Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
G.I. Joe 2: Odveta

Recenze: G.I. Joe 2: Odveta

Vydáno: 29.03.2013 22:16 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Paramount Pictures

Dwayne Johnson a Bruce Willis hrají prim v potenciálním trháku jara, který rozhodně nešetří akcí a vtipnými hláškami. G.I. Joe: Odveta je zároveň předvojem drahých filmů, které se nás začnou už brzy valit. Stojí vůbec za vidění?

G.I. Joe: OdvetaRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 29.03.2013 22:16. Dwayne Johnson a Bruce Willis hrají prim v potenciálním trháku jara, který rozhodně nešetří akcí a vtipnými hláškami. G.I. Joe: Odveta je zároveň předvojem drahých filmů, které se nás začnou už brzy valit. Stojí vůbec za vidění? Hodnocení: 2.5

G.I. Joe: Odveta

G.I. Joe: Retaliation
Thriller / Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2013 , 110 min.

Režie: Jon M. Chu
Scénář: Rhett Reese, Paul Wernick
Kamera: Stephen F. Windon
Herci: Dwayne Johnson, Jonathan Pryce, Lee Byung-Hun, Elodie Yung, Ray Stevenson, D. J. Cotrona, Adrianne Palicki, Channing Tatum, Ray Park, Luke Bracey, Walton Goggins, Arnold Vosloo, Joseph Mazzello, Nick Erickson, RZA

Česká premiéra: 28.03.2013

G.I. Joe: Odveta hodnocení na Kinobox.cz: 64.68 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Sezóna blockbusterů se nesměle rozbíhá a první podobnou vlaštovkou v našich kinech je pokračování relativně úspěšné akční sci-fi G.I. Joe, která sice před čtyřmi lety nebyla zrovna kasovním trhákem, ale na sebe si vydělala. Bylo jen otázkou času, kdy se dobrodružství založené na postavách od populární hračkářské firmy Hasbro, dočká svého následovníka. Ta chvíle měla přijít už zhruba před rokem, ale údajně kvůli převedení do 3D se premiéra odsunula až na tyto dny. Výsledek je tak konečně tady a my už víme, jak to všechno dopadlo.
Přiznám se, že jedničku jsem nikdy neviděl, což ale nakonec vůbec nevadí. V Odvetě jde o to, že vládu nad Zemí poměrně rafinovaně přebírá organizace Cobra, která má s G. I. Joe nevyřízené účty. Lstí se jí podaří ovládnout Bílý dům a veřejně označit své konkurenty za vlastizrádce a spustit jejich cílenou likvidaci. Tři příslušníci elitní jednotky však přežijí, ale musí jen přihlížet tomu, jak si Cobra podmaňuje svět a vydírá ho rozpoutáním jaderné války. Když zoufalství dosáhne vrcholu, osloví zbytky G. I. Joe vůbec prvního velitele organizace Josepha Coltona, který má s řešením krizových situací bohaté zkušenosti. Otázka je, zda budou stačit.
Předchozím odstavcem jsem splnil svou recenzentskou povinnost, tj. nastínit děj filmu. Vězte však, že právě příběh postrádá jakýkoli smysl a ihned po doběhnutí závěrečných titulků si vlastně nebudete pamatovat, o čem to celé bylo. G.I. Joe: Odveta totiž ze všeho nejvíc připomíná klasické akční bijáky z přelomu osmdesátých a dejme tomu ještě poloviny devadesátých let, v nichž také bylo jedno, co se děje, hlavně, že se pořád do něčeho vráží, někdo se pere, střílí a hodně toho vybuchuje.
Režii snímku dostal na starost Američan asijského původu Jon Chu, jehož průprava spočívala ve dvou dílech úspěšné série Let´s Dance. A právě tanec, který v ní hraje klíčovou roli, nepohybně tvůrce inspiroval při natáčení některých akčních scén. Ty sice nepostrádají poměrně zajímavou choreografii (vrcholem je v tomto smyslu asi souboj nindžů), jsou i přehledné a v rámci možností "klidně" sestříhané, jenomže jsou zároveň i tristně rutinní a pořád stejné. Opravdu se jede podle jedné a té samé šablony, což se nezmění až do konce. Akce tedy vypadá jedna jako druhá a to začne pochopitelně brzy nudit. Třetí rozměr navíc není nikterak výrazný a v podstatě nevynikne vůbec.
Chu jakoby se bál, aby něco výrazně nezkazil, tak raději vsadil na jistotu. To, co tedy mělo být trumfem snímku, je spíše jeho slabinou. Diváka tak pobaví hlavně scény, v nichž se toho zas tolik neděje a hodně se mluví. Objevování ukrytých zbraní v Coltonově domě je zřejmě tím nejvtipnějším momentem celého filmu a ukazuje, jaký mohl být, kdyby se zvolil trošku jiný přístup. Těchto chvil je tu ale moc málo, protože G.I. Joe: Odveta je pochopitelně hlavně o akci a cílí jen a pouze na tzv. první signální.
Dost toho zachraňuje obsazení, jemuž vévodí obrovský a nepřehlédnutelný Dwayne Johnson (alias The Rock), který hláškuje jako o život a se svou muskulaturou a wrestlerskou minulostí nemá s akčními scénámi žádný problém a sledovat ho s kulometem v ruce se asi nikdy neomrzí. Když se k němu posléze přidá Bruce Willis v menší roli, je hned o zábavu postaráno. Ti dva si rozumí a dokáží se mezi sebou solidně špičkovat a ač je pohled na oba vedle sebe zvláštní, všechno funguje jak má. Starší z obou protagonistů tu navíc dokazuje, že se zbraní mu to pořád sluší a částečně dává zapomenout na nepovedenou pátou Smrtonosnou past.
Zbytek obsazení je pak hodně nevyrovnaný. Na jednu stranu tu jsou ještě Channing Tatum, z něhož nejspíš definitvně vyroste nová akční hvězda a výborný Jonathan Pryce, jenž si svou zápornou roli vyloženě vychutnává a užívá (možná ještě o chloupek víc než v bondovce Zítřek nikdy neumírá). Na stranu druhou však uvidíme krásnou Adrianne Palicki, která hodně spoléhá právě na svůj vzhled a zoufale nevýrazného D. J. Cotrona, který ve společnosti ostatních kolegů úplně zaniká.
G.I. Joe: Odveta je typická jarní jednohubka, na kterou zapomenete, jen co vyjdete ze sálu. Potenciál, který v sobě skrývala, rozhodně nevyužila a zanechá v divákovi dost matný dojem. Jestli vám to ke štěstí stačí, pak je to film přesně pro vás. Pokud ale čekáte něco velkolepého a "kulervoucího", zůstaňte doma a sáhněte do své soukromé diskografie. Určitě tam najdete mnoho zajímavějších filmů.
PS: Nedá mi to nezmínit se o tom, že novinářům byl film promítán v Premiere Cinemas v novém systému, který by měl 3D lépe přizpůsobit lidskému oku. Jediný rozdíl, který jsem v tomto případě zaznamenal, byl ten, že obraz byl světlejší a nebyl tak ztmavený jako v běžném kině.
PS 2: Argument tvůrců, že dodatečné natáčení a odklad premiéry byly způsobeny také tím, že chtěli ve filmu více Channinga Tatuma, se mi po zhlédnutí jeví jako jeden velký výsměch divákům..
Český trailer filmu G.I. Joe: Odveta

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: 13. týden Várka osmi premiér je na první pohled zajímavá, na ten druhý ale zjistíme, že potenciální hity v nich jsou jen dva. Většinu diváctva naláká nejspíš akční petelice G. I. Joe 2, dívky by zase měly dát pozor na teen romanci... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2013 13:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Video: Jak se natáčelo G.I. Joe 2
Video: Jak se natáčelo G.I. Joe 2 Dvojka G.I. Joe s podtitulem Odveta, která prošla téměř ročním odkladem premiéry, se konečně ve čtvrtek podívá do kin. Trailery slibují oddechový popcorn s macho hláškami, velkými zbraněmi a přepálenými efekty - a tak to... čtěte zde
Vydáno: 24.03.2013 16:00 v sekci Multimédia | Video
0
Rychlý a zběsilý Hobbs dostane vlastní film
Rychlý a zběsilý Hobbs dostane vlastní film Pokud se vám mezi jednotlivými snímky "rychlé a zběsilé" série stýská po přehlídce ladných těl, nabušených svalovců a nadupaných aut, máme pro vás dobrou zprávu - čekání na sedmý díl vám možná zkrátí spin-off... čtěte zde
Vydáno: 24.03.2013 09:56 v sekci Novinky | Zprávy
0
Smrtonosná past: Opět v akci 3/10
Recenze: Smrtonosná past: Opět v akci Tohle není náš starý známý John McClane, tohle je jen McKlon s ošlehanou tváří Bruce Willise. Bez hlášek, bez charismatu, bez osobnosti. Smrtonosná past se sama chytila do pasti. čtěte zde
Vydáno: 13.03.2013 12:00 v sekci Recenze | Premiéry
2
Rychle a zběsile 6 má plnohodnotný trailer
Rychle a zběsile 6 má plnohodnotný trailer Šestý díl automobilové franšízy na sebe nenechal dlouho čekat a po vzoru sequelů opět zvětšuje měřítko. Těšte se na pojem "nadupaná letní zábava" v tom nejlepším možném slova smyslu. čtěte zde
Vydáno: 05.02.2013 18:46 v sekci Novinky | Trailery
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Ray Stevenson (22.05.2023 19:36 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: Původní Kráčející skála slaví 50 let (01.04.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Bruce Willis v akčním sci-fi Assassin (24.02.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: Ant-Man přebírá vedení (21.02.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Bruce Willis trpí demencí (17.02.2023 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Box office: Bez kalhot vede (13.02.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Zrození národa proběhlo na Titanicu a bez kalhot (08.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu