Recenze: Světová válka Z aneb Brad Pitt versus zombies

Vydáno: 26.06.2013 18:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Brad Pitt bojuje se zombies ve vysokorozpočtovém filmu Marca Forstera, od kterého většina veřejnosti potichu očekává průšvih. Je adaptace literárního bestselleru Maxe Brookse opravdu špatná, nebo překvapila?

Světová válka ZRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 26.06.2013 18:00. Brad Pitt bojuje se zombies ve vysokorozpočtovém filmu Marca Forstera, od kterého většina veřejnosti potichu očekává průšvih. Je adaptace literárního bestselleru Maxe Brookse opravdu špatná, nebo překvapila? Hodnocení: 3
Zombie tématika se mezi hororovými fanoušky těší velké popularitě a nemrtví bývají většinou zárukou minimálně dobré zábavy. Své o tom samozřejmě ví George A. Romero, který patří mezi průkopníky tohoto subžánru a potenciálně i Zack Snyder, jehož celovečerním debutem se stal remake klasiky Úsvit mrtvých.

Boj se "zombíky" ale inspiruje i literáty a mezi ta vůbec nejslavnější díla (myšleno v celosvětovém měřítku) s podobným zaměřením patří fiktivní reportážní román Maxe Brookse Světová válka Z, který se po dlouhých letech, přípravách a produkčních problémech konečně dočkal své filmové adaptace.

Brad Pitt, Mireille Enos ve filmu Světová válka Z / World War ZJejím hlavním hrdinou je expert OSN na řešení krizových situací Gerry Lane. Ten se ale teď ocitá v nikdy nepoznané pozici - svět se totiž proměnil v jedno velké bojiště, neboť lidstvo začala hromadně likvidovat zvláštní virová epidemie, která ho může zcela reálně vyhladit. Projevuje se nebývalou agresivitou nakažených, kteří posléze napadají ještě zdravé jedince a ti se pak mění v zombies. Gerry tak musí najít pacienta nula a pokusit se získat protilátku, která by zbytky lidí zachránila. Problémem je, že zdroj choroby může být kdekoli na světě.

Pro celkové hodnocení Světové války Z je důležité si položit otázku, zda-li vysokorozpočtový film o zombies, který provázely velké produkční problémy, mohl dopadnout lépe, než nakonec dopadl. Podle mého názoru příliš ne. Scénář nepřináší absolutně nic nového a diváka, který někdy v životě viděl alespoň jeden film s podobnou tématikou, nemá čím překvapit. Několikeré přepisování je na něm bohužel poznat a to je částečně problém.

Fotografie z filmu Světová válka Z / World War ZNabízí mnoho nechtěně úsměvných momentů a některé zvraty jsou ne úplně pravděpodobné a místy působí dost vynuceně. Na druhou stranu tu zase najdeme pár vtipných a nečekaných vysvětlení (tady jednoznačně vládne způsob, jak se komunistická Severní Korea svérázně infekci brání), která určitě potěší. Jenže v tomto ohledu je vše značně nevyrovnané a na jeden povedený okamžik připadají tři slabé.

Režírující Marc Forster se nicméně snaží, co mu síly stačí, aby natěšeným divákům nabídl něco víc než jen prosté megadrahé béčko. Jelikož má průpravu z "malých" a komornějších filmů, vytvořit fungující dialogovou scénu a na malé ploše vykreslit vztahy mezi postavami mu nečiní větší potíže. I z toho důvodu Světová válka Z nikdy nenudí. Tvůrce zkrátka umí divákovi to podstatné sdělit stručně a rychle, aniž by si ten připadal nějak ochuzen.

Stěžovat si nelze ani na atmosféru, která pohltí hned v úvodních minutách a až do konce nepoleví. Potěšující budiž i pár vydařených a naprosto přirozeně zařazených lekaček. Vyčítat tvůrcům absenci děsivějších záběrů a hororového nádechu je asi nefér, neboť v rámci ratingu přístupnosti to pravděpodobně nebylo možné.

Fotografie z filmu Světová válka Z / World War ZHorší je to ovšem s akcí, která tvoří dobré dvě třetiny filmu. Z Forstera akční režisér zkrátka nikdy nebude, protože v jeho podání postrádá větší náboj a zajímavost. Ruční kamera se k ní prostě nehodí a nutně by bylo potřeba ji lépe a hlavně přehledněji sestříhat. S tím také úzce souvisí to, že snímek byl v postprodukci převeden do 3D, což zpětně považuji za největší omyl letošního roku. Prostorový efekt je vzhledem k použitým technikám a zmiňované ruční kameře na hranici únosnosti a chvílemi z něho opravdu hodně bolí oči. Nemluvě o tom, že minimálně první půlhodina se odehrává skoro ve tmě, takže není vidět vůbec nic. Rozhodně tedy doporučuji klasické 2D.

Nad vodou snímek do značné míry drží i Brad Pitt, jenž je pod ním podepsán i jako jeden z producentů. Celou dobu je na něm vidět, jak moc mu na téhle látce záleží a hraje vskutku výborně (skoro jako by šlo o oscarovou záležitost) a celý film utáhne svým charismatem. Mimo něj už za zmínku nestojí vůbec nikdo (David Morse tu má jen cameo) a s trochou nadsázky se dá říci, že jde o jeho one man show, která plní svůj účel.

Světová válka Z rozhodně není takový průšvih, jak se všeobecně potichu očekávalo, o nic zásadního ale na druhou stranu nejde. Ve výsledku se jedná o typickou "forsterovskou" vysokorozpočtovou jednohubku, která diváka nikterak neurazí, ale nenabídne nic, co by v něm zůstalo delší dobu. Pokud ale překvapivě slušný komerční úspěch filmu umožní to, aby si Forster natočil komornější záležitost, kde může klást důraz na příběh a postavy, dá se jeho vznik hodnotit pozitivně.

Český trailer filmu Světová válka Z 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • super (chocobooo, 08.07.2013 09:16) Reagovat

    mě ten film nadchl! jakože vážně :) extra dobré.
    8/10

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY