Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 26. 10. 2012 - 1. 11. 2012

TV tipy: Reprízy, zapadlé filmy a oceňovaná klasika

Vydáno: 26.10.2012 09:49 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Universal Pictures

Ač je podzim v plném proudu, v televizním programu najdete nezvykle mnoho repríz. Do našeho tradičního výběru se tak dostaly snímky méně známé, zapadlé nebo ne zcela dokonalé. Lákadlem zřejmě zůstává slavný sedmioscarový Podraz.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Plakát filmu Gigi Gigi (Gigi) (pátek 26. 10., ČT2, 21.45 - 23.40)
Ač ve své době získal snímek Vincente Minnelliho devět Oscarů, dnes o něm skoro nikdo neví. Za vidění ale rozhodně stojí, neboť disponuje poměrně solidní melancholickou atmosférou, ucházejícími hereckými výkony veskrze neznámých tváří a povedenými texty písní. Zoufale mu nicméně chybí chytlavé melodie a tolik potřebný hit, úsměvně působí také kýčovité barvy a celkově naivní ladění. Pozitivem je naopak to, že na žánr tradiční jednoduchý příběh je zde intimní, čímž působí maličko neotřele. Spíše lahůdka pro filmové fajnšmekry.
Synopse: Malá Gigi (Leslie Caron) je vychovávána svou babičkou, ale příležitostné životní lekce jí uděluje taktéž babiččina sestra - kurtizána. Gigi se setkává s bohatým Gastonem (Louis Jordan), který k ní domů chodí nasávat pohodovou atmosféru. Ten si ale neuvědomuje, jak Gigi roste. Proto, když ji má uvést do společnosti, zjišťuje, že se do ní vlastně zamiloval.
Zajímavost: Jde o poslední velký muzikál, který byl napsán primárně pro velké plátno.
Originální trailer filmu Gigi

Plakát filmu Tři muži na zabití Tři muži na zabití ( 3 hommes à abattre) (sobota 27. 10., Fanda, 16.15 - 18.00)
Obstojná francouzská kriminálka láká hlavně na Alaina Delona v hlavní roli. Za zmínku určitě stojí i zajímavý příběh plný nečekaných zvratů, příjemná drsnost, která se dnes už moc nevidí a lehká dávka neškodné erotiky. Režírujícímu Jacquesi Derayemu se podařilo efektně dávkovat napětí a na konci taktéž malinko šokovat. Plusem je také krátká stopáž, během níž není čas se příliš nudit. Náročnější diváci možná budou kritizovat scénář, který je chvílemi lehce povrchní. Jinak jde ale o příjemnou odpolední jednohubku.
Synopse: Profesionální hráč karet Michel (Alain Delon) se cestou na jednu z her stane svědkem nehody. Zraněnému muži pomůže a odveze ho do nemocnice. Netuší ale, že to, co viděl, byla plánovaná vražda, kterou on překazil a navíc si vrahové poznamenali jeho značku auta. Poté, co se následující den vypraví se svou přítelkyní Béou (Dalila Di lazzaro) k moři, je napaden a jen s velkou námahou se ubrání utopení. Pomalu mu začíná docházet, že se stává nepohodlným a kdosi mu usiluje o život.
Zajímavost: Ve Francii se snímek stal třetím komerčně nejúspěšnějším Delonovým filmem.
Originální trailer filmu Tři muži na zabití

Plakát filmu Podraz Podraz (The Sting) (sobota 27. 10., ČT1, 21.45 - 23.55)
Naprostá klasika oceněná sedmi Oscary zaujme hlavně obsazením, jemuž vévodí legendární a charismatičtí Paul Newman a Robert Redford. Pozadu nezůstává ani režírující George Roy Hill, který snímku dodal svěží tempo, retro atmosféru a potřebný nadhled. Nechybí ani výtečný scénář, který nenudí ani chvíli a z toho důvodu mu odpustíte i jistou předvídatelnost. Nepatrnou vadou na kráse tak možná zůstává jen trošku přetažená stopáž.
Synopse: Šikovný podvodník Johnny (Robert Redford) společně se svým kumpánem Lutherem (Robert Earl Jones) omylem okradou poslíčka, jenž pracuje pro jednoho z nejmocnějších gangsterů - Lonnegana (Robert Shaw). Jeho lidé pak bez milosti Luthera zabijí. V tuto chvíli Johnny kontaktuje kamaráda Henryho (Paul Newman), s nímž vymyslí rafinovaný plán, jak Lonnegana jednou provždy zlikvidovat.
Zajímavost: Robert Redford údajně film viděl poprvé až v roce 2004.
Originální trailer filmu Podraz

Plakát filmu Rallye smrti Rallye smrti (Death Race) (sobota 27. 10., Prima Family, 22.45 - 00.55)
Suverénně nejlepší film Paula W.S. Andersona je sympatický tím, že si na nic nehraje a záměrně přiznává svou béčkovitost. O nějakém sofistikovaném scénáři tak nemůže být ani řeč, příběh je naopak průhledný a skoro až primitivní, což ale vůbec nevadí. Prim tu hrají parádní a skvěle natočená akce, adrenalinové automobilové honičky, brutální násilí a zejména drsný a charismatický Jason Statham v titulní roli. Chybět nesmí ani svůdná žena v podobě sexy Natalie Martinez. Když se smířite s nenáročnými dialogy a vypnete mozek, užijete si perfektní akční výplach.
Synopse: V blízké budoucnosti se v jedné z nejtěžších amerických věznic pořádá tzv. rallye smrti - závody, kterými se baví miliony lidí na internetu. Pravidla jsou jednoduchá - jakýmkoli způsobem vyhrát a dojet do cíle jako první. Pět vítězství rovná se svoboda, prohra však znamená smrt. Do vězení navíc přichází drsný automobilový závodník Jensen (Jason Statham), jenž byl odsouzen za vraždu, kterou nespáchal. Krutá ředitelka věznice (Joan Allen) v něm okamžitě vidí nástupce řidiče Frankensteina, který rallye smrti zpopularizoval, při posledním závodě ale zemřel. Nikdo to naštěstí neví. Jensenova cesta za svobodou bude lemována smrtí a vůní bezínu.
Zajímavost: V průběhu natáčení byly spotřebovány čtyři tuny slepých nábojů.
Oficiální trailer filmu Rallye smrti

Plakát filmu Henry a June Henry § June (Henry § June) (sobota 27. 10., ČT2, 22.50 - 01.00)
V našich končinách takřka neznámý snímek Philipa Kaufmana představuje životní osudy slavného dramatika Henryho Millera v Paříži. Dominuje mu úchvatná a na Oscara nominovaná kamera a velmi slušné herecké výkony Freda Warda, Marii de Medeiros a mladičké Umy Thurman. Objeví se tu i tehdy nehvězdný Kevin Spacey. Upozornit se musí také na časté a otevřené a mnohdy bohužel prvoplánové sexuální scény, které by někoho mohly pobuřovat. Ke škodě je i přehnaná délka.
Synopse: V Paříži roku 1931 se slavný dramatik Henry Miller (Fred Ward) se svou manželkou June (Uma Thurman) setkávají s bisexuální Anais (Maria de Medeiros), která je oba okouzlí a provokuje. Umělec se tak začne zmítat mezi profesním životem a vášnivým vztahem, kterému nechce učinit přítrž. To vše se pochopitelně odráží v jeho díle.
Zajímavost: V Jižní Africe byl snímek až do roku 2007 zakázaný.
Originální trailer filmu Henry § June

Plakát filmu Černá Dahlia Černá Dahlia (The Black Dahlia) (neděle 28. 10., Nova Cinema, 00.00 - 02.20)
Možná zbytečně překomplikovaná noirová kriminálka vycházející ze skutečných událostí na první pohled zaujme hvězdným obsazením, v němž se objeví třeba Josh Hartnett, Scarlett Johansson, Hilary Swank nebo Aaron Eckhart. Vyloženě potěší také jistá a staromilská režie Briana De Palmy, který navíc vytvořil ohromující atmosféru a pomohl si i báječnou výpravou. Škoda, že již zmiňovaný složitý a zamotaný scénář vše lehce devalvuje.
Synopse: Mladá a krásná Elizabeth Short alias Černá Dahlia (Mia Kirshner) se chtěla stát slavnou herečkou. Místo toho však byla brutálně zavražděna. Po jejím vrahovi pátrají detektivové Lee Blanchard (Aaron Eckhart) a Bucky Bleichert (Josh Hartnett). Jejich zpočátku rutinní práce se postupem času mění v posedlost a pachatel stále v nedohlednu.
Zajímavost: Kniha, kterou je film inspirován, vyšla už v roce 1986 a její převádění na plátno tak trvalo dlouhých dvacet let.
Originální trailer filmu Černá Dahlia

Nevinnost Nevinnost (neděle 28. 10., Nova, 20.20 - 22.40 / pondělí 29. 10., Nova Cinema, 14.50 - 16.55)
Jen lehce nadprůměrné drama osvědčené dvojice Jan Hřebejk a Petr Jarchovský selhává hlavně v žánrové nevyhraněnosti. Chvíli se snaží být kriminálkou, chvíli dramatem a ve výsledku tak není ani jedním. Nad vodou snímek drží jednoznačně herci, z nichž zejména mladičká Anna Linhartová, Aňa Geislerová, Ondřej Vetchý a Hynek Čermák podávájí vskutku fantastické výkony. Za pozornost stojí ještě výrazně vydařená kamera a hudba. Jinak spíše zklamání.
Synopse: Uznávaný lékař, milující otec a manžel (Ondřej Vetchý) čelí velmi závažnému obvinění. Ze dne na den se ocitá za mřížemi a svou nevinnu dokazuje jen těžko. Čin, který může být motivovaný pomstou, je zdánlivě zcela jasný a dříve bezkonfliktní odborník je rázem odvržen společností. Čím vším si bude muset projít a co vše odhalí, aby dokázal pravdu?
Zajímavost: Luděk Munzar, který se objeví v jedné z rolí, se na plátna kin vrátil po téměř pětadvaceti letech.
Originální trailer filmu Nevinnost

Plakát filmu Na cestě Na cestě (Na putu) (pondělí 29. 10., ČT2, 23.30 - 01.15)
Hlavně milovníky evropského a konkrétně balkánského filmu potěší bosenské drama, za nímž stojí talentovaná Jasmila Žbanić. Nejzajímavější na jinak konvenčním a lehce nadprůměrném dramatu je asi zobrazení střetu běžné víry s její ortodoxní podobou. Režisérka se naštěstí nepřiklání k žádné ze zobrazovaných stran a divák si tak může udělat názor sám. Vyzdvihnout se musí i civilní výkony všech zúčastněných herců. O to víc mrzí, že snímek někdy drhne, má pomalejší tempo a nevyhne se ani nudě.
Synopse: Luna (Zrinka Cvitešić) a Amar (Leon Lucev) jsou zamilovaní, musí ale překonávat hodně překážek, aby jejich vztah fungoval. Amar se totiž změnil poté, co přešel k náboženským fundamentalistům a pokouší se žít podle jejich pravidel. Luna se ho pokouší svou láskou přesvědčit o tom, že opravdu nezáleží na tom, jakou formu náboženství si člověk zvolí. Je to ale dost obtížné.
Zajímavost: Film byl promítán na pětačtyřicátém karlovarském filmovém festivalu.
Originální trailer filmu Na cestě

Plakát filmu Ali G Indahouse Ali G Indahouse (Ali G Indahouse) (úterý 30. 10., Prima Cool, 23.50 - 01.40 / středa 31. 10., 04.00 - 05.20)
Méně slavná komedie Sachy Barona Cohena zůstává oprávněně ve stínu jeho povedenějších kousků, za zhlédnutí nicméně stojí. Hlavní představitel tu opět přichází se svým nekorektním, drsným a nesmlouvavým humorem, který rozhodně nesedne každému. Zde jsou jeho terčem zejména hiphopeři, rapeři a podobní jedinci, které vskutku nikdo nešetří. Pro fekální a vulgární vtipy se tu nechodí daleko, což je někdy ke škodě věci. Ani režie Marka Myloda není nijak invenční a zajímavá a hodně spoléhá na hlavní hvězdu. Kontroverzní film.
Synopse: Ali G (Sacha Baron Cohen) je známý raper, který se obklopuje svými věrnými a pohlednou přítelkyní Julií. Teď se stává největším ze všech hrdinů - nepřemožitelným, nenasytným a pochopitelně i neodolatelným pro všechny ženy, dívky a dámy. Takhle jste ho ještě neviděli!
Zajímavost: Ve snímku se na chvíli mihnou i další Cohenova alterega Borat a Brüno.
Originální trailer filmu Ali G Indahouse

Plakát filmu Serge Gainsbourg: Heroický život Serge Gainsbourg: Heroický život (Gainsbourg: A Heroic Life) (středa 31. 10., ČT2, 22.25 - 00.40)
Zvláštně řešený biografický film, v němž se paradoxně o životě sledované osoby mnoho nedozvíme. Snímek je spíše sledem představ ústřední postavy, v nichž se střídají hudba, krásné ženy a někdy také návykové látky. Debutující Joann Sfar se nebál ani svérázné vizualizace, čímž si získává přízeň i toho náročnějšího diváka. Sympatickou snahu nesrazí ani občasné režijní zakolísání a přílišná epizodičnost scénáře. V hlavní roli exceluje Eric Elmosnino. Určitě stojí za pozoronost.
Synopse: Serge Gainsbourg (Eric Elmosnino) byl provokatér, skandalista, ale také skvělý hudebník a umělec. Prožil bouřlivý život, svedl mnoho krásných a neodolatelných žen a sexsymbolů své doby a natočil světoznámý hit, který mnohde kvůli obscénnímu textu zakázali. Nic mu nebylo svaté a urazil kdekoho. Byl zkrátka svůj.
Zajímavost: Lucy Gordon, která si ve filmu taktéž zahrála, se během jeho dokončování oběsila.
Originální trailer filmu Serge Gainsbourg: Heroický život

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Top 10: čeští režiséři po roce 1989 (26.11.2022 14:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: hudební skladatelé s nejvíce Oscary (20.02.2021 10:00 v Články | Publicistika)
- Top 10: kameramani s nejvíce Oscary (13.02.2021 10:00 v Články | Publicistika)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 70. let (07.12.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Zemřel hudební skladatel André Previn (28.02.2019 21:24 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Lesk a bída Oscarů (27.01.2019 17:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel herec Luděk Munzar (26.01.2019 11:52 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Zlatý glóbus část 1.:1944-1980 (15.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Blu-ray recenze: Zodiac (režisérská verze) (03.09.2017 11:30 v Recenze | Blu-ray)
- Brutální jízda pokračuje v Death Race 2050 (07.01.2017 10:43 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10 nejlepších filmů Roberta Redforda (28.08.2016 18:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Oscaroví rekordmani i oscaroví smolaři (28.02.2016 11:00 v Články | Publicistika)
- Zemřel oscarový kameraman Vilmos Zsigmond (03.01.2016 21:10 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Gunman - je Sean Penn skutečně Muž na odstřel? (18.03.2015 17:30 v Recenze | Premiéry)
- Blu-ray recenze: Kirk Douglas žízní po životě jako Van Gogh (21.02.2015 12:00 v Recenze | Blu-ray)
- David Fincher a noirový seriál pro HBO? (09.09.2014 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Redakční topka: Nejlepší videoherní filmy (19.03.2014 12:30 v Články | Žebříčky)
- Pompeii: druhý trailer na katastrofický velkofilm (05.12.2013 08:34 v Novinky | Trailery)
- BD a DVD tipy: Pacific Rim a Bez doteku (14.11.2013 12:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- Preview: Vše je ztraceno - Stařec a moře? (07.11.2013 17:00 v Radar | Preview)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu