Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2013: Nejlepší film

Oscar 2013: Nejlepší film

Vydáno: 24.02.2013 13:00 v sekci Články | Publicistika - Martin Bubrín | foto: Warner Bros.

Možnost vyhrát Oscara v nejsledovanější kategorii má celkem devět snímků, z nichž má největší šanci politický thriller Argo. V naší analýze se můžete dozvědět více nejen o nominovaných filmech, ale také o jejich šancích na zlatou sošku.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Letos nejde o těsný souboj mezi dvěma vážnými kandidáty jako loni. Nominace na 85. Ceny akademie přinesly nejedno překvapení, přičemž stále nemůžeme říci, že by vše směřovalo k jednoznačnému vítězi. Jako největšího letošního favorita můžeme pasovat politický thriller Argo Bena Afflecka, jehož cesta k Oscarům je vydlážděna různými cenami (Zlatý Glóbus, BAFTA) a výhrami v profesních sdruženích, které jej zvolily za film roku. Překvapit ale může také černý kůň letošních cen divácký hit Terapie láskou či snímky s dvojmístným počtem nominací jak monumentální Lincoln či poetický Pí a jeho život. Uvidíme, zda letos výsledky akademie vsadí na jistotu nebo jestli se pokusí trochu překvapit. Nějaké osvěžení bychom potřebovali...
30 minut po půlnoci
Kdyby Kathryn Bigelow před třemi lety netrumfovala na Oscarech se svým válečným dramatem Smrt čeká všude, možná by byl její aktuální politický thriller o desetiletém honu na Usámu Bin Ládina považován za horkého kandidáta večera. Nyní ho akademie může tak akorát ocenit jako velmi věrné zachycení zdlouhavého procesu, který vedl k dopadení nejhledanějšího teroristy na světě. Žádná dramaturgie klasického filmu se nekoná, 30 minut po půlnoci je spíše chladným a odosobnělým procedurálním thrillerem, kde v hlavních rolích nejsou postavy, ale informace a proces jejich získávání. V tom případě se nemůžeme divit, že je ústřední postava v podání Jessicy Chastain a její herečtí kolegové pouhými prostředky ve zdlouhavé profesionální práci, kde něco jako osobní život neexistuje. Bigelow natočila velmi mrazivý moderní thriller, který je na jednu stranu vcelku divácky nevstřícný, ale druhou stranu nelze neocenit kvalitu a nestrannost (žádná propaganda) jeho zpracování. V oscarovém klání má kromě hlavního ženského hereckého výkonu velkou šanci také v technických kategoriích, nejlepší film však s jistotou nezíská.
Český trailer filmu 30 minut po půlnoci
Argo
Nejpravděpodobnější držitel zlaté sošky je už třetím celovečerním filmem herce Bena Afflecka. Argo již stihlo potvrdit svůj status oscarového favorita, když získalo Zlatý Glóbus pro nejlepší drama a režii, vyhrálo britské ceny BAFTA a také triumfovalo na výročních cenách profesních cechů – hereckých (SAG), producentských (PGA), režisérských (SGA) a scenáristických (WGA). Když vezmeme v potaz, že většina členů zmíněných sdružení tvoří právě filmovou akademii, je dost možné, že se všeobecný konsenzus potvrdí i 24. února. Argo přitom v Evropě takové nekritické nadšení nevyvolává – je zde spíše přijímán jen lehce nadprůměrně jako snímek, kterému se jako zázrakem daří skloubit autentické historické drama, žánrový thriller a vtipnou satiru na hollywoodský průmysl. Aby také ne, když zápletka pojednává o tajné operaci, při níž se CIA pokusí vysvobodit americké uprchlíky z Íránu v převlečení za filmový štáb. Filmu se ale nakonec nedají upřít (na rozdíl od výše zmíněného snímku) hlavně jisté divácké sympatie, jenž z něj dělají intenzivní nenáročnou žánrovku mainstreamovitějšího ražení, stejně jako seriózního kandidáta na Oscara s politickým přesahem. V případě jeho vítězství by se také porušilo většinové oscarové pravidlo, že cenu za nejlepší film a režii získá jeden snímek.
Originální trailer filmu Argo
Bídníci
“I dreamed a dream.“ Bídníci si vysnili už Zlatý Glóbus za nejlepší filmový muzikál, v němž pěvecky zazářily hvězdy jako Anne Hathaway nebo Hugh Jackman. Režisér Tom Hooper, který předloni ovládl Oscary s koktavou Královou řečí (tudíž se jeho letošní šance značně minimalizují), se tentokrát zhostil monumentální adaptace nesmrtelného muzikálu, z něhož to potenciálem jen pryští. Velkolepé kulisy, mohutná výprava, hvězdné obsazení a pěvecké evergreeny na každém rohu zajišťovaly divácké potěšení hlavně pro nekritické fanoušky předlohy. Ostatním divákům mohlo trochu vadit, že se Bídníci vzdávají tradiční muzikálové hravosti a „nafintěnosti“ a nabízejí syrový a realisticky působící kolos, který herci zkrášlují svými kýčovitými písněmi, což je v žánru rozhodně nevídaný jev. Opravdu – 99% stopáže zpívané na živo dělá z výsledku spíše filmový experiment, jenž se může, ale nemusí strefit do diváckého vkusu. A i kdyby ne, pořád je tady famózní jednozáběrová scéna s Anne Hathaway, která musí do kolen dostat každého. Na Oscarech má muzikál kromě posledně jmenované herečky šanci maximálně v technických kategoriích, ale i v těch to není zdaleka jisté.
Český trailer filmu Bídníci
Divoká stvoření jižních krajin
Jedno z největších překvapení letošních nominací. Idealisti očekávali třeba bondovku Skyfall, ale přesto Akademie raději opět ukročila směrem k malému nezávislému filmu jako v případě předchozích ročníků. Divoká stvoření jižních krajin mohli diváci zhlédnout již v rámci karlovarského festivalu, i tam se kolem něj vytvořila pozitivní šuškanda prohlašující celovečerní debut Benha Zeitlina jako jedno z největších překvapení ročníku. Snímek na hranici syrového realismu a imaginace nabízí jedinečný pohled na život chudých vesničanů v Jižní Louisianě, kteří žijí ve zdánlivé odloučenosti od civilizace. Pro někoho se může jednat o další z nesnesitelných enviromentalistických kýčů, pro někoho zase o vysoce dojímavou a sugestivní výpověď o dnešní době. I když se filmu nedá odepřít promyšlená formální stránka, zřejmě se jedná jen o další zpestření hlavní kategorie – tak malý film může vlastně nominaci na Oscara brát už jako ohromný úspěch.
Český trailer filmu Divoká stvoření jižních krajin
Láska
Zde nemá cenu mlžit - Láska Oscara v kategorii nejlepšího filmu nezíská. Její nominace je spíš poctou filmu, který zaujal Akademii nad rámec zahraniční kategorie (Zlatý Glóbus a ceny BAFTA jsou jen začátkem), než reálnou šancí. Tam je vítězství nového filmu Michaela Hanekeho jednoznačné. O filmu již bylo napsáno mnoho, připomeňme tedy jen, že se jedná o komorní drama zabývající se pokročilým vztahem dvou starých lidí na sklonku života. Velmi krutý, syrový, ale nakonec i významově banální snímek těží hlavně ze své minimalistické formální stránky a precizních hereckých projevů, jenž korespondují s poselstvím filmu. Láska tak není ukázkovoum „lovestory“, jak by se mohlo z názvu zdát, ale spíše naprosto holým a subtilním označením emoce, kterou musí postavy bojovat s nevyhnutelným osudem.
Originální trailer filmu Láska
Lincoln
Portrét jednoho z nejuznávanějších amerických prezidentů od Stevena Spielberga? Těžko hledat ideálnější látku, která by se jakoby přímo strefovala do vkusu Akademie – taky si letos odnesla úctyhodných jedenáct nominací na Oscara. Lincoln má naprosto vše, co má správný národní epos obsahovat – precizně podanou myšlenku, strhující herecké výkony, chytrou vypravěcí strukturu a bezchybnou řemeslnou stránku, kde ladí vše od dobových kostýmů, přes kulisy až po padnoucí hudbu. Otázkou ale je, zda li za tuto formální dokonalost a osvědčené výkony (existuje film, za něhož by si Spielberg, Williams nebo Kamiński nezasloužili Oscara?) Akademie skutečně ocení, nebo zda-li dá průchod dravějším a neokoukanějším tvůrcům. Jediná jistota Daniel Day-Lewis svou nominaci jistě promění, dále to bude spíš váhání. Kdyby totiž existovalo něco jako „objektivně nejlepší film“, Lincoln by se jím bezpochyby stal. Snad už jen proto, že je v něm vše vypočítáno a doladěno na milimetr přesně. Možná až příliš – díky tomu může tento Spielbergův neheroický náhled na prezidenta, jenž zrušil otroctví, připadat až příliš chladně vykalkulovaný a dějepisně strohý. Jeho výhra by na jednu stranu vůbec nepřekvapila, ale stále se nějak zdráháme pocitu, že by Akademie zvolila až takovou sázku na jistotu.
Český trailer filmu Lincoln
Nespoutaný Django
Všichni bychom přáli Tarantinovi sošku za režii nebo nejlepší film, ale na jeho postmoderní styl míchající vysoké umění s nízkým, odkazující k popkultuře a vykazující velkou dávku nekompromisního násilí Akademie zřejmě ještě není připravena. Nespoutaný Django je podobnými prvky přeplněn a je skoro až zázrakem, že se ve výčtu devíti nominovaných snímků objevil, vezmeme-li v potaz, že neméně propracované snímky jako Skyfall či Temný rytíř povstal byly naprosto přehlédnuty. Velice pravděpodobně však Quentin získá Oscara za originální scénář, jenž pomocí znalostí westernového žánru vypráví příběh o „odpoutaném“ černém otrokovi, který se rozhodne vysvobodit svou ženu z náručí zlého plantážníka. Bezmála archetypální příběh je zde nabalen na tradiční tarantinovské hraní s žánry, které jednu dobu připomene ty nejlepší „špagety“, podruhé zase přepálené černošské béčko, vypointované dialogy postav a spoustu audiovizuálních laskomin, z kterých si filmoví znalci upustí do kalhot a obyčejní diváci se jenom budou tetelit blahem. Django totiž tak moc nedává najevo, jak je mediálně zběhlý, čímž se mu automaticky daří tvořit mainstreamovou zábavu toho nejlepšího zrna. Na svůj oscarový triumf si "maniak z videpůjčovny" nejspíš ještě pár let počká...
Český trailer filmu Nespoutaný Django
Pí a jeho život
Úchvatná filmová bajka se u nás nedočkala ani zdaleka tak kladného až nekritického přijetí jako v zahraničí. Nábožensky orientovaný příběh o chlapci, který uvízne uprostřed oceánu na loďce s tygrem, zebrou, orangutanem a hyenou, si mnozí vykládají jako banální spirituální báchorku v otřesně kýčovitém podání. Opak ale může být pravdou – Ang Lee záměrně Pí a jeho život stylizoval do snového a imaginativního tvaru, který zjednodušenou historku o víře a síle vyprávění příběhů obohacuje o potřebný symbolismus. Ten je patrný hlavně v samotné režii, která nesmírně kreativně využívá možnosti média a stereoskopické projekce a posouvá kinematografii atrakcí o další pomyslný stupínek dál. Film byl nominován na celkem deset Oscarů (což je o jeden méně než Lincoln), jeho šance na získání sošek (hlavně v technických kategoriích) je značně vysoká. V těch hlavních přece půjde jen o další zpestřující záležitost, jelikož snímek nedoprovázejí taktéž žádné výroční ceny. Navíc po čtyři roky starém Milionáři z chatrče pochybujeme, že Akademie takto rychle podlehne dalšímu filmu s exotickou příchutí Indie.
Český trailer filmu Pí a jeho život
Terapie láskou
Černý kůň letošní sezóny. Nezávislé drama Davida O. Russella má po dva roky starém Fighterovi reálné šance na vítězství. Terapie láskou vyrostla z filmu, o němž skoro nikdo nevěděl, v neskutečně silný divácký hit, jenž se mohl chlubit netradičním romantickým příběhem a perfektním obsazením v čele s Bradley Cooperem a Jennifer Lawrence, kteří ztvárňují dva psychicky narušené hrdiny, jenž se snaží najít vlastní štěstí (odtud nepřeložitelný název filmu) a oporu v tom druhém. I když se ke konci snímek svým vyzněním příliš neodlišuje od zástupu sobě podobných romantických žánrovek, netradiční zážitek zajišťuje hlavně virtuózní režie, až do jednoho přesvědčivě vedení herci (nejlepší De Nirova role za poslední roky) a pozitivní energie, která dělá i z potenciálně melodramatického až depresivního snímku něco, co dokáže zvednout divákům náladu. Z nominovaných snímků jde rozhodně o ten divácky nepřístupnější a rozhodně bychom se nedivili, kdyby to tahle romantická komedie natřela mnoha svým ambicióznějším kolegům. Vzpomeňme si například na 71. ročník, kde to Zamilovaný Shakespeare natřel Spielbergovu válečnému opusu Zachraňte vojína Ryana.
Český trailer filmu Terapie láskou
And Oscar goes to...
Letošní ročník je opravdu tím nejnepředvídatelnějším za poslední roky - nic není nemožné a nemyslitelné. I když se podíváte níže na náš tip na vítěze, také jde spíše o pouhý odhad než o reálnou šanci. Proměnlivých a otazníků je zkrátka příliš, tak bude velmi zajímavé sledovat samotný ceremoniál, který má potenciál být zase jednou trochu napínavý. Což se o předchozích několika ročnících rozhodně říct nedá...
Šance podle filmserveru:
  • 40 % Argo
  • 30 % Terapie láskou
  • 25 % Lincoln
  • 5 % Pí a jeho život
  • 0 % Bídníci
  • 0 % Nespoutaný Django
  • 0 % 30 minut po půlnoci
  • 0 % Divoká stvoření jižních krajin
  • 0 % Láska


  • NÁZORY

    Vložit názor

    Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

    Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

    Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
    Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

    DOPORUČENÉ ČLÁNKY
    Kinopremiéry: 13. týden
    Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
    Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
    0
    Top 20 ČR: 12. týden
    Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
    Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
    0
    Box office: 12. víkend
    Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
    Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
    0
    TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
    TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
    Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
    0
    Kinopremiéry: 12. týden
    Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
    Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
    0
    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
    - Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
    - Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
    - TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
    - Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
    - Deadpool & Wolverine v prvním traileru (12.02.2024 08:00 v Novinky | Trailery)
    - TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
    - Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
    - Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
    - Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
    - TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
    - TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
    - R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
    - TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
    - Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
    - Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

    PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

    Duna: Část druhá
    8/10

    Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

    AKTUÁLNĚ V KINECH

    Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

    TV TIPY

    NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

    NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

    NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

    filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
    filmserver.cz - o filmech víme vše
    ©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
    Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
    Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
    smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
    Zavřít reklamu