Festivalové ozvěny: 47. týden

Vydáno: 20.11.2012 18:00 - Jana Bébarová | foto: Festival francouzského filmu

Americký film o texaských adolescentech Marfa Girl zvítězil na festivalu v Římě. Ve čtvrtek v Česku začíná Festival francouzského filmu, který v předpremiéře uvede deset nových titulů včetně Hanekeho Lásky.
ROME FILM FESTIVAL
Snímek amerického režiséra a fotografa Larryho Clarka Marfa Girl ze života adolescentů na maloměstě v Texasu zvítězil na právě skončeném 7. ročníku filmového festivalu v Římě a odvezl si tak odsud zlatou sošku římského císaře Marca Aurelia.
Cenou za nejlepší režii porota, jíž předsedal americký režisér a scenárista Jeff Nichols (Take Shelter) a v níž mj. usedli režisér Timur Bekmambetov a herečka Leila Hatami, ocenila italského tvůrce Paola Franchiho za drama E la chiamano estate (They Call It Summer) zkoumající vztah mezi láskou a sexem na ústředním páru čtyřicátníků. Hlavní ženská představitelka Isabella Ferrari si z Říma dokonce odvezla cenu za nejlepší ženský herecký výkon.
Ocenění pro nejlepšího herce získal čtyřiatřicetiletý Francouz Jérémie Elkaïm za roli v muzikálové dramedy Main dans la main (Hand in Hand) režírující herečky Valérie Donzelli. Cenu za scénář porota udělila dvojici Noah Harpster a Micah Fitzerman-Blue za práci na americkém dramatu The Motel Life o dvojici bratrů, která se ocitne na útěku poté, co se zaplete do osudové autonehody.
Seznam všech oceněných filmů a tvůrců naleznete zde.

FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU
Na předpremiéru Holy Motors a další projekce vybraných snímků francouzského režiséra Léose Caraxe (Zlá krev a Milenci z Pont-Neuf) se mohou těšit příznivci u nás již tradičního Festivalu francouzského filmu, který tuto středu vypukne v Praze, Brně a Českých Budějovicích.
V rámci 15. ročníku festivalu bude kromě Holy Motors v předpremiéře uvedeno ještě dalších devět titulů, mezi nimi i Zlatou palmou v Cannes oceněné intimní drama Michaela Hanekeho o stárnoucím páru učitelů hudby nazvané Láska, kterou do distribuce v únoru příštího roku uvede společnost Artcam.
V předpremiéře bude rovněž uvedena komedie z kulinářského prostředí s Jeanem Renem Oui, šéfe!, komedie o komunitní společnosti důchodců Co kdybychom žili společně? a konečně i sociální komedie Hašišbába o pekařce v důchodu, ze které se stane drogová dealerka.
Těšit se můžete i na hranou adaptaci komiksu Kuře na švestkách v režii tvůrců úspěšného Persepolis Marjane Satrapi a Vincenta Paronnauda, dále na Césary oceněné drama Pierra Schoellera z prostředí vysoké francouzské politiky Ministr nebo rodinné drama Proti větru.
Výběr deseti filmů uzavírá příběh mladé a stále svobodné lékárnice obdivující tvorbu Woodyho Allena s názvem Paříž-Manhattan a snímek Z prezidentské kuchyně založený na skutečném příběhu osobní kuchařky prezidenta Françoise Mitterranda.
Součástí programu bude i retrospektivní sekce věnovaná francouzskému režisérovi Alainu Resnaisovi, která připomene jeho tři krátkometrážní projekty (Guernica, Sochy také umírají a Noc a mlha) a osm celovečerních filmů včetně Velkou cenou poroty v Cannes oceněného Mého strýčka z Ameriky a jeho zatím posledního snímku Ještě jste nic neviděli.
Podrobnosti o programu a uváděných filmech najdete na webových stránkách akce.


Znělka 15. Festivalu francouzského filmu


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY