TV tipy: Letní reprízy, pohoda a Star Trek

Vydáno: 21.06.2013 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Počínající léto je na televizním programu znát, neboť dramaturgové dávají přednost reprízám již osvědčených kousků. Do našeho výběru tak pronikly snímky pozapomenuté a ne tak známé a často vysílané. Star Trek v něm ale nechybí.
Poslední adresa (Dernier domicile connu) (pátek 21. 6., ČT2, 21.45 - 23.30)

Plakát filmu Poslední adresa / Dernier domicile connuMéně známé francouzsko-italské kriminální drama potěší zejména milovníky staré školy. Režírující José Giovanni vsadil na hutnou atmosféru, reálnost příběhu, uvěřitelné a lidské postavy a syrovou akci. V hlavních rolích se objeví drsný Lino Ventura a křehká Marlene Jobert, mezi nimiž funguje potřebná chemie. Nadšení budou i milovníci nejednoznačných závěrů, které mají k happyendům daleko. Vytknout snad můžeme určitou prvoplánovost některých momentů.

Synopse: Po své suspendaci je drsný inspektor Leonetti (Lino Ventura) odeslán na druhořadou služebnu, kde má zpytovat svědomí. Zde je mu přidělena partnerka v podobě začínající a krásné Jeanne Dumas (Marlene Jobert), což je to poslední, co by potřeboval. Neshody ale musí jít stranou, neboť utekl důležitý svědek vraždy a oni dva ho mají za úkol najít.

Zajímavost: Inspektor Leonetti nosí hodinky, jejichž cena mezi sběrateli šplhá až na čtyři sta eur.

Originální trailer filmu Poslední adresa / Dernier domicile connu
Navždy (Always) (sobota 22. 6., Nova, 13.55 - 16.10)

Plakát filmu Navždy / AlwaysSlabší a opomíjený počin slavného Stevena Spielberga je fantasy romancí, která zaujme hlavně hvězdným obsazením. V něm se objeví mimo jiné Richard DreyfussHolly Hunter, John Goodman nebo Audrey Hepburn. Vyzdvihnout lze snad ještě bravurní technickou stránku a některé úchvatné scény. Výsledku nejvíc škodí přehnaná sentimentalita a nuda, která se dostavuje nepříjemně často. Pro milovníky romantických záležitostí by ale mělo jít o příjemnou a neškodnou jednohubku.

Synopse:  Pete (Richard Dreyfuss) je vynikající a uznávaný hasič a pilot, kterého ale okolí považuje za lehkovážného, protože při záchranných akcích dost riskuje. Jelikož ale miluje Dorindu (Holly Hunter), která mu vyčítá, že se nechce usadit, souhlasí, že své práce nechá. Při poslední misi však umírá. Po smrti se mu zjeví anděl v podobě ženy jménem Hap (Audrey Hepburn), který ho posílá zpět na Zem, kde musí pomoci svému mladému nástupci (Brad Johnson) a hlavně zbavit smutku svou milovanou Dorindu.

Zajímavost: Jde o poslední film Audrey Hepburn.

Originální trailer filmu Navždy / Always
Hezké vstávání (Morning Glory) (sobota 22. 6., Nova, 20.20 - 22.20 / neděle 23. 6., Nova Cinema, 14.30 - 16.25)

Plakát filmu Hezké vstávání / Morning GloryPříjemná romantická komedie se vyhýbá prvoplánovým vtipům a prostor dává spíše situačnímu a konverzačnímu humoru, který výborně funguje. Režírující Roger Michell navíc nasadil svěží tempo a pohlídal si obsazení, v němž excelují Harrison FordDiane Keaton, kteří malinko zastiňují hlavní hrdinku v podání Rachel McAdams. Výrazněji mrzí jen klišovitý a předvídatelný konec a malinko delší stopáž. Na víkendový večer ale ideální kousek.

Synopse: Ambiciózní Becky (Rachel McAdams) získává práci snů a stává se televizní produkční. Jejím prvním úkolem je zachránit klesající sledovanost nudné ranní show. Jelikož má plno nápadů, vidí situaci optimisticky. Jenže hned realizace toho úvodního je poněkud zapeklitá, neboť k moderátorské harcovnici Colleen Peck (Diane Keaton) se rozhodne přidělit uznávaného žurnalistu Mikea Pomeroye (Harrison Ford), jenž je dost namyšlený a nerudný. Ranní vysílání je pro něho degradací, jenže vinou špatně přečtené smlouvy musí nabídku přijmout. Na place tedy bude pěkné horko.

Zajímavost: Mnoho zpráv ve filmu je skutečných a vysíláno bylo během povodní ve státě Iowa v roce 2008.

Originální trailer filmu Hezké vstávání / Morning Glory
Grace už není (Grace Is Gone) (neděle 23. 6., ČT2, 00.35 - 02.00)

Plakát filmu Grace už není / Grace Is GoneDrama takřka neznámého a tehdy debutujícího režiséra Jamese C. Strouse rozhodně neoplývá originalitou a je spíš další variací na mnohokrát viděné, dost toho ale zachraňuje svou inteligencí a atmosférou, která není příliš melancholická a neždímá z diváka víc emocí, než je nutné. V hlavní roli exceluje John Cusack, který zde dokázal, že uhraje i vážnější polohy. Nebýt kolísavého tempa a několika hlušších míst, byl by celkový dojem ještě o kousek lepší. I tak jde o slušnou žánrovku.

Synopse: Stanley (John Cusack) je americký vlastenec a hrdý otec dvou dcer, jejichž maminka a Stanleyho manželka byla jakožto členka ozbrojených sil povolána do války v Iráku. Když ovšem muž uslyší zprávu o jejím úmrtí, zhroutí se mu svět a on není schopen se s nastalou situací vyrovnat a prozradit pravdu svým dětem.

Zajímavost: Hudbu k filmu složil Clint Eastwood.

Originální trailer filmu Grace už není / Grace Is Gone
Rozsudek smrti (Death Sentence) (neděle 23. 6., Prima Family, 22.25 - 00.40)

Plakát filmu Rozsudek smrti / Death SentencePřímočaré akční drama od začátku spoléhá na tzv. první signální. Nad scénářem nemá cenu přemýšlet, neboť bychom v něm pak objevili tunu nesmyslů a nelogičností a to si snímek jako takový nezaslouží. Režírující James Wan servíruje brutální "řežbu", která dá zavzpomínat na to nejlepší z osmdesátých let, zároveň je ale svěží a snesitelně klipovitě natočená. Hlavní roli drsňáka si užívá Kevin Bacon. Zkrátka zábava pro milovníky žánru.  

Synopse:  Manažer Nick Hume (Kevin Bacon) žije dokonalý život až do doby, kdy se jeho syn stane obětí iniciačního rituálu a zemře. Pod tíhou zármutku dospěje Nick k tomu, že tady je spravedlnost krátká a svou rodinu musí ochránit sám. Přísahá pomstu a každého, kdo má s vraždou jeho dítěte cokoli společného, nemilosrdně odstraní.

Zajímavost: V soudní síni, kde probíhá slyšení, se ve skutečnosti žádná přelíčení nekonají.

Oficiální trailer filmu Rozsudek smrti / Death Sentence
Sbohem, Bafano (Goodbye Bafana) (neděle 23. 6., Fanda, 21.50 - 23.55 / pondělí 24. 6., 01.35 - 03.30)

Plakát filmu Sbohem Bafano / Goodbye BafanaHistorické drama podle skutečných událostí doplácí hlavně na to, že neví, čím chce ve výsledku být. Snaha o životopis Nelsona Mandely vyznívá povrchně a kritika poměrů v Jižní Africe zase neúplně a samoúčelně. Režírující Bille August má sice problémy s tempem a hlavně první polovina se dost táhne, na druhou stranu ale zachraňuje, co se dá brilantní kamerou, krásnou hudbou a slušným obsazením, jemuž vévodí Joseph Fiennes a Diane Kruger. Tip pro příznivce ne tak často vysílaných snímků.

Synopse:  Mladý a ambiciózní vězeňský dozorce James (Joseph Fiennes) přijíždí s manželkou (Diane Kruger) a dětmi do Jižní Afriky a je pevně přesvědčen o správnosti místního apartheidu. Svým nadřízeným je pověřen, aby kontroloval korespondenci hlavního vězně - Nelsona Mandely. Při pročítání dopisů ovšem začíná o svých zdánlivě pevných názorech pochybovat.

Zajímavost: Celý film se skutečně natáčel v Jihoafrické republice.

Originální trailer filmu Sbohem, Bafano / Goodbye Bafana
100 dní v Palermu  (Cento giorni a Palermo) (pondělí 24. 6., ČT2, 21.45 - 23.25)

Plakát filmu 100 dní v Palermu / Cento giorni a PalermoTéměř neznámé italsko-francouzské krimi vyniká až dokumentární přesností událostí, které se v inkriminované době na jihu Itálie děly. Režírující Giuseppe Ferrara dokázal vytvořit jedinečnou a drsnou a takřka autentickou atmosféru, kterou ještě podepřel syrovými a realistickými akčními scénami. Opřít se mohl i o famózního Lina Venturu, který zde ztvárnil dost možná svou životní roli. A příliš za ním nezaostala ani Giuliana De Sio. Počítejte ale s tím, že zub času na filmu bohužel zanechal své stopy.

Synopse: V roce 1982 se novým prefektem Palerma stal neúplatný Carlo Dalla Chiesa (Lino Ventura), který měl za úkol bojovat proti místní mafii a jejím mocenským ambicím. S pořádkem začne v policejních řadách, kde ale objeví propojení s podsvětím, státní mocí a bankovními institucemi. Tím si de facto podepíše rozsudek smrti.

Zajímavost: V československé televizi si film odbyl svou premiéru 15. května 1987.

Ukázka z filmu 100 dní v Palermu / Cento giorni a Palermo
Extrémní prostředky  (Extreme Prejudice) (úterý 25. 6., ČT2, 22.20 - 00.05)

Plakát filmu Extrémní předsudek / Extreme PrejudiceTrošku neprávem pozapomenuté akční krimi s westernovou atmosférou Waltera Hilla je špičkovou ukázkou svého žánru. Nechybí v něm perfektně natočená akce, která je poměrně brutální, zajímavé postavy s jasnou motivací, trefná hudba Jerryho Goldsmithe a nekompromisní závěrečná bitka. Vyvedlo se i obsazení, jemuž vládne Nick Nolte v životní formě, kterého doplňují třeba Rip Torn nebo Michael Ironside. Škoda nedotaženého scénáře.

Synopse:  Šerif texaského pohraničního městečka Jack Benteen (Nick Nolte) bojuje společně s kolegou Hankem Pearsonem (Rip Torn) proti pašerákům drog, které řídí Cash Bailey (Powers Boothe). Ten zná Jacka z mládí, takže dobře ví, jaké má slabosti. Navíc je spojuje i osudová láska k jedné ženě.

Zajímavost:  Nick Nolte shodil kvůli roli více než třiadvacet kilogramů.

Originální trailer filmu Extrémní prostředky / Extreme Prejudice
Star Trek X: Nemesis (Star Trek X: Nemesis) (středa 26. 6., Fanda, 20.20 - 22.20 / čtvrtek 27. 6., 12.00 - 13.50)

Plakát filmu  / Star Trek: NemesisNa dlouhých sedm let poslední celovečerní Star Trek je přijímán hodně rozporuplně. Někteří mu vytýkají slabší zápletku zavánějící seriálem, přílišné zacílení na fanoušky série a nevýrazného záporáka, ostatní naopak oceňují snahu o filozofování a možný přesah a slušnou atmosféru. Pravdou je, že režírující Stuart Baird zrovna v akci kovaný není, takže v tomto směru rozhodně divák nezajásá. Jistotou je ale obsazení, v němž opět uvidíme mimo jiné Patricka Stewarta, Jonathana Frakese a třeba i začínajícího Toma Hardyho. Spíše fanouškovská záležitost.

Synopse:  Posádka lodi Enterprise se účastní mírové mise na Romulus, jelikož se místní obyvatelé konečně rozhodli uzavřít s Federací příměří. Po příletu na planetu ale vyjde najevo, že skutečným úmyslem Romulanů je zničení Země. Kapitán Picard (Patrick Stewart) se tak setkává s dosud nejnebezpečnějším protivníkem - Nemesis.

Zajímavost:  Baird před natáčením neviděl jedinou epizodu Nové generace, což mu mnozí herci později vyčítali.

Originální trailer filmu Star Trek X: Nemesis / Star Trek X: Nemesis
Prosíme, přetočte (Be Kind Rewind) (středa 26. 6., Prima Cool, 22.35 - 00.40 / čtvrtek 27. 6., 02.50 - 04.25)

Plakát filmu Prosíme přetočte / Be Kind RewindSvérázná pocta kinematografii z dílny originálního Michela Gondryho určitě nesedne každému, protože je jen sledem epizod plných specifického humoru. Je pravda, že ze zajímavého, i když zastaralého tématu se možná dalo vytěžit mnohem víc, jenže o to tu ani nejde. Tvůrce zkrátka nechal svou lásku k filmu naplno rozvinout a toto je výsledek. A podpořil ho v něm i casting, v němž nechybí Jack BlackMos Def, Mia Farrow, Danny Glover a Sigourney Weaver. Berte, nebo nechte být.

Synopse: Jerry (Jack Black) a Mike (Mos Def) jsou dva kamarádi, kteří vlastní videopůjčovnu a milují filmy. Když zmagnetizovaný mozek jednoho z nich všechny videokazety vymaže, nezbude jim nic jiného než chybějící snímky znovu natočit. Nedostatek financí nahrazují nápady, takže výsledek jejich práce bude všechno možné jen ne nudný.

Zajímavost: Rozpočet filmu byl pouhých dvacet milionů dolarů.

Originální trailer filmu Prosíme, přetočte / Be Kind Rewind
 

 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY