Za horizontem: erotická Vášeň Briana de Palmy

Vydáno: 02.07.2013 12:30 - Amaya Tomanová | foto: facebook tvůrce

Brian de Palma se pokusil natočit erotický thriller o vášni a zradě, kariérních i vztahových konspiracích. Jak se mu to (ne)podařilo? A proč?

PassionRecenzoval/a Amaya Tomanová dne 02.07.2013 12:30. Brian de Palma se pokusil natočit erotický thriller o vášni a zradě, kariérních i vztahových konspiracích. Jak se mu to (ne)podařilo? A proč? Hodnocení: 2
Passion
Passion
Drama / Tajemný / Thriller
Francie, 2012 , 100 min.

Režie: Brian De Palma
Scénář: Natalie Carter, Alain Corneau, Brian De Palma
Kamera: José Luis Alcaine
Hudba: Pino Donaggio
Herci: Rachel McAdams, Noomi Rapace, Karoline Herfurth, Paul Anderson, Ranier Bock, Leila Rozario, Alexander Yassin, Frank Witter, Ian T. Dickinson, Gernot Alwin Kunert

Česká premiéra: 13.02.2013

Hodnocení: 4/10

Distributor: Wild Bunch


Passion hodnocení na Kinobox.cz: 50.48 %
Kolegyně Christine (Rachel McAdams) a Isabelle (Noomi Rapace) spolu pracují na propagaci nového telefonu. Christine není schopná překousnout úspěch, s jakým se setkal nápad Isabelle a její asistentky Dani (Karoline Herfurth). V momentě, kdy své kolegyni geniální marketingový plán bezostyšně ukradne, stávají se z obou kolegyň rivalky - a milenky. A přisvojení si cizího nápadu není jediným Christininým prohřeškem a zároveň prostředkem k manipulaci; je totiž jedinou osobou, která ví o zpronevěrách Dirka (Paul Anderson), prohnaného přítele Isabelle. Síť intrik se začíná zaplétat a rozšiřovat...

Noomi Rapace, Rachel McAdams ve filmu  / Passion Brian De Palma, známý jako mistr ponuré atmosféry, gradovaného napětí, děsivých katarzí a skvělého zmapování těch nejtemnějších hlubin lidské duše, se po kultovních snímcích jako SestryCarrieZjizvená tvář nebo Redigováno chopil tématu kariérního intrikaření, problematiky milostného trojúhelníku a boje o moc. Kromě patřičně zamotaného příběhu nechybí ve filmu charakteristické snové sekvence, scenérie dokreslující atmosféru, svébytné kostýmy a náležitě podivný konec. Zároveň však Passion cosi nepojmenovaného postrádá a téměř bolestně je ze snímku cítit nevyužitý potenciál.

Přestože zpočátku Rachel McAdams její výkon příliš nevěříte, v průběhu filmu se změní v učebnicovou chladně kalkulující mrchu, jejíž výstup na firemním večírku vyvolává šok a mrazení v zádech. Naprosto brilantně si počíná Noomi Rapace, výtečně přeskakující z role nezkažené, důvěřivé workholičky do úlohy rezignované, avšak vypočítavé mladé ženy, která je chvílemi schopná jít v zájmu záchrany vlastního života, pověsti i kariéry přes mrtvoly.

Rachel McAdams ve filmu  / PassionKdyž sledujeme ústřední dvojici hrdinek, nelze si nevzpomenout na Naomi Watts a Lauru Harring v Mulholland Drive. Vizuálním kontrastem mezi tmavovláskou a blondýnkou, sytě rudou červenou rtěnkou Laury Harring a elegantními kostýmy veškerá podobnost končí. Erotické jiskření je jaksi poloviční a utlumené, scény jsou chvílemi nedotažené a slabé, v divočejších okamžicích zase působí lacině a přehnaně.

Paul Anderson se v roli padoucha Dirka opravdu snaží a není jeho chybou, že dohromady nemá moc co hrát. Ledacos by se dalo zachránit hudbou, soundtrack z dílny Pina Donaggia však bohužel jen přispívá k celkovému dojmu laciného osmdesátkového thrilleru. I to je možná důvodem, proč se snímku nepodařilo proměnit nominaci na MFF v Benátkách.

Noomi Rapace, Rachel McAdams ve filmu  / PassionPassion má téměř lynchovsko-cronenbergovskou atmosféru, téměř kubrickovské snové sekvence, téměř dokonale vypointovaný příběh z dob de Palmovy zlaté tvůrčí éry. A právě v onom "téměř" spočívá kámen úrazu celého snímku. Režisér dostal ve zlaté truhle bohatý poklad v podobě herecké sestavy, kamery a původní předlohy scénáře, suverénně ji zavřel, sedl si na ni a ledabyle slepil podivnou podívanou, která má nebezpečně blízko k rádobythrillerům na videokazetách z osmdesátých let. Nezbývá než doufat, že vše v nějakém příštím snímku řádně odčiní - potenciál na to rozhodně má.

Originální trailer filmu Vášeň


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY