Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Snowtown

Za horizontem: Snowtown

Vydáno: 15.10.2012 07:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Pavel Pinker | foto: IFC Midnight

Jamie není zrovna šťastný teenager. Vyrůstá bez otce v zapadákově na jihu Austrálie, v jeho okolí se usadila celá smečka úchylů a občas ho pro jistotu znásilní starší bratr. Matčin nový přítel je navíc sériový vrah...

SnowtownRecenzoval/a Pavel Pinker dne 15.10.2012 07:00. Jamie není zrovna šťastný teenager. Vyrůstá bez otce v zapadákově na jihu Austrálie, v jeho okolí se usadila celá smečka úchylů a občas ho pro jistotu znásilní starší bratr. Matčin nový přítel je navíc sériový vrah... Hodnocení: 4.5

Snowtown

Snowtown
Drama / Thriller / Krimi
Austrálie, 2011 , 119 min.

Režie: Justin Kurzel
Scénář: Shaun Grant, Shaun Grant, Justin Kurzel, Debi Marshall, Andrew McGarry
Kamera: Adam Arkapaw
Hudba: Jed Kurzel
Herci: Lucas Pittaway, Bob Adriaens, Louise Harris, Frank Cwiertniak, Matthew Howard, Marcus Howard, Anthony Groves, Richard Green, Aaron Viergever, Denis Davey, Allan Chapple, Beau Gosling, Brendan Rock, Bryan Sellars, Daniel Henshall

Česká premiéra: 16.05.2011

Snowtown hodnocení na Kinobox.cz: 66.32 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Snowtown je střela z úplně neznámého vesmíru. Natočil ho celovečerně debutující Justin Kurzel, napsal rovněž neznámý Shaun Grant a o moc lépe na tom divácká obec nebude ani s hereckým obsazením. Možná i tento fakt se ale podepsal na výsledných kvalitách filmu, který ve svém explicitním komorním vyznění vzdáleně připomíná řecký Kynodontas. Tvůrcům se podařilo věrně zachytit atmosféru sociálně slabšího prostředí a za pomoci chladných zelenomodrých barev i znervózňujícího soundtracku budují krajně nepříjemnou atmosféru.
Příběh se točí kolem šestnáctiletého Jamieho. Ten je spolu se svými mladšími bratry zneužit matčiným přítelem a čelí sexuální šikaně i ze strany staršího bratra, což rozhodně není nic, co by se dalo nazvat náctiletou pohodičkou. Poté však do rodiny přichází autoritativní John, který si k chlapcům rychle nachází cestu a vypadá to, že jim nabízí i satisfakci za prožité útrapy. Věci se ovšem záhy začínají vymykat kontrole.
Zatímco vylévání klokaních vnitřností přede dveře pedofilova domu se zdá být ještě přijatelným kouskem, zanedlouho vtiskne John Jamiemu do ruky pistoli a namíří ji na psa. Rozpačitou situaci definitivně utne zohavená mrtvola v kůlně.
John je chladnokrevný sériový vrah. A nemá rád především úchyly.
Pro informaci: Ano, film je natočen na základě skutečných událostí. Vraždy ve Snowtownu se odehrály v letech 1992 až 1999, přičemž obětí bylo celkem dvanáct. Před smrtí zažily drastické mučení za pomoci nejrůznějších nástrojů, od nožů až po brokovnici. Vůdcem vrahů byl John Justin Bunting, vyznačující se zejména chorobnou nenávistí vůči pedofilům a homosexuálům.
Snowtown ale není portrét sériového vraha. Místo životopisu dominantního sadisty nabízí křehký, ba až intimní otcovský příběh. Svou krvežíznivost sofistikovaně drží dlouho na uzdě, nechává Jamieho nalézat otce i vytoužené pochopení a cení zuby maximálně v několika znepokojivých momentech. Divák by mohl tvůrce skoro podezřívat z alibismu: v první půli je totiž všechno zdánlivě v pořádku, Jamie nabírá sebevědomí a John touží po trestu pro všechny násilníky v okolí jeho nové rodiny. Přejete jim to.
Jenže to by tu nesmělo být porcování klokanů. To by tu nesmělo být střílení na psa. To by tu nesměl být houf prapodivných existencí. John vede Jamieho pevnou rukou do vlastního světa, kde vražda provinilého není hříchem a kde existují jasně stanovená pravidla. Kontrast Jamieho traumatizujícího dospívání s takovým světem nese nejedno závažné dilema.
Ačkoliv atmosféra postupem času nabírá na nepříjemnosti a ve druhé půli je čím dál jasnější, že Jamie žádné skutečné štěstí nenalezl, film je vůči divákovi velkoryse lhostejný. Emoce explodují pouze v jediné koupelnové chvíli a je to chvíle jednoznačně pamětihodná, jelikož zde drastická stránka věci definitivně protne zenit Jamieho nadějí na lepší život.
Svůj význam samozřejmě mají i herecké výkony. Lucas Pittaway (Jamie) věrohodně ztvárnil kluka, který se marně snaží udržet v těsném prostoru mezi dvěma světy, jež ho odpuzují a zároveň nevybíravě vtahují do sebe. Dobře si vede i Daniel Henshall jako John Bunting alias přívětivá tvář, za níž se skrývá prázdnota sadistického a emocí zbaveného zabijáka.
Scény násilí jsou nasnímány naturalisticky, přestože se to nejhorší obvykle odehrává mimo záběr. Podařilo se najít správný poměr mezi fyzickým a psychickým terorem, mezi zlem přímočarým i pozvolna budovaným. Kamera ráda studuje obličeje zúčastněných, jindy zase strnule snímá scénu bez ohledu na to, co se na ní odehrává. Minimalistická hudba podkresluje pouze několik scén a poslední, co by chtěla vytvořit, je usmívající si divák. Pozitivní tu není zkrátka nic, a pokud náhodou ano, brzy se vše zbortí zpátky do beznaděje.
Těžko říci, co by se s danou látkou stalo, kdyby se jí chopil známější tvůrčí tým. Snowtown působí jako dílo, jemuž právě nesvázanost filmařskými zkušenostmi a požadavky studia dopřála mamutí dávku syrovosti, autentičnosti a až nelidského chladu, s nímž dokáže vyprávět o věcech odporných a zkažených. V průběhu dvou hodin divák nedostane šanci vyhledávat odbočky k lepším zítřkům a vypije si koktejl hnusu až do dna. O další si neřekne, protože mu pravděpodobně nezbudou slova. Gradace bezútěšné atmosféry a nepříjemných pocitů zastávky neuznává a samotný závěr se nese v odpovídajícím duchu.
Jaký si odneseme zážitek? Že tam někde vedle může být svět ještě mnohem horší, než se nám včera zdál. Že se z bláta můžeme dostat nejen do louže, ale i do pěkně hluboké žumpy. A že se z ní už vůbec nemusíme dostat ven. Tvůrci mají tím pádem vyhráno. U mě určitě.

Originální trailer Snowtown

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
People Like Us 7/10
Za horizontem: People Like Us Chris Pine má na krku žalobu a Olivii Wilde, jeho otec byl slavný hudební producent, v toaletní tašce tahá 150 tisíc dolarů a právě se dozvěděl, že má sestru. Režijně debutující Alex Kurtzman nás prostě zavádí mezi lidi jako... čtěte zde
Vydáno: 07.10.2012 14:05 v sekci Recenze | Za horizontem
0
Sound Of My Voice 7/10
Za horizontem: Sound Of My Voice Dříve než se v kinech dočkáme oscarově ambiciózního snímku P. T. Andersona The Master, můžeme se naladit na sektářskou notu s nezávislou podívanou, která k velezajímavému tématu přidává sci-fi rozměr. Tedy možná. čtěte zde
Vydáno: 29.09.2012 17:00 v sekci Recenze | Za horizontem
0
Červená světla 7/10
Za horizontem: Červená světla V napínavé novince od režiséra thrilleru z rakve Pohřben zaživa se Cillian Murphy snaží spolu se Sigourney Weaver odhalit legendárního senzibila Roberta De Nira jako podvodníka. A ten si to nedá líbit. čtěte zde
Vydáno: 24.09.2012 14:00 v sekci Recenze | Za horizontem
1
Arbitrage 6/10
Za horizontem: Arbitrage Richard Gere si po letech půstu smlsnul na šťavnaté roli magnáta, který se pokouší vyhnout vězení, hrozícímu jednak kvůli finančním machinacím a jednak kvůli smrti jeho milenky. Vyvázne bez ztráty květinky? čtěte zde
Vydáno: 17.09.2012 13:00 v sekci Recenze | Za horizontem
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Superblb nám v létě řekne, jak se má (16.02.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Hrabě Monte Christo a Jimmy Neutron loví draky a vyhlížejí Měsíc Jupitera (05.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- George MacKay jako Ned Kelly v traileru (14.03.2020 15:56 v Novinky | Trailery)
- Trailer: True History of the Kelly Gang (29.11.2019 11:00 v Novinky | Trailery)
- Margot Robbie bude přeživší holokaustu v thrilleru Ruin (05.09.2018 19:56 v Novinky | Zprávy)
- Mute Duncana Jonese bude mít premiéru na Netflixu v únoru (20.01.2018 13:14 v Novinky | Zprávy)
- Gal Gadot bude hrát v dramatu o honu na nacisty Ruin (12.10.2017 13:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Assassin´s Creed je efektní pitomost natočená s vážnou tváří (30.12.2016 08:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Pasažéři hrají Assassin's Creed a ocitají se v pasti (28.12.2016 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Videoherní Assassin's Creed v druhém traileru (18.10.2016 15:40 v Novinky | Trailery)
- Videoherní Assasin´s Creed odhaluje nové fotky (09.05.2016 18:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2016, část I. - blockbustery (16.01.2016 12:10 v Články | Publicistika)
- Listopad ve filmové hudbě: Spectre, Steve Jobs a mnohem víc (06.12.2015 10:00 v Recenze | Soundtracky)
- Recenze: Macbeth jako moderní válečný antihrdina (20.11.2015 17:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: James Bond vs. Macbeth a Snoopy (04.11.2015 07:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Macbeth v novém traileru: sláva Michaelovi Fassbenderovi (01.09.2015 19:02 v Novinky | Trailery)
- Assassin's Creed: Michael Fassbender na první fotografii (28.08.2015 00:00 v Novinky | Zprávy)
- Michael Fassbender je Macbeth v prvním úchvatném traileru (04.06.2015 12:32 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu