Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Jack Reacher: Poslední výstřel

Recenze: Jack Reacher: Poslední výstřel

Vydáno: 23.12.2012 10:24 v sekci Recenze | Premiéry - Jakub Brych | foto: Paramount Pictures

Právo má své meze. Tom Cruise ne. Je zpět jako Jack Reacher a připraven rozbít škály vašich měřičů drsnosti. Dokáže tenhle matador i s padesátkou na krku utáhnout vlastní film a nakopnout novou sérii?

Jack Reacher: Poslední výstřelRecenzoval/a Jakub Brych dne 23.12.2012 10:24. Právo má své meze. Tom Cruise ne. Je zpět jako Jack Reacher a připraven rozbít škály vašich měřičů drsnosti. Dokáže tenhle matador i s padesátkou na krku utáhnout vlastní film a nakopnout novou sérii? Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Hned zkraje se přiznám, že ukázky na Jacka Reachera s prožívajícím se Cruisem mi připadaly spíš k smíchu, než že bych v nich spatřoval něco cool. Reacher u mě okamžitě dostal nálepku "potenciální průser" a s tou jsem se na něj taky vydával do kina. Ovšem avizovaná katastrofa se nekonala - on totiž nakonec vůbec není špatný.
Těžko říct, jestli to je tím, že narozdíl od trailerů, kde byly Cruisovy průpovídky ve stylu "You think I'm a hero?" koncentrované do dvouminutové stopáže a působily směšně, se na ploše celovečeráku jejich patos rozmělní. Nebo prostě člověk na McQuarrieho hru přistoupí a všechno mu žere. Pravda je jednoduše taková, že Jack Reacher v rámci žánru rozhodně šlape.
Nabízí porci old school akce a drsných eastwoodovských manýrů, které mu sice zdaleka nevycházejí na sto procent, ale podpořeny Cruisovým backgroundem, který přeci jen už čítá nějakou tu akční roli, fungují podobně jako v Expendables coby nostalgická transfúze do v současné době spíše bournovsky zaměřeného žánru.
Jack Reacher není tajný agent s univerzálním bojovým výcvikem a kapsami plnými gadgetů. Pracoval jako vojenský vyšetřovatel a proto se spoléhá na svoji intuicí a na svoje zkušenosti. Nedisponuje obří muskulaturou a nejmladší už taky není. Je to obyčejný chlap, který nepřežije sto zásahů kulkou a nezmasí deset nepřátel najednou (i když pět už ano).
Jeho šarm je založený na zkušenostmi nabytém a zaslouženém sebevědomí. Reacher je typ strohého málomluvného hrdiny s kameným xichtem, který sem tam prohodí suchou hlášku a neustále sází na to, že je chytřejší a zdatnější než nepřátelé. Je to druh charakteru, který od herce vyžaduje jisté staromilské drsňácké kvality á la Eastwood, Redfordnebo McQueen.
Cruise není zrovna tenhle typ hrdiny. Známé ho většinou jako floutka s pohledným kukučem, jímž v člověku nebudí žádnou extra dávku respektu. Tentokrát je to ale spíš problém jeho nevyzpytatelného herectví, co mu brání v tom, aby jeho Reacher zapadl do té správné škatule. Cruise už totiž opravdu zestárl a jeho obličejové rysy dostaly tu správnou strohou, kamennou formu, aby podpořily nutné zatvrzelé pohledy, ovšem jeho projev se stále neoprostil od pro něj typické nevítané afektovanosti.
Dílem proto tak některé hlášky, průpovídky a situace ve filmu vyznívají tak trochu absurdně. Chvílemi jste na pochybách, zda tahle a tamta scéna měla být myšlena vážně nebo spíš parodicky, respektive sebeparodicky. Za to ale samozřejmě nemůže jen Cruise, McQuarrieho scénář je sám o sobě jeden velký balík výstřelků, které vám mírně zamotají hlavu. Reacherovi vkládá do úst místy až přespříliš drsné kecy a na druhé straně zase předhazuje humorné situace á la "dva chlapi chtějí zmlátit Reachera baseballkami, ale místo toho se vlivem své nešikovnosti zmlátí mezi sebou navzájem".
Přesto má tahle přehlídka extrémů jedno velké plus - tu hru na ultramachra, který všechno zvládne a všechny zbije, příjemně odlehčuje. Kdyby to McQuarrie s Cruisem vzali stoprocentně vážně, nejspíš by z Reachera vznikla přepatetizovaná bramboračka, která by byla stejně jako ukázky spíš pro srandu. Takhle tu máme funkční akčňák, který ale dokáže zvolnit a ukázat pošetilejší tvář. A může si to dovolit, protože všechny akční sekvence mají drajv. Opět se sází na starou školu a ke slovu se dostávají hlavně tvrdé rvačky přavážně ve stylu "jeden proti n+1", v nichž se Cruisovi daří. Toho zas můžeme pochválit za to, že se i do nebezpečných scén vrhá osobně - i díky tomu dokázal z Jacka Reachera udělat víc než jen postavu opsanou z knížky (a ani těch třicet scházejících centimetrů na výšku pak nevadí).
Ovšem s knihou je tak trochu problém. Osobně jsem ji nečetl, takže kromě vzhledu a schopností hlavní postavy nemůžu soudit, v čem všem se film liší. Příběh ale nejspíš musel projít jistou odtučňovací kúrou a očividně mu to neprospělo. Detektivní rovina totiž ve filmu přichází o složku tajemna a záhadna a zřeďuje se pouze na nutnou cestu od důkazu k důkazu, již musí pan Reacher postupně celou projít. Divák totiž už od počátku ví, kdo je vrah a kdo za vším stojí, a McQuarrie se ani nesnaží ho nějak tahat za nos. Přitom tohle koření právě Reacher postrádá, protože se svou přímočarostí se na stupínky vítězů rozhodně nevydrápe a tak bídně zůstává kdesi lehce nad průměrem, což je škoda.
Jack Reacher: Poslední výstřel je totiž navzdory všem počátečním obavám sympatická mlátička se "skoro ikonickým" Cruisem a velmi zábavnou akcí. Ztrácí pouze svou prostoduchostí a nekonzistentností, které mu bohužel brání vystoupat výš než nad rámec tradičního zástupce akčního žánru, ovšem jako první díl série by pořád mohl fungovat. (Otázka je, jak by to Cruise s padesátkou na krku zvládal, zvlášť, když s McQuarriem mají v plánu ještě a pátou Mission Impossible.) V každém případě není od věci se na Reachera zajít podívat, jelikož hlad po poctivé akci rozhodně ukojí.
P.S.: Pokud se stejně jako já, budete z počátku divit, kde je ten v seznamu obsazených avizovaný Robert Duvall, nezoufejte, dočkáte se, a bude to rozhodně stát za to.

Český trailer filmu Jack Reacher: Poslední výstřel

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • (Eda Spacil, 28.12.2012 09:23) Reagovat

    No zrovna do Cruiseova věku bych se moc neobouval. Přiznejme si, na padesát vypadát ku---sky dobre.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Mission: Impossible Odplata – První část staví Tomu Cruisovi do cesty umělou inteligenci (19.07.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Rebelova odplata je mission impossible (12.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Jones se udržel na špici (11.07.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tom Cruise podniká další Mission: Impossible (17.05.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Neviditelní Mrňouskové se ve jménu otce ocitají v osmé třídě (12.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Železný stisk Spider-Mana je mimořádnou událostí (17.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu