Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Festivalové ozvěny: 17. týden

Festivalové ozvěny: 17. týden

Vydáno: 24.04.2013 11:00 v sekci Články | Festivaly - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

O Zlatou palmu v Cannes budou letos usilovat Steven Sodebergh, Roman Polanski, Nicolas Winding Refn, François Ozon či bratři Coenové. Vítěze v květnu oznámí porota v čele se Stevenem Spielbergem. Oliver Stone navštíví Karlovy Vary.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
MFF CANNES
Nový film Joela a Ethana Coena Inside Llewyn Davis z prostředí amerických folkových zpěváků 60. let, v němž se v titulních rolích představí Justin Timberlake a Carey Mulligan, bude usilovat o Zlatou palmu 66. ročníku canneského festivalu.
Mezi devatenáctkou soutěžních snímků v hlavní sekci, o jejímž vítězi letos rozhodne porota v čele se Stevenem Spielbergem, bude i Soderberghův biografický snímek Behind the Candelabra o slavném americkém pianistovi jménem Liberace v titulní roli s Michaelem Douglasem a Mattem Damonem coby jeho výrazně mladším milencem.
Roman Polanski v Cannes představí další filmovou adaptaci divadelní hry, tentokráte La Vénus à la fourrure (Venus in Fur), která je sólem pro dva francouzské herce Emmanuelle Seigner a Mathieu Amalrica v rolích herečky a režiséra diskutujících o vzájemné spolupráci.
Po dvou letech v Cannes oceněný dánský režisér Nicolas Winding Refn představí ve francouzské riviéře svoji novinku Only God Forgives, v níž opět spojil síly s Ryanem Goslingem, tentokráte v roli drogového dealera z kriminálního podsvětí Bangkoku mstícího se na popud své matky (Kristin Scott Thomas) za smrt bratra.
Alexander Payne na festivalu uvede svoji nejnovější road movie Nebraska, íránský tvůrce Asghar Farhadi přiveze francouzskou produkci Le passé (The Past) v hlavní roli s Bérénice Bejo a Francouz Arnaud Desplechin představí v Americe natáčený snímek Jimmy P.: Psychotherapy of a Plains Indian s Beniciem del Torem a Mathieu Amalricem.
O Zlatou palmu bude rovněž usilovat François Ozon s portrétem dospívající dívky Jeune et jolie (Young and Beautiful) či Ital Paolo Sorrentino s dramatickým portrétem stárnoucího spisovatele La grande bellezza v hlavní roli s Tonim Servillem.
Z renomovaných asijských tvůrců své novinky v Cannes například uvedou Číňan Jia Zhangke (Tian zhu ding; A Touch of Sin) nebo japonský tvůrce Takashi Miike (Wara no tate Shield of Straw). Jedinou ženou v soutěži bude režírující herečka Valeria Bruni Tedeschi se svým třetím režijním počinem Un château en Italie (A Castle in Italy).
V sekci Un Certain Regard, jejíž porotu letos povede Dán Thomas Vinterberg, jsou například zařazeny nové filmy Sofie Coppoly (The Bling Ring ), Claire Denis (Les salauds) či Jamese Franca (As I Lay Dying).
Více informací o 66. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který se uskuteční od 15. do 26. května, najdete zde.
MFF KARLOVY VARY
Evropskou premiéru nového režisérského sestřihu historického velkofilmu Olivera Stonea Alexander Veliký plánuje 48. ročník karlovarského festivalu. Již čtvrtá a údajně konečná verze snímku bude součástí režisérova festivalového miniportrétu při příležitosti jeho osobní návštěvy v Karlových Varech. Trojnásobný držitel Oscara si zde převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.
Součástí "trojrozměrného portrétu" klíčového amerického scenáristy, režiséra a producenta bude i De Palmova Zjizvená tvář s Alem Pacinem, k níž Stone napsal scénář. Výběr budou doplňovat dva díly z jeho nového dokumentárního cyklu The Untold History of the United States "o společenských událostech, které ve své době byly ze strany médií podceněny, ale přesto zásadním způsobem utvářely jedinečnou a komplexní americkou historii v průběhu 20. století".
Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii si letos ve Varech rovněž převezme akademický malíř a výtvarník kostýmů Theodor Pištěk, pro jehož kariéru u filmu byla stěžejní spolupráce s Františkem Vláčilem (Holubice, Marketa Lazarová, Údolí včel) a Milošem Formanem. Práve za kostýmy pro Formanova Amadea získal Pištěk v roce 1985 Oscara.
Dalším prominentním hostem blížícího se 48. ročníku bude polská režisérka a scenáristka Agnieszka Holland, která do Varů přijede jakožto předsedkyně mezinárodní poroty hlavní soutěžní sekce. Absolventka pražské FAMU ve svých začátcích spolupracovala s velikány polské kinematografie Andrzejem Wajdou či Krzysztofem Zanussim a její celovečerní debut z roku 1980 Venkovští herci je jedním z klíčových titulů tzv. kina morálního neklidu.
"Vždycky jsem měla problém s principem soutěže v umění, a to je důvod, proč jsem se většinou zdráhala stát se porotkyní. Je tolik věcí, které mohou ovlivnit rozhodování – člověk vidí filmy v jiné náladě, v jiné denní době, jako první nebo až šestý v řadě, před obědem nebo po něm! Přesto jsem si nedokázala nechat uniknout příležitost pomoci objevit nové filmy v Karlových Varech. Zde je zcela jiný výběr, otevřenější a nečekanější než na velkých festivalech, sestavovaný s velkou citlivostí, která je mi blízká." uvedla Agnieszka Holland.
Více informací o 48. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, který se uskuteční od 28. června do 6. července, najdete zde.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michael Douglas je Franklin (14.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Zimní prázdniny (24.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Kosmonaut z Čech (16.01.2024 17:27 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Hotel Palace znevažuje svět i sám sebe (24.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu