Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Zero Dark Thirty

Recenze: Zero Dark Thirty

Vydáno: 21.01.2013 16:13 v sekci Recenze | Premiéry - Adam Hencze | foto: facebook tvůrce

Kathryn Bigelow se opět pokouší změnit pravidla hry, využívá sličnou Jessicu Chastain a její odměnou je pět nominací na Ceny Akademie. Válečné téma nosí pořád, tentokát bojuje proti terorismu, a to v dokumentárním stylu.

30 minut po půlnociRecenzoval/a Adam Hencze dne 21.01.2013 16:13. Kathryn Bigelow se opět pokouší změnit pravidla hry, využívá sličnou Jessicu Chastain a její odměnou je pět nominací na Ceny Akademie. Válečné téma nosí pořád, tentokát bojuje proti terorismu, a to v dokumentárním stylu. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pokud jde divák do kina na Zero Dark Thirty a čeká servis sequelu Hurt Lockera na stříbrném podnose s oblohou, bude víceméně solidně zklamán. Bigelow pokračuje ve vlastním profilování a pryč jsou doby čiré adrenalinové akce Bod zlomu nebo K-19. Kathryn už klouže na okraji kategorie akademické režie, ve které si ale stále zachovává svůj styl, a to jak na vizuální, tak produkční úrovni.
Byla to malá senzace, když na předávání Oscarů před třemi lety dostala exmanželka Jamese Camerona ocenění za nejlepší režii a porazila tak despotu z minulosti v kategorii, kde doposud dominoval on (a svým Hurt Lockerem porazila jeho velkofilm Avatar). Renomované režisérce byly věštěny světlé zítřky a srdce mnohých fanoušků tak logicky zaplesala, když se doslechla o novince popisující lov největšího teroristy moderní doby.
Jedná se o ryze ženské duo - Jessica Chastain, ve filmu CIA agentka Maya, režírována Kathryn Bigelow. Agenturní workoholička s ostrými lokty v křehkém těle, jejíž cíl uniká americké spravedlnosti dvanáct let. Pátrání po nejvyšších pánech afghánských a pákistánských buněk Al-Kaidy je frustrující a neúspěšné, ale co naplat, když divák přesně ví, jak vše skončí. Není třeba lekce z dějepisu, neboť se jedná o události mediálně rozmazané a nedávné - režisérka si toho byla dobře vědoma a nestavěla tak zbytečné okamžiky napětí a vyvarovala se nějakým radikálním dějovým twistům.
V protipólu od Smrt čeká všude, který byl napětím nasáknutý a jehož atmosféra se místy krájela jak týden tvrdý chléb, se struktura scénáře a tempo Zero Dark pohybuje odlišnými proudy. Děj je silně epizodní, čemuž dopomáhá i ztmívačka oddělující cirka dvacetiminutové sekvence, odehrávající se obvykle ve velkých časových odstupech a na jiných místech. Nějaká emoční pojítka proto nejsou logicky možná a dojem ze snímku je silně dokumentární, což není chyba.
Chybou je naopak definice filmu samotného, hnidopichové se budou ptát "Proč mám strávit půl třetí hodiny u filmu, jehož děj už přibližně znám předem?". Návštěvníci kina by měli znát přesnou, nebo alespoň přibližnou odpověď na tuto otázku, protože kromě filmařiny světové úrovně se nějaké příběhové katarze opravdu nedočkají.
O to zajímavější je ale pohled do zákulisí přípravy odplaty na Bin Ládinovi. Kontroverze, která snímku předchází a kterou vtipně zmiňovali například i moderátorky Zlatých Glóbů, má své odůvodnění. Autorka se snaží vyprávět podle pravdy, divák je tedy svědkem mučení zajatců, ve snímku má své místo i tolikrát zmiňovaný waterboarding, kamera nás několikrát zavede do tajných CIA "black site" míst, dokonce ironicky sleduje televizní obrazovku, kde prezident Obama zrovna odmítá námitky o mučení vězňů z Afghánistánu a jeho sousedů. Nevynášení rozsudků nad jednou, či druhou stranou je sympatické. Divák rozhoduje dle vlastního svědomí.
Mark Strong se ve filmu objeví na pět minut, Kyle Chandler se ohřívá déle a nejvíce prostoru dostal Jason Clarke, který upřímně překvapil a předčil vysoká očekávání, nepřítomný vývoj jeho postavy je logický, i když (stejně jako většina postav ve filmu) zastává jenom roli rozvedení charakteru Mayi, což je škoda. Výkon samotné Jessicy Chastain, tedy očí diváka, je vrcholový a i když není její postava extrémně výrazná, Jess si s Kate evidentně padly do noty. Odraz jejích rudých vlasů ve skle zarámované americké vlajky nedá filmovým fanouškům ještě nějakou chvíli spát - důkaz zasloužené nominace nejlepší herečky Cen Akademie.
Popisnou, emočně plochou dvouhodinovku přeruší živá akce posledních dvaceti minut, kdy dochází k samotnému aktu. Tady si je čočka Greiga Frasera jistá a celá sekvence se tak stává pastvou pro oči. Přehledná, čistá akce skrz noční vidění od kameramana stojícího například za scénami z Call of Duty: Black Ops je třešničkou na dortu armádofilům, či zaslouženou odměnou lidem, co vydrželi sto dvacet minut dramatu. Jisté je, že Kathryn je s údernými jednotkami, rychlou střelbou a taktickým čištěním místností jako doma.
Scénář Marka Boala je funkčně sestaven, režie jistá, chladná, herci skvělí a finální scéna v prázdném nákladním letadle domů je citově víc, než celý zbytek filmu. Spousta lidí namítne přílišnou aktuálnost tématu, zbytečnost filmu. Už kvůli zajímavým informacím a perfektně odvedené filmařské práce se to ale bez problému smete ze stolu. Bigelow pokračuje v krasojízdě. Bez emocí, s mírným napětím v konci, s katarzí, s rudovláskou, dokumentárně. Skvěle.
Oficiální trailer k filmu Zero Dark Thirty

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: The Caine Mutiny Court-Martial (22.09.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Rambo uvízl v pavučině Gran Turisma (09.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (13.04.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- James Cameron a Hiroshima? (21.02.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Zrození národa proběhlo na Titanicu a bez kalhot (08.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Vražda v Paříži (30.01.2023 18:58 v Novinky | Trailery)
- Box office: Avatar válí dál (23.01.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Velkofilm Avatar: The Way of Water se podruhé noří do nádherného světa Pandory (17.12.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Avatar čarodějky Kiki zakládá doručovací službu (14.12.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Avatar: The Way of Water má nový trailer (02.11.2022 14:07 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu