TV tipy: Lyrická dramata i holky spoutané v řetězech

Vydáno: 26.07.2013 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Prázdniny dospěly do své poloviny a počasí vybízí spíše k vodním radovánkám než ke sledování televize. I proto se tentokrát v našem výběru ocitají snímky hůře hodnocené nebo prostě jen dramaturgy přes celý rok opomíjené.
Sólista (The Soloist) (sobota 27. 7., Prima Love, 20.15 - 22.45)

Plakát filmu Sólista / The SoloistRozporuplně přijímané drama je dosud nejslabším počinem Joea Wrighta. Největším problémem je banální a šablonovitě odvyprávěný příběh, který nenabízí nic zajímavého. Celkově snímek působí příliš akademicky a zapamatujete si z něj vlastně jen krásnou kameru, nádherný hudební doprovod a Jamieho Foxxe a Roberta Downeyho Jr. v hlavních rolích. Zejména kvůli nim film stojí za vidění.

Synopse: Novinář Steve (Robert Downey Jr.) prochází životní i profesní krizí a směřuje odnikud nikam. Z letargie ho vytrhne až seznámení s tajemným pouličním muzikantem Nathanielem (Jamie Foxx), o němž se rozhodne napsat článek. Jak proniká do jeho minulosti, zjišťuje, že hudebník býval kdysi velkým talentem a nadějí, jenže něco se pokazilo. Rozhodne se mu tedy pomoci zpět na výsluní.

Zajímavost: Většina bezdomovců ve filmu je bezdomovci i v reálu.

Originální trailer filmu Sólista / The Soloist
Tvrdé palice (Leatherheads) (neděle 28. 7., Prima Family, 00.20 - 02.25 / Prima Cool, 15.30 - 17.40)

Plakát filmu Tvrdé palice / LeatherheadsMéně známý režijní počin George Clooneyho překvapivě nemá co dělat s politikou, ale jde o velmi příjemnou a poměrně nenáročnou romantickou komedii. Ta jede od začátku v solidním tempu, potěší výbornou retro stylizací a atmosférou a perfektními hereckými výkony v čele se samotným režisérem. Odvrácenou stranou snímku budiž přetažená délka, přehrávající Renée Zellweger a v závěru i zbytečná snaha o drama. Jinak ale solidní kousek bez větších ambicí. 

Synopse: Dodge Connelly (George Clooney) vlastní tým amerického fotbalu, který se roku 1925 ocitá kvůli ztrátě sponzorů na mizině. Jedinou záchranou se jeví angažování vysokoškolské hvězdy Cartera Rutheforda (John Krasinski), který svými válečnými historkami baví celé okolí. Jeho kouzlu ovšem podlehne i Dodgeova snoubenka Lexie (Renée Zellweger). 

Zajímavost: Krasinski kvůli natáčení změnil účes, což muselo být zapracováno i do seriálu Kancl, v němž současně účinkoval.

Originální trailer filmu Tvrdé palice / Leatherheads
Tajný život včel (The Secret Life of Bees) (neděle 28. 7., Prima Love, 20.15 - 22.45)

Plakát filmu Tajný život včel / The Secret Life of BeesMéně známé drama zaujme zejména umístěním příběhu do netradičního prostředí včelí farmy. Režírující Gina Prince-Bythewood výborně vytvořila odpovídající atmosféru společnosti rozdělené rasovou nenávistí a vsadila na silné emoce, které scénář ukrývá. Opřít se mohla i o parádní obsazení, jemuž dominuje výtečná Dakota Fanning, kterou doplňují třeba Queen Latifah, Alicia Keys nebo Paul Bettany. Nevyhnula se ale hluchým místům a vyloženě nudným momentům. Těch ale naštěstí není moc.

Synopse: Čtrnáctiletá Lily (Dakota Fanning) ve snaze vyrovnat se s tragickou smrtí své matky a uniknout příliš tvrdému otci prchá s afroamerickou hospodyní a jedinou přítelkyní Rosaleen (Jennifer Hudson) do Jižní Karolíny. Tam se nastěhuje ke třem nezávislým sestrám, které se starají o rodinné včelařství. Lily tu poznává sílu opravdového přátelství a hlavně lásky, která jí celý život chyběla. 

Zajímavost: Alicia Keys se kvůli roli učila čtyři týdny na cello.

Originální trailer filmu Tajný život včel / The Secret Life of Bees
Na východě ďábel, na západě jed (Dung che sai duk redux) (pondělí 29. 7., ČT2, 00.15- 01.45)

Plakát filmu  / Dung che sai dukV zahraničí velmi dobře hodnocené poetické drama Kar-wai Wonga upoutá nádhernou vizuální stránkou. Kamera místy vskutku čaruje a atmosféra je až uhrančivá a hypnotická. Vše krásně dokresluje příjemný hudební doprovod. Tvůrce sice selhává ve vyprávění příběhu, v němž se snadno ztratíte a díky odtažitému stylu nemáte moc šanci sblížit se s postavami, to ale vadí jen málo. Pokud vám režijní styl sedne, stěžovat si nebudete. Jen nečekejte množství typicky asijských akčních scén.

Synopse: Snímek je stylizován jako milostný příběh protknutý tesknou melancholií, v němž legendární hrdinové mezi bitvami vzpomínají na své osudové lásky. Přemýšlí, co mohli v životě udělat jinak a na co jsou naopak hrdí.

Zajímavost: Verze, která poběží v televizi, je malinko přestříhaná a odlišná od té původní z roku 1994.

Originální trailer filmu Na východě ďábel, na západě jed / Dung che sai duk redux
Baader Meinhof Komplex (Der Baader Meinhof Komplex) (neděle 28. 7., Fanda, 22.15 - 00.50 / pondělí 29. 7., 02.35 - 05.00)

Plakát filmu Baader Meinhof Komplex / Der Baader Meinhof KomplexStrhující německé drama vychází ze skutečných událostí a bez příkras zobrazuje historické dění konce šedesátých let minulého století. Režírující Uli Edel sbírá body hlavně tím, že dění nezobrazuje jednostranně, ale snaží se být objektivní. Vsadil na takřka dokumentaristcký styl, což se ukázalo být jako správná volba. Z pro našince známých tváří se tu objeví jen Moritz Bleibtreu a Bruno Ganz. Mrzí snad jen přehnaná délka a kontraproduktivní potřeba sdělit vše podstatné naráz. Výtečný kousek.

Synopse: V roce 1967 je německá levicová novinářka Ulrike Meinhof (Martina Gedeck) šokována zprávami o krvavých demonstracích v Berlíně. Odstěhuje se tam a začne se angažovat v protivládním hnutí. Silně na ni zapůsobí čin Gudrun Ensslin (Johanna Wokalek) a jejího přítele Andrease Baadera (Moritz Bleibtreu). Když jsou oba zatčeni, začne Ulrike bojovat za jejich osvobození a definitivně přerušuje veškeré vazby s dosavadním životem.

Zajímavost: Kdekoliv to bylo možné, jsou ve filmu použity původní dialogy zachycené originálními dokumenty.

Originální trailer filmu Baader Meinhof Komplex / Der Baader Meinhof Komplex
Indočína (Indochine) (pondělí 29. 7., ČT2, 21.50 - 00.20)

Plakát filmu Indočína / IndochineFrancouzské romantické drama se chlubí mimo jiné Oscarem za cizojazyčný snímek a vyniká hlavně výborným scénářem s hlubokým a emotivně silným dějem. Režírující Régis Wargnier nikam nespěchá a nastoluje místy až extrémně pomalé tempo, které vytváří romantickou, nikoli však kýčovitou atmosféru. Samozřejmostí jsou přesné a výtečné herecké výkony, jimž jasně kralují na Oscara nominovaná Catherine Deneuve a Vincent Pérez. Nádherná záležitost.

Synopse: Eliane (Catherine Deneuve) se narodila v Indočíně a postupně přebírala po otci vedení kaučukové plantáže. Ač je to žena sebevědomá, žije pouze sama s adoptivní dcerou, jejíž rodiče zahynuli. Náhle ale pocítí spalující lásku k mladému francouzskému důstojníkovi (Vincent Pérez), pro něhož je ochotna se všeho vzdát. Jenže on se zamiluje do její dcery. 

Zajímavost: Snímek získal taktéž Zlatý Glóbus.

Originální trailer filmu Indočína / Indochine
V řetězech (Black Snake Moan) (pondělí 29. 7., Nova Cinema, 22.00 - 00.05 / úterý 30. 7., 00.50 - 06.15)

Plakát filmu V řetězech / Black Snake MoanOsobitý thriller režiséra a scenáristy Craiga Brewera zaujme jednak hutnou atmosférou, perfektní a padnoucí bluesovou hudbou a také tím, že místy připomíná tzv. exploitation filmy. V hlavních rolích excelují Samuel L. Jackson a možná ještě o chloupek lepší Christina Ricci, nepřehlédnete ani Justina Timberlakea. Do celkově originálního ladění snímku nezapadá snad jen zvláštní a příliš smířlivý konec.

Synopse: V městečku ve státě Tennessee se potkají dva lidé ze zcela opačného prostředí - mladá bílá dívka Rae (Christina Ricci) jen těžce zvládající svou sexualitu a bluesový kytarista Lazarus (Samuel L. Jackson), který dokáže najít dobro snad i v srdci Ďábla. Aby však Rae ochránil před všemi jejími démony, musí se uchýlit místy k hodně extrémním metodám.

Zajímavost: Ricci při natáčení skutečně tahala dvacetikilový řetěz, aby vypadala co nejdůvěryhodněji. 

Originální trailer filmu V řetězech / Black Snake Moan
Expres (The Express) (úterý 30. 7., Prima Cool, 22.50 - 01.05 / středa 31. 7., 03.20 - 06.05)

Plakát filmu Expres / The ExpressV našich končinách méně známé sportovní drama vychází ze skutečných událostí. Režírující Gary Fleder sice zbytečně často vyzdvihuje rasistické téma, do značné míry to ale vyvažuje excelentně natočenými a nasnímanými zápay amerického fotbalu. Potěší i minimum nezbytného patosu a ne až tak silné hraní na divácké emoce. Ze slavnějších jmen čekejte jen Dennise Quaida.  Být film o trošku kratší, mohl by být zážitek ještě o chloupek lepší.

Synopse: Snímek vypráví pohnuté osudy fotbalového hrdiny Ernieho Davise (Rob Brown), což byl první Afroameričan, který získal ceněnou Heismanovu trofej pro nejlepšího vysokoškolského hráče. Nemalý podíl na jeho úspěchu měl i trenér Bob Schwartzwalder (Dennis Quaid), který si ho do týmu prosadil i přes problematickou barvu pleti.

Zajímavost: Číslo 44 syracuských Orangemanů, které Davis nosil, bylo v roce 2005 oficiálně vyřazeno. 

Oficiální trailer filmu Expres / The Express
Naboso (Barfuss) (čtvrtek 1. 8., ČT2, 14.15 - 16.05)

Plakát filmu Naboso / BarfussRomantické komediální drama je jedním z prvních režijních počinů v Německu populárního herce Tila Schweigera, který se podílel i na scénáři. Řemeslně občas tedy zaváhá, na druhou stranu ale prokázal talent na načasování mnoha vtípků a nemá problém vytvořit odpovídající a celkem pohodovou atmosféru a umně střídat chvilky vážné s těmi komičtějšími. Příběh je sice prvoplánový a předvídatelný, nejednoho zkušeného diváka přesto dojme. Víceméně příjemný film. 

Synopse: Nick Keller (Til Schweiger) to nemá v životě jednoduché. O práci přichází skoro pravidelně a jeho rodina v čele s nevlastním otcem (Michael Mendl) ho považuje za ničemu. Jedině matka (Nadja Tiller) ho ještě úplně neodepsala. Jeho poslední šancí se zdá být místo uklízeče na psychiatrické klinice. Jenže ani tady jeho smůla nekončí. 

Zajímavost: Jde sice o Schweigerův třetí režijní počin, zároveň je ale první, který točil zcela sám.

Originální trailer filmu Naboso / Barfuss
Legenda o opilém Mistrovi (Jui kuen II) (čtvrtek 1. 8., Smíchov, 20.50 - 22.35)

Plakát filmu Legenda o opilém Mistrovi / Jui kuen IIHongkongská akční komedie je zajímavá tím, že se v ní střetávají dva filmařské přístupy k bojové choreografii. Režírujícího Lau Kar-leunga totiž v polovině natáčení nahradil představitel hlavní role Jackie Chan, tudíž se můžete těšit jak na klasické pojetí akce, tak i na její modernější podobu. Proměnil se i humor, který byl později ušitý na míru ústřední hvězdě, takže nechybí její typické "kejkle a obličeje". Vzhledem k velkému množství akce si možná ani nestihnete všimnout, jak tu většina zúčastněných špatně hraje. Fanouškovská záležitost.

Synopse: Wong Fei-hung (Jackie Chan) se při návratu z cesty se svým otcem připlete do bitky cizinců, kteří chtějí vyvážet čínské artefakty do světa a tzv. loyalistů, kteří o tom nechtějí ani slyšet. Jelikož se Fei-hung naučil styl "Opilého bojovníka", nelze přehlédnout a stává se obávaným protivníkem. Jenže jeho otec je striktně proti násilí, takže Wong musí překonat otcův odpor, aby zachránil kousky čínské historie. 

Zajímavost: Závěrečná sedmiminutová bojová scéna zabrala téměř čtyři měsíce natáčení.

Originální trailer filmu Legenda o opilém Mistrovi / Jui kuen II


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY