Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Nejočekávanější filmy roku 2013 (1/4)

Nejočekávanější filmy roku 2013 (1/4)

Vydáno: 20.01.2013 11:43 v sekci Články | Žebříčky - Martin Bubrín | foto: Warner Bros.

Také letos jsme pro vás připravili přehled nejzajímavějších filmových novinek, na které se můžete v průběhu roku těšit. A rovnou se vrhneme na ty nejdražší, nejhlasitější a největší filmy letošního roku - blockbustery. Žánrově samozřejmě převažují sci-fi, komiksové filmy a také jedno fantasy.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
I když jsme loni vedli řeči o rekordech, co se týče počtu uvedených snímků za týden v kinech, ještě jsme netušili, že následující rok tuto laťku opět přeskočí. Ano, letos toho je opravdu hodně – jen letmým pohledem na výhled premiér byste se napočítali celkem 164 titulů, někdy dokonce i s frekvencí 24 snímků za měsíc, což už je co říct.
V našem čtyřdílném seriálu se vám tak pokusíme přiblížit dohromady asi čtyřicítku titulů, které byste rozhodně v kinech neměli minout. Půjde zkrátka o ty nejočekávanější a nejambicióznější snímky, které se nás budou pokoušet uhranout jak režisérským jménem, tak i obsazením či investovanými penězi. Právě ty jsou důležité v naší první části, kde se zabýváme blockbustery – obecně těmi nejdražšími a vůbec fanouškovsky nejočekávanějšími velkofilmy, které se skrývají za světoznámé franšízy a slibují mohutný nápor diváků. Samozřejmě tedy čekejte výlet převážně do žánru sci-fi s malými odbočkami do nezbytných komiksových adaptací a fantasy eposů.
Vybrat deset zástupců této kategorie byl v té smršti titulů trochu nadlidský úkol – proto se nedivte, když tam nějakého ze svých favoritů nenajdete. Buď se s ním setkáme v některé z dalších částí nebo jsme ho zkrátka museli vypustit, protože místa je málo. Westernový The Lone Ranger nebo popcornové G.I. Joe 2: Odveta prominou...
Nevědomí (Joseph Kosinski) / Po zániku země (M. Night Shyamalan)
Ano, zde jsme se rozhodli sáhnout po dvojité volbě. Oba režiséři totiž chystají téměř totožné postapokalyptické snímky o neobyvatelné Zemi, na které dávno není život. Joseph Kosinski už v debutujícím TRON: Legacy ukázal, že má smysl pro vycizelovaný audiovizuál stejně jako pro filosofické úvahy, není tedy důvod, proč by se tyto atributy nemohly promítnout i do Nevědomí. Tam si Tom Cruise zahraje jakéhosi údržbáře ve světě, kde lidé žijí v oblacích a na znečištěný povrch Země se vydávají jen na průzkum – když tam ale hlavní hrdina najde neznámou dívku a „gang z Šíleného Maxe“, začíná se rozjíždět akční sci-fi jízda, kde nebude nouze o cruisovské kaskadérské kousky a chapadlovité příšery, stejně jako o trochu existenciálního myšlenkového podhloubí. Vizuálně to zatím vypadá skvostně, doufáme, že se Kosinski poučí z předešlých chyb a nabídne i o něco sevřenější příběh. Pak by nebylo co vytknout.
Český trailer filmu Nevědomí
M. Night Shyamalan chystá něco podobného, ale rovnou o takových tisíc let později. Na Zemi, kterou lidstvo opustilo již před celým miléniem, ztroskotá mimozemská loď nesoucí Otce a Syna. Ti se budou muset naučit přežít v prehistorickém prostředí a možná odhalit i nějaká tajemství zastírající neznámou zalesněnou planetu plnou pravěkých zvířat. Mysteriózní Ind nás sice v posledních třech snímcích nepřestával zklamávat, ale Po zániku země vypadá jako poctivá „shyamalanovka“, tentokrát zasazená do velkolepých kulis. Pachuť z přepáleného indického fantasy Poslední vládce větru sice pořád zůstává, ale i tak se režisérovi z jeho dalšího filmu daří budit zvědavost – ať už z toho, kam se tak jednoduchá survival zápletka dokáže vyvinout, a také z herecké účasti Willa Smithe, který po třetích Mužích v černém zase bere kina útokem. Snad si spolu se svým synem Jadenem vybrali dobrý projekt.
Premiéra: 18. dubna / 6. června
Originální trailer filmu Po zániku Země
Iron Man 3 (Shane Black) / Thor: Temný svět (Alan Taylor)
Marvelovku jsme také nemohli nechat jen jednu. Aktuálně nejvýnosnější komiksové studio splňuje svůj slib a servíruje nám celkem dva filmy ročně – tentokrát to nebude žádný megasraz superhrdinů, ale další dvě sólovky nebo jinak také začátek Fáze 2. Ta začne rovnou s tím, který všechno tohle šílenství nastartoval – Iron Manem. Tony Stark se již ve svém třetím dobrodružstvím bude muset vypořádat se svým nejmocnějším protivníkem Mandarinem, kterého si zahraje ďábelský Ben Kingsley. V traileru mu sice zničí domů, nechá mučit jeho blízké a uvrhne ho do osamění, ale i když se to tak na první pohled zdá, nemáme čekat žádného Temného rytíře marvelovského světa. To by nemohl za kamerou sedět jeden z nejzručnějších pisálků Hollywoodu Shane Black, scenárista kultovního Posledního skauta, který dokáže tvořit dokonale vypointované dialogy a vtipné hlášky na každém rohu. Tony Stark by se tak v jeho pojetí mohl ještě trošku více odvázat. Tvůrci obecně slibují další krok od předchozích infantilnějších filmů směrem k těžkotonážnímu špionážnímu thrilleru, který prý (podle slov producentů) nechává předešlé Favreauovy počiny několik desítek kilometrů za sebou. Uvidíme.
Originální trailer filmu Iron Man 3
Na druhou stranu o druhém Thorovi s podtitulem Temný svět toho zatím moc nevíme. Vlastně jsme ještě neměli možnost až na pár fotek z natáčení vidět jediný oficiální materiál. Je ale jisté, že měřítko se opět v duchu sequelů mnohonásobně zvětší. Zatímco jednička byla sympatická fantasy pohádka odehrávající se střídavě v epických prostorách Asgardu a mexickém zapadákově, dvojka by už na lidský element měla rezignovat úplně. Thor by se spolu se svou milou Jane vydá na vesmírný „road-trip“ po známých světech kosmického stromu Idrasil zachránit galaxii před vůdcem starobylé rasy elfů Malekithem, který uvedl vesmír do temnoty. Nápaditě to moc nezní, ale už z pohledu na fotky z placu je jasné, že o velkolepé bitvy nebude nouze. Aby taky ne, když za kamerou sedí jeden z režiséru Hry o trůny Alan Taylor, který má již s fantasy tématikou nemalé zkušenosti. Odhadovat budeme moci až na základě prvního teaseru – ale jak už známe Marvel, určitě půjde o kvalitku.
Premiéra: 2. května / 7. listopadu
Chris Hemsworth při natáčení filmu Thor: Temný svět
Star Trek: Do temnoty (J.J. Abrams)
Se zdvojováním už končíme. Pokračování jednoho z nejlepších novodobých sci-fi můžeme prohlásit za rovnou nejočekávanější film roku. Kdo neviděl devítiminutovku v IMAXu před Hobitem, ten se musel spokojit jen s úderným trailerem, který nabízel tolik lákavých ingrediencí v typicky velkolepém abramsovském podání, že se z toho jednomu mohlo udělat nevolno. Star Trek totiž míří Do temnoty a nechává v tom posádku až po uši – ztrápené obličeje plné smutku a bezmoci má na starosti samozřejmě charismatický terorista s tváří seriálového Sherlocka Benedicta Cumberbatche, který se rozhodne s naším světem pořádně zacloumat. Jeho stále nepříliš jasná identita hraje tvůrcům do karet a my jen tušíme velmi osobní konflikt mezi ním, Spockem a Kirkem. Vůbec, celý nový Star Trek dává příslib neskutečně dramaticky vystavěné a audiovizuálně vypiplané podívané, kde bude mít každé sebemenší použití lens-flares své místo – bude to výživné, vyhrocené, plné emocí...a bude to bolet. Naštěstí ne pro nás.
Premiéra: 6. června
Originální trailer filmu Star Trek: Do temnoty
Muž z oceli (Zack Snyder)
Nejznámější superhrdina všech dob se také dočká svého restartu – samozřejmě mnohem temnějšího a realističtějšího. Zack Snyder spolu s produkujícím Christopherem Nolanem nechávají naivní pohádky s Christopherem Reevem daleko za sebou a přicházejí s neskutečně osudovým eposem, kde Clark Kent vyroste z farmářského synka do rybáře, který si následně navlékne červenomodrý trikot s pláštěnkou. Snyderův osobní styl téměř absentuje (není ani divu po propadáku Sucker Punch) a vše se podřizuje maximálně realistické atmosféře v kontrastu s epickými souboji na Zemi i mimo ní. Tam se bude muset Superman s tváří Henryho Cavilla utkat nejen se svým novým protivníkem Zodem (Michael Shannon), před nímž rozhodně tentokrát nepoklekne, ale také se svou vlastní identitou. Do karet samozřejmě tvůrcům hraje jak prvotřídní obsazení (Kevin Costner, Amy Adams, Russell Crowe), tak i velkolepost zpracování, stejně jako úcta k rozsáhlému komiksovému univerzu. Muži z oceli věříme tento rok jako máločemu.
Premiéra: 20. června
Originální trailer filmu Muž z oceli
Světová válka Z (Marc Forster)
Další zombie horor? Tentokrát ale v trochu velkolepějším měřítku. Kniha Maxe Brookse sice velmi faktografickým způsobem popisuje průběh lidské války se zombie, ale to neznamená, že by z její filmové adaptace měl být dokument. Právě naopak – film vyfasuje hlavního hrdinu s tváří Brada Pitta, který bude spolu se svou rodinou utíkat před celosvětovou pandemií. Zkrátka něco jako Válka světu, jen s hordami nemrtvých. Několikrát odkládaný snímek, jenž se potýkal s přetáčkami a překročením rozpočtu, se tedy nakonec podívá do kin pod vedením Marca Forstera, a slibuje nevšední zážitek v rámci subžánru apokalyptických snímků. Takové masové scény jsme totiž ještě neviděli. Zda se povede režisérovi skloubit katastrofický film, zombie horor a rodinné drama, to už je jen otázka. Z traileru bychom filmu věřili první poslední, ale sami dobře víme, jak to s podobnými odkládanými projekty vypadá – zvláště když k nim scénář přepisuje Damon Lindelof...
Premiéra 20. června
Český trailer filmu Světová válka Z
Pacific Rim - Útok na Zemi (Guillermo del Toro)
Neon Genesis Evangelion meets Volání Cthulhu? Aspoň tak se prezentuje neskutečně rozmáchlý projekt Guillerma del Tora z traileru, kde nepůjde o nic menšího než souboje mezi obřími monstry a roboty s desetinásobnou velikostí Optima Primea. Režisér je známý tím, že jeho filmy vypadají na svůj rozpočet tak desetkrát dráž, takže když dostal na Pacific Rim něco okolo 150 milionů, je zřejmé, že se z toho v kinech posadíme na zadek. Navíc se nemusíme bát, že by z toho vzešla jen bezobsažná „béčková“ vybíjená – del Toro si své projekty hlídá a má nad nimi absolutní kontrolu. Z toho důvodu můžeme čekat i nějaký autorský vklad, který by přebil tuto jednorozměrnou blockbusterovou zápletku. Bitva obřích robotů Jaegerů a monster z jiné dimenze jménem Kaiju proběhne tak ve vodě i na souši – a je jen otázkou času, co dalšího si na nás tahle robořežba přichystá (trailer toho moc neodhalil). Ale už teď je jisté, že to bude velkolepé a zorničky vypalující. Na tohle jedině do IMAXu.
Premiéra: 11. července
Originální trailer filmu Pacific Rim - Útok na Zemi
The Wolverine (James Mangold)
Už by bodnul nějaký trailer. A rychle. Hugh Jackman sice stupňuje naše očekávání na oficiálních fotkách s vypracovanou muskulaturou, ale už by to chtělo vidět i nějaké záběry ze samotného filmu. Rosomákova samurajská mise v Japonsku má být podle tvůrců zase o něco drsnější a badass než klasické komiksy z x-menovského univerza a „prý“ nám nabídne postavu tak, jak jsme ji ještě nikdy neviděli. To nejspíš ano, když jsme ji na prvních fotkách z natáčení měli možnost vidět jako bezdomovce s plnovousem. James Mangold sice není zárukou kdovíjaké kvality (na kontě má akčňák Zatím spolu, zatím živi nebo western 3:10 Vlak do Yumy), ale i tak se snad nemusíme bát o úpadek jako v případě sračkoidního X-Men Origins, který se tvůrci rozhodli hrdě ignorovat. Loganův japonský výlet je tak zatím ještě zahalen malým tajemstvím...ale tak nějak tušíme, že co nevidět (hlavně s blížícím se SuperBowlem) bude odkryto.
Premiéra: 25. července
Hugh Jackman ve filmu Wolverine
300: Rise of an Empire (Noam Murro)
Z prequelu úspěšné „třístovky“ jsme pro změnu neviděli ještě vůbec nic. Jen víme, že se natáčel v Bulharsku a nyní prochází postprodukcí. Snímek původně pojmenovaný Battle of Artemisia se zaměřuje na rozsáhlé bitvy mezi Řeckem a Persií a soustředí se celkem na tři hlavní postavy – a to Themistokla, Artemisii (ehm) a Xerxese. Další směřování zápletky jistě odhalí až první materiály, do té doby se musíme spokojit jen s tím, že na filmu pracuje autor původního komiksu Frank Miller a neznámý izraelský režisér Noam Murro, který byl také jeden z adeptů na režii páté Smrtonosné pasti. První díl vůbec poprvé ve velké míře začlenil zpomalovačky a komiksový vizuální styl do filmu, je tedy dost možné, že v rámci zachování kontinuity v tom bude i tento prequel pokračovat. Nechme se (snad příjemně) překvapit.
Premiéra: 1. srpna
Rodrigo Santoro ve filmu 300: Bitva u Thermopyl
Elysium (Neill Blomkamp)
Tohle vypadá fantasticky. Už jen z první fotky holohlavého Matt Damon cítíme, že se nadějný jihoafrický režisér vydává do podobných šlépějí jako v případě povedeného District 9. Tam měl pod záštitou Petera Jacksona k dispozici nějakých třicet milionů dolarů, teď by se mělo jednat o částku více než trojnásobnou – k čemu jí ve svém americkém debutu použije? Hlavně k dalšímu sociálně-kritickému sci-fi z budoucnosti, kde je svět rozdělen na dvě diametrálně odlišné frakce. Na přelidněné a zdevastované Zemi žije přebytek obyvatel, zatímco na luxusní vesmírné stanici Elysium přebývají bohatí lidé v blahobytu. Přísnými imigračními zákony se pokusí projít i hlavní hrdina Max a díky své misi tak oba světy zrovnoprávnit. Blomkampovi se už v předchozím filmu povedlo skloubit autentickou atmosféru spolu se syrovým akčním sci-fi, které navíc mělo svou zvolenou formou co říct, zde očekáváme něco podobného. Netřeba tedy zmiňovat, že jsme na sci-fi režiséra, jehož jméno před pár lety ještě nikdo neznal, zvědaví víc než na další tucet komiksových adaptací.
Premiéra: 29. srpna
Matt Damon ve filmu Elysium
The Hobbit: The Desolation of Smaug (Peter Jackson)
Stále českým názvem neověnčené pokračování loňské Neočekávané cesty bude vyprávět druhou část putování Bilba a trpasličí družiny k Osamělé hoře. Jak už název napovídá, tentokrát bude hlavním středobodem příběhu drak Šmak, který své velké 3D oko odmaskoval na konci prvního dílu. O Vánocích nás tedy bude čekat další lekce z novozélandské turistiky obohacená o nečekaná setkání s postavami a známými či neznámými pasážemi z knižní předlohy. Družina by se podle všeho měla setkat s pavouky, Meddědem, Necromancerem a také s lidem Jezerního města, kam těsně před koncem výpravy zavítá. Zde se pokusí Jackson rozehrát zbrusu novou vypravěčskou linii, jenž by měla mít za hlavního protagonistu lučištníka Barda (Luke Evans) a elfku Tauriel (Evangeline Lilly). Ochuzeni také nebudeme o Gandalfovu tajemnou výpravu. Samozřejmě nás čeká také hodně epiky, velkolepých akčních scén a mnoho tradiční středozemské nostalgie, která nám dovolí filmu odpustit drobná zaškobrtnutí. Snad do té doby projde pražský IMAX všemi technologickými upgrady, abychom si mohli druhý díl vychutnat v odpovídající kvalitě.
Premiéra: 12. prosince
Martin Freeman ve filmu Hobit: Šmakova dračí poušť

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • (Jiřina Mikšovská, 20.01.2013 21:10) Reagovat

    Lone Ranger promine, ale já neprominu...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Strážci (28.02.2024 08:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Horizon: An American Saga - Chapter 1 (27.02.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Deadpool & Wolverine v prvním traileru (12.02.2024 08:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu