Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Posel

Recenze: Posel

Vydáno: 18.10.2012 10:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Jaroš | foto: CinemArt

Je těžké přijmout odpovědnost za těžké kamarádovo zranění? Takovou situaci řeší v novém snímku režiséra Vladimíra Michálka Posel messenger Petr, jenž rád podněcoval riskantní závody po velkoměstských ulicích.

PoselRecenzoval/a Jan Jaroš dne 18.10.2012 10:00. Je těžké přijmout odpovědnost za těžké kamarádovo zranění? Takovou situaci řeší v novém snímku režiséra Vladimíra Michálka Posel messenger Petr, jenž rád podněcoval riskantní závody po velkoměstských ulicích. Hodnocení: 3.5

Posel

Posel
Drama
Česká republika, 2012 , 100 min.

Režie: Vladimír Michálek
Scénář: Marek Epstein
Kamera: Martin Štrba
Hudba: Blue Effect
Herci: Matěj Hádek, Eva Leimbergerová, Jiří Vyorálek, Gabriela Mikulková, Jan Kolařík, Stanislav Zindulka, Pavel Kunert

Česká premiéra: 18.10.2012

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Podle scénáře Marka Epsteina natočil Vladimír Michálek snímek Posel, který sice vznikl v produkci České televize, avšak širokoúhlým formátem i dynamickým skladebným pojetím odpovídá poetice děl určených pro kina.
Posel staví na na nejednoznačné, rozporuplné postavě messengera, tedy doručovatele urgentních zásilek, jenž je rozváží na kole - Petr, jehož niterná pnutí a rozháranost velice věrohodně postihl Matěj Hádek, žije ve zpustlém podnájmu se svou přítelkyní, vysokoškolačkou Šárkou (Eva Leimbergerová), a dlouho odmítá přijmout odpovědnost za své činy, snad přesvědčen, že jejich přehlížením či odsouváním se vše vyřeší jakoby samo od sebe.
Petr žije v ustavičném napětí, potřebuje vzruch kolem sebe a tělesné vybití - to dokládají nejen pravidelné cyklistické tréninky, ale zejména zběsilé závodění na kolech, které podniká se svým kamarádem Igorem (Jiří Vyorálek) po městě za plného provozu - do té doby, než se Igor těžce zraní a skončí na invalidním vozíku. Petr se mu pak vyhýbá, odmítá jej navštívit, nechtěje si připomínat svou vinu. Petrovu složitou, výbušnou povahu dokládá hned úvodní scéna, kdy brutálně zmlátí mladíka, jehož podezíral, že chtěl ukrást kolo, třebaže on tvrdil, že si jej chtěl jen prohlédnout. Ale přitom právě Petr, když se ocitne v peněžní nouzi, krade kola neomaleně, aby je vzápětí prodal.
I dalšími činy prokazuje svou lehkovážnost i absenci zábran: ač sám vystudovaný inženýr, zlehčuje milenčinu snahu dostudovat, chtěl by ji přimět ke stejně nezodpovědné existenci, jakou vede sám. Ale přitom rozhodně nepatří mezi bezcitné vyšinutce, jak naznačuje překvapivě něžný, souznivý vztah s další přítelkyní - Sylvě (Gabriela Mikulková) obětavě pomáhá překonávat záchvaty mdlob pramenící z vážného onemocnění.
Šárka totiž, jako kdyby se pokoušela smýt Petrovo provinění, začala docházet za Igorem a pozvolna se do něho zamilovala, spokojena, že může pomáhat někomu, kdo si její pomoci cení - přestože jej nejprve kvůli opileckým výstřelkům nesnášela. Hrdost však Petrovi nedovolí, aby se pokusil nalézt nějaké přijatelné řešení, uraženě odchází...
Dobře napsaný scénář, opatřený věrohodně rozehranými zápletkami i uvěřitelně znějícími dialogy, oživily jak spontánní herecké ztvárnění a vizuální zpodobnění velkoměstského prostředí (Brno) s dominujícím lezením po střechách (kameraman Martin Štrba odvedl velice kvalitní práci), tak vypravěčské uchopení. Nejprve je až klipově dynamické, když evokuje ztřeštěnou omamnost riskantních jízd, později již zklidněné a poskytující větší prostor pro modelaci jednotlivých figur.
Ty ústřední jsou nepochybně životné a fascinují svou naléhavostí, i když některé vedlejší se mění v pouhé zábavné figurky - ať již se jedná o partu staříků, s nimiž Petr přichází do kontaktu, nebo obtloustlou, a proto nešťastnou, rozvádějící se paní, která se spřátelí s Petrovým kamarádem trenérem: dokonce s jeho pomocí nasedne na kolo a rozjede se po cyklistické dráze, i když má pak potíže s jeho zastavením. Také sporné může být vynechání rodinného zázemí - o Petrově nevíme vůbec nic, o Šárčiných rodičích, kteří platí drahá studia, probleskne jen verbální informace, jedině o Igora pečuje maminka, byť zprvu odmítaná.
Režiséru se podařilo do vyprávění vnést cenný punc opravdovosti, nelze jej podezírat z předstírání neexistující závažnosti ani z výrazového snobismu a pseudouměleckých póz. Každý okamžik příběhu je krevnatý a někdy až drsně životný, k tomu patří i nezastřeně otevřené sexuální scény, které ani v nejmenším nejsou vyumělkované, naopak strhávají svou bezprostředností i vášnivostí. Nahota není cudně ani pokrytecky skrývána. Zajisté má na tom svůj podíl i Petr, jenž se netají svou sexuální náruživostí a s dovedností zkušeného milovníka dokáže milenku vyburcovat k plnému smyslovému prožitku, a to dokonce i tehdy, kdyby zprvu nebyla milostným hrátkám z jakéhokoli důvodu nakloněna.
Posla považuji za přední filmařskou položku roku 2012, protože přináší cenné postřehy o životě v současnosti. Povolání messengera je sice možná pouhou módní kulisou, avšak výpověď, dotýkající se jak mravního ustrojení, tak dosud neskončeného hledačství, rozhodně přesahuje rozměr předem dané teze.

Český trailer filmu Posel

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Drama o zákeřné nemoci Tancuj Matyldo zpracovává autenticky prožité situace (07.12.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Bratři se v příběhu bratrů Mašínových vyhýbá jeho morálnímu rozměru (27.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Sci-fi Bod obnovy vizuálně ohromuje, v kontextu české tvorby je nevídané (21.09.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Bod obnovy (18.08.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Bod obnovy (30.04.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rebel v žitě dosáhl na mistrovskou úroveň a píše přání Ježíškovi (02.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Top 10: čeští režiséři po roce 1989 (26.11.2022 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Obžalovaný Black Adam za vším hledá ženu (19.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Papoušek Paulie se po svatbě ocitl pod vodou (16.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Krásné bytosti si pořídily vstupenku do ráje (14.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Obstojná vztahová komedie Střídavka sází bezpečně na jistotu (07.08.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Prokletí tygři bojují na planetě Praha o střídavku (03.08.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Králíček Jojo míří do krajiny ve stínu, kde pozná temnou tvář Brooklynu (06.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Gentleman Othello je šarlatán, který závodí v Le Mans (31.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu