Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kovář z Podlesí

Recenze: Kovář z Podlesí

Vydáno: 09.05.2013 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Bolek Polívka v hlavní roli nové pohádky, která vstupuje do kin s tím, že je v ní všechno úplně jinak. Nechybí v ní ani drak, víly nebo domácí mazlíčci v podobě hlodavců. Může něco takového dopadnout dobře?

Kovář z PodlesíRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 09.05.2013 13:00. Bolek Polívka v hlavní roli nové pohádky, která vstupuje do kin s tím, že je v ní všechno úplně jinak. Nechybí v ní ani drak, víly nebo domácí mazlíčci v podobě hlodavců. Může něco takového dopadnout dobře? Hodnocení: 1
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Československé pohádky mívaly dlouhou tradici a staly se poměrně ceněným vývozním artiklem a patřívaly k tomu nejlepšímu, co v naší kinematografii vznikalo. Po pádu železné opony se to změnilo, neboť většina tvůrců začínala logicky koketovat s dosud zapovězenými žánry a na pohádky se malinko zapomínalo. A když už vznikaly, byla jim vytýkána snaha o přílišnou modernizaci žánru a velkou upovídanost. Přesto se většinou setkaly se slušným diváckým úspěchem. O to se nyní pokouší i režisér Pavel Göbl se svým Kovářem z Podlesí.
Film se snaží upoutat sloganem: Pohádka, ve které je všechno trochu jinak. A po jejím zhlédnutí by však chtělo dodat: a úplně špatně. Už jen prostý náznak děje se jeví dost obtížně, nicméně se o něj pokusím. Hlavním hrdinou by měl být podle názvu kovář, který ve válce s Turkem přišel o nohu a v kovárně se tedy moc nepohybuje. Tím pádem je v ní prostor pro jeho synovce Toníka, který ji díky své zálibě v technice proměnil v dílnu plnou vynálezů. Tam si dokonce vycvičil k obsluze různých strojků dva hlodavce. Toník by moc chtěl za ženu vnučku místního starosty, jenže ten má o ženichovi zdaleka jiné představy. Třeba ho přesvědčí, kdyby přemohl draka, kterého se bojí celé městečko.
Možná, že takhle napsaná vypadá synopse docela pochopitelně, vězte ale, že něco jako příběh v Kováři z Podlesí neexistuje. Jde spíš o bizarní sled dadaistických momentů, které postrádají nápad, vtip a hlavně pointu. Po straně scénáře nefunguje film zkrátka vůbec a žánrová pravidla absolutně nedodržuje. To by tak nevadilo, kdyby to tvůrci vynahrazovali jinak. O tom tu ale nemůže být ani řeč. Postavám chybí pořádná motivace a vlastně i náznak jakéhokoli konfliktu mezi nimi. Některé z nich se navíc ztrácejí a objevují dle potřeby. To, že se místy chovají dost hloupě, raději ponechme stranou. Srdce diváka si tak rozhodně nezíská ani jedna z nich.
Ve snímku se neobjeví ani žádný náznak hrůzy, který k pohádkám patří a to je zkrátka průšvih - s vyloženě záporným charakterem se tu nesekáte. Onen drak, který by měl být jakousi "hrozbou", vlastně vůbec nestojí o to někoho unášet, natož věznit. Má jen rád uzené maso, na které si občas zajde a vykrade místním spíže a pozabíjí pár slepic. Toť vše. Stejně tak starosta, který chce svou vnučku co nejlépe oženit, to nedělá z důvodu toho, že by byl zlý nebo vypočítavý. Chce pouze zabezpečit jediného příbuzného, který mu zbyl. A jeho snaha je spíše k smíchu.
Nepříjemně upoutá také jazyková úroveň už tak nic neřešících a zbytečných dialogů. Pavel Göbl zřejmě chtěl některé charaktery postavit do kontrastu, který chtěl vyjádřit jejich různým vyjadřováním. Bohužel nepochopil, že pokud tohle chce realizovat, musí na to vymyslet systém. Vedle sebe se tu tak objevují výrazy jako "rurální" (!!!) a "kadit". Zřejmě to mělo být vtipné, ve výsledku je to ale spíš trapné a smutné. A takových paradoxů je tu víc a jelikož divák nemá šanci je pochopit, míjí se účinkem.
Nic nezachraňuje ani režie, která je absolutně bez nápadu. Dalo by se smířit s tím, že digitální triky a postavičky nevypadají věrohodně a působí spíše jako lepší loutky - to, jak s nimi naložil Pavel Göbl, je ale trestuhodné. Křeček a Veverka jsou dost otravní a nevtipní a při každém kontaktu s drakem je u živých herců vidět, že se koukají úplně jinam, než se poté drak nachází. A ani v jiných aspektech to není lepší. Městečko sestává z pár chatek, o atmosféře nemůže být ani řeč, několik scén se navíc cyklicky opakuje a délka devadesáti minut je nesnesitelná.
Jediným důvodem pro výsledné dva body jsou jen a pouze herci. Ti tedy nepředvádí nic úchvatného, ale je sympatické, že s tak mizerným scénářem a režií se alespoň snaží. Bolek Polívka sice po většinu času jen sedí, ale občas prohodí nějakou smysluplnou hlášku a jede na jistotu. Stejně tak Josef Somr nic nezkazí a je příjemné se na něho dívat. Oba "hlavní" představitelé hrají taktéž slušně a alespoň z tohoto hlediska můžeme něco pochválit.
Kovář z Podlesí je děsivě špatná pohádka, která zřejmě chtěla přinést do žánru trochu originality, ale hrubě se jí to nepovedlo. Nevím tedy jak děti, ale dospělí se u ní budou hodně nudit a přemýšlet o tom, jak moc špatná je. Návštěvu kina tak v tomto případě důrazně nedoporučuji a pokud byste i přes zdrcující kritiku přeci jen chtěli film vidět, počkejte si, až půjde do televize. Tam totiž máte možnost přepnout jinam.
Originální trailer filmu Kovář z Podlesí

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
2/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Gump - jsme dvojka (05.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Sucho Bohdana Slámy (11.01.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Milan Kundera (12.07.2023 13:13 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Medvěd na koksu hledá nezvěstné děti Nagana (22.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2022 opustily (26.12.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Když srdce dubu promluvilo, přišla láska (30.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Top 10: čeští režiséři po roce 1989 (26.11.2022 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Temné síly hledají cestu zpátky a mají srdce na dlani (25.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Pohádka Jana Budaře Princ Mamánek nevyrovnaně vypráví o lásce a smrti (30.10.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Princ Mamánek řeší vraždu v Londýně a hledá ďáblovu kořist (26.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Josef Somr (16.10.2022 13:52 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Krásné bytosti si pořídily vstupenku do ráje (14.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Stroj času: Dědictví aneb Kurvahošigutntág slaví 30 let (03.09.2022 12:00 v Recenze | Stroj času)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu