Téma: Animáky z dílny studia DreamWorks

Vydáno: 02.12.2010 09:30 - Vratislav Šálek | foto: 2001 DreamWorks

Animované filmy společnosti DreamWorks patří celosvětově mezi uznávané kousky. Postavičky, hlášky a písničky, které se v nich objevily, už stačily zlidovět. Pojďte si společně s námi připomenout jejich stručnou historii.
Začátky? Mravenčí práce
Všechno to začalo v roce 1993, kdy legendární Steven Spielberg společně s hudebním manažerem Davidem Geffenem a bývalým manažerem společnosti Disney Jeffreym Katzenbergem založili vlastní filmovou a produkční společnost DreamWorks. Kromě hraných snímků se v roce 1998 začali věnovat také animaci. Prvními vlaštovkami ve světových kinech se staly dva snímky - Mravenec Z a Princ Egyptský. Zatímco příběh zamilovaného mravence, který se nešťastnou náhodou přimotá do války s termity, vznikl kompletně na počítači, jeho kolega zkombinoval počítačovou animaci s tou klasickou. Ač se oba dva setkaly s velmi solidním ohlasem a vydělaly velké množství peněz, dnes si divák vzpomene spíše na Mravence.
DreamWorks ve svých filmech neponechal nic náhodě a záležet si dal i na kvalitním dabingu všech postaviček, což se v průběhu času ukázalo jako klíčová část úspěchu všech tvůrců. Hodně o tomhle napověděl právě Mravenec Z, v jehož postavičkách je možné slyšet hlasy takových hvězd, jakými jsou Woody Allen, Sharon Stone, Gene Hackman, Sylvester Stallone, Jennifer Lopez nebo Christopher Walken.
Po obřím finančním úspěchu debutových filmů vznikla v roce 2000 nová obchodní divize studia - DreamWorks Animation. Ta se postupem času propracovala v jednoho z nejdůležitějších hráčů na trhu animovaných filmů a její značka dodnes znamená punc kvality. Přesto její vstup do světa nebyl nejšťastnější a Eldorádo v kinech obrovsky propadlo a o nic lépe si nevedlo ani u kritiků. Mimochodem, tato kombinace se v historii studia opakovala do dnešního dne už jen jedinkrát, a to v případě snímku Sindibád: Legenda sedmi moří z roku 2003. Ten se sice za úplný propadák označit nedá, přesto nevydělal tolik, kolik si tvůrci představovali. Na správnou vlnu ale studio vrátil následný Slepičí úlet, který potěšil všechny divácké skupiny svým vtipem a filmové fanoušky variací na legendární Velký útěk. I když v hlavních rolích neexcelovaly s výjimkou Mela Gibsona žádné hvězdné hlasy, úspěch byl obrovský a předznamenal, co přijde příští rok.
Shrek a ti druzí
Dne 18. května 2001 měl totiž světovou premiéru fenomenální Shrek. Ze zeleného zlobra, který se nechová příkladně a proti své vůli se stane hrdinou, stvořili jeho režiséři Vicky Jenson a Andrew Adamson nefalšovaný kult a naprostou legendu. Podařilo se jim vše, na co sáhli, a vedle bezmála geniálního scénáře, který přináší zábavu pro děti, dospělé i zaryté filmové fandy laskavým parodováním hollywoodských trháků, zalidnili celý film milými a dnes neméně legendárními postavami. Nejznámějšími z nich jsou samozřejmě ukecaný Oslík a netypická princezna Fiona. Shrek se stal také prvním držitelem Oscara za nejlepší animovaný film.
Obrovský finanční úspěch (přes čtyři sta osmdesát milionů dolarů celosvětově) nemohl zůstat bez odezvy a další pokračování na sebe nenechala dlouho čekat. Shrek 2, Shrek Třetí a Shrek: Zvonec a konec si vždy našly své diváky a i přes rozpačité přijetí zejména posledních dvou dílů se jedná ve světě animovaného filmu o unikátní sérii. Navíc další díly přinesly divákům další nezapomenutelné postavičky - Kocoura v botách, Prince Krasoně či Krále Harolda. Za mikrofonem všech pokračování se vystřídala obrovská spousta hvězd, namátkou Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, John Cleese, Justin Timberlake a spousty dalších.
Žraloci, opice, pandy a draci
Posedlost hvězdným dabingem nejlépe demonstruje Příběh žraloka. Jeho hlavní postavičky byly totiž velmi podobné svým hlasům. Ve žralokovi jménem Oscar tak poznáte Willa Smithe, v dalších rolích pak Jacka Blacka, Roberta de Niro, Angelinu Jolie nebo Martina Scorseseho. Tahle legrace ale logicky fungovala jen v původním znění, takže mimo USA byl snímek přijat spíše chladněji. O mnoho lépe pak dopadl další hit Madagaskar. Příběh o zvířátkách, která utekla ze ZOO, dostal celý svět a opět přisypal do kasičky studia další miliony. Jeho pokračování Madagaskar 2: Útěk do Afriky bylo ještě úspěšnější a není se co divit, že za dva roky se na nás chystá trojka.
Následoval výlet do kouzelného světa Nicka Parka ve snímku Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka a po dalších filmech Za plotem, Spláchnutej a Pan včelka, které si také vedly velice solidně a potvrdily postavení DreamWorks, přišla další bomba - Kung Fu Panda. Nemotorný pandí chlapík Po, který se v exotické Číně učí kung fu, znovu zabodoval a penízky se jen sypaly. I Po se dočká pokračování, které se na nás vyřítí hned v květnu příštího roku. A po mezihře v podobě díla Monstra vs. Vetřelci přišlo terno, která po dlouhé době sjednotilo kromě divácké i tu odbornou veřejnost: snímek Jak vycvičit draka je opěvován ze všech stran a dokonce se v jeho souvislosti mluví i o ocenění v podobě Oscara. I když komerční úspěch nebyl takový, jaký by studio asi čekalo, jedná se o jednoznačný úspěch.
Megamysl a dál?
Zatím posledním filmem studia DreamWorks je Megamysl, který do našich kin právě dorazil. Opět se sází na příběh polepšeného zlouna a moderní 3D efekt. Zatím si komerčně špatně nevede, jen ty ohlasy by mohly být lepší (naší recenzi najdete zde). A výhled do budoucna? Kromě již zmiňovaných pokračování je v edičním plánu DreamWorks dost a dost snímků, které si určitě své publikum najdou. Hned příští rok se chystá samostatný film Shrekova sidekicka Kocoura v botách, o rok později také příběh z pravěku s názvem The Croods a na rok 2013 připadá dvojka Jak vycvičit draka. Zkrátka a jednoduše: čeká nás toho ještě dost a dost.
Kompletní seznam animáků z dílny DreamWorks
Mravenec Z (1998)
Princ Egyptský (1998)
Eldorádo (2000)
Slepičí úlet (2000)
Shrek (2001)
Spirit - divoký hřebec (2002)
Sindibád: Legenda sedmi moří (2003)
Shrek 2 (2004)
Příběh žraloka (2004)
Madagaskar (2005)
Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka (2005)
Za plotem (2006)
Spláchnutej (2006)
Shrek Třetí (2007)
Pan včelka (2007)
Kung Fu Panda (2008)
Madagaskar 2: Útěk do Afriky (2008)
Monstra vs. Vetřelci (2009)
Jak vycvičit draka (2010)
Shrek: Zvonec a konec (2010)
Megamysl (2010)

ANKETA

Jaký je váš nejoblíbenější animák z dílny DreamWorks?













Podívat se na výsledky




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • 480 miliard? (rln, 02.12.2010 11:15) Reagovat

    Shrek vydělal 480 miliard dolarů? Tak na toho nemá ani Avatar ;-D

    • Re: 480 miliard? (Miroslav Böhm, 05.12.2010 10:29) Reagovat

      Opravili jsme. Díky za echo.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY