Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
A Field in England

Za horizontem: psychotropní Pole v Anglii

Vydáno: 25.07.2013 17:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Film avízovaný na letošním MFF v Karlových Varech jako "historické drama z občanské války v Anglii o skupince mužů prchajících ze zuřící bitvy" nabízí hodně netradiční podívanou.

Pole v AngliiRecenzoval/a Václav Limberk dne 25.07.2013 17:00. Film avízovaný na letošním MFF v Karlových Varech jako "historické drama z občanské války v Anglii o skupince mužů prchajících ze zuřící bitvy" nabízí hodně netradiční podívanou. Hodnocení: 3.5

Pole v Anglii

A Field in England
Drama / Historický / Thriller
Velká Británie, 2013 , 90 min.

Režie: Ben Wheatley
Scénář: Amy Jump
Kamera: Laurie Rose
Herci: Michael Smiley, Reece Shearsmith, Julian Barratt, Peter Ferdinando, Richard Glover, Ryan Pope, Sara Dee

Pole v Anglii hodnocení na Kinobox.cz: 61.26 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pole v Anglii anglického režiséra Ben Wheatleyho je všechno možné, jen ne konvenční historické drama. Film byl uveden v soutěžní sekci letošního karlovarského festivalu (a nakonec si vysloužil Zvláštní cenu poroty) a pro diváky, kteří dosud neměli tu čest seznámit se byť jen se jménem režiséra tohoto snímku (kam musím počítat i sebe), muselo být jeho sledování, mírně řečeno, poněkud nečekané a šokující. Myslím, že se dá bez nadsázky říct, že tento film, potažmo tvorba Bena Wheatleyho, dělí diváckou obec na dva zřetelně rozdělené tábory. Do prvního, netroufnu si odhadnout, jak početného, patří režisérovi stoupenci a do druhého, rovněž netuším, jak četného, patří jeho odpůrci. Jistě existuje i třetí skupina, k níž se momentálně počítá i autor recenze, kterou bych označil jako „neutrální“. Neutrální píšu v uvozovkách, protože držet neutrální, nezaujatý postoj k tomuto dílu je skoro nemožné.

Fotografie z filmu Pole v Anglii / A Field in EnglandFilm byl v anotaci označen jako historické drama z občanské války v Anglii 17. století. Tato historizující specifikace je nicméně pro film druhotná a nepodstatná a pro diváky spíše matoucí. Rozhodně nečekejte historický film ve stylu například Královské aféry nebo jakéhokoliv jiného klasického výpravného historického díla. Jinými slovy řečeno, děj by se mohl odehrávat na jakémkoliv poli, v jakékoliv době i zemi. Když píšu děj, pak jsem poněkud na pochybách, zda a jaký že ten děj tu vlastně je.

Nuže, tedy alespoň několika slovy a stručně se pokusím nastínit o čem to je. Alchymista Whitehead (Reece Shearsmith), který prchá od svého pána, potkává skupinku tří mužů, kteří podléhají muži jménem Cutler (Ryan Pope), který je drží v zajetí a zajme i Whiteada...a donutí je požít psychotropní látky (ve formě hub). Poté s jejich pomocí osvobodí postavu nazvanou O´Neill (Michael Smiley) označovanou i jako „ďábel“, který je všechny donutí, aby pro něj našli a vykopali poklad, který se na poli má údajně nacházet. Skupinka těchto mužů, navlečená do „historických“ kostýmů, které spíše připomínají kostýmy šermířů z rekonstrukcí dobových bitev, sice utíká z bitvy, ale nejde tu ani tak o útěk, jako spíše o cestu a ono hledání pokladu údajně ukrytého na poli se také změní v hledání čehosi jiného. V hledání čeho? To nechť si zkusí rozluštit každý divák sám.

Fotografie z filmu Pole v Anglii / A Field in EnglandJak jsem už upozornil, není tu tak podstatný dej nebo historický kontext, ale jak už čtenář zřejmě tuší, podstatnou roli tu hrají ony „houbičky“. Celý film je tak bizarním sledem scén, které zažívá pětice podivných postav po jejich požití. Tomu je uzpůsobena i stylová stránka filmu, která nám nabídne kromě digitálního černobílého obrazu i svérázné psychedelické a dokonce i stroboskopické efekty. Podivuhodné na těchto stroboskopických scénách je to, že jich tu filmaři nedosahují pomocí světla, jak je obvykle zvykem, ale pomocí střihu jednotlivých velmi krátkých záběrů, které onen stroboskopický efekt připomínají. Mimoto je zde použito i zrcadlení obrazu. Tyto halucinogenně působící scény tvoří vrchol filmu a jsou velmi působivé. Ovšem na některé diváky můžou působit i „nestravitelným“ dojmem, ostatně jako celý film. 

Pokud mělo být totiž na začátku filmu nějaké varování, tak to nemělo být varování o tom, že film obsahuje „blikající obrazy a stroboskopické efekty“. Ty samotné tvoří jen několik minut filmu a dají se zvládnout. Tvůrci měli napsat spíše jiné varování pro diváky, které by mohlo vypadat třeba takto: Pokud očekáváte obyčejný konvenční historický snímek, běžte raději domu. Pochopitelně, že podobně znějící titulek si tvůrci ke svému filmu nenalepí, upozorňuji na to tedy alespoň ty diváky, kteří tento snímek neviděli, aby se vyhnuli případným mylným očekáváním.

Fotografie z filmu Pole v Anglii / A Field in EnglandA Field in England je nicméně pozoruhodným úkazem. Po prvním zhlédnutí vyvolává víc než jakékoliv jiné filmové dílo jen nechápavé „wtf“ otázky, protože opravdu jen málokdo, zda vůbec někdo dokáže pochopit, co že to vlastně viděl a co to mělo znamenat. Po druhém zhlédnutí už možná člověk začne něco chápat, pořád ale není jisté co. Při každém dalším už pak možná i rezignuje na hledání nějakého smyslu díla, které vyvolává dojem, že nějaký tajný nebo symbolický význam v sobě ukrývá. Co však nelze filmu upřít je fakt, že pokud svébytné „houbičkové“ poetice díla podlehnete, nabídne vám hodně sugestivní a netradiční podívanou. Ta může vzdáleně vyvolávat i nějaké ty Lynchovské reminiscence, nicméně je tak svébytná, že je to čirý originál. 

Reakce na tento film jsou velmi rozporuplné a jeho hodnocení berte mnohem více s rezervou než u běžných filmů, protože každý divák bude tento film hodnotit protichůdně. Může se pohybovat se na obou koncích pomyslné desetistupňové hodnotící škály. Z hlediska toho, že jde o z filmařské stránky netradiční a stylovou jízdu, hodnotím tento „psychotrip“ z Anglie spíše pozitivně. 

Oficiální trailer filmu Pole v Anglii

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Želvy Ninja a Rambo spustili mutantí chaos (02.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Misha Green natočí Tomb Raider 2 (26.01.2021 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Rebeka: první trailer (08.09.2020 19:13 v Novinky | Trailery)
- Tomb Raider 2 má režiséra! (04.09.2019 20:00 v Novinky | Zprávy)
- Chystá se Tomb Raider 2 (13.04.2019 09:28 v Novinky | Zprávy)
- Novou verzi filmu Mrtvá a živá natočí Ben Wheatley (15.11.2018 20:32 v Novinky | Zprávy)
- Za horizontem: Nicolas Cage v halucinogenní revenge story Mandy - Kult pomsty (22.09.2018 10:00 v Recenze | Za horizontem)
- Kinopremiéry: Paddington má sedm životů a poslouchá v nich kvarteto, jak hraje rock’n roll (29.11.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- High-Rise: Tom Hiddleston přebírá vládu v traileru (09.02.2016 20:46 v Novinky | Trailery)
- Festivalové ozvěny: Začíná Letní filmová škola (24.07.2014 08:57 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: Fresh Film Fest a slovenský MFF Cinematik (07.08.2013 10:21 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: Marilyn Monroe na Kokoříně (17.07.2013 12:00 v Články | Festivaly)
- 48. MFF Karlovy Vary rozdal ceny (07.07.2013 14:47 v Novinky | Zprávy)
- Karlovy Vary #3: Velmistři kung-fu na drogách (06.07.2013 17:30 v Komentáře | Reportáže)
- Festivalové ozvěny: karlovarská soutěžní sekce (05.06.2013 07:00 v Články | Festivaly)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu