Téma: Singer vs. Snyder - který Superman je lepší?

Vydáno: 24.06.2013 17:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Před sedmi lety vstupoval do kin pokus o návrat Supermana do nového tisíciletí. Výsledek byl ale rozpačitý, a tak se nad jeho dalšími osudy zavřela voda. Až letos přichází Muž z oceli. Jak by dopadlo porovnání obou filmů?
V roce 2006 se supermanovskou legendu pokusil oživit Bryan Singer, který kvůli filmu Superman se vrací nechal plavat dokončení ságy X-Men. I přes vysoký rozpočet šlo spíše o komornější záležitost a výsledek si na sebe tak tak vydělal. Také z toho důvodu jsme se pokračování bohužel nedočkali a musel přijít restart v podobě Muže z oceli. Jak by ale tyto dva snímky dopadly v našem srovnání? Možná budete dost překvapeni.

1) Režijní přístup

Singerův snímek je poctou a částečným remakem nejslavnějšího Supermana od Richarda Donnera. Rozhodně ale není pouhou "vykrádačkou", protože newyorský rodák si půjčuje jen to, co potřebuje a hlavně z každého políčka čiší respekt a láska, kterou k tématu má. Bravurně vyvážil typicky supermanovskou naivitu s příběhovým převedením do nového tisíciletí.

Henry Cavill ve filmu Muž z oceli / Man of SteelZack Snyder má ke komiksům nepochybně kladný vztah, jenže z jeho Muže z oceli to absolutně není poznat. Za celou dobu ani jednou nepomrkne na fanoušky nesmrtelného hrdiny a neukáže vůbec nic, co by svědčilo o tom, že zrovna tohle je jeho srdeční záležitost. Tady rodák z Wisconsinu ztrácí.

Dílčí stav - 1:0 (Singer : Snyder)

2) Scénář a příběh

Fotografie z filmu Superman se vrací / Superman ReturnsSuperman se vrací je směskou dobrodružného filmu, romance a akční sci-fi a i když toho někdy řeší opravdu až moc, poměrně funguje. Postav je tu tak akorát a Singer vztahy mezi nimi zachycuje bez větších problémů, takže se s nimi divák snadno ztotožní a prožívá takřka všechny jejich trápení i radosti a vztahu mezi Supermanem a Lois Lane drží palce, i když nutno podotknout, že linie se synkem a manželem Lois působí malinko vykalkulovaně a prvoplánově.

Muž z oceli je ryzím akčním sci-fi, kde cokoli jiného nemá co dělat. Ano, Snyder umně střídá flashbacky s klasickým dějem a klidové pasáže mu docela jdou, ale vztahy mezi postavami příliš nefungují, romantická linie neexistuje a charaktery tu jsou tak ořezány a letmo představeny, že se s nimi divák nemůže moc sblížit. I tady má navrch verze z roku 2006.

Dílčí stav - 2:0

3) Akce

Co si budeme povídat, od filmu se Supermanem každý očekává pořádnou akci. A v tomto směru Singer sice nezklamal, ale mnohé také nemile překvapil. Největší akční scéna se u něho odehraje hned po zhruba půlhodině a pak až do konce nic epického v tomto směru neuvidíme. Záchrana letadla a následná variace na "bullet time" sice stojí za to, ale většinu diváků bohužel neuspokojí.

Henry Cavill ve filmu Muž z oceli / Man of SteelNemá smysl v tomto případě chodit kolem horké kaše a sáhodlouze se rozepisovat. Snyder předvedl v poslední více než čtvrtině Muže z oceli epickou akční jízdu a totální destrukci všeho okolo, která letos nemá obdoby. O přidělení bodu nemůže být v této kategorii pochyb. 

Dílčí stav - 2:1

4) Ikonické záběry

Fotografie z filmu Superman se vrací / Superman ReturnsKe snímkům s mužem s velkým S ve znaku také neodmyslitelně patří typické ikonické záběry. V Singerově retro poctě jich najdeme hned několik a i když je na nich místy vidět režisérova sexuální orientace, jsou tu naprosto přirozené a nikdy ne samoúčelné. Obrovské "S" na hrudi neomrzí asi nikdy, stejně jako modrý kostým s červeným pláštěm a kudrlinkou na čele.

V aktuálním Muži z oceli nic takového není. Je to možná dáno tím, že legenda o Supermanovi se tu teprve rodí, ale alespoň jeden ikonický záběr nám tvůrci dopřát mohli. Památné "S" tu taky není nijak výrazné, takže v tomto směru opět není o čem diskutovat. Bod putuje na konto Singera.

Dílčí stav- 3:1

5) Představitel Supermana

Bryan Singer dal po dlouhých castingových sezeních důvěru tehdy sedmadvacetiletému Brandonu Routhovi, což se ukázalo být jako výborná volba. Stylizace do Christophera Reevea (a to i značnou fyzickou podobou) vyšla a Routh vše uhrál bez problémů a zvládl i důležitou miliostnou linii. Body navíc přidává i to, že nespoléhal na odhalenou hruď (takový záběr je tu jeden jediný), ale zapojil i charisma a umírněný výraz. 

Henry Cavill ve filmu Muž z oceli / Man of SteelAktuálním Supermanem je třicetiletý rodák z Normanských ostrovů Henry Cavill, který je zároveň prvním neameričanem, jenž si ho zahrál. Nutno říct, že na své poměry není špatný a nepostrádá charisma, jenže na druhou stranu není tak úplně přesvědčivý a místy se snaží nedokonalosti projevu skrýt pod odhalenou hruď. Nevyhýbá se přehrávání a emočnější scény moc nezvládá. Body jdou v tomto případě opět ke konkurenci.

Dílčí stav - 4:1

6) "Záporáci"

Fotografie z filmu Superman se vrací / Superman ReturnsV Singerově verzi se Superman setkal s odvěkým nepřítelem Lexem Luthorem, kterého fantasticky ztvárnil Kevin Spacey. Je sice pravda, že by potřeboval hlubší motivaci a možná je místy jeho postava špatně napsaná, přesto je díky držiteli Oscara zajímavá, charismatická a potřebně démonická a Supermanovi pořádně zatápí. Dojde mezi nimi i k finálnímu střetu, který mohl být intenzivnější a delší, nicméně tu vzájemná konfrontace nechybí a Lexe Luthora si divák zapamatuje.

Muž z oceli bojuje s generálem Zodem v podání Michaela Shannona. I u něho platí, že by mu neuškodila hlubší motivace, což by až takový problém nebyl. Horší je, že po úvodní pasáži na Kryptonu už nemá potřebný prostor, a tak i když se Shannon snaží sebevíc a hraje v rámci možností výborně, Zod zkrátka tolik nevynikne. Závěrečný souboj je epický, jenže postrádá onu osudovost. Další bod pro nedoceněný snímek.

Dílčí stav - 5:1

7) Ostatní obsazení

Superman se vrací nedisponuje v hlavních ani vedlejších rolích žádnou velikou hvězdou. Nepočítáme-li počítačem oživeného Marlona Branda, který se tu skutečně objeví jen na pár vteřin, a zmiňovaného Kevina Spaceyho, ze známějších jmen uvidíme pouze Franka Langellu jako šéfredaktora Daily Planet. Kate Bosworth, jež ztvárnila Lois Lane, dodnes nepatří k profláklým tvářím a o Brandonu Routhovi, jemuž měl Superman nastartovat hvězdnou kariéru, ani nemluvě.

Russell Crowe ve filmu Muž z oceli / Man of SteelTo Snyder se může pochlubit jinou ligou. Oba Supermanovy otce si vystřihli držitelé Oscara Russell Crowe a Kevin Costner, mimo nich se objeví i na Oscara nominovaná Amy Adams, Diane Lane, Laurence Fishburne a Julia Ormond. Tady zkrátka nová verze vítězí na celé čáře a získává závěrečný bod, kterým zmírňuje svou porážku.

Dílčí stav - 5:2

Tohle porovnání rozhodně nemá být nějakým odsouzením Muže z oceli, protože ten určitě není špatným filmem. Jde spíše o připomínku existence snímku z roku 2006, který je dle autora článku silně nedoceněn a zaslouží si další šanci. Pokud můžete, dejte mu ji.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Souhlasím, že verze z roku 2006 je dost nedocen (Avari, 24.06.2013 21:40) Reagovat

    Souhlasím, že verze z roku 2006 je dost nedoceněná. Jen s bodem 1 moc nesouhlasím. Pokud se budete dívat pozorně na Snyderova Supermana, tak uvidíte jak logo Wayne enterprises, tak třeba LexCorp na jedné z cisteren při souboji na konci. Zod ji kopne proti Supermanovi. ;)

  • nazor (aaa, 24.06.2013 22:46) Reagovat

    neusuhlas....svet potrebuje supermana ako ho napisal Snyder a to je jedine na com zalezi...ad1 chcem vidiet Justice League ad2 vsetky dalsie filmy od DC takpovediac zaviseli od uspechu supika ad3aj ked som zastancom toho aby metropolis nebolo len "realne" mesto s inym nazvom myslim ze urobili kompromis akurat ostalo zachovane to co malo ad4 co sa tyka hercov snyderov je ovela uveritelnejsi ako singerov ktory mi niekedy pride taky umasteny nezazivny

  • Singerov Superman bol otras, tam nieje o čom disk... (Zoltan, 02.07.2013 00:02) Reagovat

    Singerov Superman bol otras, tam nieje o čom diskutovať....... článok vyznieva ako presviedčanie samého seba "ved to také zlé nebolo"...... bolo

  • Shrnutí (Spike, 17.05.2016 22:36) Reagovat

    Za mě:
    1) Jak Singer, tak Snyder do toho dali něco ze sebe. Rozdíl je v tom, že Singer dost odkazoval na Donnerova Supermana, a Snyder zase na komiksy a svět DC obecně. Čehož si ryze filmový divák všimne hůř. Remíza.
    2) Příběh obou filmů se mi líbí, ale každý se utopí v něčem jiném. Singer v nostalgii a tradicionalismu i ve chvílích, kdy by to chtělo trochu té modernější dravosti, a Snyder v občasném akčním infernu a epice. Remíza.
    3) V akci to je jasné. Superman se vrací má skvělé akční scény, ale málo a ač jsou technicky precizní, nejsou moc zapamatovatelné. V Muži z oceli je akce víc než dost a chvílemi je to už trochu stereotypní, ale prostě narozdíl od verze 2006 je tu vidět rozpočet a pár scén přeci jen utkví v paměti. Bod pro Snydera.
    4) Singer má ikonických záběrů sice dost, ale dost mu pomáhá citování těch Donnerových. I Snyder jich pár v rukávu má, polonahý Superman na hořící vrtné plošině, první vzlétnutí nebo jeho poslední setkání s "duchem" Jor Ela jak se ohlíží... Těsně, ale bod pro Singera.
    5) Brandon Routh je jako pokračovatel Reevea dobrý, ale právě stylizace do něj mu trochu svázala nohy. Při nevyhnutelném srovnání mu tak pořád bude něco chybět a nebude tak výrazný. To Henry Cavill má volné ruce a vytváří svou vlastní verzi. Kde nemá prostor, odehraje to za něj už jen jeho charisma. Pochybuju že za pár let si jako Supermana lidi začnou vybavovat jeho místo Reevea, ale protože tady porovnáváme jen Cavilla a Rotha, těsný bod pro Snydera.
    6) Spaceyho Luthor je skvělý, na rozdíl od Routha se tolik nestylizuje do svého předchůdce a hraje si to po svém - takže výborně. Ale na rok 2006 byl jen a pouze zločinný magnát jako soupeř pro Supermana zkrátka málo. To Zod v podání Shannona je možná herecky méně výrazný, ale jako soupeř rozhodně důstojnější. A jeho motivace byla lépe pochopitelná než Lexův o dost méně logický plán na zničení/ovládnutí světa. Hlavně proto bod pro Snydera.
    7) Superman se vrací měl typově přesné a bezchybné obsazení, ale ne moc výrazné. U Muže z oceli mi osobně moc nesedí Amy Adams jako Lois a chybí mi Jimmy Olsen, ale dorovnává to nepřehlédnutelným Crowem a Costnerem, a ještě přihazuje Laneovou (Diane, ne Lois) a další. Jakkoli si tak cením Bosworthovou, Marsdena, Poseyovou, Langellu nebo i toho Branda kdybychom ho počítali, oproti Snyderovu obsazení to Singerovo přeci jen trochu bledne.
    Takže u mě Singer: 3 a Snyder: 6.
    Snažil jsem se hodnotit nezaujatě protože se rád znovu podívám na oba dva filmy, ale Snyderův film mi prostě vychází jako výraznější ve více směrech.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY