Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Looper

Recenze: Looper

Vydáno: 13.10.2012 08:56 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: TriStar Pictures

Joseph Gordon-Levitt má zabít své starší já s tváří Bruce Willise. Co když ale zaváhá? Chválené sci-fi Looper konečně přichází do našich kin a my se tedy můžeme přesvědčit o tom, zda jde o tak inteligentní film, jak se píše.

Looper: Nájemný zabijákRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 13.10.2012 08:56. Joseph Gordon-Levitt má zabít své starší já s tváří Bruce Willise. Co když ale zaváhá? Chválené sci-fi Looper konečně přichází do našich kin a my se tedy můžeme přesvědčit o tom, zda jde o tak inteligentní film, jak se píše. Hodnocení: 4.5

Looper: Nájemný zabiják

Looper
Thriller / Sci-Fi / Akční / Krimi
USA, 2012 , 119 min.

Režie: Rian Johnson
Scénář: Rian Johnson
Kamera: Steve Yedlin
Hudba: Nathan Johnson
Herci: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt, Paul Dano, Noah Segan, Piper Perabo, Jeff Daniels, Pierce Gagnon, Qing Xu, Tracie Thoms, Frank Brennan, Garret Dillahunt, Nick Gomez, Marcus Hester, Jon Eyez

Česká premiéra: 11.10.2012

Looper: Nájemný zabiják hodnocení na Kinobox.cz: 74.54 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Sci-fi Looper to má velmi těžké. Tuzemskou premiéru předcházejí veskrze pozitivní ohlasy ze zahraničí a pověst jednoho z nejinteligentnějších filmů v tomto žánru za poslední roky. A jak dobře víme, taková očekávání se nenaplňují lehko. Jak to tedy dopadlo v tomto případě?
Pro snímek spíše neznámého Riana Johnsona platí, že čím méně víte o jeho ději, tím je to pro vás lepší. Z toho důvodu napíšu jen to nezbytně nutné. Loopeři jsou nájemní zabijáci, kteří pracují pro zločineckou organizaci. Jejich práce je tradiční - nepohodlní lidé jsou zlikvidováni a jejich tělo navždy zmizí. Jedním ze zabijáků je také Joe, který si užívá bezstarostný a luxusní život. To se ale změní v momentě, kdy se před hlavní jeho pistole zjeví on sám ve starší podobě. Organizace looperům totiž posílá klienty z budoucnosti. Jak se zachová Joe? Dokáže zastřelit sám sebe?
Jak jste možná pochopili, s příběhem to není až tak jednoduché. Johnson ho má vskutku promyšlený do toho nejmenšího detailu a ač jde o nízkorozpočtový snímek (něco kolem třiceti milionů dolarů), strká mnoho dražších kolegů do kapsy. Tvůrce tak vcelku logicky rezignuje na nějakou opulentní výpravu a dojem blízké budoucnosti vytváří pouze pomocí pár vznášedel a futuristických počítačů.
Nečekejte ani žádné velkolepé akční scény, tudíž se nenechte zmást fotkami Bruce Willise s kulometem, které jsou hodně zavádějící, neboť podobné výjevy tu jsou opravdu tak maximálně dvě minuty. Všechno je spíše komornější a umírněnější. Vyčítat mu nevyužitost prostředí tak není úplně fér, protože je jasné, že o něco takového tu ani jít nemá.
Hlavní síla Loopera tkví v něčem jiném. Má zvláštní až neuchopitelnou atmosféru, která pohltí od první do poslední minuty. Již zmiňovaný promyšlený příběh zaujme stejně tak a nelogičností je v něm jen pomálu. Veškeré možné časové paradoxy navíc Johnson umně (a pro některé možná trochu alibisticky) smete ze stolu jedinou údernou větou. Je tedy víceméně jasné, že dialogy vyžadují hodně pozornosti a maximální soustředění. Vysvětlují totiž většinu souvislostí, bez nichž lze celek pochopit jen těžko.
Rian Johnson navíc vše doplňuje až překvapivě vyzrálou režií, která skvěle ladí s menšími finančními prostředky - je výtečně minimalistická. Tak efektní a efektivní zpomalovačky už tu hodně dlouho nebyly. Stejně tak hudba využívá jen pár motivů a skvěle kooperuje se zbytkem snímku. Všechno zkrátka tak nějak zapadá do sebe a divák vlastně nemá důvod si příliš stěžovat.
Trefou do černého je jednoznačně i casting. Joseph Gordon-Levitt (jenž film i spoluprodukoval) sice vypadá divně, hraje ale výborně a dokonale postihuje veškeré emoce a proměny své postavy. Že mu nechybí charisma, je pochopitelné. Bruce Willis je jako jeho mladší já taktéž přesvědčivý a menšího prostoru využívá na maximum. Roli má napsanou přesně tak, aby ji "uhrál" a nepůsobil směšně. To přesně se daří. Postupem času se k nim přidá ještě krásná Emily Blunt, které to s brokovnicí moc sluší :-).
V neposlední řadě potěší i menší role Jeffa Danielse. Opomenout ale nesmíme ani malého Pierce Gagnona, který umí být roztomilý i děsivý a přechody mezi těmito polohami zvládá během zlomku vteřiny a s mnohem zkušenějšími kolegy drží krok bez větších problémů.
Johnsonovi se za malé peníze podařilo natočit film, který je přesně na hranici mezi tím, že je chytrý, zároveň však není "přechytračelý" a nedělá z diváka hlupáka. Autor zkrátka vytvořil univerzum, v němž jeho nikterak originální příběh funguje. Samozřejmě není bezchybný a třeba i přes svižné tempo scenáristicky pomalý začátek a poté vlažný a zbytečně natahovaný prostředek se mu rozhodně dá vyčítat. O nudě ale nemůže být ani řeč.
Looper určitě není film, který by bořil nějaké mýty nebo redefinoval žánr moderní sci-fi. Jeho tvůrce ale dokázal výborně vzít to nejlepší z podobných snímků, které zná a sestavit to dohromady ve fungující celek, který donutí diváka k zamyšlení a nepochybně vzbudí bouřlivou diskuzi na různých fórech a blozích. Tam se bude řešit hlavně to, zda je tak inteligentní, nebo přece jen má nějaké nedostatky. Odpověď už ponechám plně na vás.

Český trailer filmu Looper: Nájemný zabiják

Eda Spáčil: MNOHO POVYKU PRO NIC

Úhel pohledu Miluju chytrá sci-fi, ta o cestování časem možná úplně nejvíc. Když se proto v kuloárech mluvilo a psalo o Looperovi jako o nových 12 opicích, začal jsem se těšit. Bohužel zbytečně, protože filmový divák s pamětí toho v novém filmu Riana Johnsona moc k nadšení nenachází. Vezmu to stručně: Chybí mi originalita, vize, osobitý rukopis režiséra, hravost, překvapení, nastavení nějakých pravidel, se kterými se bude pracovat (minimálně co se samotného cestování časem týče) - chybí mi toho opravdu hodně. Celý film na mě působí jako indie odvozenina slavnějších scifáren dávnější i nepříliš vzdálené minulosti. A ústřední nápad s loopery a jejich likvidací je prostě nedomyšlený a v závěru popírá sám sebe. Neříkám, že všechno je špatně - potěší hlavně drobnosti: Joseph Gordon-Levitt kopírující typické willisovské škleby a styl řeči, Bruce Willis ve svých dvou minutách, kdy je za opravdu ultradrsňáka, líbil se mi i blond přeliv Emily Blunt. A líbil by se mi víc i celý Looper, kdyby měl místo dvou hodin jen jednu a půl a vynechal rádobydojemné melodrama. Neříkám abyste na něj nechodili, ale moc se raději netěšte. Obzvlášť vy s dobrou pamětí.

Verdikt: 6/10.


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Ryan Gosling je Kaskadér (02.11.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Cillian Murphy je Oppenheimer v novém traileru (09.05.2023 07:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Bruce Willis v akčním sci-fi Assassin (24.02.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Bruce Willis trpí demencí (17.02.2023 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Poker Face (06.01.2023 16:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu