Recenze: Twilight Saga: Rozbřesk - 2. část

Vydáno: 16.11.2012 10:37 - Vratislav Šálek | foto: Summit Entertainment

Edward, Bella a Jacob došli do finále a jejich osudy se po dlouhých letech uzavřou. Komerčně úspěšná Twilight sága končí a do kin přichází definitivně poslední díl. Jak dopadl? A je všechno opravdu tak strašlivé, jak se říká?

Twilight Saga: Rozbřesk - 2. částRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 16.11.2012 10:37. Edward, Bella a Jacob došli do finále a jejich osudy se po dlouhých letech uzavřou. Komerčně úspěšná Twilight sága končí a do kin přichází definitivně poslední díl. Jak dopadl? A je všechno opravdu tak strašlivé, jak se říká? Hodnocení: 1
Twilight Saga: Rozbřesk - 2. část
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
Drama / Romantický / Fantazie / Dobrodružný
USA, 2012 , 115 min.

Režie: Bill Condon
Scénář: Melissa Rosenberg, Stephenie Meyer
Kamera: Guillermo Navarro
Hudba: Carter Burwell
Herci: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Peter Facinelli, Elizabeth Reaser, Ashley Greene, Jackson Rathbone, Kellan Lutz, Nikki Reed, Billy Burke, Chaske Spencer, Mackenzie Foy, Maggie Grace, Jamie Campbell Bower, Christopher Heyerdahl

Česká premiéra: 15.11.2012

Hodnocení: 2/10
Twilight Saga: Rozbřesk - 2. část hodnocení na Kinobox.cz: 58.21 %
Nebudu si rozhodně hrát na znalce kompletní Twilight ságy a upozorním, že jsem z ní neviděl ani minutu. Proto, když jsem shodou okolností dostal možnost jít na novinářskou projekci druhého dílu poslední části, rozhodl jsem se to otestovat a pokusit se pochopit, proč je zrovna tahle romance takovým fenoménem. No, abych pravdu řekl, dělat jsem to neměl.
Zápletka spočívá v tom, že Edward s Bellou mají dítě a mohou být konečně spolu a šťastni. Jenomže právě jejich dcera Renesmee je trnem v oku vládnoucímu rodu Volturiových, kteří se bojí, že jde o nesmrtelné robátko, které změní rovnováhu světa. Proto Cullenovi svolají řadu známých a příbuzných ze všech koutů zeměkoule a připravují se na finální střetnutí, které vše jednou provždy rozhodne.
Bláhově jsem se domníval, že v "ději" se nebudu orientovat a v postavách budu mít slušný chaos. To jsem se ovšem pletl. Co se stalo v předchozích dílech, jsem si dokázal velmi zhruba domyslet po pár minutách. Už v tu chvíli mi bylo jasné, že je něco špatně. Na to, že jde o epické vyvrcholení pětidílné série, se tu neděje vůbec (a to jako opravdu vůbec) nic. Hrdinové celou dobu sedí a povídají a je to ryzí utrpení. Dialogy jsou prázdné, zbytečné a úplně o ničem. Navíc jim chybí alespoň minimální náboj, tudíž je to děsivě nudné.
Nejsmutnější však je to, jak tu utápí svůj talent Bill Condon (stačí vzpomenout výborná dramata Kinsey a Bohové a monstra), který výsledek obhájí jen těžko. Z pohledu nezaujatého diváka jsem měl subjektivní dojem, že už skoro na všechno rezignoval a záblesků jeho nadání se dočkáme snad dvakrát za celé dvě hodiny. Jinak je všechno těžce rutinní a nezajímavé. Atmosféra tu není takřka vůbec (při tom se většina filmu odehrává na sněhu) a kamera je až trestuhodně obyčejná. Vlci jsou navíc viditelně digitální, což výsledku moc nepřidává. Z hlediska vizuálu stojí za zmínku snad jen nápadité úvodní titulky a pár scén v lese.
Největším zlem druhé části Rozbřesku (a potažmo celé série) je její stylizace. Upíři i vlkodlaci jsou dost gay a metrosexuálové, takže všichni vypadají jak ze škatulky a disponují vyvinutým svalstvem i vypracovaným tělem. To ostatně platí i pro Taylora Lautnera, který má stále stejný výraz a je děsivě necharismatický (triko mimochodem sundá po dvaadvaceti minutách). Robert Pattinson, který bývá často terčem těch největších posměšků, tu zkrátka nemá co hrát a tak se ani příliš nesnaží. Nejhůř je na tom ale Kristen Stewart, která je křečovitá a toporná a její výkon je spíše k smíchu.
Jestli se v obsazení najde světlý bod, je jím rozhodně Michael Sheen, který jako jediný pochopil, o čem tato sága je a místy opravdu hrůzně přehrává, což by v "normálním" filmu vadilo, tady to ale přijde vhod. Vytváří tak protipól ostatním špatným kolegům a každou scénu, v níž se objeví, si krade pro sebe. Právě on zachraňuje výsledek od totální katastrofy.
Rozepisovat se o tom, že scénář je plytký a povrchní, asi smysl nemá. Jde víceméně o tu nejlacinější červenou knihovnu, která je jen převedena do atraktivního fantasy světa obývaného lidmi, upíry a vlkodlaky. Jak už jsem psal výše, po celou dobu se neděje skoro nic a všechno je jen a jen vata, jež by se dala shrnout do pár vět a několika minut.
Jediné, co jakž takž vytrhne z divácké letargie, je asi pětiminutová bitevní sekvence, která sice není nějak extra dobře natočena a zejména úplná absence krve v ní zaráží (přece jen, když se tu sekají hlavy a není tu ani jediná kapka krve, je to absurdní), nicméně zaplaťpánbů za ni. To, jak je s ní ovšem v ději později naloženo, aspiruje na jeden z největších wtf momentů letošního roku a je příkladem totálního dramaturgického selhání. Úplný konec je pak tak šíleně kýčovitý a cukrkandlový, že z toho nejednoho diváka rozbolí břicho. Bill Condon bude po tomhle mít co dělat, aby na tento dvojfilm dal zapomenout.
Twilight Saga: Rozbřesk - 2. část není v kontextu série možná ten nejhorší film, jako samostatné dílo však jde o zhůvěřilost, která by snad měla být trestná. Je strašlivě prázdný, naivní a absolutně nedodržuje základy narativní struktury, neboť v něm chybí jakýkoli vnitřní konflikt postav a s tím související katarze. Na závěr nezbývá než povzdechnout nad tím, jak tato série dokázala přilákat nadějné režiséry (Chris Weitz, David Slade), kteří na ní zbytečně plýtvali svými schopnostmi a také nad tím, kolik dokázala vydělat peněz. Smutný fakt.


Český trailer filmu Twilight Saga: Rozbřesk - 2. část


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • (Miška Hrdinová, 16.11.2012 20:14) Reagovat

    Tady tomu někdo nerozumí..

  • (Ivča Málková, 17.11.2012 11:14) Reagovat

    1. Krev tam nebyla, protože když se člověk stane upírem tak o krev přijde.
    2. Film je natočen podle knihy, možná by si ten co tohle napsal, měl tu knihu přečíst.
    3. Nechápu, proč řešíte to, že si Taylor Lautner sundá triko až ve 22 minutě a jak kdo vypadá. To je ubohý.
    4. Když dokážete takto kritizovat, moc by mě zajímalo, jak by jste ten film natočil/la vy.

  • (Kamila Šlechtová, 18.11.2012 13:48) Reagovat

    Proč to komentuje ten, kdo viděl jen poslední díl?

  • (Petra Rešetková, 18.11.2012 17:46) Reagovat

    no je očividné že ten kto toto hodnotí nič nevie o daľších dieloch a určite nečítal knihy ktoré by mu osvetlili celý dej !!!

  • (Anet Janáková, 18.11.2012 17:52) Reagovat

    ten kdo to napsal je ÚPLNEJ ubožák a když tomu nerozumí ať radši nic nepíše!! Prej: "Bill Condon bude po tomhle mít co dělat, aby na tento dvojfilm dal zapomenout." nechápu proč tohle napsal, když ten film vydělává několik miliónů dolarů a je to i celkově dost úspěšná sága!! Jde vidět, že ten kdo neviděl všechny díly, tak že tomu za prvé nerozumí a za druhé vůbec neví o co jde..!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY