Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Pařba na nultou – National Lampoon: Zvěřinec

Stroj času: Pařba na nultou – National Lampoon: Zvěřinec

Vydáno: 02.06.2013 11:00 v sekci Recenze | Stroj času - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V době, kdy ještě Todd Philips pařil ve školní družině, John Landis natočil praotce (či pramámu?) takzvaných "párty" filmů. V této kultovní komedii to parádně rozjela partička studentů v čele s "megapařmenem" Johnem Belushim.

National Lampoon: ZvěřinecRecenzoval/a Václav Limberk dne 02.06.2013 11:00. V době, kdy ještě Todd Philips pařil ve školní družině, John Landis natočil praotce (či pramámu?) takzvaných "párty" filmů. V této kultovní komedii to parádně rozjela partička studentů v čele s "megapařmenem" Johnem Belushim. Hodnocení: 0
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
<#galerie "387">
Upřímně řečeno, nebýt Todda Phillipse a jeho právě uváděné Pařby na třetí, zůstal by National Lampoon: Zvěřinec asi zapomenut. A mohu dodat, že by se zas až tak moc nestalo. Jde o druhou režijní práci známého a především komediálního tvůrce Johna Landise, který má ale na svém kontě i hororového Amerického vlkodlaka v Londýně nebo spolupráci s Michaelem Jacksonem (například na klipu Black or White).

Komedie však tvoří podstatné jádro jeho tvorby. K jeho nejzdařilejším kouskům můžeme počítat mimo jiné i u nás dobře známé snímkyZáměna sDanem Aykroydem aJamie Lee Curtis čiCestu do Ameriky sEddiem Murphym.Zvěřinec hraje zřejmě důležitou roli vLandisově další kariéře. Nikoliv však svými filmovými kvalitami, ale tím, že zde započal důležitou, i když krátkou spolupráci s komikem známým z americké televizní show Saturday Night LiveJohnem Belushim a také se scenáristou, hercem a režiséremHaroldem Ramisem. Z dnešního pohledu se mi aleZvěřinec jeví jako průměrná komedie, jejíž hlavní hodnota spočívá právě v jejím historickém významu jako vůbec jednoho z prvních "párty" filmů.

Děj této komedie se odehrává na americkém vysokoškolském kampusu v šedesátých letech. Ústředními postavami je tu dvojice nováčků Larry Kroger (Tom Hulce) a Kent Dorfman (Stephen Furst), která vstupuje do vysokoškolské komunity a poznává zdejší svébytné zvyky a obyvatele. Partička kolem Johna Blutarskeho (Belushi) ji do místního světa brzy zasvětí a pod její taktovkou okusí divoké večírky, v nichž má hlavní slovo především alkohol. Příběh je slepencem více či méně komických situací, které vrcholí závěrečnou sabotáží alegorického průvodu "naší" skupinkou pařmenů.

Jak naznačují tržby snímku (s rozpočtem pouhých tří milionů dolarů vydělal ve Spojených státech rekordních 141 milionů dolarů), film zde slavil velký úspěch a vydobyl si kultovní status. Myslím, že českému divákovi je americký kontext vysokoškolského života poměrně neznámý a nejspíš i lhostejný, takže zřejmě neocení všechny ty odpozorované detaily ze života na amerických kolejích a kampusech. Ale na druhou stranu se obecně zase o tak mnoho život na vysokých školách neliší a ani pařby na večírcích se za ta léta příliš nezměnily.

Kde aleZvěřinec selhává, a to je u filmové komedie podstatnější než přesnost v dobových reáliích a detailech, je vtip. Těch opravdu vtipných scének a situací se zde vyskytuje jen velmi málo. Samozřejmě tato záležitost je vysoce subjektivní a každého pobaví něco jiného, ale měl jsem pocit, že spousta potenciálně vtipných gagů jakoby vyšuměla vniveč. Zdálo se mi, že jejich načasování a vypointovaní, které je u komedií klíčem k úspěchu, tu příliš nefungovalo. Přičítám to na vrub možná ještě režisérově režijní nezkušenosti a také scénáři. Ten sice hýří nápady a detaily "toho, jak to chodí", ale ty ve výsledku nepůsobí tak vtipně, jak by mohly. Ani závěrečná destrukční jízda, kterou měla celá tato "pařba na nultou" končit, nebyla až tak strhující a jedinečná. Nebavil jsem se zkrátka tolik jako zřejmě tvůrci u jeho natáčení nebo američtí diváci, kteří jistě ocenili mnohem více právě dobový kontext.

K pozitivům této nepříliš vydařené komedie tak lze počítat především svérázný herecký projev Johna Belushiho, jenž tu zřejmě ani nemusel příliš hrát a také přítomnost mladého Toma Hulceho, který zde dostal "pařící" průpravu na roli geniálního skladatele a bohéma Mozarta v Amadeovi. Osvěžující a příjemný byl také Donald Sutherland v menší roli profesora, kterého spíš než výuka Miltonova Ztraceného ráje zajímá kouření marjánky a svádění studentek. Ve vedlejších rolích se tu objevili také tehdy začínajícíKevin Bacon aKaren Allen.

O tom, jak hodně se liší vnímání českého diváka, v tomto případě konkrétně tedy autora recenze s tím americkým, svědčí fakt, žeNational Lampoon: Zvěřinec byl v roce 2001 označen kongresovou knihovnou Spojených států jako "kulturně, historicky a esteticky významné dílo" a tento kousek tedy bude uchován i pro další filmové generace ve "zlatém fondu".

Jako úplnou zajímavost na závěr uvedu, že označení "National Lampoon", které se vyskytuje v originálním názvu filmu, je odvozené od amerického humoristického časopisu, do kterého přispíval spoluautor scénářeHarold Ramis. Z dalších filmů s tímto přídomkem můžou čeští diváci znát napříkladBláznivou dovolenou sChevy Chasem a její sequely nebo parodiiNabitá zbraň 1.

<#yt "KWjtI6n5xWM,Originální trailer filmu National Lampoon: Zvěřinec">


VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Sam Mendes a The Beatles (21.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Krotitelé duchů: Říše ledu (09.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Candy Cane Lane (12.10.2023 19:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: The Toxic Avenger (30.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Ziggy Stardust se vydává do strašidelného domu, aby prožil minulé životy (26.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2023: filmem roku je Všechno, všude, najednou (13.03.2023 04:40 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Strašidelný dům (06.03.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu