Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Hobit: Neočekávaná cesta

Blu-ray recenze: Hobit: Neočekávaná cesta

Vydáno: 17.04.2013 12:30 v sekci Recenze | Blu-ray - Markéta Jindřichová | foto: facebook tvůrce

Disk Hobit: Neočekávaná cesta se na českém trhu objevil v pěti různých verzích (DVD, Blu-ray 2D, Blu-ray 3D a sběratelské mutace). V této recenzi se podíváme na dvoudiskovou Blu-ray 2D edici.

Hobit: Neočekávaná cestaRecenzoval/a Markéta Jindřichová dne 17.04.2013 12:30. Disk Hobit: Neočekávaná cesta se na českém trhu objevil v pěti různých verzích (DVD, Blu-ray 2D, Blu-ray 3D a sběratelské mutace). V této recenzi se podíváme na dvoudiskovou Blu-ray 2D edici. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Dobrodružné putování Bilba Pytlíka není třeba zdlouhavě představovat. A snad každý milovník Tolkienova světa Středozemě netrpělivě očekával, jak se Peter Jackson filmové adaptace zhostí. Režisér se totiž ocitnul před nelehkou volbou. Na jedné straně před sebou měl samotnou literární předlohu, která má specifickou strukturu pohádkového příběhu. Na druhé straně nemohl nepřihlédnout ke svému předchozímu projektu – trilogii Pána prstenů. Ta totiž spíše než Tolkienovu fiktivní zemi s propracovanými dějinami, mytologií a jazykem upřednostňuje aspekt hrdinského eposu s důrazem na individuální (Společenstvo prstenu) i kolektivní (vojska Západu) aspekt. Po vizuální stránce pak dominují estetizované záběry krajiny a velkolepých bitev.
Rozložením literární látky do tří filmů stvrzuje Jackson současnou hollywoodskou tendenci k produkci filmových seriálů. Zatímco Pán prstenů se držel klasických postupů tradiční adaptace, v Hobitovi lze spatřovat protichůdné tendence. Namísto dějových výpustek a krácení, zjednodušování a slučování motivů a zaměření se pouze na hlavní tematické linie volí Peter Jackson opačný způsob. V relativně obsáhlých odbočkách nalezneme ve filmovém Hobitovi téměř všechny detaily obsažené v literárním předobraze.
Optické nosiče s Hobitem vyšly v pěti edicích - dvoudiskové DVD, dvoudiskový Blu-ray, čtyřdiskový 2D a 3D Blu-ray, přičemž poslední dva existují v klasické i sběratelské podobě – a Magic Box opatřil každé z vydání jiným bookletem. Obsah 2D Blu-ray je stejný jako DVD vydání. Na jednom z disků je první film z připravované trilogie a na druhém bonusový materiál. Ten se skládá z deseti video blogů (cca po 10 – 15 min.), které nás provedou mnoha aspekty vzniku filmového díla. Osm příspěvků pořídil Peter Jackson během natáčení, zbylé dva pak v rámci postprodukce.
První deník logicky koresponduje se začátkem natáčení. Dozvíme se pár detailů o přípravných pracích, seznámíme se s představiteli několika rolí a dalšími členy filmového štábu. Režisér nás provede lokacemi a kulisami, které nezřídka vycházejí, respektive kopírují ty z Pána prstenů. Také ve zvukové stopě zazní hudební leitmotiv, který značně připomíná průvodní melodii předchozí trilogie. V závěru se objeví i představitelé původních novozélandských kmenů.
V úvodu druhého deníku se nacházíme v závěru natáčení prvního bloku filmu. Velká část filmového štábu má pauzu. Peter Jackson rekapituluje a diskutuje o průběhu natáčení s některými herci. V rámci těchto rozhovorů můžeme zhlédnout několik scén ze zákulisí. Následně začíná režisér na Novém Zélandu hledat další lokace. Třetí deník začíná lehkou mystifikací, kdy se při hledání Andyho Serkise (Glum) Peter Jackson filmovým střihem přenese do světa, který vypadá jako kulisy, v nichž vznikaly filmy o Jamesi Bondovi. Zatímco se režisér snaží „zjistit“, co se stalo, množství herců a členů štábu je ve Stone Street Studios na Novém Zélandu a do kamery popisují svoje nejintenzivnější zážitky z natáčení.
Čtvrtý deník je věnovaný převážně technologii 3D – jaké jsou její technické specifikace, jaké je potřebné vybavení a v neposlední řadě, jak se odlišuje proces výroby 3D filmu od klasického dvourozměrného. Velký důraz je kladen na užití Red kamer a vysvětlení principu stereoskopického snímání. Prostor dostanou také jednotlivé filmové profese (především výtvarné). Jednotliví umělci popisují, jakým způsobem 3D ovlivňuje jejich práci. V pátém deníku se dozvíme více o logistice natáčení velkorozpočtového snímku, na němž se podílí tak ohromné množství umělců, herců, další profesionálů z filmového průmyslu, jejich asistentů, pomocných sil, lidí, co obstarávají zázemí apod. Samozřejmě že se nejedná jen o lidi, ale i o techniku, vybavení aj. To vše jak v exteriérech, tak interiérech. V závěru si spolu s Elijahem Woodem a dalšími zavzpomínáme na natáčení Pána prstenů před více než deseti lety.
Šestý deník vznikl na začátku roku 2012, kdy bylo natáčení prvního dílu u konce a začínalo se s prací na druhé části. Můžeme tak sledovat dva filmové štáby, jak se přesouvají na další lokace. To samozřejmě opět znamená velmi náročnou koordinaci a plánování. V šestém blogu jsou nám blíže představeny IT technologie potřebné při vzniku filmu. V rámci sedmého deníku opouštíme exteriéry a pro změnu se vracíme do studia. Nejprve nám Peter Jackson sdělí pár informací o historii Stone Street Studios a pak nás vezme na krátkou prohlídku. Seznámíme se s produkcí a navštívíme několik herců v jejich přívěsech. V druhé polovině se ke slovu dostanou členové štábu, kteří mají na starost vizáž postav, vzhled scény a zvuk.
Osmým deníkem končí blogy, které nás prováděly natáčením filmu. V úvodu máme možnost zhlédnout krátký záznam z Comic Conu, na němž Peter Jackson a několik dalších prezentují Hobita. Následně se vracíme na plac, kde probíhá posledních pět natáčecích dní. V tomto příspěvku se nás tvůrci snaží nalákat několika ukázkami z filmu a scénami ze zákulisí. V závěru tohoto blogu jsme svědky dojemného loučení spojeného s koncem natáčení filmu.
Závěrečné dva vstupy mapují proces postprodukce tedy modifikace obrazu, zvuku, triky a vše, co je spojené s finálními úpravami filmu. Nechybí zde ani sestřih z novinářské projekce a především ze slavnostní premiéry na Novém Zélandu. Disk obsahuje interaktivní menu, s možností zvolit celý film, jednotlivé scény, deset video blogů a jazykové varianty. Obraz je ve standardním formátu 16x9, 1080p, 2.40:1. Anglické audio je v Dts-HD, ostatní jazykové varianty (česká, ruská, thajská, turecká a ukrajinská) v Dolby Digital 5.1. Titulky jsou pak česky, anglicky pro neslyšící, čínsky, estonsky, chorvatsky, indonéské, kantonsky, korejsky, litevsky, lotyšsky, rusky, řecky, slovinsky, srbsky, thajsky a turecky.
Blu-ray trailer filmu Hobit: Neočekávaná cesta

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: The Toxic Avenger (30.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Pasažéři ve službách mafie jsou nezvěstní v boji (26.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Čeká nás návrat do Středozemě (24.02.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Luther: Pád z nebes (10.02.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Yellowjackets: 2. série (14.01.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- V nové Planetě opic si zahraje Owen Teague (23.08.2022 08:35 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: The Batman s Robertem Pattinsonem je temnou a ponurou detektivkou (04.03.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Batman hledá identitu syna (02.03.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Hamlet prožívá bouřlivé dny a srážku s láskou (11.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bezcharakterní želvy ninja slouží papeži a jdou za svým snem (03.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Macaulay Culkin (27.11.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Komiksový sequel Venom 2: Carnage přichází nevyužil svůj potenciál (17.10.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Batman má nový trailer (17.10.2021 03:00 v Novinky | Trailery)
- Trailer: The Beatles: Get Back (13.10.2021 16:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Neznámý Venom prožívá lásku na špičkách (13.10.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu