TV tipy: Kvalitní premiéry a ne tak často vysílané snímky

Vydáno: 15.02.2013 13:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V našem televizním výběru aktuálně najdete spousty kvalitních premiér, které stojí za vidění. Vedle nich zaujmou i ne tak často uváděné kousky a jeden slušný dokument. Uvidíte třeba Výměnu, Obhájce nebo Formanův zámořský debut.
Plakát filmu Generál Patton Generál Patton (Patton) (pátek 15. 2., Prima Cool, 22.25 - 02.00)
Učebnicový příklad životopisu historické postavy stojí a padá s výtečným hlavním představitelem Georgem C. Scottem, který si odnesl mimo jiné i Oscara. Snímek jich získal ještě dalších šest a ocenění se dočkal i režírující Franklin J. Schaffner. Ten vsadil na opulentní výpravu, hlubokou psychologii ústřední postavy, několik velkolepých bojových scén a pochopitelně i perfektní hudbu Jerryho Goldsmithe. Takřka tříhodinová stopáž se s odstupem času ukázala jako lehce přepálená, to ale na celkovém zážitku příliš nemění. Pokud překousnete to, že snímek občas sklouzne k propagandě americké armády, měli byste být spokojeni. Pro milovníky historie jasná povinnost.
Synopse: Generál George Patton (George C. Scott) si sám navrhoval uniformy a byl obávaným vojevůdcem. V Africe dokázal vymanévrovat proslulého Rommela, po Dni D vedl své jednotky napříč Evropou. Jeho největší zbraní byla nestálá osobnost, kterou nepřítel nikdy nedokázal porazit.
Zajímavost: Scénář k filmu napsal slavný Francis Ford Coppola.

Originální trailer filmu Generál Patton

Plakát filmu Obhájce Obhájce (The Lincoln Lawyer) (sobota 16. 2., Prima Family, 20.15 - 22.50)
Překvapivě povedené kriminální drama sice není nikterak originální, režisér Brad Furman nicméně dokáže velmi slušně budovat děj a s klišé pracuje citlivě a daří se mu je prodat. Navíc nabízí po několika letech výbornou roli pro Matthewa McConaugheyho, jehož zde doplňují třeba Marisa Tomei, Ryan Phillippe nebo William H. Macy. Potěší také napínavý příběh plný zajímavých a poměrně logických zvratů. Sečteno a podtrženo jde o velice slušnou žánrovku, kterou lze vidět i vícekrát.
Synopse: Charismatický právník Mick Haller (Matthew McConaughey) má kancelář na zadním sedadle vozu Lincoln a celý život hájí drobné kriminálníky. Jedinečnou šanci k vyniknutí mu však nabídne případ bohatého playboye (Ryan Phillippe) obviněného z pokusu o vraždu, jehož obhajoby se Mick chopí. Zdánlivě banální kauza se brzy rozšiřuje a proměňuje se v bitvu dvou mistrů manipulace a s ní přichází i krize Hallerova svědomí.
Zajímavost: Film se natáčel pouhých sedmatřicet dní.

Oficiální trailer filmu Obhájce

Český plakát filmu Stíny horkého léta Stíny horkého léta (sobota 16. 2., ČT2, 21.40 - 23.20)
Méně známé psychologické drama Františka Vláčila vyniká hutnou a těžce depresivní atmosférou. Působivé jsou i celková realističnost snímku a vykreslení všech charakterů. Tvůrce velmi správně nechává promlouvat dlouhé záběry a příliš dialogů tu neuslyšíte. Pozitivem budiž také napětí od začáku do konce, které nenechá vydechnout. Životní roli zde ztvárnil Juraj Kukura, kterému výborně přihrávají mimo jiné Marta Vančurová a Jiří Bartoška. Za jedinou zásadnější výtku se snad dá považovat jen jakási na naše poměry extrémní divácká náročnost, kterou každý netoleruje. Pokud se ale podaří proniknout pod tvůrčí slupku, je zaručen silný zážitek.
Synopse: Kdesi v beskydských lesích krátce po skončení druhé světové války hospodaří osamělý rolník (Juraj Kukura). Ten se společně se svou rodinou stane jednoho dne rukojmím mužů v roztrhaných uniformách. Zpočátku se chová pokorně a neodporuje, což mu jeho dospívající syn vyčítá. Netuší ovšem, že otec se duševně připravuje na závěrečné střetnutí, které by pro něho nemuselo skončit dobře.
Zajímavost: Snímek získal Velkou cenu na MFF v Karlových Varech.

Ukázka z filmu Stíny horkého léta

Plakát filmu Taking Off Taking Off (Taking Off) (sobota 16. 2., ČT2, 23.45 - 01.15)
Hollywoodský debut Miloše Formana má svým přístupem nejblíže k tehdejší československé nové vlně. Hodně prostoru tedy získávají neherci a děj je epizodický, pomalý a zaměřuje se na běžné životní trable. Nechybí ani typická ironie a sarkasmus. Škoda, že celek tak úplně nefunguje, místy hodně skřípe a nedrží pohromadě. Téma je na druhou stranu mezinárodní a nadčasové, což dnešního diváka rozhodně potěší. Generační komedie zkrátka potvrdila, že český rodák umí výtečně pozorovat charaktery a má čich na to vybrat obsazení. O tom svědčí i to, že zde objevil svérázného Vincenta Schiavelliho. Ne tak často vysílaný kousek rozhodně zaslouží pozornost tuzemského diváka.
Synopse: Larry (Buck Henry) a Lynn (Lynn Carlin) Tyneovi jsou typickou americkou rodinou, které dělá starosti dospívající dcera Jeannie (Linnea Heacock), jež jednoho dne uteče z domova. Rodiče se ji vydávají hledat a potkávají další lidi, jimž utekly děti a zjišťují, že i tato nepříjemná událost je může obohatit a pomoci jim znovu objevit kouzla života a přiblížit se k sobě.
Zajímavost: Hlavní představitelku objevil režisér v komunitě hippies, kde se cachtala v jedné z newyorských fontán.

Ukázka z filmu Taking Off

Plakát filmu Duel Frost/Nixon Duel Frost/Nixon (Frost/Nixon) (neděle 17. 2., Prima Family, 00.50 - 03.00)
Výtečné politické drama vycházející ze skutečnosti, které se postupem času mění v psychologický souboj dvou osob. Režírující Ron Howard je natolik zkušený, že i přes hodně dialogů snímek nikdy nenudí a neztrácí tempo. Povedlo se mu i obsazení klíčových rolí, které brilantně ztvárňují Michael Sheen a na Oscara nominovaný Frank Langella, kteří naprosto zastiňují všechny také výborné kolegy. Zamrzí jen rozvláčný a rozpačitý začátek. Vynikající záležitost.
Synopse: V důsledku aféry Watergate rezignoval na svůj úřad americký prezident Richard Nixon (Frank Langella), který se za své osobní selhání nikdy neomluvil. Možná i proto ho do své show pozval bavič a moderátor David Frost (Michael Sheen), jenž chtěl natočit sérii rozhovorů, na jejichž konci by bylo právě veřejné pokání. Jenomže Nixon se médiím záměrně vyhýbal a tak všechno vypadalo beznadějně. K údivu všech však tuto nabídku přijal. Frosta ale hluboce podcenil, což se mu stalo osudným.
Zajímavost: Scénář filmu byl napsán na základě divadelní hry, kde hlavní role ztvárnila stejná dvojce herců.

Oficiální trailer filmu Duel Frost/Nixon

Plakát filmu Velké rozčarování Velké rozčarování (The Big Chill) (neděle 17. 2., ČT2, 12.00 - 13.45)
U nás nepříliš známé komediální drama Lawrence Kasdana zaujme hlavně příjemnou atmosférou a civilními výkony budoucích velkých hvězd (Glenn Close, Tom Berenger, Jeff Goldblum, William Hurt, Kevin Kline a další). Neamerickému divákovi možná bude vadit až příliš zámořské téma a s tím související rozvláčné tempo, částečně to ale vyrovná hitový soundtrack a některé vtipné dialogy. Ideální zábava po nedělním obědě.
Synopse: Skupina bývalých spolužáků se sejde na pohřbu jednoho z nich. Čerství třicátníci jsou najednou konfrontováni se starým bezstarostným životem a zjišťují, že toho spoustu nedokázali. Jejich společný víkend zároveň kalí fakt, že zesnulý Alex spáchal sebevraždu. Jeho naivní přítelkyně Chloe (Meg Tilly) se pokouší pátrat po příčinách.
Zajímavost: Ústřední pětice herců spolu čtyři týdny před natáčením žila v osamoceném domě, aby se lépe vžila do svých rolí a vzájemných vztahů.

Originální trailer filmu Velké rozčarování

Český plakát filmu Výměna Výměna (Changeling) (neděle 17. 2., Prima Family, 20.15 - 23.15)
Vynikající mysteriózní drama dokazuje režijní velikost a mistrovství Clinta Eastwooda, jenž v mnoha scénách exceluje a tvoří takovou atmosféru a nechává působit tolik emocí, až to bere dech. Velmi silný příběh tak baví od začátku do konce, i když by mu prospělo prokrácení o takových dvacet minut. Výsledku nejvíce škodí asi až příliš akademická Angelina Jolie, která je přehnaně strojená a snaživá. To takový Jason Butler Harner je jiná káva a z jeho postavy běhá mráz po zádech. Jednoznačně fantastická záležitost.
Synopse: V březnu 1928 se na předměstí Los Angeles loučí před odchodem do práce svobodná matka Christine (Angelina Jolie) se svým malým synkem Walterem. Netuší ale, že ho vidí na dlouhou dobu naposledy. Dítě z ničeho nic zmizí a pátrání nikam nevede. Až po pěti měsících policie triumfálně oznámí, že Waltera našla a předá ho matce. Ta ale brzy pozná, že nalezený chlapec rozhodně není její syn a pokouší se to úřadům vysvětlit. Jenže nikdo jí nevěří a tudíž je potřeba ji trochu uklidnit. Najde zoufalá žena nějakou spřízněnou duši a pomoc?
Zajímavost: Některá půjčená dobová auta byla v tak dobrém stavu, že se musela přidávat umělá rez, případně prach a voda, aby vypadala potřebně "zašle".

Originální trailer filmu Výměna

Plakát filmu Roman Polanski: Pravdivý příběh Roman Polanski: Pravdivý příběh (Roman Polanski: Wanted and Desired) (neděle 17. 2., Barrandov, 23.00 - 01.00)
Solidní dokument mapuje život a kariéru slavného režiséra, jež byly ovlivněny jeho obviněním ze znásilnění nezletilé. Pokud pozadí celé kauzy podrobně znáte, nic nového se tu nedozvíte, v opačném případě ale získáte možná nový náhled na věci. Režírující Marina Zenovich se snaží nikomu nestranit a poskytnout pokud možno objektivní informace. Sice tu chybí názory a pohled samotného tvůrce, to ale na kvalitách snímku moc nemění. O vlivu na jeho další dílo tu zjistíte dost a dost.
Synopse: Roman Polanski je kontroverzní osobnost, která veřejnost nešokuje jen svými filmy, ale také soukromým životem. Právě nejznámější kauzu rozebírají tvůrci tohoto dokumentu a snaží se před kameru dostat všechny, kteří s ní měli cokoli společného. Nabídnou i náhled do soudních spisů a názory právníků obou stran. Změní to mínění veřejnosti o celém případu?
Zajímavost: Tvůrci měli bezprecedentní přístup k právníkům, médiím i oběti celé kauzy.

Originální trailer filmu Roman Polanski: Pravdivý příběh

Český plakát filmu Mezi nepřáteli Mezi nepřáteli (L'ennemi intime) (čtvrtek 21. 2., Nova Cinema, 21.45 - 23.50 / pátek 22. 2., 00.45 - 02.30)
Tématicky zajímavé francouzské válečné drama brzdí hlavně rutinní režie Florenta Emilia Siriho. Ten dokáže snímku dodat patřičný a atraktivní vizuál, nebojí se ani akčních scén, nenabízí ale nic navíc, což u podobných kousků zamrzí. Příběh je nevýrazný, stejně jako většina herců, z nichž nejznámějším je Benoît Magimel. Alespoň že tu jsou výborná kamera, trefná a atmosférická hudba Alexandra Desplata a zvládnuté bojové momenty. Škoda promarněného potenciálu, neboť pohled na neznámou kapitolu francouzských dějin skýtal mnohem víc možností.
Synopse: Mladý nadporučík Terrien (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, které bojuje za nezávislost na Francii. Tady potká veterána bez iluzí Dougnaca (Albert Dupontel), který mu ukazuje, jaká válka skutečně je. Terrien tak prochází hlubokou morální krizí, která ostře kontrastuje s jeho nadšením a ideály. Dokáže se včas vzpamatovat?
Zajímavost: Celý film byl natočen v Maroku.

Originální trailer filmu Mezi nepřáteli

Český plakát filmu Osudové selhání Osudové selhání (Breach) (čtvrtek 21. 2., Barrandov, 23.15 - 01.20)
Komorní thriller nad průměr povyšuje výborné obsazení v čele s Chrisem Cooperem, Ryanem Phillippem a Laurou Linney. Relativně neznámý režisér Billy Ray má totiž v úvodu velké problémy s tempem, což sice ke konci napraví, nedostatky ale neskryje. Škoda také větší absence akce, která tu zoufale chybí, protože dialogy nezaujmou. Někoho možná šokuje i to, že snímek se ohání reálnými základy a působí nedůvěryhodně. Jako nenáročná večerní jednohubka ale víceméně funguje, jen vyžaduje větší dávku divácké tolerance.
Synopse: Mladý agent FBI Eric O´Neill (Ryan Phillippe) má sledovat svého nadřízeného Roberta (Chris Cooper), který je podezřelý ze sexuální úchylky. Poznává ale, že Robert je katolík a věrný manžel a začne k němu vzhlížet jako k morální autoritě. Když ovšem časem vyjde najevo pravda, musí vedle nepříjemného prozření vyřešit i dilema, jak nezklamat dobrého přítele a zároveň důsledně plnit pracovní povinnosti.
Zajímavost: Skutečný Eric odešel od FBI v květnu 2001.

Oficiální trailer filmu Osudové selhání

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY