Preview: U konce světa se blíží

Vydáno: 02.08.2013 16:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Nová sci-fi komedie Edgara Wrighta U konce světa navazuje na jeho předchozí úspěšné snímky Jednotka příliš rychlého nasazení a Soumrak mrtvých. Pětice přátel se po letech schází, aby pořádně zapařila, ale netuší že...
Britský režisér Edgar Wright je nejen v dnešní britské kinematografii pozoruhodný úkaz. Kdo viděl alespoň jeden z jeho předchozích filmů, ať už zombie komedii Soumrak mrtvých nebo akční policejní komedii Jednotka příliš rychlého nasazení, tak ví, že Wright v nich svérázným způsobem mísí tradiční britské reálie a herce s feelingem a vlivem americké kinematografie.

Nick Frost, Eddie Marsan, Simon Pegg, Paddy Considine, Martin Freeman ve filmu U konce světa / The World's EndSoumrak mrtvých, který se u nás ani v kinech nepromítal a vyšel jen na DVD, si přesto stačil vysloužit téměř kultovní status. Wrightův celovečerní debut z roku 2004, který kombinoval klasickou romantickou komedii a zároveň byl poctou americkým zombie hororům od tvůrců jako George A. Romero nebo Sam Raimi, upoutal tím, jak neotřele, svěže a vtipně ve výsledku na první pohled docela nesourodý mix ostrovního humoru a typicky amerického žánru fungoval. Mimochodem, Soumrak mrtvých byl zároveň první díl takzvané „cornettové trilogie“, pojmenované podle oblíbeného vtipu o tom, že britské Cornetto je efektivním lékem na kocovinu. 

Druhým pokračováním této série byla akční „superparáda“ Jednotka příliš rychlého nasazení, kterou jsme již mohli vidět i v našich kinech v roce 2007. Wright zde zůstal věrný schématu ze své vydařené prvotiny a pouze vyměnil žánr zombie za akční a policejní thriller samozřejmě opět v komediální rovině. Opět se tu potvrdilo, že tvůrce je velkým fanouškem amerických akčních filmů, což se projevuje i stylovými prostředky jako jsou neobvykle rychlé střihy, dramatické nájezdy a úhly kamery. Jeho celkový režijní styl je velmi dynamický a je „vypůjčen“ spíše z americké filmové školy. Otevřeně tu přiznal dva silné konkrétní vlivy v podobě filmů Mizerové II a Bod zlomu. Nakonec si tu neodpustil ani dvě otevřené citace z památných scén a záběrů z těchto akčních flicků. Wright zkrátka dokáže s nadsázkou zparodovat i vzdát poctu svým oblíbeným žánrům i tvůrcům a přitom stále zůstat svůj.

Simon Pegg ve filmu U konce světa / The World's EndU konce světa je tedy třetím dílem této volné trilogie, které nejsou spojeny příběhově, ale společnými rysy, motivy a schématy. Wright si tentokrát vyzkoušel žánr sci-fi, přičemž pochopitelně u něj půjde o mix sci-fi a komedie. K neodmyslitelné součásti jeho filmů patří herecké obsazení, takže zde opět uvidíme tradiční ansámbl v čele se Simonem PeggemNickem Frostem, Paddym ConsidinemMartinem Freemanem a Eddiem Marsanem. K dalším rysům můžeme počítat i Wrightem oblíbené a hojně využívané prostředí typického britského pubu. Stejně jako česká hospoda, i anglický pub je místo, kam se nejen hojně chodí diskutovat o životě, ale právě zde se odehrávají i mnohé scény v jeho filmech. 

Nejinak tomu je i zde. Naopak, „U konce světa“ je název hospody, kde se po dvaceti letech schází pětice starých přátel. V průběhu pivního maratónu zjistí, že se musí potýkat nejen se svou minulostí a vším, co se od té doby událo, ale i s invazí mimozemšťanů. Wright svůj film charakterizoval jako „společenské science fiction“ ve stylu britských spisovatelů sci-fi, tvůrce Dnu Trifidů Johna Wyndhama a Samuela Youda (známého pod pseudonymem John Christopher), autora postapokalyptického sci-fi románu Smrt trávy. Můžeme se tedy opět těšit na stylovou a vtipnou jízdu tentokrát v jiném žánrovém kabátku a na ohlasy takových filmů je Invaze lupičů těl  nebo Městečko prokletých

Fotografie z filmu U konce světa / The World's EndU konce světa si už premiéru ve své domovině odbylo a první ohlasy byly veskrze příznivé. Nás čeká premiéra 5. září. Nepochybuji o tom, že půjde o podobně vtipný a vydařený kousek jako u předchozích dvou „cornettových“ filmů. Jako bonus se můžeme těšit na luxusní soundtrack, kde by se měly objevit pop rockové skladby z období dospívání hrdinů filmu. Takže kdo má rád britpop v podání Blur, Sude nebo Pulp a mnoha dalších, také si zde přijde na své.                                         

Originální trailer filmu U konce světa


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY