Hobit je dalším miliardovým hitem

Vydáno: 04.03.2013 14:26 - Martin Bubrín | foto: Warner Bros.

Hobit: Neočekávaná cesta Petera Jacksona byl vyhlížen jako nejočekávanější velkofilm loňského roku, zájem fanoušků byl tedy obrovský. Tak obrovský, že film dotlačil již k miliardovým tržbám.
Čekalo se to - sice mnohem dřív, ale přece. Když se první Hobit vydal do kin na svou Neočekávanou cestu, producenti doufali v enormní tržby, které budou konkurovat těm nejvýdělečnějším filmům historie. Díky obrovské promo kampani, která dopovala fanoušky denodenně novými obrazovými materiály, doprovázené slibnými technologickými inovacemi, vzniklo tak kolem filmu haló události, kterou je nutno vidět.
Trpaslíci nyní mohou bouchnout šampaňské - diváci totiž první díl hobití trilogie konečně dotlačili na miliardu dolarů celosvětově, což z něj dělá teprve patnáctý film, kterému se to vůbec povedlo. Hobit se sice nezařadí mezi nejúspěšnější trháky historie jako Avatar nebo Titanic, avšak směrem k dalším dvěma dílům má našlápnuto více než dobře. A peníze se budou sypat. Peter Jackson se může jen radovat, je totiž dost možné, že se jeho trojdílný návrat do Středozemě stane vůbec první miliardovou trilogií v historii.
Ostatně, kdo z diváků jedničky, by si dvojku i trojku nechal ujít, že? To hlavouni studií moc dobře ví a mohou slavit, že se rozhodli z tenké knížky pro děti udělat další výdělečnou franšízu. Nakonec se i to odložení třetího dílu Tam a zase zpátky na prosinec 2014 zdá víceméně logické - tam mu nemůže konkurovat žádný z letních velkofilmů.
Miliardovou hranici loni pokořili ještě Avengers (aktuálně třetí), Temný rytíř povstal a také Skyfall. Kdo se k této filmové smetánce přidá letos?
Mimochodem - druhý díl Hobita konečně dostal český název, který zní Šmakova dračí poušť. Fantazie tuzemských distributorů opravdu nezná meze...


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • (Viktor Zoidberg Husarčík, 04.03.2013 13:32) Reagovat

    kriste ježiši ten názov je otras........ a podla mna dvojka nepokorí miliardu, kludne by som si stavil na to...... ale možno prekvapí

  • (Michal Habarta, 04.03.2013 15:26) Reagovat

    ehm, překlad se drží knihy a je v pořádku...vyčítat filmu překlad jména Smaug (čte se jak se píše) na Šmak je blbost, poněvadž byl takto přeložen v 70. letech a nedá se s tím nic dělat...a vzhledem k obsahu druhého dílu dá miliardu jako nic

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY