Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Pád Bílého domu

Recenze: Pád Bílého domu

Vydáno: 11.04.2013 09:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Americký prezident je napaden a ocitá se v bezprostředním nebezpečí. Jediným, kdo mu může pomoci, je jeho bývalý bodyguard Gerard Butler. Dokáže to? První ze dvou letošních likvidací Bílého domu už je v kinech. Stojí za vidění?

Pád Bílého domuRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 11.04.2013 09:00. Americký prezident je napaden a ocitá se v bezprostředním nebezpečí. Jediným, kdo mu může pomoci, je jeho bývalý bodyguard Gerard Butler. Dokáže to? První ze dvou letošních likvidací Bílého domu už je v kinech. Stojí za vidění? Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Letos to Bílý dům nebude mít vůbec jednoduché. Tedy alespoň na filmovém plátně. V červenci ho zřejmě megalomansky zničí Roland Emmerich v očekávaném hitu Útok na Bílý dům, ještě předtím si to ale do kin namíří akční snímek s názvem Pád Bílého domu, který taktéž slibuje velkolepé scény a dle svých tvůrců i reálnější příběh. Jak tedy nakonec první ze dvou likvidací sídla nejmocnějšího muže světa dopadla?
Do USA přijíždí na důležité politické jednání jihokorejský premiér, který chce potvrdit pomoc spojenců při případné válce s nevyzpytatelným severním sousedem. Jenže schůzka skoro ani nezačne, když na Bílý dům zcela nečekaně zaútočí neznámé komando, kterému se povede odříznout ho od všech důležitých zdrojů a samotného prezidenta tak donutí schovat se v podzemním krytu. Od té chvíle začnou teroristé vznášet nesmyslné požadavky a jelikož žádný vysoký představitel není schopen vykonávat funkci, prezidentem se dočasně stává tiskový mluvčí Bílého domu. Ten brzy zjistí, že uvnitř má nečekaného pomocníka - vnikl sem totiž bývalý prezidentův osobní strážce Mike Banning, jenž může jako jediný situaci zachránit.
Režisér filmu Antoine Fuqua láká mimo jiné na to, že Pád Bílého domu je realistický film. Nevěřte mu. Ze všeho nejvíc vypadá, jako kdyby vypadl někdy z poloviny devadesátých let. Tehdy se totiž podobné žánrovky točily jako na běžícím pásu a diváci na to poměrně slyšeli. Jenže po nějakých patnácti letech už tento přístup většinou nefunguje, což se potvrzuje i v tomto případě. Výsledek je tak jednou velkou rutinou a sázkou na jistotu, což alespoň podle mě k úspěchu nestačí.
Skoro po celou dobu totiž tvůrci nenabízí nic zajímavého a spoléhají pouze na tzv. první signální. Jenže to by musel za kamerou stát někdo zručnější. Fuqua zcela rezignoval na jakoukoli invenci a servíruje divákovi spousty akčních scén, které se ale brzy omrzí, protože jsou jedna jako druhá. Drtivá většina se jich navíc odehrává ve tmě, tudíž není nic moc vidět (režisér k tomu ale vzhledem k ne úplně jistému střihu zřejmě měl pádný důvod). Hlavní trumf tvůrců je tak rázem pryč a jiný zkrátka není. Na nějaký opravdu opulentní moment, který by se stal pro snímek ikonickým, tak okamžitě zapomeňte.
Dalším zásadním problémem je to, že se tu všechno bere strašlivě vážně. Snímku absolutně chybí nadhled, který je u tohoto tématu potřeba víc než kde jinde. Dočkáte se tedy samozřejmě tradičních zpomalených záběrů na vlající vlajku s hvězdami a pruhy a následných sáhodlouhých patetických projevů o boji za demokracii, které jsou pro neameričana jen velmi těžce snesitelné. Tvůrci se sice sem tam pokusí o nějakou hlášku, jejich snahy ale vyznívají spíš křečovitě a nuceně. Úsměvných scén tu tedy několik najdeme, bohužel jsou ale směšné nechtěně. Ukázkovým příkladem budiž moment likvidace jaderných zbraní, který dokonce při novinářské projekci vzbudil kromě smíchu i potlesk.
Snímek tak částečně zachraňuje slušný casting. Gerard Butler je v titulní roli správně drsný a bývalého příslušníka zvláštních jednotek mu uvěříte bez problémů, přesto mu do klasických akčních hrdinů chybí určitá lehkost, což je ale do značné míry dáno i scénářem, který po něm vyžaduje již zmiňované nechtěně vtipné věty a křečovité hlášky. Morgan Freeman už je natolik ostřílený, že mu stačí pouze zapojit své charisma a to potřebné si uhraje, role úřadujícho prezidenta pro něho navíc není nic nového. Tihle dva tak většinu snímku odtáhnou na svých bedrech a ten hlavně díky nim nekončí ještě větším průšvihem.
Jedinou výhradu mám k obsazení zajatého prezidenta Aaronem Eckhartem. Že je sympaťák, nás přesvědčil už v Temném rytíři a tady tomu není jinak. Pro potřeby tohoto filmu by se však hodil starší představitel, protože Eckhart jednak nemá moc co hrát a hlavně by zasloužil prostor k nějaké akci, protože je zcela evidentní, že by ji zvládl. Takhle musí skoro celou dobu sedět spoutaný a občas pronést nějaký patetický projev, což ale naštěstí zvládá. Pádu Bílého domu by také slušel lepší záporák. Rick Yune, který si podobnou úlohu vyzkoušel už v bondovce Dnes neumírej, rozhodně není špatný, jen jeho charakter je hodně plochý, nevýrazný a postrádá pořádnou motivaci.
Škoda, že Antoine Fuqua neudrží po celou stopáž alespoň takovou kvalitu, kterou prokazuje v úvodní půlhodince, která sice s dějem příliš nesouvisí, zato je ale výborná a nabízí suverénně nejlepší a nejadrenalinovější akční scénu v celém filmu. Kdyby takto vypadal i jeho zbytek, měli bychom co dělat se slušnou žánrovkou. Takhle jde o skrz naskrz průměrnou záležitost, která neurazí, ale zároveň ani nijak neohromí. Laťka, kterou tedy bude překonávat Roland Emmerich, není nikterak vysoko.
Český trailer filmu Pád Bílého domu

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Velkolepý Útok na Bílý dům má trailer
Velkolepý Útok na Bílý dům má trailer Megaloman Roland Emmerich se vrací do kin, a rovnou s rozmáchlou vizí teroristického útoku na Bílý dům. V hlavních rolích výbušného traileru se představuje Channing Tatum a Jamie Foxx. čtěte zde
Vydáno: 27.03.2013 12:04 v sekci Novinky | Trailery
1
Video: Gerard Butler zachraňuje Bílý dům
Video: Gerard Butler zachraňuje Bílý dům Tohle mluví samo za sebe. Novinka Antoine Fuquy bude ryzí béčková zábava a nic víc. Gerard Butler se prostě chopí zbraně a půjde si to dost nekompromisně vyřídit s teroristy, kteří špiní americkou vlajku a útočí na Bílý... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2013 16:00 v sekci Multimédia | Video
0
Olympus Has Fallen: záchrana Bílého domu v traileru
Olympus Has Fallen: záchrana Bílého domu v traileru Gerard Butler bude zachraňovat nejen amerického prezidenta v béčkovém akčňáku Olympus Has Fallen pod vedením režiséra Training Day, který právě odhalil první trailer. Co nabízí? čtěte zde
Vydáno: 23.01.2013 09:06 v sekci Novinky | Trailery
0
Kdo si zahraje první dámu USA v novince Emmericha?
Kdo si zahraje první dámu USA v novince Emmericha? První dáma USA musí především reprezentovat a stát po manželově boku děj se co děj. Musí sledovat módní trendy a měla by být elegantní a charismatická, prostě být jako Garcelle Beauvais. čtěte zde
Vydáno: 15.08.2012 12:30 v sekci Novinky | Zprávy
0
Podívejte se na trailer fotbalové romantiky s Butlerem
Podívejte se na trailer fotbalové romantiky s Butlerem Georgovi skončila úspěšná fotbalová kariéra, a tak se vrací ke svým kořenům a ke své rodině. Musí získat zpět lásku svého syna a také bývalé ženy, která chystá svatbu s jiným. V hlavní roli Gerard Butler a Jessica Biel. čtěte zde
Vydáno: 12.08.2012 13:46 v sekci Novinky | Trailery
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Equalizer zažívá brutální vedro (30.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Angelina Jolie a Halle Berry budou Maude v Maude (19.04.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Joseph Baena jde do filmu Gunner (07.04.2023 15:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel herec Lance Reddick (17.03.2023 21:18 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Michaela Jacksona bude hrát jeho synovec (31.01.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Životopisný film o Králi popu má režiséra (23.01.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Slepý obhájce nevinných Zátopek je strážce majáku (30.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Oscar 2023: jací jsou favorité? (21.11.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Gerard Butler proti rebelům v Plane (30.10.2022 16:00 v Novinky | Trailery)
- Will Smith je uprchlý otrok v traileru Osvobození (04.10.2022 11:54 v Novinky | Trailery)
- Třetí Podfukáře natočí Ruben Fleischer (30.09.2022 19:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Záletník prožil svatbu podle Margot, která se proměnila v ohňostroj marnosti (30.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Domestik John Wick je muž na pravém místě (01.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu