Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
VA - The Great Gatsby

Soundtrack: Velký Gatsby

Vydáno: 16.05.2013 17:00 v sekci Recenze | Soundtracky - Alžběta Fridrichová | foto: facebook tvůrce

Po spektakulárním muzikálu Moulin Rouge přichází Baz Luhrmann s adaptací románu Velký Gatsby. Výjimečný snímek posouvá za hranice nemožného už jen the great soundtrack.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kolem nejnovějšího počinu Baze Luhrmanna se už měsíce rozprostírá nesnesitelné očekávání fanoušků napomádované dvojice DiCaprio-Maguire, milovníků barevných tancovaček ve stylu Moulin Rouge a v neposlední řadě čtenářských nadšenců, kteří doufají, že The Great Gatsby bude na velké plátno převeden se stejnou grácií jako před téměř čtyřiceti lety.
Perfektní marketing udělal z Gatsbyho kultovní snímek ještě před samotnou premiérou zejména díky promyšlené reklamní kampani, která nás už měsíce zasypává rozhovory s herci, nadupanými trailery a v neposlední řadě i hned několika songy z připravovaného soundtracku plného hvězd. Se značným předstihem byl zveřejněn i tracklist soundtracku, který sliboval opravdu hodně. Podle Luhrmannova záměru byly film i OSTčko koncipovány tak, aby tzv. jazzový věk 20. let minulého století přiblížily současné moderní společnosti. Tušil, že se svým přístupem nemůže zavděčit všem, možná proto na to šel s producenty Antonem Monstedem a Jay-Z od podlahy.
6. května vydala společnost Interscope Records album napěchované nejslavnějšími interprety současného hudebního průmyslu, které ale i přes značnou různorodost stylů a žánrů nepůsobí nesourodě, protože všechny skladby zní alespoň náznakem trochu old-fashioned. Na soundtracku naleznete čtrnáct tracků, zatímco Deluxe Edition je rozšířená o několikasekundové repliky z filmu, instrumentálku Craiga Armstronga a dvě skladby z OST v odlišné verzi. A ať už vyslechnete běžnou nebo rozšířenou edici, výjimečný zážitek je zaručen.
Jack White - Love is Blindness
Soundtrack otevírá sám Jay-Z se svou písní 100$ Bill, která okamžitě nastaví laťku nebezpečně vysoko. Skladba se stylově hodně přibližuje albu Watch The Throne, z něhož byla pro soundtrack použita píseň s Kanye Westem No Church In The Wild. Ta zazněla už v jednom z epických trailerů a opravdu rychle se dostane pod kůži.
Na OSTčku nesmí chybět ani Beyoncé, která spolu s rapperem André 3000 (známého zejména z dua Outcast) stojí za jedním z několika coverů, které album nabízí. K předělávce slavného singlu Amy Winehouse Black To Black se kritika stavěla skepticky, ale nakonec Winehouse zůstává originálem a Beyoncé se jí tento titul nesnaží vzít ani v nejmenším. Verze pro The Great Gatsby OST si žije vlastním životem a je také nutné k ní takovým způsobem přistupovat.
Tímto směrem se bohužel nevydala Emeli Sandé, která s The Brian Ferry Orchestra přezpívala legendární píseň Beyoncé a Jay-Z Crazy In Love. Cover ochuzený o r’n’b beat vsází na variaci charlestonu, což ale nakonec nepůsobí tak stylově, jak mělo, a píseň je tím prvním a zároveň posledním, co kritika soundtracku vyčítá.
Svým dílem přispěli i dva členové formace The Black Eyed Peas. Will.i.am v tracku Bang Bang také nechává několik desítek sekund pro charleston, ale zbytek už je čistě v jeho režii a stylu, na nějž jsme u něj zvyklí. Bang Bang přesto působí daleko klasičtěji než Fergie A Little Party Never Killed Nobody, která z tracklistu trochu vyčnívá svým disco laděním. Má však tolik energie, že je příjemným kontrastem k převaze vážnějších skladeb.
Ze škatulky coverů je nutno zmínit i Jacka Whitea, jehož si filmoví fanoušci nejspíš pamatují z duetu s Aliciou Keys v Quantum of Solace. Pro Gatsbyho přezpíval jednu z méně známých písní kapely U2 Love Is Blindness. Track také provázel jeden z trailerů, díky němuž byl i sotva dvouapůlminutový klip schopen ždímat emoce. Jakmile White v druhé půlce skladby bere refrén o oktávu výš, snadno vám srdce vynechá pár úderů.
Lana Del Rey - Young and Beautiful
Snad úplně největší pozornost si zaslouží dvojice skladeb, které vyšly jako singly ještě před vydáním samotného soundtracku. Balada Lany Del Rey Young And Beautiful spojuje její tesklivý hlas s klavírem způsobem, který jakoby vypovídal příběh nenaplněné lásky Jaye a Daisy. Na Deluxe placce naleznete tento track s výraznějšími smyčcovými sóly. Druhou skladbou je Over The Love britské formace Florence + The Machine. Ačkoliv Florence nenahrála nikdy jediný špatný song a vlastně každý její nový singl je tak trochu one and only, skladba Over The Love je ještě něčím víc. Tím great na tomhle soundtracku.
Krom tria The xx nemůže na soundtracku chybět ani Gotye s písní Heart A Mess, která by přesně pasovala na album Making Mirrors. Přes minimalistický úvod se rozvine v dynamickou skladbu, která naplno využije hlasové možnosti Woutera De Backera. Píseň Where Wind Blows připomene pop raných devadesátek, aby vzápětí sklouzla v creative soul. Ačkoliv zpěvačka Coco místy lehce připomíná Adele, zachovává si v podstatných momentech vlastní styl a rozpustilým zpěvem soundtrack oživuje. Tracklist končí baladou Kill And Run zpěvačka Sia, která nemohla v příběhu o zlomených srdcích chybět ani náhodou.
Co říct závěrem? Tak jako jsem před lety dokola dokolečka poslouchala soundtrack k Moulin Rouge, s Velkým Gatsbym to bude asi stejný příběh. The Great Gatsby OST není jen směsí písniček, kde netrpělivě čekáte na jeden vybraný kousek. Soundtrack je skvělý track od tracku, od začátku do konce, pozpátku i vzhůru nohama. Absolutní špička mezi letošními písničkovými OSTčky.

Album: VA - The Great Gatsby OST
Celkový čas: 56:56
Skladby:100$ Bill - JAY Z // Back To Black - Beyoncé x André 3000 // Bang Bang - will.i.am // A Little Party Never Killed Nobody (All We Got) - Fergie + Q Tip + GoonRock // Young And Beautiful - Lana Del Rey // Love Is The Drug - Bryan Ferry a The Bryan Ferry Orchestra // Over The Love - Florence + The Machine // Where The Wind Blows - Coco O. of Quadron // Crazy in Love - Emeli Sandé a The Bryan Ferry Orchestra // Together – The xx // Hearts A Mess - Gotye // Love Is Blindness – Jack White // Into the Past - Nero // Kill and Run - Sia.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Box office: Beyoncé přichází (04.12.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Zabijáci rozkvetlého měsíce (06.07.2023 07:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Killers of the Flower Moon (19.05.2023 08:32 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zrození národa proběhlo na Titanicu a bez kalhot (08.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Vizuálně opojný, ale příběhově rozpačitý Babylon (19.01.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zoubková víla dostává z Babylonu přání k narozeninám (18.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2022 podle filmserveru (16.01.2023 12:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu