Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Godzilla

Stroj času: Godzilla - Size does matter poprvé

Vydáno: 13.07.2013 10:37 v sekci Recenze | Stroj času - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

První z řady tzv. Kaiju filmů je legendární japonský snímek Gojira z roku 1954 o bájné bytosti Godzille oživlé po atomových pokusech, která ničí vše, co jí přijde do cesty.

GojiraRecenzoval/a Václav Limberk dne 13.07.2013 10:37. První z řady tzv. Kaiju filmů je legendární japonský snímek Gojira z roku 1954 o bájné bytosti Godzille oživlé po atomových pokusech, která ničí vše, co jí přijde do cesty. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Japonský snímek Gojira (známější pod anglickým názvem Godzilla, který budu používat i v tomto článku, v češtině je znám i pod názvem Probuzená zkáza) se může pyšnit minimálně jedním nezpochybnitelným primátem. Je totiž vůbec prvním z řady takzvaných Kaiju filmů a sehrál zde tudíž průkopnickou roli v utváření a standardizaci pravidel tohoto filmového žánru o obřích zmutovaných příšerách, v nichž často vystupuje právě Godzilla. Podobně jako lze Američanům přiřknout western jako jejich „domovský“ žánr, potom Japoncům lze připsat toto prvenství. S trochou filmové nadsázky lze tento filmový žánr i tento konkrétní snímek pokládat za japonský „vynález zkázy“, abych parafrázoval klasický Zemanův snímek, který mimochodem vznikl jen o pár let později.

Fotografie z filmu  / GojiraGodzilla pojednává o obrovské mořské příšeře, která následkem jaderných pokusů prováděných v oceánu zmutuje do extrémní velikosti, a poté vystoupí z moře na pevninu a uvrhne do stavu ohrožení japonské hlavní město Tokio. Obluda ničí vše, co jí přijde do cesty jak svým zničujícím radioaktivním dechem, tak i svou obrovskou velikostí. Nečiní jí problém svou silou a tíhou rozšlápnout budovu a vlaky, zničit sloupy elektrického vedení a zbraně používané lidmi ji dokážou jen zahnat do moře, nikoliv zabít. Současně s tímto katastrofickým dějem sledujeme i obyčejný lidský příběh starého vědce doktora Jamaneho (Takashi Shimura), který se snaží život zmutovaného monstra pochopit a jeho dcery Emike (Momoko Kōchi), která se zamiluje do kapitána lodi Hideo Ogaty (Akira Takarada), čímž zruší svůj svazek s mladým vědcem a kolegou svého otce Serizawou (Akihiko Hirata). 

Godzilla byla tvůrci zamýšlena jako bezprostřední reakce na následky pokusů s vodíkovou bombou prováděných Američany v tichomoří. Útok Godzilly na Tokio, který tvoří vrchol filmu, pak lze chápat jako echo zničujících následků dvou atomových pum svržených na Japonsko na samém sklonku druhé světové války. Jak naznačuje její závěr má to být zároveň i varovné memento lidstvu, které je schopno svými atomovými zbraněmi zničit samo sebe i život na Zemi. V tomto směru lze Godzillu chápat jako humanistický vzkaz a varování podobně jako například Čapkův a Vávrův Krakatit.


Fotografie z filmu  / GojiraŽe se film o monstru bude jmenovat Gojira respektive Godzilla nebylo zpočátku vůbec jasné a její název teprve časem vykrystalizoval. V původních verzích scénáře se jednalo o „projekt G” a písmeno G označující velikost (anglické Giant) se tu ukázalo jako klíčové. Godzilla byla navržena tak, aby připomínala (ještě daleko před Jurským parkem) „legendární jurské“ dinosaury, jakými byly Tyrannosaurus Rex, Iguanodon a Stegosaurus. Je zajímavé, že ze stejného roku je i Zemanova Cesta do pravěku, kde se „epizodně“ rovněž objevují jurští dinosauři. Radioaktivní, vše spalující dech monstra si zase tvůrci vypůjčili od pohádkových draků chrlících oheň. 

Jelikož se psal rok 1954 a pokročilé trikové, neřkuli digitální techniky byly v nedohlednu, byl hlavní tvůrčí oříšek v tom, jak vzbudit iluzi, že na plátně sledujeme více jak padesátimetrové monstrum. Tvůrce speciální efektů Godzilly Eiji Tsuburaya si nemohl dovolit časově i finančně náročné metody animace jednotlivých záběrů jako tvůrci King Konga  a Godzillu musel „hrát“ člověk navlečený do gumového obleku simulující monstrum pohybující se v modelu města Tokia. Není potřeba ani zmiňovat, jak muselo být pro herce náročné se v nepohodlném a i nebezpečném kostýmu příšery (kde hrozilo udušení) pohybovat. Japonské studio Toho, které Godzillu vyprodukovalo, ji mělo v plánu natočit už barevně. Nakonec je Godzilla černobílá a snímku to jen prospělo. Noční scény jejího útoku působí mnohem zlověstněji a sugestivněji, než by tomu bylo v barvě. 

Fotografie z natáčení filmu  / GojiraAčkoli je z dnešního pohledu triková stránka Godzilly již dávno překonána a působí velmi primitivně, například při „roztomile naivních“ záběrech útoků japonských stíhaček na příšeru, jako celek vzbuzuje Godzilla respekt i dnes, když si člověk uvědomí z jakého filmového „pravěku“ tento snímek pochází. I když se na konci podařilo zdánlivě nezničitelné monstrum porazit, Godzilla jako taková se zde teprve „narodila“ a hned rok poté japonští filmaři Godzillu vzkřísili, čímž zahájili celou řadu Kaiju filmů. V dalších nespočetných pokračováních i napodobeninách to dávali navíc Godzille i pořádně „sežrat“ a nastartovali tak vlnu filmů „monstrum proti monstru“. 

Tento japonský „vývozní artikl“ s jasným komerčním potenciálem nemohl samozřejmě uniknout pozornosti Amerických filmařů. Ti dva roky po originálním filmu svému publiku nabídli „amerikanizovanou“ verzi Godzilly nazvanou Godzilla, King of the Monsters!,  která obsahovala nově natočené scény s hollywoodským hercem Raymond Burrem.

Že je Godzilla i více jak padesát let od doby svého vzniku stále při chuti, dokazuje po nepříliš zdařilém Emmerichově remaku i nově chystaná verze Godzilly, která by se měla na plátnech kin objevit za rok. Původní japonská Godzilla má dnes především nezpochybnitelnou historickou hodnotu a díky černobílé fotografii i jistý „artovní“ nádech. I to jí zaručuje trvalé místo nejen v japonském kinematografickém „zlatém fondu“. 

Originální trailer filmu Godzilla

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Jurský svět má nového režiséra (21.02.2024 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Jurský svět se vrátí (06.02.2024 15:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Teaser: Godzilla vs. Kong 2 (20.04.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Téma: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů Stevena Spielberga (28.01.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- King Kong vtrhne na televizní obrazovky (25.08.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: nejslavnější sci-fi filmy 90. let (11.07.2020 12:30 v Články | Publicistika)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (17.05.2020 09:30 v Komentáře | Box office)
- Gareth Edwards chystá nové sci-fi (07.02.2020 18:58 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 90. let (14.12.2019 10:30 v Články | Publicistika)
- Godzilla s Kongem budou mít zpoždění (26.11.2019 09:05 v Novinky | Zprávy)
- Joker je nejvýdělečnějším komiksovým filmem všech dob (09.11.2019 11:50 v Novinky | Zprávy)
- Obsazení Jurského parku se vrací (25.09.2019 14:54 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Godzilla II Král monster je mírně chaotickou přehlídkou oblud (04.06.2019 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Box Office: Godzilla si vydupala první místo (03.06.2019 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Avengers nikdy neodvrací zrak a cestují do pravěku (24.04.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Godzilla II Král monster: finální trailer (23.04.2019 16:39 v Novinky | Trailery)
- Stroj času: Mrazivě autentický Schindlerův seznam (31.01.2019 07:30 v Recenze | Stroj času)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu