Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: neúspěšné pokusy o vzkříšení Supermana

Téma: neúspěšné pokusy o vzkříšení Supermana

Vydáno: 18.06.2013 17:30 v sekci Články | Publicistika - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

I když Muž z oceli aktuálně trhá v kinech rekordy, cesta k jeho realizaci vůbec nebyla jednoduchá. Pojďte si s námi projít bohatou a neméně šílenou historii nepovedených pokusů o znovuoživení Supermana.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Henry Cavill ve filmu Muž z oceli / Man of SteelU Warnerů si teď museli solidně oddechnout, že Muž z oceli trhá takové kasovní rekordy. Dotlačit Supermana na plátno totiž není žádná sranda – o čemž svědčí právě několik neúspěšných pokusů nastartovat novou komiksovou sérii, při nichž byly do kanálu spláchnuty desítky milionů dolarů, zajímavé náměty a scénáře a také spousty zajímavých režisérských, scenáristických i hereckých jmen. Co jsme mohli vidět, ale nikdy neuvidíme?

Název: Superman Reborn
Kdy se o tom mluvilo: 1994 - 1995
Kdo byl u toho: Jon Peters, Jonathan Lemkin, Gregory Poirier
Jak to nakonec dopadlo:

Superman vs. DoomsdayPo katastrofálním propadáku Superman IV: The Quest for Peace se Warneři snažili usilovně přijít na to, jak znovu úspěšně nastartovat kariéru ikonického superhrdiny. První pokusy se uskutečnily rovných sedm let po posledním filmu, kdy studio právě sklízelo úspěch s Burtonovým Batmanem. Proč by se podobného zacházení nemohl dočkat i Muž z oceli?

Nově pojmenovaný Superman Reborn měl vycházet z neskutečně populárního komiksu Death of Superman, jehož název je už sám o sobě spoilerem. Producent Batmana Jon Peters okamžitě odkoupil práva na komiks a najal televizního scenáristu Jonathana Levinea, který stál například za seriály 21 Jump Street nebo Beverly Hills 90210, aby z nového Supermana udělal mainstreamovou zábavu pro teenagery MTV generace.

Příběh sledoval Lois a Clarka, jejichž vztah procházel krizí, a také bitvu se známým záporákem Doomsday. Ve chvíli, kdy se Clark vyzná z lásky ke své milované, je protivníkem v náročné bitvě zabit. Oplakávání červené pláštěnky však netrvá dlouho – Lois je totiž těhotná a porodí dítě, které během tří týdnů vyroste do věku jednadvaceti let a stane se znovuzrozeným Supermanem, který zachrání svět.

Warnerům se ale příběh příliš nelíbil, tak pro přepis povolali scenáristu dětských filmů Gregoryho Poiriera, pod jehož vedením nabrala zápletka ještě bizarnějších kontur – záporák Brainiac vytvoří z kryptonitu Doomsdaye, který zabije Supermana. Jeho mrtvé tělo ukradne mimozemšťan jménem Cadmus a vzkřísí jej, tentokrát však bez jakýchkoliv schopností. Clark tak musí použít speciální robotický oblek, dokud se znovu nenaučí používat své superschopnosti podobně, jako tomu je se Sílou ve Star Wars. Není divu, že ani tenhle příběh to nedotáhl k realizaci. Škody se poté pokusil napravit jeden komiksový geek z New Jersey...

Název: Superman Lives
Kdy se o tom mluvilo: 1996 - 1998
Kdo byl u toho: Kevin Smith, Tim Burton, Nicolas Cage
Jak to nakonec dopadlo:

Kostýmní zkouška - Superman LivesZřejmě nejproblematičtější supermanovský restart započala popkulturní ikona Kevin Smith, kterého Peters najal na napsání nového, prý trochu temnějšího scénáře. Měl však tři podmínky – Superman bude mít černý kostým, nebude létat a v závěrečné scéně bude bojovat s obřím pavoukem. Tyto absurdní požadavky však nebyly jediné, které měl Smith do svého scenáristického díla zahrnout. Warneři měli například nápad na scénu, kdy Brainiac bojuje v Pevnosti samoty s ledními medvědy, nebo kdy Lex Luthor vyfasuje nového sidekicka v podobě vesmírného psa.

Peters chtěl obecně zareagovat na mánii Star Wars, jejíž nová trilogie měla odstartovat v roce 1999, proto si pro nového Supermana například vymyslel postavu takzvaného L-Rona, což měl být Brainiacův robotický kámoš ve stylu R2-D2. Paráda ne? Zápletka částečně vycházela z nerealizovaného Superman Reborn – Brainiac se spolčí s Lex Luthorem a pošle Doomsdaye zabít Supermana a začne blokovat sluneční svit na Zemi, aby byl nezničitelný muž z Kryptonu bezmocný (vychází se z předpokladu, že Supermana napájí sluneční energie). Bezbranného Kal-Ela však zpátky do sedla vrátí kryptonský robot The Eradicator, pomocí něhož své nepřátele porazí.

Superman Lives - náhled oblekuDo hlavní role téhle šílenosti Smith chtěl Bena Afflecka, Jacka Nicholsona jako Lexe Luthora nebo Jasona Lee jako Brainiaca. Naštěstí se tak nestalo – Warneři poté, co režii odmítl Robert Rodriguez, snímek nabídli Timu Burtonovi, tvůrci hitového Batmana, a ten na nabídku, která se neodmítá, kývl. Tady teprve začala pořádná sranda. Film měl být uveden na šedesáté výročí komiksu a do hlavní role byl definitivně obsazen Nicolas Cage, který se už dokonce kvůli dvacetimilionovému honoráři nasoukal do nového černého kostýmu. Další obsazení čítalo například herce jako Kevin Spacey (Luthor), Courteney Cox (Lois) nebo Tim Allen (Brainiac). Natáčet se mělo začít vzápětí.

Jenže Burton nebyl se scénářem spokojen, a tak nechal zklamaného Smithe vyhodit a studio najalo Wesleyho Stricka (Mys hrůzy), aby scénář přetavil do přijatelnější podoby. Pod jeho dohledem vznikl existenciální příběh s filosofickým nádechem, kdy se Superman snaží vyrovnat se svou identitou. Mimo to si však najde čas na boj s Luthorem a Brainiacem, kteří se nakonec spojí v megaobřího záporáka jménem LEXIAC. Tohle už bylo moc i na Warnery.

Název: Untitled Superman Project
Kdy se o tom mluvilo: 1999 - 2001
Kdo byl u toho: McG, Dan Gilroy, William Wisher
Jak to nakonec dopadlo:

Superman Lives - náhled oblekuNatáčet se mělo začít v Pittsburghu, na poslední chvíli se však Warnerům nový scénář zdál až příliš nákladný na realizaci, tak se rozhodlo jej zásadně přepsat. Najali proto nového scenáristu Dana Gilroye (Bourneův odkaz), aby se pokusil scénář proškrtat a snížit rozpočet o polovinu. V tu se chvíli tyhle „čachry-machry“ již dalece odlišovaly od původního Superman Lives, jelikož příběh byl přepsaný tolikrát, že se z něj stal v podstatě nový film. Tohle zdržování produkce však nebavilo Burtona, který se po roce na celý projekt vykašlal a radši si odjel natočit Ospalou díru. Retrospektivně to popisuje jako nejhorší zkušenost ve svém profesním životě. Ani se mu nedivíme.

Warněři ale nezaháleli – chvíli vyvíjeli film s názvem Superman: Man of Steel, ale jeho scenáristu nakonec pro oblíbené „tvůrčí neshody“ vyhodili. Stále však zůstával Gilroyův scénář, s nímž studio oslovilo například Michaela Baye, Martina Campbella, Simona Westa nebo Bretta Ratnera. Žádný z nich se však u snímku neuchytil. Zoufalost studia nabírala obrátky dalšími a dalšími verzemi scénáře. Nejnovější verzi měl napsat tvůrce Terminátora 2, který se prý hodně inspiroval u Matrixu, jiný draft jiného scenáristy zase do role hlavního záporáka pasoval Loba, naposledy to zkusil člověk jménem Paul Attanasio, jehož scénář měl natočit McG, ale opět neúspěšně. Hřebíkem do rakve bylo, když producent Peters nabídl hlavní roli Supermana Willu Smithovi...

Název: Batman vs. Superman
Kdy se o tom mluvilo: 2001 - 2002
Kdo byl u toho: Wolfgang Petersen, Akiva Goldsman, Josh Hartnett
Jak to nakonec dopadlo:

Batman vs. SupermanPo megafailu se Superman Lives se začalo paralelně uvažovat o dvou nových supermanovských projektech. Jedním z nich byl lákavě vypadající crossover Batman vs. Superman, který měl dvě nejslavnější postavy stáje DC Comics postavit proti sobě a nechat fanoušky se zalknout zvědavostí, kdo v očekávaném souboji vyhraje. Režie se měl chopit Wolfgang Petersen, který snímek nadšeně popisoval jako opravdový „Souboj Titánů“.

Nový scénář Akivy Goldsmana rozehrával paralelně dvě linie – v jedné si Bruce Wayne „užívá“ pětiletého superhrdinského důchodu, všichni jeho blízcí jsou mrtví a pronásledují ho démoni z minulosti, v druhé se Clark Kent vzpamatovává ze zdrcujícího rozvodu z Lois. Důvod jejich vyhroceného střetu vznikne ve chvíli, kdy začne Bruce vinit Clarka ze smrti své snoubenky Elizabeth Miller, která byla zavražděna na vlastní svatbě Jokerem, který se dost možná spřáhl s Lexem Luthorem. Epický boj dvou gigantů pokračuje do chvíle, kdy si oba uvědomí, kdo je tím pravým viníkem a rozhodnou se ho společně zneškodnit.

Obrázek komiksu Batman vs. SupermanSkoro až zamrzí, že tohle nebylo protlačeno do produkce. Petersen měl pro role dvou ikonických hrdinů mnoho adeptů, mezi nimiž se nacházeli například Matt Damon, Johnny Depp, James Franco nebo Jude Law. K roli Supermana měl ale nejblíže prý Josh Hartnett. Film měl do kin dorazit v roce 2004, ale studio těsně před startem natáčení projekt odsunulo na neurčito. Důvod je jednoduchý – J.J. Abrams. Ten předhodil studiu perfektní scénář k novém supermanímu filmu s podtitulem Flyby, tak se Warneři rozhodli raději nechat každého hrdinu jít svou vlastní cestou.

Nadšený Petersen byl touto zprávou zdrcen a stále doufá, že se snímek někdy dočká realizace (s Christianem Balem samozřejmě). Zájem o film také projevil Bryan Singer, jenž si však svým resuscitovaným Superman se vrací vrátka k tomuto crossoveru spíš uzavřel. Smutnící fanoušci se tak mohli dočkat je vtipného odkazu ve filmu Já, legenda, kde je plakát filmu zobrazen v postapokalyptické budoucnosti na Times Square.

Název: Superman: Flyby
Kdy se o tom mluvilo: 2001 - 2006
Kdo byl u toho: J. J. Abrams, Brett Ratner, Anthony Hopkins, Jude Law
Jak to nakonec dopadlo:

Superman Flyby - náhled oblekuAni tahle pohádka nedošla do šťastného konce. Jednalo se o druhý draft scénáře, který v roce 2002 napsal J.J. Abrams a nabídl ho studiu Warner Bros. jako nový origin story o zrodu Supermana. Nadějná látka přišla s variací na známé kořeny ikonického superhrdiny. Na Kryptonu probíhá občanská válka mezi Jor-Elem a jeho „zlým“ bratrem Kata-Zorem, než je však Jor-El uvalen do vězení, stihne poslat svého syna na Zemi, aby naplnil proroctví.

Tam už vše jede (skoro) podle plánu – malého Kal-Ela vychovají na farmě ve Smallvile Kentovi, později se zamiluje do novinářky Lois Lane a setká se také s Lexem Luthorem, jež zde vystupuje jako tajný vládní agent vyšetřující UFO, který se následně stane prezidentem. Clark se později lidstvu odhalí jako Superman, ale vzápětí na Zemi přiletí Kata-Zorův syn Ty-Zor se svými kumpány a známý Kryptoňan s nimi v boji zemře. Následně je přenesen do „kryptonského nebe“, kde setkává se svým zesnulým otcem (ten spáchal ve vězení sebevraždu), který mu řekne pár motivačních proslovům, načež se Superman znovuzrodí, vrací se na Zemi a nakonec poráží ty, kteří ho zabili. Film měl končit cliffhangerem, kdy se Kal-El vrací na Krypton...

Superman Flyby - náhled oblekuProdukční cyklus už taková sranda nebyla. Nejprve se filmu upsal Brett Ratner, který chtěl do hlavní role prosadit někoho z dvojice Jude Law – Josh Hartnett. Herci však nakonec dali přednost jiným projektům a odmítli se zúčastnit tak náročného natáčení, které se klidně mohlo natáhnout na deset let (v případě, že by první díl uspěl, následovaly by další). S rozpočtem 200 milionů dolarů měl Ratner sehnané obsazení ve složení Christopher Walken (Perry White), Anthony Hopkins (Jor-El), Ralph Fiennes (Lex Luthor), přičemž pro roli Supermana se zvažovalo dalších deset různých jmen od Toma Wellinga (ze seriálu Smallville) přes Ashtona Kutchera až po Brendana Frasera.

Ratnera v poslední fázi vystřídal ještě McG, který si zas prosadil úplně jiné obsazení se Scarlett Johansson jako Lois Lane a Johny Deppem jako Lexem Luthorem. Následoval ještě jeden poslední přepis Abramsova scénáře a skoro se začalo natáčet. Jenže McG nakonec odstoupil – jako důvody uvedl neshody s Warnery ohledně rozpočtu a lokací (on chtěl točit v USA, oni v Austrálii). Po několika letech však přiznal, že měl strach z létání – inu, i takové věci dokáží ovlivnit natáčení. Na poslední chvíli studio nabídlo režii Abramsovi, ale ten odmítl. Závěr příběhu už známe – McG nahradil Bryan Singer s novou vizí Supermana, což dalo za výsledek konečně film, který se podařilo natočit. 


Kterou verzi byste chtěli vidět vy?


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • blamáž (pixl, 18.08.2013 01:34) Reagovat

    http://www.assetstorage.co.uk/...
    prý černý.... ledatak bobek je černý

  • Doomsday (Vojta , 09.04.2016 15:34) Reagovat

    Mě přijde úplně nesmyslné , że v každém skoro " kazdem" filmu nebo komixu je superman zabít dkmmsdayem . U filmu Man of Stell jsem měl pocit , że konečně někdo přišel hned po seriálu ( Smallville ) že zajímavým scénářem a podá v plné kráse sulermanovi schopnosti . Nač , to że v dalším díle Barman VS Superman 2016.. Hraje Barman a podivná ženská s mečem o které nikdo z toho filmu nejde zjistit co je zač , a Barman je tam vylíčen jako ten neohrožený pravý hrdina který je neporazitelný :D ..Scénáristé asi chtěli vzkřísit Supermana ale vzkrisili Batmana a chvílemi jsem měl pocit że sledují ligu neohrožených nebo tak něco .. Pro mě by bylo zajímavé kdyby měl superman (_Man of Stell ) stejně schopnosti jako Clark Kent ve smallwill a měl těžké soupeře kde by šla aspoň vidět síla toho Kriptonana. Sere mě że ze Supermana udělali "sračku ". kterou snadno vyřídí někdo jako Batman (_Člověk ) když v prvním díle Man of Stell , stokrát zaznělo że nemůže být zničen člověkem , a nemá žádné nevyhody a slabosti :) .. sečteno podtrženo = Man of Stell Super , Barman VS Superman naprostý propadák a sracka kterankdy byla natočena , bez děje , a hlavní postava padla a ani nic moc nepředvedla .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Josh Hartnett se octne v Pasti (19.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Vezmi mě na měsíc (09.04.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- Tim Burton natočí film o gigantické ženě (02.02.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu