Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Festivalové ozvěny: 15. týden

Festivalové ozvěny: 15. týden

Vydáno: 10.04.2013 19:00 v sekci Články | Festivaly - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

20. Dny evropského filmu odstartují již zítra v pražských kinech Světozor a Lucerna a nabídnou bohatý výběr ze současné evropské filmové tvorby. Příští týden bude patřit Festivalu tibetských filmů a filmů o Tibetu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
DNY EVROPSKÉHO FILMU
Již zítra bude v Praze v kinech Lucerna a Světozor zahájen jubilejní 20. ročník přehlídky současné evropské filmové tvorby Dny evropského filmu. Příští pátek 19. dubna se akce přesune do brněnského Artu a posléze v rámci Ozvěn i do ostatních regionů.
Sekce "Národní liga" jako obvykle uvede evropské snímky vyslané jednotlivými zeměmi do bojů o Oscara za nejlepší cizojazyčný film, mezi nimi například černou estonskou komedii Houbaření o bezohledném jednání současných politiků a mediálních hvězd či syrový finský snímek Očista o jizvách z minulosti, oportunismu a vykoupení za zlé činy.
Sekce "Lux Prize" tradičně představí filmy navržené na cenu Evropského parlamentu LUX, mezi nimi na loňském Berlinale oceněný snímek Christiana Petzolda Barbara o mladé lékařce z východního Německa, která pod neustálým dohledem tajné policie i svého okolí plánuje útěk na západ. Organizátoři rovněž lákají na sociální drama režisérky Ursuly Meier Sestra o dvanáctiletém zlodějíčkovi, který okrádáním turistů živí sebe i svou starší sestru.
Témata související s aktuálním Evropským rokem občanů se budou odrážet ve filmech festivalové sekce "K věci", které budou doprovázeny zasvěcujícím komentářem odborníků. Například estonský dokument Nový svět diváky zavede mezi skupinu aktivistů snažících se vybudovat svépomocí komunitní centrum v Tallinu. Rakouský dokument Ilegální máma se bude zabývat tématem ilegální imigrace a slovenský snímek Cikáni jdou do voleb představí volební kampaň romského streetworkera, který se rozhodl kandidovat na starostu malého městečka a stát se tak hlasem romské menšiny.
Z výběru hudební sekce "Film&Music" dramaturgové doporučují maďarský dokument o posledním turné amerického punk-kabaretního dua Last Call - Dresden Dolls. Průřezová sekce "Best Of" do svého výběru mj. zařadila španělský animovaný snímek o stárnutí a vyrovnávání se s životem Vrásky či černohumorný irský puzzle film Skok.
Novinkou letošního ročníku bude sekce "€Docs" zaměřená na "výjimečné dokumentární filmy, kterým sluší velké plátno kin", jako například snímku Fuck for Forest o berlínských aktivistech, kteří se snaží vydělávat peníze na záchranu deštných pralesů natáčením eko-porna, či poslednímu projektu rakouského dokumentaristy Michaela Glawoggera Sladký život kurev o podobách prostituce ve světě.
Podrobnosti o programu 20. Dnů evropského filmu najdete zde.
FESTIVAL TIBETSKÝCH FILMŮ A FILMŮ O TIBETU (FLIM)
Čtyři dokumenty a dva hrané filmy inspirované tibetskou kulturou a spojené tématem zranitelnosti a síle vězněné kultury nabídne sedmý ročník Festivalu tibetských filmů a filmů o Tibetu FLIM. V pražském kině Aero proběhne od příští středy 17. dubna do pátku 19. dubna.
Akci bude předcházet úterní koncert v La Fabrice, na němž vystoupí hvězda tibetského operního nebe a význačná interpretka lidových písní a worldmusic Namgyal Lhamo. O den později zpěvačka v Aeru osobně uvede hudební snímek Dabži, v němž ztvárnila hlavní roli primadony lhaského operního sboru, která je jednoho dne unesena policií a ocitá se v podzemní vězeňské kobce. Film Arvinda Iyera, jež prostřednictvím hudby a obrazů ze života zpěvačky vypráví o osudu uprchlice, bude na festivalu uveden v české premiéře obdobně jako další tři snímky z programu.
Angažovaný dokument Z nomáda nikým amerického cestovatele a publicisty Michaela Buckleyho a českého producenta Petra Ševčíka mapuje násilné usazování tibetských nomádů, jehož skutečným cílem je smazat z povrchu země jejich starobylou kulturu. Dokument Od východu do západu slunce: 14. dalajlama ruského filmaře Vitalije Manskeho, známého trilogií o ruských prezidentech Gorbačovovi, Jelcinovi a Putinovi, zobrazuje jeden den v životě prostého mnicha, jenž se stal globální ikonou.
Do programu byl rovněž zařazen projekt německého dokumentaristy Martina Hoffmana Dolpo Tulku: Návrat do Himálaje o životě buddhistického mnicha či krátký snímek Víc, než jen čísla kanadské multimediální žurnalistky Katie Lin o obětech sebeupálení jakožto aktu protestu proti kulturnímu a náboženskému útlaku Tibeťanů.
Akci v pátek 19. dubna uzavře "Večer tibetského filmového archivu", během něhož bude v kině Aero uvedena kompletní dvouhodinová verze Pudovkinova němého filmu Potomek Čingischána (u nás známého spíše pod názvem Bouře nad Asií). Snímek bude doprovázen experimentální hudební improvizací na dvořákovská témata a diváci se rovněž mohou těšit na výklad filmu od tibetologa Luboše Bělky.
Více informací o festivalu najdete zde.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Festivalové ozvěny: 9. týden
Festivalové ozvěny: 9. týden Ve středu v Brně odstartuje čtvrtý ročník přehlídky Cinema Mundi, která opět nabídne širší výběr cizojazyčných nominovaných na Oscara a letos i latinskoamerické komedie. Blíží se Dny Evropského filmu. čtěte zde
Vydáno: 27.02.2013 19:00 v sekci Články | Festivaly
0
Festivalové ozvěny: 42. týden
Festivalové ozvěny: 42. týden Začíná Das Filmfest, který bude mimo jiné hostit na Berlinale oceněného režiséra Christiana Petzolda. Olomoucký PAF chystá českou premiéru celovečerního debutu amerického animátora Dona Hertzfeldta. čtěte zde
Vydáno: 16.10.2012 19:00 v sekci Články | Festivaly
0
Das Filmfest nabídne například herečku Corinnu Harfouch
Das Filmfest nabídne například herečku Corinnu Harfouch Das Filmfest se už tento týden koná v pražských kinech Lucerna, Atlas a v brněnském Artu. Která jména německé, rakouské a švýcarské současné kinematografie jej navštíví? čtěte zde
Vydáno: 15.10.2012 19:30 v sekci Novinky | Zprávy
0
Již za týden startuje sedmý ročník festivalu Das Filmfest
Již za týden startuje sedmý ročník festivalu Das Filmfest Komedie Hotel Lux, dokument o skejtování This Ain't California nebo drama Coming Out. Tyto a ještě mnohé další můžete zhlédnout na letošní sedmé filmové přehlídce Das Filmfest. čtěte zde
Vydáno: 12.10.2012 19:00 v sekci Novinky | Zprávy
0
Festivalové ozvěny: 38. týden
Festivalové ozvěny: 38. týden Novinka Xaviera Dolana Laurence Anyways byla vyhlášena nejlepším kanadským filmem na právě skončeném festivalu v Torontu. Na Ostrava Kamera Oko tento týden zavítá oscarový kameraman Walter Lassally. čtěte zde
Vydáno: 18.09.2012 19:00 v sekci Články | Festivaly
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Renfield vsadil na zlato (12.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Fantasy Princezna zakletá v čase 2 rozčeřila stojaté vody českého filmu (25.11.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Matky se ocitly v zajetí démonů a nikdo je nezachrání (23.06.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Český lev 2020: Nominacím vévodí Krajina ve stínu (19.01.2021 07:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Bella a Sebastian jsou svědkové Putinovi, kteří se ocitají v pavučině a tančí zuřivou salsu (31.05.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Detektiv Pikachu čeká na tranzit a hledá trhlinu (08.05.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Grinch je svědkem Putinovým, který miloval dívku v pavoučí síti (07.11.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Zabijáci se účastní honu na lišku a Silkwoodová jim vaří kohouta na víně (18.08.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Když se setmí, zařizují Herkules a čarodějův učeň vraždu na objednávku (26.05.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Orel Eddie nikdy nespí, žije v kolonii a čeká na zázrak (13.04.2016 10:32 v Radar | Kinopremiéry)
- Review: 41. Letní filmová škola v Uherském Hradišti (08.08.2015 18:30 v Články | Publicistika)
- Preview: 41. LFŠ v Uherském Hradišti - stará, ne zastaralá (24.07.2015 11:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Senna a Maigret míří do hotelu Marigold (24.07.2015 07:00 v Radar | TV tipy)
- V Česku se začal natáčet film Anthropoid (23.07.2015 16:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Fénix aneb poválečná identita, kterou nosím (28.02.2015 18:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Teorie návratu Willa Smithe a Ghoula (25.02.2015 07:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Festivalové ozvěny: Praha ve víru mladého filmu, Ostrava v zajetí kamery (19.09.2014 17:48 v Články | Festivaly)
- Preview: 40. Letní filmová škola: Greenaway a P.ča z hoven (25.07.2014 12:00 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu