Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Praho, má lásko

Recenze: Praho, má lásko

Vydáno: 28.11.2012 15:30 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Studenti FAMU v povídkovém filmu oslavují naši metropoli. Pokouší se nás provést malebnými zákoutími Prahy a ukázat obyčejné životy jejích obyvatel. K tomu jim pomáhají známí i neznámí herci. Jak to tedy nakonec celé dopadlo?

Praho, má láskoRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 28.11.2012 15:30. Studenti FAMU v povídkovém filmu oslavují naši metropoli. Pokouší se nás provést malebnými zákoutími Prahy a ukázat obyčejné životy jejích obyvatel. K tomu jim pomáhají známí i neznámí herci. Jak to tedy nakonec celé dopadlo? Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Studentských a absolventských filmů je pochopitelně plno, málokdo ze širší veřejnosti je ovšem uvidí. Většinou se tak stane až v době, kdy se jejich tvůrci proslaví a podobné kousky vypustí spíše jako kuriozitu. V drtivé většině tedy nemá běžný divák šanci zjistit, jací filmaři se profilují na FAMU a jak to je s jejich talentem. Všichni zájemci o novou krev v tuzemské kinematografii mají nyní unikátní možnost zhlédnout povídkový soubor Praho, má lásko, který natočili výhradně studenti filmové fakulty. A díky největšímu distributorovi u nás se jejich pokus dostává do kin.
Jak už jsem předznamenal, jedná se o povídkový film, který, jak z názvu vyplývá, má oslavovat naši metropoli. Ve čtyřech příbězích sledujeme osudy běžných lidí, jenž se odehrávají na pozadí malebných i méně atraktivních zákoutí Prahy. V úvodní Panoramě se matka snaží sblížit s odcizeným synem pomocí fotografie Pražského hradu. V následující Právničce se zase cizinka, která si přišla do Prahy splnit svůj sen, ale zatím se jí to moc nedaří, učí klamat sama sebe i okolí, že tak špatně vlastně není. Náhodné setkání s řidičem tramvaje však mnohé změní. Prostřední Obyčejný jízdní řád je o dívce, která má vše dopředu naplánované a promyšlené. Když se seznámí s mladíkem, který naopak neřeší skoro nic a životem jen tak proplouvá, hodně ji to ovlivní. Závěrečný příspěvek Tajemství památníku vypráví o dvou novinářích, kteří se vydávají prozkoumat tajemství spojené s Národním památníkem na Vítkově, kde údajně straší.
Idea natočit film, který bude oslavou Prahy, je vlastně velmi dobrá. Jen je škoda, že konkrétně Praho, má lásko dopadl tak nevýrazně. Je na něm hodně znát zejména to, že jednotlivé příspěvky vznikaly nezávisle na sobě a s odstupem několika let. Celé to pak vypadá, že snímek postrádá jakoukoli koncepci, i když podle ohlasů tvůrců na tiskové konferenci ji mít měl. Příběhy zkrátka nejsou ničím provázané a propojené a jsou jen naskládány za sebe, což nepůsobí úplně nejlépe.
Zásadním problémem však je scénář, který bohužel nenabízí mnoho zajímavého. Ač jsou příspěvky krátké, příběhově mají problém stopáž vůbec utáhnout. Až na jedinou výjimku v podobě Tajemství památníku postrádají nápad a hlavně pointu. Mají být sice ze života, což jakž takž splňují, ale jsou opravdu hodně fádní. Osudy postav směřují odnikud nikam a nepřináší nic, kvůli čemu by zůstaly v hlavě po skončení titulků.
Zmiňovaná výjimka je oproti tomu nápaditá, vtipná a v jediné se dá najít alespoň nějaký smysl. To, že končí v tom nejzajímavějším momentu, je v tomto případě vedlejší. Má v sobě nádech tajemna, reálna a je točena s velkou nadsázkou, což bych očekával od celého filmu. Ke smůle (nebo naštěstí, záleží na úhlu pohledu) je umístěna až na konec snímku a trošku tak vytrhne z nudy, která se občas dostaví.
Co ale výsledku nelze upřít, je to, že tvůrci dokázali v rámci možností využít pražských zákoutí a s jejich pomocí vytvořit solidní atmosféru, z níž lze vycítit, že všichni mají Prahu rádi. Ocitáme se mnohdy v okrajových čtvrtích plných malebných míst, která jsou poetická sama o sobě a po většinu stopáže jen ony udržují divákovu pozornost. Autoři navíc pracují se slušnou vizuální stránkou a celkovou obrazovou kompozicí i výtvarným řešením. Na některé výjevy je radost pohledět.
Herecky jde o ryzí průměr a z neznámých tváří víceméně nezaujme vůbec nikdo. Příjemným bonusem budiž účast některých slavných jmen (Jan Budař, Květa Fialová), která nikterak nezastiňují méně známé kolegy, ale naopak je doplňují a snaží posouvat k lepším výkonům, což se někdy daří. Rozhodně se ale nedá říct, že by někdo svou roli nezvládl.
Praho, má lásko je spíše kuriozitou než regulérním filmem. Jeho úroveň je hodně kolísavá a nevyrovnaná a doplácí hlavně na chabý scénář. Na druhou stranu ukazuje, že když na sobě tvůrci ještě zapracují, mohli by se v budoucnu stát slušnými režiséry, kteří si technicky poradí na vysoké úrovni. Tak k tomu prostě musíte při potenciální návštěvě kina přistupovat. Pokud tak neučiníte, budete asi zklamaní a budete litovat utracených peněz. S ostatními snímky ho totiž nemůžete srovnávat. Zhlédnutí na plátně tak doporučuji spíše fajnšmekrům a těm, kteří se chtějí podívat, co se tvoří na FAMU.

Originální trailer filmu Praho, má lásko

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: Tajemství a smysl života (26.05.2023 08:41 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: Mamánek sesadil Adama (01.11.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Recenze: Pohádka Jana Budaře Princ Mamánek nevyrovnaně vypráví o lásce a smrti (30.10.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Princ Mamánek řeší vraždu v Londýně a hledá ďáblovu kořist (26.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Tajemství a smysl života (13.10.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Papoušek Paulie se po svatbě ocitl pod vodou (16.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jan Žižka má nový trailer (26.07.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Jack Strong pro balík prachů podstoupí cestu do středu Země (19.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dvojitý milenec má zraněné srdce a mění se v gentlemana s pistolí (24.09.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Angelika nasadila slaměný klobouk, ohlédla se v hněvu a spáchala atentát na střední (23.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Drsný a drsnější švec obdržel pozdravy od vraha (19.02.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Šarlatán se vydává do jeskyně (19.08.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Rapeři z Comptonu prožívají nejlepší léta svého života třicet minut po půlnoci (08.05.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: V Zootropolis se hledá Dory, která si čte knihu džunglí (27.12.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nezlomný jezdec se vydává do Dunkerku, kde si zahraje čáru (15.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tři veteráni Paddington, Babička a mazaný Filip vstupují do nebeské brány (19.04.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Ztracenec Deadpool se ocitá v hlavě mocného vládce Oz (30.11.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Vdovy tráví 3 dny v Quiberonu, kde čtou knihu obrazů a hledají čertí brko (28.11.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu