Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Jurský park 3D

Recenze: Jurský park 3D

Vydáno: 15.04.2013 16:00 v sekci Recenze | Premiéry - Natálie Bergerová | foto: facebook tvůrce

Ve škole se učí, že dinosauři vyhynuli před 65 miliony let. Ale kampak na Hollywood s evoluční teorií: všichni víme, že je Steven Spielberg v roce 1993 slavně oživil. A o dvacet let později se tyranosaurus vrací: a zakousne vás ve třetí dimenzi.

Jurský parkRecenzoval/a Natálie Bergerová dne 15.04.2013 16:00. Ve škole se učí, že dinosauři vyhynuli před 65 miliony let. Ale kampak na Hollywood s evoluční teorií: všichni víme, že je Steven Spielberg v roce 1993 slavně oživil. A o dvacet let později se tyranosaurus vrací: a zakousne vás ve třetí dimenzi. Hodnocení: 5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Co se vám vybaví, když se řeknou 90. léta? Atmosféra naděje po konci studené války a rozpadu Sovětského svazu, dřevní doba před mobily a internetem, legrační diskotékový pop a v neposlední řadě možná i dinománie, dokumentovaná zaprášenou figurkou tyranosaura kdesi v dolním šuplíku. Globální oblibu prehistorických ještěrů odstartoval v roce 1993 velkofilm Stevena Spielberga Jurský park. Po dvaceti letech přišel čas „vyhrabat staré kosti“ a podívat se na ně znovu, novýma očima. Spielbergův spektákl se v třetí dimenzi vrací zpět na plátna kin, aby podmanil další generace.
Jurský park vychází ze stejnojmenného bestselleru Michaela Crichtona. Ve své knize využil boomu klonování a genetického inženýrství, které dosud tvořilo zápletky sci-fi románů, ale už se pozvolna přesouvalo do reálného světa vědeckých laboratoří. Multimilionář John Hammond (Sir Richard Attenborough) vybudoval na ostrově Isla Nublar nedaleko Kostariky zábavní park naklonovaných dinosaurů. Jeho biotechnologická společnost dinosaury po mnoha letech úsilí přivedla k životu. Atrakce je připravená k otevření, ale Hammond potřebuje pro investory potvrzení o bezpečnosti parku od odborníků.
A tak kromě svých vnoučat pozve na návštěvu skupinu vědců, kteří se dinosaury (teoreticky) zabývají. Je mezi nimi palentolog Alan (Sam Neill), jeho přítelkyně, paleobotanička Ellie (Laura Dern) a matematik Ian (Jeff Goldblum). Jejich pohádková návštěva druhohorní minulosti se změní v noční můru poté, co chamtivý zaměstnanec ukradne embrya dinosaurů. Aby snadno unikl, vypne bezpečnostní systémy a tím i elektrický plot ohrazující celý Jurský park. Dinosauři se tak dostávají do volné přírody a nerovný souboj homo sapiens sapiens s veleještěry začíná.
Jurský park je klasika, která nestárne. Prostý příběh, jednoduchý scénář, rodinné hodnoty, jemný humor, krása z objevování nového a neznámého… a samozřejmě dinosauři. Ne nadarmo se o Spielbergovi říká, že je to velké zvědavé dítě, které si plní svoje sny. Scény s dinosaury jsou samozřejmě přiměřeně strašidelné, když vidíme prehistorické monstrum útočit na malé bezbranné děti. Ale zároveň nechybí typické spielbergovské napětí a minimalistické prostředky.
Režisér používá metodu "méně znamená více", takže už při pouhém zachvění listů na stromech nebo temných hudebních tónech běhá mráz po zádech. I hrůzostrašné scény jsou dokonale režírovaným dramatem, v němž je velký zlý tyranosaurus tragickým i komickým elementem - a vlastně vrchním hybatelem děje. Hlavní hrdina Alan totiž není frajer ve stylu Indiana Jonese (Harrison Ford nabízenou hlavní roli odmítl), ale spíše průvodce se zábavně-naučnou funkcí, jeho předlohou byl ostatně skutečný paleontolog. To však vůbec nevadí, protože jsme v Jurském parku, kde jsou i ti nejdůležitější a nejmocnější lidé na nejnižší příčce potravního řetězce.
Spielberg by ale nebyl Spielbergem bez svého dvorního skladatele Johna Williamse. Jedním z tajemství jurské atmosféry je jeho povznášející a hravý soundtrack. Hudba k Jurskému parku totiž patří k tomu nejpovedenějšímu, co Williams složil. Je tu všechno - syrové a kruté volání přírody, majestátní ozvěny minulosti i bezelstný úžas nad nádhernými tvory kolem. Právě soundtrack uvádí většina lidí na svou obranu, když jim v monumentálních scénách ukápne slza.
Na svou dobu přelomové triky a animatronické loutky předznamenaly hollywoodskou trikovou revoluci, ale zub času do nich samozřejmě trochu zahlodal. Právě proto je obrovskou službou dnešnímu publiku zvládnutá a okouzlující třetí dimenze, v níž jsou dinosauři doslova jako živí. Vlastně je to jenom jeden z mála převodů do 3D, který se bezchybně povedl, a u něhož není jediným trojrozměrným efektem otlačenina od brýlí na vašem nose. Jen malá výčitka distributorům: škoda, že se nikde nehraje verze s titulky. Zatímco dinosauři řvou poměrně univerzálně, hlas Richarda Attenborougha by si originální znění zasloužil.
Jurský park je filmem, na který byste měli vzít své děti, funguje totiž jako první vstupenka do světa filmové magie. Je to jeden z příběhů, k nimž se vracíme, když vzpomínáme na naše dětské sny stát se zvídavým archeologem nebo šíleným vědcem zkoumající prehistorické obludy. A právě setmělé kino, třetí dimenze a stříbrné plátno přinášejí jedinečnou příležitost pozorovat zlověstného tyranosaura, zlomyslné velociraptory nebo elegantní brachiosaury v jejich přirozeném prostředí. Jak říká John Hammond: na ničem jsme nešetřili.
Český trailer filmu Jurský park 3D

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 14. týden
Top 20 ČR: Duna se vrací na první místo Na první místo se vrátila znovu Duna, zatímco minule první Gump se posunul na druhé místo. Vůbec se neprosadily novinky, i když na vině bude hlavně neobvykle teplé počasí. čtěte zde
Vydáno: 09.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
1
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jurský svět se vrátí (06.02.2024 15:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu se vrací Harrison Ford, poprvé bez Spielberga (30.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 10: deset nejlepších filmů Harveyho Keitela (13.05.2023 11:25 v Články | Publicistika)
- Zemřel Bill Butler (07.04.2023 05:59 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Harold a Maude se vydávají přes hranici najít 99 domovů (10.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu