Téma: Top 10 rolí Leonarda DiCapria

Vydáno: 17.05.2013 16:58 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Leonardu DiCapriovi jakožto jedné z nejzářivějších hvězd Hollywoodu, se nedá upřít nemalý herecký talent, což potvrzují i dosud jeho tři oscarové nominace. I když na svého prvního Oscara ještě čeká, diváci po celém světě ho už dávno znají.
Mnoho vody uteklo a mnoho věcí se změnilo od doby, kdy se ještě mladičký a málo známý americký herec Leonardo DiCaprio projížděl na horském kole ulicemi Karlových Varů při příležitosti devětadvacátého ročníku mezinárodního filmového festivalu v roce 1994. Mladý herec tam tehdy svou přítomností ozdobil uvedení snímku švédského režiséra Lasse Hallströma Co žere Gilberta Grapea? a já bych jím rád svůj žebříček deseti nejlepších Leových filmový rolí začal. Ještě bych rád čtenáře upozornil, že ve svém výběru budu postupovat chronologicky, od hercových počátků do současnosti, a nikoliv od „nejhoršího k nejlepšímu“ a této metody bych se rád držel. Neznamená to tedy, že role vybraná do žebříčku jako desátá je horší než role umístěná na jeho vrcholu. Důvodem k tomu je mé přesvědčení, že herec se léty mění a vyzrává nejen jako člověk, ale i jako umělec.
A nyní již k samotnému výběru top deseti rolí dle mého uvážení a subjektivních pocitů.
10) Co žere Gilberta Grapea?
Mladý Leonardo DiCaprio začínal takzvaně od píky. Neměl za sebou žádnou hereckou školu a svou dráhu zahájil už v pěti letech účinkováním v televizních reklamách a výchovných snímcích. Po hereckých zkušenostech v seriálech Rodičovství a Bolesti dospívání a dvou rolích v béčkových filmech Critters 3 a Jedovatý břečťan přišel pro Lea zlomový rok 1993, kdy dostal první dvě velké herecké příležitosti a to ve filmech Dospívání po americku a Co žere Gilberta Grapea? Do svého výběru jsem upřednostnil druhý z uvedených snímků. Jednak proto, že tento film mám raději a především proto, že to byla právě postava mentálně retardovaného Arnieho, kterou na sebe tento mladý herec výrazně upozornil. Arnieho ztvárnil natolik přesvědčivě, především dokonale odpozorovanou a naučenou gestikulací a motorikou pohybů, že mnozí diváci podlehli iluzi, že postavu zahrál skutečně postižený člověk. Role mu právem kromě všeobecné pozornosti diváků i kritiky přinesla nominace na Zlatý Globus i Oscara v kategorii nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli. V obou případech mu ale cenu „sebral“ Tommy Lee Jones za Uprchlíka.

Leo ve filmu Co žere Gilberta Grapea?
9) Rychlejší než smrt
Že Leonardo DiCaprio skutečně není mentálně zaostalý, ale velmi nadaný mladý herec definitivně dokázal v sérii filmů z roku 1995. Kromě prvního Leova regulérního komerčního propadáku Úplné zatmění, kde ztvárnil prokletého básníka Arthura Rimbauda a životopisného snímku o americkém básníkovi a hudebníkovi Jimu Carrollovi nazvaný Rváčův deník, účinkoval také ve westernu do té doby převážně hororového specialisty Sama Raimiho Rychlejší než smrt. Leo se tu objevil ve vedlejší roli mladého pistolníka Kida, syna Heroda (Gene Hackman), vládce zapadákova zvaného Redemption. Hlavní roli tu měla tehdy populární herecká hvězda Sharon Stone a hereckou sestavu doplňoval ještě relativně neznámý Russell Crowe. Leo se v hvězdném obsazení tohoto westernu rozhodně neztratil a velmi přesvědčivě tu ztvárnil mladicky drzého a sebevědomého výrostka, jenž touží získat především respekt svého obávaného otce. Tragický konec této postavy jakoby předznamenal jeho další důležitou roli.

Leo ve filmu Rychlejší než smrt
8) Romeo a Julie
Rok 1996 přinesl Leovi konečně velkou hlavní roli, ve které mohl naplno předvést jak svůj herecký um, tak i přednost, kterou jeho předchozí filmy naplno nevyužily, a tou byl jeho sympaticky mladický a přitažlivý zevnějšek. V postmoderní filmové adaptaci shakespearovské klasiky Romeo a Julie se Leo sešel s další mladou vycházející hereckou hvězdou Claire Danes a poprvé i s australským režisérem Bazem Luhrmannem. Z jejich druhé spolupráce vzešel v kinech právě uváděný Velký Gatsby, který je u nás avizovaný jako film měsíce. Režisér nabídl Leovi do té doby herecky nepochybně nejvděčnější roli a ten jí naplno využil. Romeo je v jeho podání dostatečně okouzlující, senzitivní, výmluvný i tragický. Tuto hereckou „maturitu“ složil Leo na výbornou a Romeo mu kromě stoupající fanynkovské základny přinesl i herecké ocenění Stříbrného medvěda na mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně 1997.

Leo ve filmu Romeo a Julie
7) Titanic
Zatímco skutečný zaoceánský luxusní parník Titanic klesl ke dnu Atlantského oceánu, filmová verze Jamese Camerona vystoupala k těm nejzářivějším výšinám. Kromě rekordních jedenácti Oscarů, mimo jiné za nejlepší film a režii a kromě rekordních tržeb, které později překonal pouze Avatar, Titanic způsobil, že se po celém světě rozpoutala takzvaná „Leománie”. DiCapria katapultoval tento hit mezi absolutní herecké superhvězdy. Nutno podotknout, že obrovský komerční úspěch a fanynkovská hysterie naštěstí nezruinovala Leovu hereckou kariéru.
Titanic nabídl Leovi poněkud rozdílný typ role, než jeho předešlé snímky. Zatímco v nich ztvárňoval vždy nějakým způsobem postižené či traumatizované postavy, zde si zahrál charakterově nepříliš komplikovanou a na první pohled jednoduchou postavu sympatického mladíka Jacka Dawsona. DiCaprio k této roli řekl, že právě jednoduchost té postavy se hrála velmi těžce. Podle těchto slov by se dalo konstatovat, že tu herec odvedl opět naprosto famózní herecký výkon, protože tato postava na plátně kin díky němu opravdu žije a Leo zde působí jako by nehrál, ale byl Jackem Dawsonem. Paradoxně ale za Titanic získal jen nominaci na Zlatý Globus. Ještě podotknu, že hereckou partnerkou mu zde byla rovněž začínající a talentovaná herečka Kate Winslet, která se na rozdíl od Lea protáhla i do oscarových nominací.

Leo ve filmu Titanic
6) Celebrity
Rozsahem sice nevelká, opět jen vedlejší role, ale rád bych jí v žebříčku hercových nejlepších rolí zmínil. Woody Allen ve své černobílé sžíravé satiře Celebrity krásně využil čerstvě nabytý DiCapriův hvězdný status. Leo tu v roli filmové hvězdy Brandona Darrowa na malé ploše předvedl vskutku ďábelskou kreaci a černou můru všech svých fanynek. Není tu ani stopy po sympatičnosti a romantice Jacka Dawsona. Allen zde v různých podobách ukazuje odvrácenou stránku popularity a Leova postava je zosobněním všech stinných stránek provázející slávu. Na postavě sobeckého cynika s hvězdnými manýry se Leo skutečně herecky vyřádil a Brandon Darrow je odstrašující příkladem toho, jak by celebrita a filmová hvězda opravdu vypadat neměla.

Leo ve filmu Celebrity
5) Chyť mě, když to dokážeš
Dalším klíčovým obdobím pro hereckou kariéru Leonarda DiCapria byl rok 2002. Ten mu přinesl hned dvě zajímavé herecké příležitosti a dvě důležitá tvůrčí setkání. Jedno z nich, s Martinem Scorsesem se vypracovalo v trvalou spolupráci, to druhé bylo zatím ojedinělé, ale rozhodně přineslo zajímavý výsledek v podobě kriminální komedie Stevena Spielberga Chyť mě, když to dokážeš. Leo tu ztělesnil skutečnou postavu podvodníka a lidského chameleona Franka Abagnela juniora. Předtím než byl chycen agentem FBI Carlem Hanrattym, procestoval svět jako pilot Panam a úspěšně se mu dařilo vydávat za doktora či právníka.
Leo se tu před kamerou sešel s Tomem Hanksem a Christopherem Walkenem. Mladý herec tu opět naplno využil svého sympatického zevnějšku, který propůjčil své postavě, a také svého nesporného hereckého talentu, když s neobyčejnou lehkostí ztvárnil část Abagnalova neuvěřitelného životního příběhu. Brilantní ukázku Leova herectví nabízí například scéna z hotelu, kdy už se téměř chycený vysmýkne Hanrattymu s tím, že se vydává za tajného agenta Barryho Allena. Leo tu vystřihl na malé ploše vskutku pozoruhodnou hereckou etudu a ukázal, proč patří k nejtalentovanějším hercům své generace. Celý film byl natočen během padesáti dvou dnů na sto čtyřiceti sedmi různých místech a DiCaprio o něm mluvil jako o největším hereckém dobrodružství své dosavadní kariéry. Za tuto roli obdržel svojí třetí nominaci na Zlatý Globus.

Leo ve filmu Chyť mě, když to dokážeš
4) Letec
Druhá herecká spolupráce s Martinem Scorsesem po filmu Gangy New Yorku přinesla dle mého soudu zatím asi nejpůsobivější DiCapriův herecký výkon v hlavní roli. Letec byl životopisným filmem o kontroverzní postavě první poloviny dvacátého století, excentrickém miliardáři, filmaři a průkopníku letectví Howardu Hughesovi. Scorsese tu v rozmáchlém epickém portrétu zachycuje Hughesovy pracovní i osobní úspěchy a pády a zároveň sleduje jeho rostoucí paranoidní a obsedantní chování.
DiCaprio přesvědčivě ztvárňuje jeho životní i osobnostní proměny, posedlost filmem i letectvím a jeho četné vztahy s prominentními ženami a herečkami své doby, mimo jiné s Katharine Hepburn (Cate Blanchett) či Avou Gardner (Kate Beckinsale). Leo se na tuto roli údajně připravoval rok a půl a podal zde vskutku suverénní a vyspělý herecký výkon. Na pomyslném žebříčku jeho top rolí by Letec právem zabíral jedno z čelných míst. Získal za něj konečně Zlatý Globus a od Gilberta Grapea také svou druhou oscarovou nominaci a první za herecký výkon v hlavní roli. Cenu nakonec získal Jamie Foxx za životopisný snímek Ray.

Leo ve filmu Letec
3) Krvavý diamant
Rok 2006 přinesl Leovi opět dvě zajímavé role. Tou první byl Bostonský státní policista pracující v přestrojení uvnitř Irské mafie v oscarové Skryté identitě a tou druhou byl pašerák diamantů v politickém válečném dramatu Krvavý diamant. Ve filmu situovaném do období občanské války v Sierra Leone se Leo představil jako cynický bývalý žoldák a pašerák zbraní Danny Archer, který se v pohnutých osudech válkou zmítané africké země spojí s místním domorodcem ve snaze získat vzácný růžový diamant.
Tato role mu umožnila opět trochu rozšířit svůj herecký rejstřík a do své filmografie tak přidal rozporuplnou postavu, která jde bezohledně za svým cílem, nicméně v jistém okamžiku dokáže překonat svůj egoismus a je schopna sebeobětování. Kromě standardně kvalitního psychologického herectví prokázal i schopnost s přehledem zvládat i fyzicky náročné akční scény, což pro něj byla v jeho herecké kariéře poměrně novinka. Kritika mimo jiné také chválila jeho schopnost naučit se jihoafrický dialekt své postavy. DiCaprio získal svoji další nominaci na Zlatý Globus a svou druhou nominaci na Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Tentokrát se musel sklonit před famózním Forestem Whitakerem v Posledním skotském králi.

Leo ve filmu Krvavý diamant
2) Nouzový východ
V roce 2008 se před kamerou znovu sešel se svou partnerkou z Titanicu Kate Winslet v dramatu režiséra Americké krásy Nouzový východ. Sam Mendes si záměrně vybral tuto hereckou dvojici, která ztvárnila zamilovaný pár v katastrofickém velkofilmu, a oba herci tu v příběhu partnerské krize podávají mimořádné herecké výkony. Po naivním romantickém vzplanutí Jacka Dawsona a Rose DeWittové, které ukončí ztroskotání lodi, tu oba herci ztvárňují dospělé charaktery, jejich problematické a bolestné soužití a jejich životní ztroskotání. V porovnání s Titanicem tu oba herci předvádějí, jak velkou cestu od té doby urazili a jak herecky vyspěli a dozráli.
Nouzový východ nabízí divákům velmi přesvědčivé a hutné psychologické drama, notnou dávku deprese a především extrémně silné herecké výkony dvou ústředních hereckých protagonistů, kteří už dávno vystoupili ze stínu svých mladických kreací a plakátových postav Jacka a Rose. Nouzový východ je "Titanicem každodennosti", depresivním portrétem jednoho manželského páru a jejich civilního potopení ke dnu. Za svůj výkon tu byl Leo odměněn svou sedmou nominací na Zlatý Globus.

Leo ve filmu Nouzový východ
1) Nespoutaný Django
Nespoutaný Django, který můj výčet deseti nejlepších hereckých rolí Leonarda DiCapria uzavírá, mu nabídl typ role, za kterou je režisérovi vděčný každý herec a Leo si tento herecký dárek od Quentina Tarantina náležitě užil a vychutnal. S gustem si tu střihnul odpudivou postavu jižanského otrokáře Calvina Candieho, navenek šarmantního, uvnitř ale charakterově mimořádně odpornou postavu se zvrácenou zálibou v pěstních soubojích na život a na smrt.
Tarantino s oblibou věnuje svým oblíbeným hercům podobné „dárky“. Před lety resuscitoval hereckou kariéru Johna Travolty v Pulp Fiction: Historky z podsvětí a objevil talent Samuela L. Jacksona. Své herecké múze Umě Thurman nabídl její dosud životní roli v dvojici filmů Kill Bill a také rakouský herec Christoph Waltz mu vděčí za uvedení a prosazení na americkém trhu a také za dva herecké Oscary ve vedlejší roli. Leonardo DiCaprio není tento případ. Leo prozatím nepotřebuje být znovu objeven, protože nadále zůstává hereckou stálicí na hvězdném hollywoodském nebi a nevypadá to, že by z něho v dohledné době mohl spadnout. A jen tak mimochodem, za Djanga získal další z řady svých nominací na Zlatý Globus, která jistě nebude poslední.

Leo ve filmu Nespoutaný Django
Kde nejvíce uchvátil Leonardo DiCaprio vás?


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • (Roman Jůdl, 17.05.2013 17:57) Reagovat

    Dobrý den. Velice zajímavý článek, jen mi zde překvapivě chybí film "Prokletý ostrov", který byl zcela opomenut, což je škoda, jelikož zde DiCaprio zahrál opravdu skvěle :)

  • (Travis Bicykl, 18.05.2013 06:01) Reagovat

    Dobrý den. Souhlasím s Vámi, ale Prokletý ostrov chybí pouze proto, že jsem byl omezen výběrem pouhých 10 filmů a od Scorseseho jsem proto raději vybral Letce. Myslím, že ten mu nabídl přeci jen větší hereckou příležitost. Ale samozřejmě v Prokletém ostrovu byl Leo také skvělý, ostatně kde nebyl, že? V.L.

  • (Vojtěch Chudláský, 18.05.2013 15:19) Reagovat

    Ještě Pláž :-) jinak Leo je klenot filmu :-)

  • (Michal Habarta, 18.05.2013 20:57) Reagovat

    Já mám moc rád Letce, tam je úžasný..jinak jsem jen viděl v Titanicu, Pláži, "Chyť mě, jestli to dokážeš", Shutter Islandu a Djangovi, a všude je skvělý...jak tak koukám na csfd na jeho filmografii, dost pecek jsem evidentně neviděl..jo málem jsem zapomněl na můj guilty pleasure Muž se železnou maskou http://www.csfd.cz/film/12063-...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY