Top GunZ dnešního pohledu už lehce zastaralá, přesto hodně slavná a svého času populární "propaganda" amerického vojenského letectva. Režírující Tony Scott tehdy ještě piloval svůj styl, takže akce není příliš klipovitá, ale spíše standardní a rutinní. Zmínit se musí také velmi viditelný homosexuální podtext filmu, který se může jevit až směšně. Hlavní role si vysloveně užívají Tom Cruise, Val Kilmer, Kelly McGillis a Tom Skerritt. Sluší se ještě uvést, že snímek získal Oscara za titulní píseň a na další tři byl nominován. Pro mnohé obrovská nostalgie. 

Synopse: Mladí vojenští piloti Pete Mitchell (Tom Cruise) a jeho kolega Goose (Val Kilmer) jsou posláni na pětitýdenní kurz do školy pro elitní piloty, které se říká Top Gun. Pete je na to hrdý a hodlá se stát tím nejlepším. Jeho hazardérská povaha se ale u nadřízených nesetkává s pochopením a působí mu potíže. Až když Goose zahyne, začne se pomalu měnit. 

Zajímavost: Tom Cruise se skutečně naučil pilotovat stíhací letouny.

Originální trailer filmu Top Gun / Top Gun

Důvěrnosti (Nothing Is Private) (neděle 11.8., ČT2, 21.35 - 23.25)

Plakát filmu Důvěrnosti / Nothing Is PrivateNejednoznačně přijaté drama je na jednu stranu kritizováno za velké množství zápletek a nesympatickou hlavní hrdinku, na stranu druhou je chváleno za ztvárnění ožehavého a citlivého tématu a snahu o přesah. Scenárista Alan Ball nicméně selhává režijně a nedokáže udržet tempo, napětí ani přímočarý příběh. Hodně mu ale pomáhá slušné obsazení složené povětšinou z méně známých tváří, jimž jasně dominuje mladá Summer Bishil. Lehce kontroverzní snímek vás zřejmě nenechá chladnými.

Synopse: Třináctiletá Jasira (Summer Bishil) žije se svou matkou a jejím přítelem a pomalu se proměňuje z pubertální dívky v okouzlující ženu. Matka ji raději pošle do USA za otcem libanonského původu. Rifat (Peter Macdissi) je muž pevných zásad a snaží se dcerku ochránit před světem dospělých všemi možnými prostředky. Jasira tomu ale nechce a ani nemůže rozumět.

Zajímavost: Summer Bishil dovršila před začátkem natáčení osmnácti let, proto mohla bez trestu účinkovat i v lechtivějších scénách.

Oficiální trailer filmu Důvěrnosti / Nothing Is Private

Spálené vzpomínky (Things We Lost in the Fire) (neděle 11. 8., Nova Cinema, 21.40 - 23.50 / pondělí 12. 8., 02.25 - 04.20)

Plakát filmu Spálené vzpomínky / Things We Lost in the FireHollywoodský debut dánské režisérky Susanne Bier sice za jejími domácími počiny lehce zaostává, stále ale jde o prvotřídní drama. Výsledku nejvíce škodí fakt, že autorka neví, o čem chce vyprávět a rozprostírá se mezi mnoha tématy, aniž by jediné pořádně vyřešila. Neprospívá mu ani časté přeskakování v časových rovinách, které je místy nepřehledné. Herecky máme co dělat s naprostou extratřídou, neboť Halle BerryBenicio del Toro jsou v ústředních rolích výteční, nemluvě o tom, že je doplňuje třeba neméně výborný David Duchovny. Nechybí tu ani množství emočně silných scén.

Synopse: Do poklidného života manželského páru Audrey (Halle Berry) a Briana (David Duchovny) zasáhne tragická událost. Rázem ovdovělá žena se musí přenést přes ztrátu nejbližšího, k čemuž by jí měl dopomoci manželův někdejší kamarád Jerry (Benicio del Toro). Ten se ale musí nejprve vyrovnat se svou závislostí na heroinu.

Zajímavost: Snímek byl v některých kinech promítán pod názvem "Water".

Originální trailer filmu Spálené vzpomínky / Things We Lost in the Fire

Docela obyčejný příběh (Une histoire simple) (pondělí 12. 8., ČT2, 21.50 - 23.40)

Plakát filmu Docela obyčejný příběh / Une histoire simpleFrancouzsko-německé drama režiséra a scenáristy Clauda Sauteta je tvořeno zejména dialogy, což by mohlo mnohé odradit. To by byla škoda, neboť tvůrce vsadil na příběh o obyčejných lidech s obyčejnými problémy, čímž se divákovi velmi přibližuje. K tomu pomáhají i přesné výkony Romy Schneider a Bruna Cremera, kteří byli obsazeni do klíčových rolí. Přednost filmu je zároveň i jeho nedostatkem, neboť oné obyčejnosti je vskutku hodně a někdy přechází až v nudu. Fajnšmekři ale snímek nominovaný na cizojazyčného Oscara určitě ocení.

Synopse: Rozvedená Marie (Romy Schneider) žije s milencem Sergem (Claude Brasseur). Jednoho dne se rozhodne ho opustit, zároveň potratí dítě, které s ním čeká a vrací se k bývalému manželovi Georgesovi (Bruno Cremer).

Zajímavost: Snímek je pátou a poslední spoluprací Sauteta s Romy Schneider.

Ukázka z filmu Docela obyčejný příběh / Une histoire simple

Podfu(c)k (Snatch.) (pondělí 12. 8., Prima Family, 22.40 - 00.45)

Plakát filmu Podfu(c)k / Snatch.Jeden z nejlepších počinů takřka kultovního Guye Ritchieho zaujme skvěle vypointovanými dialogy, drsným černým humorem, výtečným scénářem, brilantně vymyšleným příběhem a hlavně geniálními padouchy a postavami. Režie je opět sebejistá a udržuje svěží tempo a nechybí ani typická klipovitost. Parádní je taktéž obsazení, v němž uvidíte mimo jiné Jasona Stathama, Brada Pitta, Dennise Farinu, Vinnieho Jonese nebo Benicia del Tora. Pokud vám nastolený tvůrčí styl a humor sednou, moc chyb tu nenajdete.

Synopse: Ukrást obří briliant v Antverpách je dobrý nápad. Jenže dostat ho z Londýna do New Yorku není nic jednoduchého samo o sobě, natož když to má na starosti chlápek holdující hazardu. Na diamant má navíc zálusk i chladnokrevný zabiják Boris (Rade Serbedzija). A zapomenout se nesmí ani na promotéra ilegálních boxerských zápasů Brick Topa (Alan Ford), který by také rád získal svůj díl.

Zajímavost: Pes Bow, který je ve filmu mírný, byl ve skutečnosti agresivní a Vinnieho Jonese málem kousl do rozkroku. Proto byl nahrazen fenkou.

Originální trailer filmu Pod(f)uck / Snatch.

V žáru vášně (Body Heat) (úterý 13. 8., Nova Cinema, 22.25 - 00.30 / středa 14. 8., 03.20 - 06.15)

Plakát filmu Žár těla / Body Heat"Osmdesátkový" noir je překvapivě solidní a klasickému hollywoodskému žánru ostudu nedělá. Režírující Lawrence Kasdan se sice nevyhl slabším a vysloveně nudným momentům, ty ale vykompenzoval vlastním chytrým a dobře vystavěným scénářem, kterému chybí snad jen moment překvapení a určitá rafinovanost. Dále stojí za zmínku nádherná kamera, atmosféricka a správně "sexy" hudba Johna Barryho a v neposlední řadě i vynikající Kathleen Turner s Williamem Hurtem, mezi nimiž funguje potřebná chemie. Překvapivě vyvedená žánrovka.

Synopse: Poklidný život advokáta Neda Racinea (William Hurt) se změní, když potká Matty Walker (Kathleen Turner), které se přezdívá "siréna v bílém". Brzy zjistí, že pro ni jsou muži ochotni i zabíjet. A právě to se chystá udělat.

Zajímavost: V roce 2008 se ústřední herecký pár ocitl na šestém místě seznamu pětadvaceti nejvíce sexy filmových párů zveřejněném časopisem Moviefon.

Originální trailer filmu V žáru vášně / Body Heat

Piráti na vlnách (The Boat That Rocked) (středa 14. 8., Prima Cool, 22.40 - 01.15 / čtvrtek 15. 8., 03.25 - 06.05)

Plakát filmu Piráti na vlnách / The Boat That RockedDalší autorský počin Richarda Curtise rezignuje na přímočarý děj a nabízí sled více či méně vtipných epizod, které baví a většinou zaujmou. Postavy jsou záměrně ploché, z čehož mnohdy pramení spousta humoru. Jak je tvůrcovým zvykem, sehnal si elitní hereckou sestavu, v níž nechybí kupříkladu Bill Nighy, Kenneth Branagh, Philip Seymour Hoffman nebo Rhys Ifans. Samozřejmostí je i výtečný soundtrack, jenž ve filmu hraje zásadní roli. Škoda, že to celé má dvě a čvrt hodiny, což je na komedii opravdu hodně.

Synopse: V šedesátých letech minulého století bylo možné poslouchat rockovou muziku jen dvě hodiny týdně a pouze na veřejnoprávním rozhlasu BBC. Posléze se ale objevilo Radio Rock, které podobnou hudbu servírovalo po celý den, protože vysílalo z lodi a vždy plulo těsně za hranicemi britských vod. A právě sem přichází na převýchovu ke kmotrovi (Bill Nighy) teenager Carl (Tom Sturridge) a setkává se tu s mnoha svéráznými postavičkami, které navždy ovlivní jeho život.

Zajímavost: Ač se děj filmu odehrává v roce 1966, většina písní, které v něm zazní, vyšla až později.

Originální trailer filmu Piráti na vlnách / The Boat That Rocked
 

 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: První znamení: Přichází Satan! (08.04.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Nežádoucí opičí muž se vydává za hranice Evropy (03.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu