TV tipy: Režírující de Niro a Pařba ve Vegas

Vydáno: 17.05.2013 07:00 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros. Pictures

Hodně zajímavých filmů najdete v naší aktuální televizní nabídce. Tentokráte dostaly přednost ty ne tak často vysílané, případně rozporuplně přijímané. Vedle premiérové Pařby ve Vegas nechybí třeba režijní pokus Roberta de Nira.
Plakát filmu Na titulní straně Na titulní straně (The Front Page) (pátek 17. 5., ČT2, 21.45 - 23.30)
Komediální drama Billyho Wildera se sice odehrává skoro v jediné místnosti, ale díky perfektnímu scénáři nenudí ani chvilku. Spoléhá se na výtečně napsané dialogy, vypointované vtipy a obrovský nadhled. V hlavních rolích excelují zcela sehraní Jack Lemmon a Walter Matthau, které doplňuje třeba Susan Sarandon. Škoda jen, že tvůrce do filmu přidal i policejní honičky, které atmosféru dost narušují a působí uměle. Jinak jde ale o výbornou záležitost, kterou byste neměli minout.
Synopse: Hildy Johnson (Jack Lemmon) patří mezi nejlepší novináře v Chicagu a momentálně se chce oženit a svou práci opustit. To se ale vůbec nelíbí jeho šéfredaktorovi Walterovi (Walter Matthau), který s ním má jiné úmysly a pokouší se ho přimět k tomu, aby mu napsal poslední článek na titulní stranu.
Zajímavost: Divadelní hra, z níž film vychází, měla premiéru v roce 1929.

Originální trailer filmu Na titulní straně

Plakát filmu Zrádce Zrádce (Traitor) (pátek 17. 5., Barrandov, 22.55 - 01.15)
Rozporuplně přijímaný thriller vyniká atmosférou a napětím, které vydrží po celou dobu. Režírujícímu Jeffreymu Nachmanoffovi se bohužel nepodařilo napsat lepší scénář a pracuje pouze s žánrovou šablonou, kterou dodržuje až do konce. Jede zkrátka na jistotu a výsledku tak chybí osobitost. Dost toho naštěstí zachraňují herci, jimž vévodí Guy Pearce, Don Cheadle a Jeff Daniels, kteří jen doplácí na to, že místy nemají co hrát. Na druhou stranu tu jsou solidní akce a povedená závěrečná desetiminutovka. Klasická večerní jednohubka.
Synopse: Agent FBI Roy Clayton (Guy Pearce) vyšetřuje nebezpečné mezinárodní spiknutí a vypadá to, že za vším stojí bývalý velitel amerických speciálních operací Samir Horn (Don Cheadle). Ten má totiž kontakty na proslulé teroristické organizace a navíc vždy, když nějaká velká operace selže, objeví se na místě činu. Clayton a jeho jednotka se tak musí spojit s dlouholetým spolupracovníkem CIA Carterem (Jeff Daniels). Jenže ani on neříká úplně vše.
Zajímavost: Film byl natočen za pouhých čtyřicet osm dní.

Originální trailer filmu Zrádce

Plakát filmu Chceš mě, chci tě Chceš mě, chci tě (The Ugly Truth) (sobota 18. 5., Nova, 20.20 - 22.10 / neděle 19. 5., Nova Cinema, 16.20 - 18.10)
Zřejmě nejlepší počin Roberta Luketica spoléhá na fungující chemii mezi Gerardem Butlerem a Katherine Heigl, jejichž slovní výměny jsou místy vskutku ohromně vtipné. To pak ani nevadí, že scénář neskrývá žádné překvapení a jen do puntíku naplňuje a dodržuje všechna žánrová pravidla. I spousta prvoplánového a očekávatelného humoru se dá v klidu přejít. Vyloženě mrzí jen pokažený závěr, který je nedotažený a absolutně nezajímavý. Příjemná a nenáročná žánrovka na víkendový večer.
Synopse: Abby (Katherine Heigl) je ambicózní producentkou ranní televizní show, která je hrdá na to, že jakýkoli problém dokáže rychle vyřešit. Jen ve vztazích se jí moc nedaří. Když začíná klesat sledovanost jejího pořadu, je nucena spojit své síly s novým kolegou Mikem (Gerard Butler), který ji irituje snad vším, co udělá. Jenže jeho šovinistický a neotesaný styl záhadně funguje a diváci se pomalu vrací. Vypadá to, že Abby se ho tak snadno nezbaví.
Zajímavost: Eric Winter, který si ve filmu zahrál chriruga, sám v mládí studoval medicínu.

Originální trailer filmu Chceš mě, chci tě

Plakát filmu Sejmi eso Sejmi eso (Smokin´Aces) (sobota 18. 5., Prima Cool, 21.55 - 00.00 / neděle 19. 5., 01.35 - 03.15)
Hodně zajímavý akční thriller je bohužel dost upovídaný a zbytečně překomplikovaný, režírující Joe Carnahan však dodal strhující tempo, svůj osobitý styl a adrenalinové přestřelky a souboje, takže tolerantnější divák filmu leccos odpustí. Tvůrci se povedlo také obsazení, v němž se objeví kupříkladu Ryan Reynolds, Ray Liotta, Ben Affleck, Peter Berg nebo Andy García. Škoda jen zmiňované překombinovanosti a možná také zbytečné snahy o to působit "cool".
Synopse: Lasvegaskému umělci Buddymu Israelovi (Jeremy Piven) výrazně pomohla k jeho kariéře mafie. Za to se jí chystá odvděčit tím, že bude svědčit u soudu proti jejím špičkám. Boss Primo Sparazza (Joseph Ruskin) tomu však chce učinit přítrž a vypíše milionovou odměnu tomu, kdo Buddyho zlikviduje. Po jeho stopě se tedy vydávají všichni proslulí nájemní zabijáci. Před dvěma agenty FBI (Ray Liotta, Ryan Reynolds) stojí velmi těžký úkol - dostat ho živého k soudu.
Zajímavost: Sám režisér si vystřihl cameo roli jednoho z mužů v černém, kteří v začátku filmu nasedají do dodávky.

Oficiální trailer filmu Sejmi eso

Plakát filmu Pařba ve Vegas Pařba ve Vegas (The Hangover) (sobota 18. 5., Nova, 22.10 - 00.00)
Překvapivě inteligentní komedie potěší hlavně tím, že místo bláznivého humoru a bizarních situací sází na uvěřitelné momenty a vypracované pointy. Režírující Todd Phillips se sice nevyhne pár hluchým momentům a některé scény možná zbytečně protahuje, ve výsledku to ale vůbec nevadí. Základem úspěchu je také výborně obsazené ústřední trio v podání Bradleyho Coopera, Eda Helmse a Zacha Galifianakise, které s přehledem utáhne celý film a prodá všechny fórky. Výborná zábava na víkendový večer.
Synopse: Dva dny před svatbou odjíždí Doug (Justin Bartha) s kamarády (Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis) do Las Vegas, kde se chce rozloučit se svobodou. Když se ale z nekonečného mejdanu probudí, zjistí, že si nic nepamatují, jejich hotelový pokoj vypadá jako po výbuchu a navíc ženicha nikdo nemůže najít. Trojici přátel tak nezbývá nic jiného než z nemnoha střípků složit vzpomínky na to, co se vlastně stalo a hlavně najít Douga a včas ho dopravit zpět na vlastní svatbu.
Zajímavost: Ed Helms zhubl kvůli roli zhruba tři a půl kilogramu.

Oficiální trailer filmu Pařba ve Vegas

Plakát filmu Pokoj 1408 Pokoj 1408 (1408) (sobota 18. 5., ČT1, 23.40 - 01.20)
Neškodný oldschoolový thriller doplácí hlavně na přílišnou rutinu a neoriginalitu. Režírující Mikael Håfström sice tvoří hutnou atmosféru, jenže pracuje s obyčejným a lehce překombinovaným scénářem vycházejícím z povídky Stephena Kinga, který pouze vrší jednu záhadu na druhou bez toho, aby na některou odpověděl. V lehkém nadprůměru tak výsledek udržují výborný John Cusack a bezmála geniální Samuel L. Jackson, jehož role je ale příliš malá. Když se smíříte s tím, že snímek nemá moc co nabídnout a je dost zaměnitelný, mohli byste si ho poměrně užít.
Synopse: Spisovatel Mike Enslin (John Cusack) se při psaní svých knih inspiruje paranormálními jevy a strašidelnými místy. Na jedno takové právě vyráží. Jeho cílem se stává legendární pokoj 1408 v hotelu Delfín, kde už došlo ke dvanácti sebevraždám a třiceti přirozeným úmrtím. I přes varování ředitele hotelu (Samuel L. Jackson) se do pokoje nastěhuje a doufá, že mu psaní půjde samo. Nepočítá ale s tím, že některé pověry by mohly být pravdivé.
Zajímavost: Mike nosí v celém filmu jedny boty.

Originální trailer filmu Pokoj 1408

Plakát filmu Velká červená jednička Velká červená jednička (The Big Red One) (úterý 21. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.10 / středa 22. 5., 15.10 - 17.15)
U nás nepříliš známé válečné drama se pokouší poskytnout komplexní pohled na americké jednotky ve druhé světové válce a právě v tom selhává. Režírující Samuel Fuller zkrátka nemá šanci na ploše dvou hodin zachytit vše podstatné, proto děj působí epizodicky, roztahaně a místy až nudně. Na druhou stranu je sympatické, že se tu neobjeví ani náznak tolik užívaného patosu, sentimentu a přehnaného patriotismu, ale vše je v rámci možností realistické. V hlavních rolích uvidíte spolehlivého Lee Marvina, uvěřitelného Marka Hamilla a solidního Roberta Carradina. Snímek spíše pro fandy žánru.
Synopse: Seržant americké armády (Lee Marvin) vede ve druhé světové válce jednotku ostřelovačů ve stejné divizi, v níž kdysi sám sloužil. Účastní se bojů v Africe, na Sicílii, nechybí ani při vylodění v Normandii. V průběhu bitev se několikrát dostane do konfliktů s civilním obyvatelstvem, které musí razantně řešit. Po celou dobu svádí seržant soukromou bitvu s vojínem Griffem (Mark Hamill), jenž se netají svým pacifistickým smýšlením.
Zajímavost: Sám Fuller ve válce bojoval a mnoho jeho zážitků se objeví i ve filmu.

Originální trailer filmu Velká červená jednička

Plakát filmu Kauza CIA Kauza CIA (The Good Shepherd) (úterý 21. 5., ČT2, 22.20 - 00.35)
Drama podle skutečných událostí, které vedly ke vzniku slavné CIA, zaujme zejména na postu režiséra, kterého se chopil Robert De Niro, jenž se tomuto řemeslu věnuje dost vzácně. Sice si ukousl příliš velké sousto a chtěl sdělit tolik informací, že se mu výsledek poněkud rozpadl pod rukama a chvílemi nudí, za vidění přesto stojí. Po zhlédnutí však bude divákovi paradoxně připadat, že snímek je moc povrchní. Obsazení je nicméně exkluzivní a mimo jiné se v něm objeví Matt Damon, Angelina Jolie, Joe Pesci, Alec Baldwin nebo třeba William Hurt. Lehce náročnější kousek tedy vyžaduje menší dávku tolerance.
Synopse: Život mladého Edwarda Wilsona (Matt Damon) se změní v roce 1939, kdy na univerzitě v Yale vstoupí do záhadného spolku Skull § Bones. Jakožto uvědomělý student udá svého profesora (Michael Gambon) kvůli jeho sympatiím s nacisty. Rázem je mu nabídnuta kariéra v tajných službách a jeho hvězda rychle a nebezpečně stoupá.
Zajímavost: De Niro pracoval na tomto projektu dlouhých deset let.

Originální trailer filmu Kauza CIA

Plakát filmu A Girl Like Me: The Gwen Araujo Story Holka jako já: Příběh Gwen Araujové (A Girl Like Me: The Gwen Araujo Story) (středa 22. 5., Nova Cinema, 20.00 - 21.40)
Zajímavý a u nás takřka neznámý počin režisérky Agnieszky Holland možná malinko doplácí právě na to, že ho točila žena. V některých chvílích se totiž drží zbytečně při zemi a ty tudíž nepůsobí tak silně, jak by měly. Výsledku škodí také to, že pointa příběhu je vyzrazena hned na začátku, neboť děj pak výrazně negraduje. Řemeslně je ale vše na vysoké úrovni a zejména scény v soudní síni nepostrádají napětí a atmosféru. Také příjemně civilní Mercedes Ruehl v titulní roli snímku hodně pomáhá. Dvakrát škoda, že se malinko nezatlačilo na působivost.
Synopse: Eddie Araujo (JD Pardo) vyrůstal jen s matkou a dvěma sourozenci a před všemi tajil, že se cítí být ženou. Až na střední škole se rozhodl, že svůj život změní, přijme jméno Gwen a začne se oblékat do ženských šatů. Když se navíc začne scházet s bývalým námořníkem, vzbudí tím nelibost doma i ve škole a napětí nebezpečně eskaluje.
Zajímavost: Eddie přijal jméno Gwen podle oblíbené zpěvačky Gwen Stefani.

Ukázka z filmu Holka jako já: Příběh Gwen Araujové

Plakát filmu Trust Trust (Trust) (středa 22. 5., Nova, 22.45 - 00.30)
Na nenápadném rodinném dramatu je nejpřekvapivější režie, kterou obstaral David Schwimmer a popasoval se s ní se ctí. Ač se snaží lákat na thriller, z tohoto žánru tu moc není, protože důraz se klade zejména na dialogy a vztahy mezi postavami. Smířit se musíte také s určitou schematičností a klišé, kterým se tvůrce nevyhne. Slabší chvíle ale do značné míry vyvažují skvělí herci, jimž vévodí Clive Owen a Catherine Keener. Nejvíc zamrzí až příliš okatý pokus o morální apel.
Synopse: Čtrnáctiletá Annie (Liana Liberato) se prostřednictvím internetu poprvé zamilovala. Jenže nemohla tušit, že jejím vysněným idolem je pedofil, který ji při prvním setkání znásilní a poníží. Její život tak už nebude jako dřív a s jejím traumatem se musí vypořádávat celá rodina. Otec (Clive Owen) by vzal nejraději spravedlnost do vlastních rukou, uvědomuje si ale, že mnohem důležitější je vzájemná soudržnost a opora.
Zajímavost: Scénář filmu vznikl ještě dřív, než Schwimmer natočil svůj režijní debut.

Oficiální trailer filmu Trust

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY