Nejočekávanější filmy roku 2013 (4/4)

Vydáno: 11.02.2013 15:26 - Zbyněk Kubín | foto: Pixar

Ve čtvrté a poslední části našeho výhledového přehledu se podíváme na zoubek animované produkci. Ta bude leto opět bohatá a dočkáme se kousků od těch nejpovolanějších studií jako Pixar, DreamWorks, Ghibli či Blu Sky.
Stejně jako každý rok, i letos do kin zavítá a o velkolepé, z rodinných peněženek vycucané, tržby se popere slušná řádka animovaných filmů. Většina z těch, které se pyšní nejvyššími rozpočty, nejzvučnějšími jmény (a hlasy) a nejpropracovanější animací, nikterak nevybočuje ze zlatem vydlážděné cestičky trojrozměrných rodinných komedií s roztomilými potvůrkami v hlavních rolích, ať už jde o lesní skřítky, modré ufouny, studující strašidla nebo závodní šneky. Opět se také ve velkém sází na již osvědčené značky, těšit se můžeme jak na sequely, prequely i spin-offy, které se ovšem v našem žebříčku pokusíme z velké části ignorovat. Podívejme se na desítku letošních animáků námi a (našimi dětmi) nejočekávanějších.
Croodsovi
3D animovaná dobrodružná komedie z dílny DreamWorks Animation a v distribuci společností 20th Century Fox vypráví příběh z doby prehistorické, kde pračlověčí rodinka Croodsových vedená milujícím, ale poněkud neosvětovým ("Strach je vždy dobrý, každá změna špatná“) tatou, po dlouhých letech strávených v rodné jeskyni objeví netušené možnosti, krásy i blížící se zánik okolního světa. Croodsovi napsal a režíroval ostřílený tvůrce vynikajícího Jak vycvičit draka Chris Sanders společně s Kirkem DeMicco. V hlavních dabérských úlohách vizuálně vytříbeného přírodního dobrodružství svérázné rodinky si poslechneme Nicolase Cage, Ryana Reynoldse, či Emmu Stone.
Česká premiéra: 21. března 2013

Český trailer filmu Croodsovi
Království lesních strážců
Nyní něco epického. Snímek Království lesních strážců (v originálu Epic) je letošním želízkem v ohni studia stojícího za sérií Dob Ledových - Blue Sky. Režisérský mazák Chris Wedge se ujal volné adaptace dětské knížky Williama Joyce s líbezným názvem The Leaf Men and the Brave Good Bugs o "alence v říši divů" a kolonii zelených lesních bioskřítků, kteří bojují o svůj les a všeobecný mír s jinou mrňavou nepříjemnou havětí. Námět přímo vyžaduje úchvatné velkolepé scény v epickém měřítku a také dnes tak oblíbené ekologické poselství. Hlasy prckům propůjčí Amanda Seyfried, Josh Hutcherson, Christoph Waltz, nebo Colin Farrell. Trailer vypadá vizuálně úžasné, ale to je asi tak všechno, mluvících brouků už bylo dost.
Česká premiéra: 30. května 2013

Český trailer filmu Království lesních strážců
Univerzita pro příšerky
Pixar je král animované scény, o tom žádná, ale zároveň už nikdo nepochybuje, že jeho nadvláda je v rostoucí konkurenci (a bohužel i slábnoucí formě tvůrců Příběhů hraček) stále méně přesvědčivá. O jisté vyčerpanosti (a Disneyho prachychtivému tlaku) svědčí i tíhnutí k sequelování v posledních letech (ze tří nejnovějších pixarovek jsou dvě pokračováními), které pokračuje i letos, kdy Pixar do kin vypustí prequel skvělých Příšerek s.r.o. s názvem Univerzita pro příšerky. John Goodman zopakuje svou roli jako vzrostlý chlupatec James P. Sullivan a Billy Crystal se vrátí jako jednooký Mike Wazowski, tentokrát to však ještě nebudou zkušení strašáci a nerozluční kamarádi, nýbrž uvidíme jejich komická studentská léta a vznikající přátelství. Režíruje celovečerní debutant Dan Scanlon.
Česká premiéra: 20. června 2013

Český trailer filmu Univerzita pro příšerky
Turbo
Druhým letošním zářezem od DreamWorks bude klasický "jdi za svým snem“ příběh jednoho závodního šneka. Sportovní komedie Turbo režiséra Davida Sorena, který spolupracoval už Shrekovi, či Madagascarech, bude opět distribuován pod hlavičkou společností 20th Century Fox. Příběh obyčejného losera Turba, hlemýžďe ​​zahradního, jehož snem je stát se nejrychlejším hlemýžďem ​​na světě zní tak uhozeně, že by z toho mohla být perfektní zábava pro celou rodinu. Spolu s Ryanem Reynoldsem, který namluví titulní šnečí charakter ve filmu (ne)uslyšíme také Paula Giamattiho, Michelle Rodriguez, či Samuela L. Jacksona.
Česká premiéra: 17. října 2013

Turbo Official Trailer
Frozen
Typická disneyovka se zpěvy a tanci na motivy klasické pohádky Hanse Christiana Andersena Sněhová královna se na nás chystá pod názvem Frozen. Režíruje disneyovsky zkušený Chris Buck a malé dívčiny se už teď mohou těšit na roztančenou dívku Gerdu (Kristen Bell) a záludnou (a taktéž roztančenou) ledovou Královnu (Idina Menzel). Jestli se vedle nadšených ratolestí nebudou rodiče utápět chladnou nudou se uvidí, ale u Na vlásku u Disneyho ukázali, že i klasika lze přizpůsobit jak těm nejmenším tak, aby se líbila i jejich rodičům.
Česká premiéra: 28. listopadu 2013
Escape from Planet Earth
V další potvůrkovské rodiiné 3D komedii, tentokrát od neznámého studia Rainmaker Entertainment zavítáme mezi skupinku roztomilých a mírumilovných namodralých ufounů z planety Baab, kteří se nedopatřením ocitnou na naší milované matičce Zemi, kde je nečeká zrovna příjemné přivítání. Člověk je přeci tvor nedůvěřivý a všechno cizí a neznámé chce buďto zničit, nebo rozřezat a prozkoumat. Pak už se zápletka ponese v duchu názvu díla. Režisér Callan Brunker pracoval jako pomocný rejža už na snímcích Já, padouch, Horton, Doba ledová 4: Země v pohybu a Číslo 9, jedná se tady o zkušeného přicmrndávače. Uvidíme, jak si poradí v roli šéfa nejvyššího. Modrý šmejd z vesmíru k nám, respektive k anglicky mluvícímu publiku bude promlouvat hlasy Brendana Frasera, Jessicy Alba a dalších hvězd nízké svítivosti. Snad tento útěk neskončí proapdákem jako dějově velmi příbuzná sympatická Planeta 51 (tam byly ovšem ufouni zelení).
Česká premiéra: zatím nestanovena

Escape From Planet Earth Trailer
Poe
Pro ty nejmenší určitě nebude určen animovaný snímek Poe režiséra Michaela Sporna. Zkušený tvůrce parádního kraťasu The Man Who Walked Between the Towers nám ve vizuálně netradičním (co taky jiného s rozpočtem 700 tisíc dolarů) pojetí povypráví o životě legendárního amerického spisovatele a básníka Edgara Allana Poa a řadě tajemství spojených s jeho prací. Scénář napsala Maxine Fisher a v rolích vzhledově odpudivých postav promluví mimo jiné i Alfred Molina. Po nedávném nepovedeném Havran tu tedy máme další pokus o životní příběh slavného autora, snad dopadne lépe. Tvůrci zatím do oběhu mnoho informací a fotek o svém díle nevypustili, tajemný projekt tak zůstává hoden své předlohy.
Česká premiéra: zatím nestanovena
Dorothy of Oz
Animovaný film Dorothy of Oz je inspirován a navazuje na klasický příběh L. Franka Bauma Čaroděj ze země Oz. Hlavní postava Dorothy se vrací do svého rodného města Kansasu, aby zjistila, že je zcela zpustošeno tornádem, které ji předtím odneslo do země Oz. Po sérii pozemských trablů se do "Ozákova" dostane znovu, ale ani tam ji nečeká nic pěkného, země je v troskách a tamní obyvatelé potřebují její pomoc (skutečně je to Oz a ne Narnie). Letos bude přeozováno a nezkušený režisér Dan St Pierre rozhodně zárukou není, natož debutující studio Summertime Entertainment. Ale překvapit se dá vždy.
Česká premiéra: zatím nestanovena

Dorothy of Oz Trailer
Justin and the Knights of Valour
Justin a rytíři odvahy je na první pohled vykrádačkou úpěšných štředověkých kusů Jak vycvičit draka a Rebelka. V hlavní roli tu máme zrzavého klučinu, kterému se všichni posmívají, neboť je to nešikovný ťulpas, ale neduživý Justin to má v hlavě v pořádku a ví, že když půjde za svým snem, jednou se mu sprostě plní - a jaký ten sen je? Nic menšího než stát se velkým rytířem, jako jeho šlechetný, ale zrádcem zabitý taťka. Španělský animák, jehož distribuční práva už si přivlastnilo Sony, se může pyšnit prvotřídním hlasovým obsazením, které zahrnuje Freddieho Highmora, Saoirse Ronan, Alfreda Molinu, či Antonia Banderase Režíruje Manuel Sicilia.
Česká premiéra: zatím nestanovena

Justin and the Knights of Valour Trailer
Kaze tachinu
Nyní něco, u čeho se budou bavit spíše dospělí, ale budou se bavit královsky, protože japonský génius Hayao Miyazaki je zárukou dechberoucí podívané. Jeho domovské studio Ghibli si pro nás letos připravilo snímek, jehož námět v kombinaci s nezaměnitelnou japonskou anime šponuje očekávání na maximum. Film s anglickým názvem The Wind Rises, jenž Miyazaky napsal a režíruje je životopisem Jiro Horikoshiho, legendárního leteckého inženýra a stvořitele slavného japonského stíhacího letounu Mitsubishi Zero. Hudebně se na snímku vyřádí dlouholetý režisérův spolpracovník, hudební skladatel Joe Hisaishi, který dirigoval už pro Princeznu Mononoke a Cestu do fantazie.
Česká premiéra: zatím nestanovena


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY