Zemřela herečka Jiřina Jirásková

Vydáno: 07.01.2013 18:55 - Amaya Tomanová | foto: facebook tvůrce

Ve věku jedenaosmdesáti let zemřela po dlouhé nemoci divadelní a filmová herečka Jiřina Jirásková známá například z filmů Pension pro svobodné pány, Světáci a Fany..
Měsíc před svými dvaaosmdesátými narozeninami prohrála boj s dlouhotrvající nemocí divadelní a filmová herečka a dlouholetá ředitelka Divadla na Vinohradech Jiřina Jirásková. Před několika dny byla za svou poslední roli ve snímku Vrásky z lásky jmenovaná na Cenu filmových kritiků za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli.
Absolventka Pražské konzervatoře (na kterou přešla po předchozím studiu klášterního gymnázia voršilek v Kutné Hoře) poprvé stanula na prknech Divadla na Vinohradech v roce 1951. V roce 1990 byla jmenována jeho ředitelkou, ve funkci setrvala do roku 2000. Před kameru se poprvé postavila v roce 1953 ve filmu Jindřicha Puše Krejčovská povídka, první významnější roli však dostala o sedm let později v psychologickém dramatu Zbyňka Brynycha Smyk.
Jako doma se cítila i na divadelních prknech, kromě Vinohradského divadla působila například v pražském Národním divadle a v Činoherním klubu. Nezapomenutelným a svérázným způsobem se zapsala do dějin filmu svými rolemi ve snímcích Pension pro svobodné pány, Světáci či Fany, zahrála si v řadě televizních seriálů (komediálními počínaje a detektivními konče) i pohádek, díky svému neuvěřitelně širokému hereckému záběru excelovala v komediálních, historických i psychologických filmech.
Byla krátce provdaná za herce Jiřího Pleskota, jejím životním partnerem se posléze stal režisér Zdeněk Podskalský. Naposledy se Jiřina Jirásková objevila ve filmu , zahrát si měla i Sukničkářích Jiřího Menzela. Za svůj život získala řadu ocenění - mezi ta nejvýznamnější patří cena Thálie za celoživotní mistrovství v činohře z roku 1998, v roce 2006 obdržela prezidentskou medaili za zásluhy, o dva roky později byla v anketě TýTý uvedena do Dvorany slávy. Krátce před svou smrtí byla nominována na Cenu českých filmových kritiků za roli ve filmu Vrásky z lásky.
Zdroj: MediaFax


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • (Stuart Hample, 07.01.2013 18:53) Reagovat

    Opravte si prosím dvě faktické chyby. Jiřina Jirásková sice hrála hlavní roli v Pensionu pro svobodné pány, ale v divadelním představení Činoherního klubu a v jeho televizním zpracování. Ve filmu ji nahradila Iva Janžurová. A naopak v Sukničkářích si JJ nejen "měla zahrát", ale také zahrála. Točil se loni o prázdninách.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY