Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Various Artists: Django Unchained OST

Soundtrack: Django Unchained

Vydáno: 16.01.2013 19:00 v sekci Recenze | Soundtracky - Adam Hencze | foto: examiner

Tarantino je proslulý osobitou filmovou vizí, extrémně zábavným násilím, šperkovanými dialogy a v neposlední řadě také svými vysoce vyhraněnými soundtracky, skládající se z režisérových oblíbených skladeb. Ty většinou odkazují do popkultury, kterou tak rád rozebírá, a s dějem jsou většinou v ostrém kontrastu. Jak to Quentin skloubil s westernovým settingem?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jak je tomu u proslulého režiséra zvykem, nedochází k vydání typického soundtracku, jako spíše alba s písněmi od autorů širokého žánrového záběru. Další zvyklostí jsou nahrávky památných dialogů ze snímku - i na ně se dostalo s tím, že část z nich se do samotného filmu nakonec ani nedostala. Jejich podobnost se scénami je vysoká, nicméně postavy používají jinou verzi scénáře s jinými replikami - posluchač se tedy může například pousmát nad zjištěním, čí prostřední jméno je ve skutečnosti "five-thousand-dollar-nigga".
Hodnocení celku je vzhledem k celkové rozmanitosti obtížnější, Tarantino servíruje koktejl čistého popíku, country folku, starých dobrých instrumentálek Morriconeho a hip hopu. Většina filmových nadšenců už důvěrně zná Unchained, remix starého dobrého songu Jimmy Browna od legendy hip hopu jménem 2Pac. Filmově vkusně využitá mnohavrstvá trumpetovka s veršovým rapem a vysokým hlasem legendárního černošského zpěváka je jedním z vrcholů celého hudebního výběru a volba distribuce alias filmového trademarku je trefou do černého.
Morricone je westernový bůh a na stopáži je využit celkem třikrát - jeho debut proběhne hned na začátku Djanga písní The Braying Mule, která dokazuje mistrův talent a třikrát rudě podtrhuje jeho jméno čmáraného krví hodných, zlých a ošklivých. Vyvážená práce s píšťalou a španělskou kytarou je pro jeho tvorbu typická, jedná se o jeho charakteristický zvuk, který s velkou pravděpodobností většina diváků ve filmu pozná s jistotou. Un Monumento je velkopíseň dalekého pustého západu se smíšeným sborem a Sister Sara's Theme je minimalistický předěl nálad představující kytarovou brnkačku.
Fotografie z filmu Nespoutaný Django
Co se týče populární hudby s vokály (Cash má nakonec absenci), jedním z absolutních vítězů čnějících vysoko nad ostatní je píseň Freedom s pavučinově měkkým hlasem Elayny Boynton, skvělou stavbou a líbivě širokým dozvukem. Pomyslné druhé místo by mohla obsadit Who Did That to You?, která připomíná ozvučení psychedelické sekvence z Big Lebowski a kterou zpívá legendární John Legend. Ten song jednoduše funguje sám o sobě, je vokálově zajímavý, zní neskutečně "cool" a je typickým příkladem Quentinova vkusu. Mimo rozdováděnou náladu stojí Ancora Qui s andělským hlasem Elisy Toffoli. Náladová ruční brzda se zamyšlením nad otrokářskými osudy u masivního jídelního stolu v srdci plantáže Candiland. Naléhavost a beznaděj na druhou.
Brother Dege (AKA Dege Legg) přispívá našlápnutou kytarovkou s tanečním rytmem, Too Old to Die Young, jejíž nakopávající slide riff nedá spát nejednomu kytaristovi. Perfektní tempo, při kterém posluchači tvrdne pozadí od rozviklané barové židličky zaplivaného nonstopu někde v západním Texasu. Hip hop zanechává požitky ve chladnějších vodách, je až s podivem, že ve filmu tak dobře fungoval. Tarantino nachází pořád nové a zajímavější mixy žánrů a všechno mu to společně hraje až podezřele dobře.
Instrumentální půlka Djangova soundtracku je typickým westernovým středoproudem, který "prostě funguje". Spadá do ní španělská Bacalova La Corsa, I Giorni Dell'ira (obsahující skvělý atmosférický předěl), Nicaragua a několik dalších, které utváří třetí kategorii celé kompilace. Po obsahové stránce je zde tedy přítomna zpěvná popkultura, typická orchestrálka dalekého západu obsahující Morriconeho a filmové dialogy. Celkově má posluchač co do činění s náladově zvládnutým, žánrově mírně nevyváženým soundtrackem s občas zbytečnými replikovými částmi, za přítomnost Six Shots Two Guns má ale Quentin určitě jedno malé bezvýznamné plus.
Na druhou stranu necelá polovina stopáže posluchači nic zvláštního neřekne, možná se Quentinovi příliš nevyplatily neustálé narážky na spaghetti western žánr v jeho předchozích filmech - teď už to jednoduše nefunguje tak stylově, jak by určitě mělo. To si snaží režisér vykoupit neobvyklými nápady a žánrovými machinacemi - jde o to, jak moc mu to budete chtít věřit.
Album: Various Artists – Django Unchained OST
Celkový čas: 59:12
Skladby: Winged (James Russo) // Django (Luis Bacalov & Rocky Roberts) // The Braying Mule (Ennio Morricone) // "In the Case Django, After You..." (Christopher Waltz & Jamie Foxx) // Lo Chiamavano King (His Name Is King) (Luis Bacalov & Edda Dell' Orso) // Freedom (Anthony Hamilton & Elayna Boynton) // Five-Thousand-Dollar Nigga's And Gummy Mouth Bitches (Don Johnson & Christopher Waltz) // La Corsa 2nd Version (Luis Bacalov) // Sneaky Schultz and the Demise of Sharp (Don Straud) // I Got a Name (Jim Croce) // I Giorni Dell'ira (Riziero Ortolani) // 100 Black Coffins (Rick Ross) // Nicarague (Jerry Goldsmith feat. Pat Metheny) // Hildi's Hot Box (Samuel L. Jackson, Leonardo DiCaprio & Christopher Waltz) // Sister Sara's Theme (Ennio Morricone) // Ancora Qui (Elisa Toffoli) // Unchained (The Payback / Untouchable) (James Brown & 2Pac) // Who Did That to You? (John Legend) // Too Old to Die Young (Brother Dege AKA Dege Legg) // Stephen the Poker Player (Samuel L. Jackson & Jamie Foxx) // Un Monumento (Ennio Morricone) // Six Shots Two Guns (Samuel L. Jackson & Jamie Foxx) // Trinity (Titoli) (Annibale E l Cantori Moderni) // Ode to Django (The D Is Silent) (RZA)
Who Did That to You, John Legend

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • (Eda Spacil, 16.01.2013 19:59) Reagovat

    Funguje to skvěle ve filmu, funguje to skvěle i na samostatný poslech. Tak nějak nevím, s čím máš konkrétně problém, Adame...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Jeff Burr (12.10.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Velký Buster Keaton všechny zabije a vrátí se sám (04.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: deset nejlepších filmů Harveyho Keitela (13.05.2023 11:25 v Články | Publicistika)
- Recenze: Ve filmu Sisu si finský zlatokop natře na chleba nacistické komando (29.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Černá komedie Invalida se současné česko-slovenské tvorbě dost vymyká (23.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Stroj času: Monty Pythonův smysl života ukazuje absurditu života (a smrti) (22.04.2023 09:30 v Recenze | Stroj času)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu