Nejočekávanější filmy roku 2013 (2/4)

Vydáno: 27.01.2013 14:16 - Pavel Pinker | foto: Dimension Films

Valí se na nás masivní filmové vlny a černý kůň může na své objevení čekat v jakémkoliv žánru. Tentokrát se zaměříme na filmy, které se krčí ve stínu komerčních a oscarových hitů - na slibné žánrovky a ryzí béčka.
Každému není přáno, aby přepisoval dějiny kinematografie, lovil ceny na filmových festivalech a pyšnil se miliardovými tržbami. Občas se ovšem dávka nenáročné zábavy hodí. Protože do podobné kolonky ročně spadnou desítky a stovky filmů, je těžké předem vyselektovat největší favority. O následujících kouscích se však nejspíše mluvit bude. Doufejme, že ne ve vzteku.
Konečná (Kim Ji-Woon)
Arnold Schwarzenegger se po politické odbočce vrací k filmu a zásobuje nás poměrně bohatě (druzí Expendables už tu byli, do konce roku přijde ještě The Tomb). Režírující Kim Ji-Woon má na krku skvostný horor Janghwa, Hongryeon nebo divnowestern Hodný, zlý a divný, tudíž bychom se mohli dočkat zajímavého a divácky vděčného zážitku. A koho bude Arnie v roli stárnoucího šerifa trestat? Inu, film vypráví o souboji strážců zákona z jedné zaplivané díry s nebezpečným drogovým kartelem, jehož boss se snaží přes onu díru dostat do Mexika. Chtělo by se říci, že návrat slavného svalovce před kameru už nikdo moc nečekal, ale byli bychom za ignoranty - on vždycky říkal, že se vrátí.
Česká premiéra: 7. únor

Český trailer filmu Konečná
Dark Skies (Scott Charles Stewart)
Ve sci-fi hororu rutinéra Scotta Charlese Stewarta se snoubí populární prvky posledních let. Dark Skies má šanci zlákat příznivce filmů typu Insidious, Čtvrtý druh či Paranormal Activity, což jsou záležitosti, které si na divácký nezájem stěžovat nemohou (náročnejší divák se však rozpačitě drbe na hlavě). Středobodem dění je rodina, jejíž život na poklidném předměstí začnou silně narušovat podivné a děsivé události. Protože jsou bubáci už ohraní, budeme si tentokrát tykat patrně s mimozemšťany; na povídání o náhodách a Bohu alá Znamení však musíme tentokrát nejspíše zapomenout. V hlavních rolích se představí Keri Russell a Josh Hamilton.
Česká premiéra: zatím neoznámeno (22. únor USA)

Originální trailer filmu Dark Skies
Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic (Tommy Wirkola)
Jeníček a Mařenka s kulometem? Vyhlazování čarodějnic? Efektní přestřelky? Někomu z tohohle prznění klasické pohádky vstávají vlasy hrůzou, nicméně mohla by to být skvělá zábava. Pohádková dvojka tu představuje legendární lovce čarodějnic, kteří jsou přizváni k objasnění záhady ztrácejících se dětí v městečku, jemuž dělají společnost hluboké lesy. A v hlubokých lesích, jak všichni víme, sídlí čarodějnice a jiná havěť. Nekompromisní rating R potvrzuje, že děti rozhodně necháme doma. Režíruje norský přiúchylnělý krvemil Tommy Wirkola a titulní pár ztvární Jeremy Renner s Gemmou Arterton. O vážnosti projektu sice vypovídá už samotný jeho název, nicméně věděli jste, že Jeníček má cukrovku, protože v dětství snědl moc perníku..?
Česká premiéra: 28. únor

Český trailer filmu Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic
Mama (Andres Muschietti)
Andres Muschietti natočil Mamu na základě vlastního kraťasu se stejným názvem. Ten nepochybně zaujal profesionalitou a obstojnou atmosférou, o kdovíjaké hororové terno však nešlo (obzvláště máte-li v oblasti duchařin něco nakoukáno). Co přinese celovečerní verze? Jessica Chastain a Nikolaj Coster Waldau v hlavních rolích se ujímají svých dvou neteří, které byly po smrti jejich matky neznámo kde. Krátce poté se začínají odehrávat zvláštní věci. Celkem jednoduchá premisa brzy napoví, že mrtvá matka své děti nikdy tak úplně neopustila. Nutno podotknout, že trailer je mrazivější, než byl původní tříminutový film.
Česká premiéra: 14. březen

Originální trailer filmu Mama
Hostitel (Andrew Niccol)
Škarohlídy nepochybně odradí fakt, že je Hostitel adaptací románu Stephenie Meyer, jež napsala i veleúspěšnou, avšak spíše nechvalně proslulou ságu Stmívání. Její novější počin je naštěstí dospělejším dílem. Příběh se odehrává v blízké budoucnosti, kdy je lidstvo ovládnuto mimozemskými parazity, napadajícími lidskou mysl. Když totéž postihne Melanii (Saoirse Ronan), nastane problém - ani zkušený parazit, zvoucí se Poutnice, si nedokáže poradit s její silnou myslí a obě jsou nuceny žít spolu v jednom těle. Následuje netradiční postapokalyptická romance. Filmové verze se ujal ambiciózní Andrew Niccol a kromě Saoirse v ní uvidíme i Williama Hurta či Diane Kruger.
Česká premiéra: 11. duben

Český trailer filmu Hostitel
Drsňačky (Paul Feig)
Je možná ironií osudu, že tahle taškařice nosí v originále téměř totožný název, jako legenda krimi žánru Nelítostný souboj. Sandra Bullock se zase při boji se zločinem proslavila, když byla nucena řídit bombou vylepšený autobus v Nebezpečné rychlosti. V The Heat spojí síly s Melissou McCarthy, aby spolu pátraly po drogovém magnátovi. Ani jedna z nich není zrovna normální a ani jedna z nich dříve nepracovala v týmu. Komediální krimi opus má tak fantasticky příšerný trailer, že by se z něj mohla vyklubat malá nechtěná bomba.
Česká premiéra: 25. duben

Originální trailer filmu Drsňačky
Machete zabíjí (Robert Rodriguez)
První Machete nebyl zase takový hit, po němž fanoušci toužili. Pokračování s všeříkajícím kills v názvu na první pohled zaujme především účastí Mela Gibsona, kolem nějž zůstali pachatelé předchozího filmu: Režíruje opět Robert Rodriguez a před kamerou se znovu objeví Danny Trejo, Michelle Rodriguez či Jessica Alba. Vedle nich je známa také účast Charlieho Sheena a Lady Gaga. Zatímco český distributor nám zatím napověděl pouze to, že Machete bude (zase) vykonávat nevykonatelné, my už nějaký čas víme, že ve hře bude dealer zbraní, jenž by rád svůj sortiment rozšířil až do vesmíru. Uvidíme, zda dojde i na mačety ve stavu beztíže.
Česká premiéra: 25. duben
Evil Dead (Fede Alvarez)
Jakmile se objeví zmínka o remaku libovolného kultovního díla, stoupenci originálu zpravidla tasí zbraně a zahajují mohutné protesty. Původní Evil Dead - a zejména jeho druhý díl - byl hyperkinetickou lahůdkou pro hororové fajnšmejkry. Základní prvky zůstávají shodné s originálem, takže se opět setkáme s ošuntělou chatou v lesích, skupinou mladých lidí a proslulou Knihou mrtvých. Pojetí je naštěstí odlišné, jelikož pokus o plagiát by byl pomyslnou sebevraždou. Tvůrci vypustili komediální prvky a dle všeho se pokusili o hutnou atmosféru ruku v ruce s neúprosnou krvavostí. Trailer se sice na první pohled tváří jako řadový novodobý horor, troufáme si však říci, že jako výborně vypadající novodobý horor. Režíruje na celovečerním poli neznámý Fede Alvarez.
Česká premiéra: 9. květen

Originální trailer filmu Evil Dead
Mortal Instruments: Město z kostí (Harald Zwart)
A máme tu další adaptaci knihy. V úspěšném románu The Mortal Instruments od Cassandry Clare se vypráví o teenagerce Clary (ve filmu Lily Collins), která se seznámí s lovci stínů. Toto setkání je poněkud zvláštní, jelikož lovce stínů normální smrtelníci vidět nemohou - a nemohou vidět ani veškerou verbež v podobě démonů, upírů a jim podobných. Netřeba zmiňovat, že samozřejmě rovněž existují a o kladné role pravděpodobně nestojí. Když zmizí Claryina matka Jocelyn (Lena Headey), musí se Clary s lovci spojit a show začíná. Režii obstaral Harald Zwart, jenž posledně sklidil úspěch s remakem osmdesátkové klasiky Karate Kid.
Česká premiéra: zatím neoznámeno (29. srpen Slovensko)

Český trailer filmu Mortal Instruments: Město z kostí
The World's End (Edgar Wright)
Pomyslné završení komediální trilogie Edgara Wrighta má příznačně apokalyptický název. Stejně jako v přechozích filmech (Soumrak mrtvých a Jednotka příliš rychlého nasazení) se v hlavních rolích představí osvědčené duo Simon Pegg a Nick Frost. Tentokrát budou obětí skutečné apokalypsy - Konec světa je totiž název hospody, kde před dvaceti lety podniklo pět přátel památný alkoholový maraton. Stárnutí a věci s ním spojené jsou pochopitelně věc nemilá, pětice se proto schází znovu, aby ukázala, že za lidstvo a budoucnost je třeba bojovat. Nebo ne? Ve filmu se dále objeví Paddy Considine, hobit Martin Freeman a Eddie Marsan.
Česká premiéra: 19. září
Carrie (Kimberly Peirce)
Carrie byla před téměř čtyřiceti lety startovním románem populárního Stephena Kinga. Roku 1976 vznikla první filmová adaptace v rukou Briana De Palmy, v níž se proslavila Sissy Spacek. Od té doby se Carrie obevila ještě v nepříliš známém pokračování s podtitulem The Rage a v jednom televizním snímku. Letos se tedy slavná studentka s telekinetickými schopnostmi vrací do kin v podání Chloë Moretz a režírovat ji bude Kimberly Peirce, jež má na krku oscarovku Kluci nepláčou. Pro ty, kteří s Carrie ještě neměli tu čest: Šestnáctiletá studentka je obětí školní šikany a náboženského fanatismu vlastní matky. Jednoho dne zjistí, že dovede pohybovat předměty pouhou myšlenkou - Carrie je telekinetik. Když traumatizovaná mysl dívky na školním plese definitivně povolí, začíná nepředstavitelný masakr.
Česká premiéra: 17. říjen

Originální teaser filmu Carrie
Ender's Game (Gavin Hood)
Fanoušci kultovního sci-fi románu Orsona Scotta Carda Enderova hra (román získal významná žánrová ocenění Nebula a Hugo) se budou čertit, že nejde o žádné béčko; berte tedy tuto záležitost jako hezkou žánrovou tečku za tímto článkem. Kniha vypráví o budoucnosti, v níž lidstvo čelí invazi podstatně vyspělejší mimozemské civilizace. Ender je dítě talentované v nejednom ohledu, což ho přivede do dětského výcvikového tábora, kde je prostřednictvím virtuálních her a simulací cvičen v budoucího vojevůdce. Příběh klade důraz na psychologii postav a zabývá se nejednou sociální, politickou či filozofickou otázkou. Do filmové podoby převede Endera Gavin Hood, kterého známe díky oscarovému Tsotsi či komiksovému Wolverinovi. Před kameru se mu postaví Asa Butterfield či za Opravdovou kuráž velebená Hailee Steinfeld, vedle nich také herečtí matadoři Ben Kingsley a Harrison Ford.
Česká premiéra: 31. říjen


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY