TV recenze: Hannibal

Vydáno: 07.04.2013 18:00 - Václav Limberk | foto: NBC

Kdo by neznal choutky proslulého gurmána a fundovaného odborníka v oblasti psychiatrie doktora Hannibala „kanibala“ Lectera? Američtí tvůrci jsou přičinliví hoši a tak neváhali a poslali nesmrtelného požitkáře opět mezi nás v nové televizní sérii Hannibal.
Slavné filmové postavy budou stále přitahovat pozornost diváků a tvůrců, zvláště pokud se jedná o psychopaty a sériové vrahy. Krátce poté, co se na televizních obrazovkách objevila postava Normana Batese z Psycha v seriálu Bates Motel , přišla na řadu další, neméně slavná figura. Doktora Hannibala Lectera diváci dobře znají z filmových adaptací románů Thomas Harrise s Anthony Hopkinsem v titulní roli.
Když se v roce 1991 objevilo Mlčení jehňátek, byl to velký triumf už proto, že ještě žádný horor předtím nezískal všech pět hlavních Oscarů. Dokonalý mix napětí, drsných scén a jemně vyvážený psychologický duel dvou hlavních postav v podání Hopkinse a Jodie Fosterové tehdy publikum i kritiku uchvátil. Naopak Hannibal byl tehdy pro mnohé diváky zklamáním. Ridley Scott se v sequelu vydal jinou cestou než jeho předchůdce, a více než v budování thrillerové atmosféry se vyžíval v okázale dekadentních a výtvarně rafinovaných kompozicích. Sérii s Anthony Hopkinsem potom završil prequel k Mlčení jehňátek nazvaný Červený drak, v němž se prvně objevila postava vyšetřovatele FBI Willa Grahama.
Právě Harrisův román Červený drak je předlohou nové televizní série společnosti NBC, která na televizních obrazovkách právě odstartovala. V titulních rolích se představí Hugh Dancy v roli vyšetřovatele Grahama a Mads Mikkelsen jako psychiatr Lecter. Ústřední hereckou dvojici doplňuje Laurence Fishburne jako Grahamův šéf Jack Crawford. Pilotní díl série režírovaný Davidem Sladem podle scénáře Bryana Fullera je nazván příznačně Aperitiv. Stejně jako má aperitiv zpříjemňovat čekání na hlavní chod a vyvolávat větší chuť k jídlu, tak i pilotní díl má navnadit diváky na první porci filmového menu o třinácti chodech. Jak zatím chutnal tento „předkrm“? Dá se říci, že vůbec ne zle.
Nejdříve se na scéně seriálu i na místě prvního zločinu objevuje Will Graham. Will je nadaný mimořádně rozvinutou empatií a je schopen s velkou přesností rekonstruovat detaily a pohnutky psychopatova jednání. Daní za jeho výjimečnou senzitivitu a představivost je ale psychická labilita. Grahamův šéf a hlava sekce „oddělení výzkumu chování“ FBI Jack Craword zde slouží trochu jako racionální prvek a psychický hromosvod uzemňující Grahamovy mimořádné schopnosti. Grahamův spojenec v pátrání po identitě a profilu masového vraha a budoucí protivník doktor Lecter je také mimořádně inteligentní, ale na rozdíl od Willa disponuje dokonalou schopností sebekontroly. Právě na jejich rodící se, zatím jen pracovní, svazek se soustředí první díl.
Slibně rozjetá „expozice“ série stojí především na hereckých představitelích. Dancy úspěšně ztělesňuje psychickou labilitu své postavy a ani v nejmenším nepřipomíná svého "předchůdce" Edwarda Nortona z Červeného draka. To Mikkelsen zde měl přeci jen těžší úlohu. Vyvaroval se imitace Hopkinse a do své postavy vplul velmi přirozeně a sebejistě. Zatím se ještě herecky rozehřívá a jsem zvědavý, jak a nakolik ještě rozehraje démonické charisma své postavy. Laurence Fishburne je po Dennisu Farinovi z Lovce lidí, Scottu Glennovi z Mlčení jehňátek a Harveym Keitelovi z Červeného draka už čtvrtým agentem Crawfordem. Dokazuje, že je dobrý herec, ale typově mi zde příliš nesedí. Jistě není jeho vinou, že kvůli kultovní proslulosti Matrixu jsem měl pocit jako by šlo o starší klon postavy Morpheuse.
Tvůrci přeci jen v jistých vzorcích a detailech navazují na existenci filmových adaptací. Využili zde například „dokumentární“ titulky informující o přesném místě děje převzaté z Červeného draka. Scéna, kde si Lecter připravuje plíce své oběti, mi zase evokovala podobně „lahůdkovou“ scénu z Hannibala. Scénář je ale dostatečně konzistentní, takže divák dostane za necelých 45 minut pořádnou dávku dramatických událostí, vražd i „lekce“ z psychologie a kriminalistiky. Režisér Slade tu nabídne několik vizuálně atraktivních prvků, ať už v podobě efektně zpomalených záběrů v úvodu či halucinogenně působících snových výjevů dokládajících Grahamovu narušenou psychiku. Z pilotního dílu je rovněž patrné, že krví se tu také šetřit nebude.
Po nepovedeném filmu Hannibal Rising se tentokrát tvůrcům podařilo úspěšně vzkřísit postavu Hannibala a pilot nové televizní série svou úlohu „aperitivu“ splnil. Další díly, v nichž by se mělo rozvíjet předivo vztahů a prohlubovat zvláštní pouto mezi Grahamem a Lecterem, budou jistě netrpělivě očekávány, zda dostojí „slibu“ danému pilotem. Diváci se o tom budou moci přesvědčit s klasickým týdenním intervalem, mimo jiné i na televizní stanici AXN, která seriál začíná vysílat od středy desátého dubna. Zhlédnout pilot zcela zdarma je možné také na internetovém odkazu http://www.slashfilm.com/watch-the-full-hannibal-pilot-online/.

Originální trailer seriálu Hannibal


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY