Festivalové ozvěny: Na co jít na LFŠ?

Vydáno: 24.07.2013 12:50 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

V pátek v Uherském Hradišti začíná svátek všech baťůžkářů, a tak tentokrát poněkud netradičně poukazujeme na filmy, které byste si na Letní filmové škole neměli nechat ujít.
PROGRAMOVÉ TIPY 39. LETNÍ FILMOVÉ ŠKOLY

Pátek 26. 7. 

  • Práce na řece Douro + Tanec svatého Víta (14.30, Slovácké divadlo) - Čím lepším zahájit festival než populární sekcí "Film a živá hudba"? Dva rané portugalské snímky vám otevřou bránu do hlavní programové sekce letošního ročníku, kterou je profil portugalské kinematografie. Krátká městská symfonie Manoela de Oliveiry bude doplněna raritní avantgardní impresionistickou hříčkou.

  • Na západní frontě klid (17.30, Klub kultury) - Válečné drama studia Universal podle Ericha Marii Remarqua jsem před rokem viděla ve skvělé restaurované verzi, která se, doufám, bude promítat i v Hradišti. Určitě se nenechte odradit rokem vzniku. Nadčasovost je nevýstižnější charakteristikou tohoto filmu.Fotografie z filmu Na západní frontě klid / All Quiet on the Western Front

  • Aniki Bóbó (23.30, Reduta) - Je to sice vražedný čas, ale první den festivalu ještě budete mít energii :-) Celovečerní debut veterána portugalské kinematografie Manoela de Oliveiry, který ve svých 104(!) letech ještě stále točí, je asi "nejstravitelnějším" filmem jeho kariéry. Snímek ze života dětských hrdinů režisérova rodného města Porta v mnohém předjímá poválečné neorealistické snímky a rozhodně vás zasáhne.

Sobota 27. 7.

  • Vysoko v horách (8.30, Slovácké divadlo) - Sobotní ráno je nabité a těžko vybírat mezi konkurenční Zkaženou mládeží Estonce Ilmara Raaga, který do UH osobně zavítá, a Krizí dokumentující vzestup nacismu v Evropě. Jako milovnice Hollywoodu s největší pravděpodobností vsadím na hollywoodskou klasiku. A navíc je to noir!
 

Maroko
  • Hvězda padá na hubu (15.00 Mír) - Lukáše Masnera (režie) znám z Olomouce a jak řada mých kolegů jistě potvrdí, tento kameraman s režijními ambicemi má rozhodně talent. Na jeho (prý) netradiční road movie sázím jako na černého koně víkendového programu.

  • Líbánky (17.00, Hvězda) - Asi tam bude nával, jako na každou českou novinku, ale možná to zkusím. Už proto, že (jak se znám) do kina se mi pak na to chtít nebude. Ale taky je tu možnost, že se v tuto dobu zapomenu s přáteli u stánku s pivem před kinem.


Neděle 28. 7. 


  • Život schizofrenního básníka Alexandra Märze (12.00, Orlovna) - V Orlovně se asi nebude sedět úplně nejpohodlněji, nicméně pro jeden z exilových filmů Vojtěcha Jasného se asi obětuji. Programová anotace slibuje "společensky provokativní drama" o psychiatrické kauze nekonformního básníka.


  • Krev mojí krve (17.00, Hvězda) - Rodinné drama ze soudobého Lisabonu sice vynechám (už jsem jej viděla), ale vám 100% doporučuji už jen kvůli nádherným kompozicím dlouhých záběrů, v nichž režisér umně inscenuje klaustrofobické scény intimních dialogů. Radost pohledět.

  • Sbohem a bedna (18.00, Mír) - Čtyřicetiminutový experimentální televizní film uváděný hudebním kritikem Pavlem Klusákem připomene odkaz v červnu zesnulého Filipa Topola a jeho skupiny Psí vojáci.

  • King Kong (21.00, Klub kultury) - Každý z nás má nějaké resty, za které se stydí. Tohle je ten můj.

Pondělí 29. 7. 

  • Jen andělé mají křídla (8.30, Slovácké divadlo) - Ano, další klasický Hollywood. Ale co jiného od fanouška starého dobrého Hollywoodu čekáte? :-) Hned vzápětí sjedu i další film s Carym Grantem Křivdila mu (11.00, Slovácké divadlo).


  • Není to film (17.00, Hvězda) - Pokud stojíte o společensko-politické přesahy, na v ilegalitě točený snímek Íránce Jafara Panahiho si určitě zajděte.Tabu

  • Dnes žít, zítra zemřít (18.00, Reduta) - Má to být "vyvrcholení první poloviny tvůrčí dráhy Kaneta Šindóa", asi to zkusím.

  • Tabu (20.30, Hvězda) - Sice divácky náročný a ne zcela snadno uchopitelný snímek, ale z hlediska vyprávění rozhodně osobitý. Pokud vás zajímá, jaké trendy hýbou současnou kinematografií, pak byste tento kriticky ceněný progresivní kousek od Miguela Gomese neměli minout.
 
  • Byl jsem lynčován (23.30, Slovácké divadlo) - Dvě projekce, ale pokaždé v tak blbém čase před půlnocí. Těžko už budu hledat sílu, ale je to Fritz Lang!

Úterý 30. 7.


  • Veliká láska (11.30, Mír) - Byť se mi promítání v zaplivaném Míru vždycky protivilo, tady dám před Hollywoodem přednost "nejnavštěvovanějšímu filmu hitlerovského Německa".James Stewart, Jean Arthur ve filmu Pan Smith přichází / Mr. Smith Goes to Washington


 
  • Rukopis nalezený v Zaragoze (20.30 a 22.00, Slovácké divadlo) - Alespoň jeden polský historický velkofilm si dám. Když je to říznuté komedií a kdo ví čím ještě. A uvede to Ian Christie!

Středa 31. 7. 



  • Kosti (20.30, Hvězda) - A zpět k sekci Fokus: Portugalsko. Pedro Costa mi dosud unikal a něco mi říká, že jeho sociální sonda do lisabonského slumu ve mě zarezonuje. Snad nepodlehnu vábení Kazanovy Divoké řeky v Redutě. :-) 

Čtvrtek 1. 8.


  • Ve Vandině pokoji (11.30, Klub kultury) - tři hodiny s evidentně depresivním dokumentem Pedro Costy o protagonistech zmiňovaných Kostí. Snad pak zvládnu dalšího (tentokrát jen hodinového) Pabsta (Záhady lidské duše). Když ne, dám si v 15.30 lekci filmu pana Costy. O dvě hodiny později to završím posledním dílem jeho trilogie z lisabonského slumu Mládí vpřed.Radoslav Brzobohatý ve filmu  / Vsichni dobrí rodáci

  • Všichni dobří rodáci (20.30, Hvězda) - Ve Varech jsem premiéru restaurovaného opusu magnum Vojtěcha Jasného neviděla, takže plán na čtvrteční večer je Jasný.

  • Lore (23.30, Slovácké divadlo) - Nevěřím tomu, že vychvalované drama z Třetí říše tak pozdě v noci dám, ale ráda bych!

Pátek 2. 8.


  • Žaluji! (11.00, Hvězda) - Trochu povrchní programová sekce "Nenápadný půvab krize" nabídne "jedno z vrcholných protiválečných děl", které bude uvedeno "v digitalizované a dosud nejú­plnější známé verzi". 
Žaluji!

  • Ulička, kde není radosti (14.30, Slovácké divadlo) - Tady už bude potřeba hodně kofeinu, abych další více než dvouhodinový film vydržela. Klíčový film Pabsta s mladou Gretou Garbo bude jedním ze závěrečných vrcholů celé filmovky.

  • Malý Caesar (18.00, Orlovna) - Poslední posezení (v tělocvičně) u klasického Hollywoodu.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY