Top 5 amerických prezidentů v ohrožení

Vydáno: 12.04.2013 19:00 - Redakce | foto: Twentieth Century Fox

V souvislosti s premiérou akčního filmu Pád Bílého domu jsme se zamysleli nad tím, kteří filmoví američtí prezidenti nás nejvíc zaujali a stálo by za to ztratit o nich pár slov. Jaká jména se tedy nakonec v našem výběru objevila?
Američtí prezidenti se na plátnech kin objevují v posledních desítkách let poměrně často. A je úplně jedno, jestli jde o ty skutečné, nebo ryze fiktivní. Jejich úkol je vždy tentýž - dodat svému národu a potažmo celému světu naději, že není tak zle a že jedině USA znají správnou cestu ven z jakékoli krize. Zahrát si nejmocnějšího muže světa je pro každého herce čest, proto není divu, že jsme viděli prezidenty staré i mladé nebo bílé i černé (a to dávno před tím, než se tím skutečným stal Barack Obama). Letos se nejvyšší představitelé USA ocitnou v ohrožení hned dvakrát, proto není od věci si připomenout, kteří filmoví prezidenti utkvěli v hlavách pěti našich redaktorů. Zařadí se tam za pár let i Aaron Eckhart z aktuálního hitu Pád Bílého domu? Těžko říct.
Air Force One (1997)
Nikdy si nezahrávejte s nejmocnějším mužem světa, zvlášť když ho nehraje nikdo menší než „Indy“ Harrison Ford. Jeho fiktivní americký prezident James Marshall z Petersenova Air Force One je totiž tvrdý chlapík na správném místě, což na vlastní kůži pozná i fanatický terorista Koršunov Garyho Oldmana. Petersen nám tu ukázal, jak by měl vypadat správný americký prezident. Je vyportrétován jako inteligentní akční hrdina, kráčející ve stopách například takového Johna McClanea, ale bez jeho cynicky cezených hlášek a neupraveného zevnějšku. Koneckonců je to americký prezident, nikoliv ošuntělý losangeleský polda. Když jsou ale v sázce americké principy demokracie, a především životy jeho rodiny, která je na palubě uneseného prezidentského speciálu spolu s ním, pak James ví, že se musí spolehnout jedině sám na sebe. Ve správnou chvíli rozdá slušných pár ran pěstí, postřílí pár padouchů, a když je nouze nejvyšší, zvládá i pilotování obrovského Jumba. S teroristy si zkrátka dokáže poradit jako pravý akční hrdina a se slovy jak vystřiženými z nějakého osmdesátkového akčního béčka: „Vypadni z mýho letadla“, zlikviduje i nebezpečného Koršunova. Přátelé, kdo by nechtěl takového prezidenta? (Václav Limberk)

Originální trailer filmu Air Force One

Mars útočí (1996)
Tim Burton svým počinem Mars útočí! vystřihl pukrle všem béčkům poloviny minulého století. Nebo se o to alespoň pokusil, každopádně bez svého prezidenta by odvedl jen poloviční práci. Co je přeci létající talíř nad sochou Svobody bez amerického orla v Oválné pracovně? A tak tu máme hlavu státu, která svým střihem tak trochu připomíná Bushe mladšího a která si libuje prakticky ve všech stereotypech týkajících se amerického prezidenta. Burtonův James Dale je typicky agresivní, ne zrovna prudce inteligentní a do proslovu stáčí tradiční recept ze dvou surovin: patriotismu a pořádné dávky patosu. A pak je tu Jack Nicholson. Ať už je kvalita snímku sporná jakkoliv, on se pohybuje na hranici geniality a druhořadou podívanou posunuje do první ligy. Ať už to dělá svou pragmatičností a humorem nebo snad jen pro ten epický monolog, kde se nepřátelské hlavouny snaží přesvědčit, že není důvod, proč by spolu přece nemohli jen tak vycházet. Fajn, uznávám, že James Dale není zrovna typickým prezidentem v ohrožení, ale určitě je jediným, který skončil s emzáckou vlajkou v hrudníku. (Zuzana Hofmanová)

Originální trailer filmu Mars útočí

Mrtvá zóna (1983)
Naše topka se sice jmenuje Prezident v ohrožení a je pravda, že všichni výše uvedení se v nebezpečí víceméně nachází. Jenomže i americký prezident může být fanatikem, který v rámci vlastní slávy a částečně i šílenství neváhá rozpoutat jadernou válku. Alespoň tak by to dopadlo v kingovské adaptaci thrilleru Mrtvá zóna, kdyby nadcházející volby vyhrál Greg Stillson (Martin Sheen). Naštěstí vše ve svých vizích spatřuje učitel John Smith (Christopher Walken), který po autonehodě získal právě zvláštní schopnost vidět do budoucna. Vzhledem ke svému tragickému osudu se situaci rozhodne řešit po svém. Uznávám, že tu vlastně prezident prezidentem ještě není, ale to, jak ho vykresluje David Cronenberg v jednom ze svých nejlepších filmů, se prostě nezapomíná. Ač tu politika rozhodně není hlavním tématem, scéna, kdy "budoucí" vládce světa vypustí atomovou bombu, patří k tomu nejsilnějšímu, co je v něm k vidění. Společně s úplným závěrem, kdy se Stillson "předvede" v plné parádě, jde o obraz prezidenta, jakého bychom asi nikdo nechtěl. A démonický výkon Martina Sheena to jenom zvýrazňuje. (Vratislav Šálek)

Originální trailer filmu Mrtvá zóna

Den nezávislosti (1996)
Prezidenta může ohrožovat cokoliv - a nemusí to vždy nutně být takový normální atentátnický zabiják, jakých kráčejí po zemi stovky. Dokonce "to" ani nemusí mít pozemský původ. Píše se rok 1996 a v bývalém pražském kině Sevastopol dochází k mému prvnímu setkání s a) velkolepou sci-fi opěvující Ameriku a Američany, b) osmikanálovým zvukem (zlověstný hukot přilétajících mimozemských flotil, který postupně prošel celým kinosálem od prvních až po poslední řady, mi z hlavy už nikdo nevymaže), c) filmem "s prezidentem" (do té doby jsem myslela, že zobrazovat prezidenta ve filmu je zakázané, vážně). Den nezávislosti, ohrožený sympatický prezident Bill Pullman, statečný a svérázný voják Will Smith, mimozemšťané, "God bless America", stokrát převyprávěný, ale stále atraktivní a dobře podaný příběh o tom, že Američanů si máme vážit, protože oni jediní nás zachrání před zlými emzáky. A epická, zábavná, popcornová sci-fi, která si nehraje na nic víc. Roland Emmerich odvedl vynikající režisérský výkon, který si vysloužil Oscara za vizuální efekty a nominaci za zvuk. Není na škodu si občas zavzpomínat. (Amaya Tomanová)

Originální trailer filmu Den nezávislosti

Duel Frost/Nixon (2008)
Pamatujete si recenze, kde na konci stálo, že pokud milujete hnědou barvu a pizzu, přičtěte si dvacet procent? Pizzu nejím a hnědou nesnáším, zato pro ředitele zeměkoule a dočasné nájemníky Bílého domu mám odjakživa až nezdravou filmovou slabost. Všichni fiktivní američtí prezidenti se však nevyrovnají jedinému - těm skutečným prezidentům. V Lincolnovi nedávno oscarově exceloval Daniel Day-Lewis, všichni dokonale známe atentát na JFK, ale vůbec nejzajímavějším prezidentským filmem zůstává jednoznačně docudrama o dvou hercích a jedné zásadní partii na politické šachovnici, Duel Frost/Nixon. Tenhle film Rona Howarda nám ukazuje fascinující intelektuální a morální souboj amerického prezidenta Richarda Nixona a břitkého britského novináře Davida Frosta. Pokud si myslíte, že konverzační drama je nuda, tihle dva vás při svých rozhovorech vyvedou z omylu: jejich souboj má rysy boxerského thrilleru, který vás drží pevně pod krkem. Jde o moc. Jde o pravdu. Jde o historii. Jde o amerického prezidenta. Prvního prezidenta, který kvůli Watergate rezignoval na nejdůležitější křeslo na světě. Frank Langella v titulní roli není jako Nixon, on na dvě hodiny Nixonem skutečně je. Vlastně je to asi jediný způsob, jak dostat amerického prezidenta na návštěvu až k vám domů. (Natálie Bergerová)

Oficiální trailer filmu Duel Frost/Nixon

A kteří filmoví američtí prezidenti zaujali vás?


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY