Portrét: Mexický samorost a vizuální mág Guillermo del Toro

Vydáno: 14.07.2013 18:30 - Vratislav Šálek | foto: Universal Studios

Dobrodružné sci-fi Pacific Rim už brázdí naše kina a minimálně po vizuální stránce jde o strhující zážitek. Při této příležitosti jsme se rozhodli představit vám jejího tvůrce - sympatického Mexičana Guillerma del Tora.
Guillermo del Toro při natáčení filmu Hellboy 2: Zlatá armáda / Hellboy II: The Golden ArmyV mexické Guadaljaře se do přísně katolické rodiny narodil 9. října 1964 Guillermo del Toro. O film projevoval zájem už od osmi let, kdy potkal maskéra a tvůrce speciálních efektů Dicka Smithe, od něhož se začal učit. Během svého mládí natočil asi deset krátkometrážních filmů, většina ale dodnes nebyla zveřejněna.

Zásadnější už je to, že v roce 1986 se podílel na v Mexiku populárním seriálu Hora Marcada. Konkrétně napsal čtyři a natočil pět epizod půlhodinových mysteriózních dramat s hororovým nádechem. Na této sérii mimochodem startovali své kariéry také jiní slavní Mexičané - Alfonso CuarónEmmanuel Lubezki. Del Toro celých deset let pracoval jako tvůrce speciálních efektů a založil vlastní společnost Necropia.

Svůj americký debut natočil až ve svých čtyřiatřiceti letech a jednalo se o sci-fi horor Mimic. Film za třicet milionů dolarů rozhodně nebyl žádný zázrak a doplatil hlavně na to, že produkující bratři Weinsteinové drželi del Tora dost při zemi, takže nemohl plně rozvinout svou představivost a smysl pro bizarní situace a postavy. Jenže ani samotné natáčení nebylo pro režiséra vůbec jednoduché, protože v jeho průběhu byl v rodné Guadaljaře unesen jeho otec. Ač nakonec vyšel z celého incidentu v pořádku, musela rodina zaplatit dvakrát více, než původně únosci žádali. Na základě této události se poté rozhodli všichni opustit Mexiko.

Wesley Snipes ve filmu Blade II / Blade IIKomerční neúspěch Mimicu a zřejmě i chování velkého studia mu na chvilku vzaly chuť do další hollywoodské práce a proto v roce 2001 natočil nízkorozpočtový a španělsky mluvený horor Princ bez království. A v tom se plně vyžil a dokázal, že k atmosférickému a napínavému snímku není potřeba moc peněz, ale spíše chytrý scénář a režijní talent. Navíc se tu věnoval svému oblíbenému tématu španělské občanské války, k němuž se pak ještě jednou vrátil.

O rok později ho zklamání ze zámoří přešlo a on neodmítl nabídku na natočení pokračování upírské komiksové záležitosti Blade II. Ač zde dostal mnohem volnější ruku a výsledek vypadal více "deltorovsky", přijetí nebylo jednoznačné. Fanoušci mu vyčítali, že poměrně dobře rozběhnutý příběh a mytologie se proměnily v sice atraktivní, ale prázdnou akční podívanou, která postrádá smysl. Bravurní vizuální a trikovou stránku však nezpochybnil vůbec nikdo.

Druhý příběh slavného upírobijce však měl pro del Tora mnohem osobnější rozměr - jednak mohl konečně zadaptovat nějaký komiks, protože ten je jeho velkou láskou, jednak se při natáčení podíval do Prahy, kterou si zamiloval (rolička Marka Vašuta je dnes už legendární) a hlavně se mu podařilo ke spolupráci na vizuální stránce přemluvit svůj vzor Mikea Mignolu, aby zjistil, zda je s ním schopen pracovat.

Ron Perlman ve filmu  / HellboyKdyž se to osvědčilo, otevřela se mu možnost splnit si dětský sen - zrealizovat filmovou verzi slavného komiksu Hellboy, jehož autorem je práve Mignola. Kvůli tomu odmítl jak možnost dokončit trilogii o Bladeovi, tak i režii "harrypotterovského" dobrodružství o vězni z Azkabanu (tu mimochodem převzal jeho krajan a kamarád Alfonso Cuarón).

A sympatický Mexičan využil příležitost dokonale. Hellboy je ztělesněním jeho lásky ke komiksovým sešitům a esencí jeho řemesla. Neopakovatelná atmosféra, svérázné postavy, perfektní akce a vizuální stránka a zejména do té doby málo známý Ron Perlman dodávají snímku zvláštní kouzlo, které funguje i po skoro deseti letech. Z každého políčka čiší ohromná pieta k předloze a zároveň veliké srdce, díky kterému filmu leccos odpustíte. Pro našince jsou příjemným bonusem tuzemské lokace a Karel Roden v hlavní záporné roli.

K "pekelnému chlapci" s kamennou rukou se del Toro vrátil v roce 2008 a ač se hodnocení pohybují v podobných číslech, kouzlo předchozího bylo pryč a tvůrci pokračování malinko přerostlo přes hlavu. Příliš postav a hlavně ne tak svěží vyprávění byly lehkým zklamáním, které ale rozhodně nijak zásadně nepoškodilo režisérovu pověst, i když se někteří začali bát, že už se vyčerpal. 

Mezi oběma Hellboyi si čistě pro radost natočil vynikající a oceňovaný fantasy horor Faunův labyrint, v němž se znovu zabýval tématem španělské občanské války a opět v něm potvrdil svou jedinečnost, a dokázal vytvořit až mystickou atmosféru, napětí a ač má snímek pohádkový koncept, nebál se několika vyloženě násilných momentů. Z oscarového ceremoniálu odcházeli tvůrci s třemi soškami za kameru, výpravu a masky a mohli se těšit i z velkého zájmu diváků a filmových fanoušků.

Idris Elba, Guillermo del Toro ve filmu Pacific Rim - Útok na Zemi / Pacific RimJeho největší příležitostí se ale letos stal riskantní velkofilm Pacific Rim - Útok na Zemi, který vychází z japonských kaiju snímků a na nějž dostal takřka dvě stě milionů dolarů. Drtivou většinu rozpočtu navíc spolkly speciální efekty, protože žádnou hereckou superstar tady neuvidíte. Ohlasy jsou prozatím dost střídmé, ale z oné vizuální stránky a akčních scén jsou nadšeni takřka všichni. Jen pověstné "deltorovské" srdíčko tomu jaksi chybí...

Jak na tom bude Pacific Rim komerčně, se teprve ukáže, už teď je ale jasné, že cílovou skupinou je Asie, z jejíž mytologie dobrodružné sci-fi vychází a čemuž je uzpůsobeno i to, že část filmu se v ní i odehrává. V neposlední řadě obsazení japonské herečky Rinko Kikuchi je taktéž lákadlem pro obyvatele nejlidnatějšího kontinentu.

V tuto chvíli je del Torova kariéra na rozcestí - pokud Pacific Rim bude komerčně úspěšný, sympatický Mexičan si pravděpodobně bude moci dělat, co bude chtít. Dojde-li k opaku, bude možná jeho rozlet pozastaven a vrátí se ke komornějším projektům. Doufejme, že ať to dopadne jakkoli, dva ohlášené snímky z jeho dílny to nijak neohrozí. V první řadě se jedná o animovanou verzi legendárního Pinocchia a o prozatím zajímavě obsazený (Benedict Cumberbatch, Jessica Chastain, Mia Wasikowska) horor Crimson Peak. Obojího bychom se měli dočkat v roce 2015. A uvidíme, zda-li poté přijde na řadu fanoušky toužebně očekávaný třetí Hellboy.

Český trailer filmu Pacific Rim - Útok na Zemi


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY