Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Konec srpna v hotelu Ozon

Stroj času: Konec srpna v hotelu Ozon

Vydáno: 20.04.2013 13:34 v sekci Recenze | Stroj času - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

„Zlatá šedesátá“, to nebyli jen Forman, Menzel nebo Chytilová. Česká nová vlna přispěla do studnice postapokalyptického žánru také jedním dnes možná méně známým dílem, které stojí za to si připomenout.

Konec srpna v hotelu OzonRecenzoval/a Václav Limberk dne 20.04.2013 13:34. „Zlatá šedesátá“, to nebyli jen Forman, Menzel nebo Chytilová. Česká nová vlna přispěla do studnice postapokalyptického žánru také jedním dnes možná méně známým dílem, které stojí za to si připomenout. Hodnocení: 5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Konec srpna v hotelu Ozon, vzniklý ze spolupráce dvou představitelů „české nové vlny“, režiséra Jana Schmidta a scenáristy a režiséra Pavla Juráčka, natočený podle stejnojmenné Juráčkovy povídky, představuje v české kinematografii ojedinělý případ minoritního subžánru postapokalyptického road movie (respektive „walk movie“, protože hlavní postavy se pohybují převážně pěším způsobem). Pokud bych měl zapátrat po nějakých konkrétních titulech tematicky podobných snímků, napadají mě například filmy Masseba nebo Poslední přesun. Řekl bych však, že ty jsou divácky ještě méně známé než Ozon. Dá se říci, že postkatastrofický žánr obecně nemá v našich končinách příliš velkou tradici.

Příběh, začínající symbolickým odpočítáváním konce světa v několika světových jazycích, pojednává o skupince mladých přeživších žen putujících světem a hledajících lidi, potažmo muže. Skupinku vede starší žena, která jako jediná pamatuje, jak svět vypadal před katastrofou. V trefně zvolené metafoře s kmenem stromu z úvodu filmu, která může připomenout podobnou scénu z  Vertiga, nás tvůrci krátce seznámí s jejich historií. Ženy nakonec na svých cestách najdou jen jednoho staršího, zřejmě posledního přeživšího muže.

Film konfrontuje naše zažité modely chování a myšlení, tak jak je známe z naší vlastní životní zkušenosti s myšlením a chováním hlavních postav, které jsou, s výjimkou vůdkyně „tlupy“, nedotčené civilizací. Tato konfrontace je ještě zvýrazněna tím, že se jedná o ženské postavy. Jejich záměrně vykreslená „barbarská“ podstata je v ostrém rozporu s naší obecně vžitou představou o ženách jako nositelkách mateřství či obecně jako „něžného“ pohlaví a skýtá divákovi nepřeberné množství k myšlenkovým i emočním pochodům i přes velmi nezúčastněný, „chladně“ působící tón filmu.

Dějově chudému, myšlenkově však podnětnému snímku, dominuje jeho strohý, černobílý obraz a velmi vhodně vybrané exteriéry. Film se natáčel v severozápadních Čechách ve vojenských prostorech, které vznikly z trosek zaniklé chátrající obce Doupov. Toto prostředí poskytlo k ponuře laděnému podobenství o konci civilizace ideální kulisu. Nestylizovaným způsobem, minimalisticky, s absencí filmových triků a kulis, v autentickém prostředí rozvalin se režisérovi povedlo působivě navodit dojem světa po atomové či jakékoliv jiné katastrofě. Jen sporadicky si dovolí nějaký neotřelý stylizovaný záběr, například ve scéně se slunečníkem. Jedná se o typicky „juráčkovskou“ miniabsurditu, jak vystřiženou z jejich předchozího společného díla, středometrážní „kafkárny“ Postava k podpírání. Záměrně se střeží vyvarovat jakýchkoliv atraktivních a efektních stylových prostředků, které by narušovaly civilní podobu snímku nebo odváděly pozornost od jeho pesimisticky vyznívajícího poselství.

Autenticitu snímku umocňuje i několik krutých scén se zvířaty. V daném příběhu ale mají i tyto kontroverzně působící scény své opodstatnění. Nemyslím si, že by zde byly použity samoúčelně a že by se v nich tvůrci vyžívali způsobem, jakým tomu mohlo být například v „kanibalské“ klasice Cannibal Holocaust. Scény sice působí drsně (ovšem nakolik drsné skutečně byly, je otázkou), nicméně v kontextu příběhu slouží k charakteristice „zvířecího“ chování ženských postav.

Syrovosti a realističnosti filmu napomohl i vhodně vybraný herecký ansámbl složený převážně z ženských naturščiků. Pro podobný typ příběhu bylo mnohem důležitější sehnat fyzicky zdatné ženy, než nadané herečky. Dívky musely ve filmu zvládnout mnoho fyzicky náročných scén, mimo jiné i jízdu na koních. Bez výjimky jde o málo známé a neokoukané tváře a to i v případě slovenských herců v rolích staré ženy a starce Huberta, které pak byly v postsynchronech namluveny českými herci Olgou Scheinpflugovou a Vladimírem Hlavatým. I když Ozon působí celkově depresivním dojmem, je v něm i jedna skoro poetická scéna. Když starý muž předvádí užaslým ženám kouzlo gramofonu, z kterého se rozezní zvuky „hitu století“ Škoda lásky, alespoň na chvíli na diváka dýchne z příběhu vřelost a „retro“ atmosféra starého světa.

Jak jsem uvedl na začátku, nemá u nás tento subžánr příliš vypěstovanou tradici aSchmidtův film tak v kontextu české kinematografie stojí poněkud osaměle jako například Polákova Ikarie XB 1 v žánru sci-fi. Ve světové kinematografii můžeme k Ozonu řadit například Stalkera nebo Cestu. Ač každý snímek pochází z jiné doby i kulturní tradice, lze mezi nimi najít společné styčné body. Se Stalkerem sdílí důraz na myšlenkovou hloubku sdělení, sCestou zase ponuře pesimistické ladění. Konec srpna v hotelu Ozon je civilně pojatý, pomalu plynoucí, ale pod kůži se zadírající stále aktuální temné varování, které dnes může působit filmařsky poněkud archaicky a málo efektně, rozhodně však nabízí nevšední seznámení s méně obvyklou tváří českého filmového „zázraku“ šedesátých let.

Konec srpna v hotelu Ozon



NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Krvavý poledník natočí John Hillcoat (01.05.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Robert Downey Jr. bude mít Vertigo (24.03.2023 10:40 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Jiří Macháně (21.01.2023 19:04 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Eduard Artěmjev (29.12.2022 19:50 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Ruggero Deodato (29.12.2022 13:56 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2022 opustily (26.12.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 10 domácích tvůrců nejhorších filmů od roku 1989 (12.11.2022 11:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Nedotknutý Tolkien volá rod a zírá na kozy (13.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Boží zápasník Lukáš Krpálek na veliké řece bojuje s vlkodlakem (06.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Krásný kluk Noe míří do hadího doupěte, kde potkává divoké kočky (30.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Phantom Boy si četl kroniku rodu Spiderwicků a podepsal smlouvu s ďáblem (29.01.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Motýlek byl postaven před Sophiinu volbu a prolomil hradbu mlčení (08.01.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hodinářův učeň navštěvuje dámský klub (25.12.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: nejlepší filmy všech dob (13.12.2020 12:00 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejslavnější sci-fi filmy let 2010 - 2019 (15.08.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Strážci Galaxie na planetě pokladů zoufale hledají Susan (31.07.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pan Tau způsobil v pozdním létě poplach v oblacích (10.07.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: nejslavnější sci-fi filmy 60. let (13.06.2020 14:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu