Soundtrack: Mocný vládce Oz

Vydáno: 14.03.2013 19:00 - Alžběta Fridrichová | foto: Walt Disney Pictures

Ačkoliv se Danny Elfman před několika lety po rozepři se Samem Raimim zařekl, že pro něj již nikdy skládat nebude, čas nejspíš vyléčil staré křivdy a Elfman se znovu podepsal pod Raimiho kouzelnou podívanou. Dokázali byste si pro snímek Mocný vládce Oz představit někoho jiného?
Od Spider-Mana 2 uplynulo už devět let a tak dlouho také trvalo, než je osud svedl znovu dohromady. Elfman krátce po premiéře v roce 2004 prohlásil, že by raději dělal číšníka, než aby znovu prošel takový martýriem, jakým byla údajně spolupráce s Raimim.
Nakonec to ale asi nebylo tak horké nebo snad všechny negativní vzpomínky vybledly. Každopádně režisér a skladatel se k této uzavřené epizodě už nechtějí vracet, a tak práce na nejnovějším fantasy adaptaci knihy Lymana Franka Bauma proběhly alespoň v zdánlivé harmonii. Vzešel z toho soundtrack, který od prvních tónů hovoří magickým jazykem Dannyho Elfmana a dotváří tak kompozici vizuálně bezchybného snímku.
Ani Mocný vládce Oz netvoří mezi soundtracky výjimku a vytáhne to na průměrnou hodinku k poslechu, což se vždycky tak akorát vměstná do stodvacetiminutového filmu. Elfman neexperimentuje, což mnozí považují za prvotní předpoklad nudy, avšak v tomto případě je pravda na druhé straně.
Skladatel zde pracuje s jedním ze svých mnoha tematických stylů, kterým se vrací ke kořenům, kdy začínal s Timem Burtonem. Mocný vládce Oz je velmi zdatným konkurentem jednomu z jejich nejslavnějších počinů, jímž je Střihoruký Edward. Hned po několika úvodních tónech osamoceného klavíru ve skladbě Main Titles se zasvěceným vybaví Introduction z Edward Scissorhands OST a několik sekund jsou obě skladby opravdu kouzelně příbuzné. Elfman vás ale nenechá usnout na vavřínech a vzápětí moduluje nesmělý začátek do slušné šířky. Představuje tak úplně prostý hlavní motiv, který právě díky jeho jednoduchosti může využít v nespočtu obměn napříč celým soundtrackem a vtlouct ho posluchači do hlavy během jediného poslechu.
Elfman skutečně převážně nabaluje a osekává ústřední téma, čímž vytváří minimalistické klavírní variace v tracích Fireside Dance nebo Bedtime. Ve skladbě Where I Am? jej naopak zjemňuje smyčci a v Bad Witch nechává gradovat se znepokojivým podtónem. Syntetizátory nechává Elfman protentokrát spát a místo nich se soustředí na mnohem klasičtější chóry, jejichž hlasy vystupují na pozadí velké většiny ze sedmadvaceti skladeb. A ačkoliv jen zřídka se jim dostane víc než několik sekund opravdové pozornosti, přesto zastávají v celkovém dojmu opravdu důležitou pozici, protože podtrhují mystické ladění alba.
Pokud čekáte na akci, nebudu tvrdit, že u Dannyho Elfmana jste na špatné adrese, ale že ho na dramatické tracky tolik neužije, bylo vidět i u Spider-Mana. Samozřejmě, že se s nimi popere se vší grácií, i když si s na ně u tohoto OSTčka budete muset počkat až na poslední třetinu stopáže ve skladbách What Army?, Theodora’s Entrance a pak zejména Oz The Great And Powerful nebo Fireworks. V nich se snoubí brumlání tuby s výrazně nevyzpytatelnými smyčci a údernými perkusemi. Přesto se zdá, že Elfman si jednoduše libuje spíše v pestře rozvinutých harmoniích klidnějších a méně dynamických tracků, které celému albu jednoznačně dominují.
Oz: The Great and Powerful OST se vám bude líbit na první i pětistý poslech. Hravé, dětsky pohádkové melodie vypráví příběh samy o sobě, a tak si prožitek ze soundtracku nepokazíte, ani pokud si ho poslechnete dříve než uvidíte film. Můžeme být jenom vděční, že Sam Raimi a Danny Elfman už snad zase potáhnou za jeden provaz, a skladatel tak čas od času přijde i k jiným snímkům než pofidérním burtonovkám.

Album: Danny Elfman - Oz: The Great And Powerful
Celkový čas: 66:22
Skladby: Main Titles // A Serious Talk // Oz Revealed // A Strange World // Where Am I? / Schmooze-a-Witch // Fireside Dance // Meeting Finley // The Emerald Palace // Treasure Room / Monkey Business // China Town // A Con Job12Glinda Revealed // The Munchkin Welcome Song // Bad Witch // The Bubble Voyage // Great Expectations / The Apple // Meeting the Troops // What Army? // Theodora's Entrance / A Puppet Waltz // A Threat // Bedtime / The Preparation Montage // Call to Arms // Destruction // Oz The Great and Powerful // Fireworks / Witch Fight // Time for Gifts // End Credits from Oz.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY