Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
People Like Us

Za horizontem: People Like Us

Vydáno: 07.10.2012 14:05 v sekci Recenze | Za horizontem - Zbyněk Kubín | foto: DreamWorks

Chris Pine má na krku žalobu a Olivii Wilde, jeho otec byl slavný hudební producent, v toaletní tašce tahá 150 tisíc dolarů a právě se dozvěděl, že má sestru. Režijně debutující Alex Kurtzman nás prostě zavádí mezi lidi jako my.

Lidé jako myRecenzoval/a Zbyněk Kubín dne 07.10.2012 14:05. Chris Pine má na krku žalobu a Olivii Wilde, jeho otec byl slavný hudební producent, v toaletní tašce tahá 150 tisíc dolarů a právě se dozvěděl, že má sestru. Režijně debutující Alex Kurtzman nás prostě zavádí mezi lidi jako my. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Newyorčan Sam (Chris "Kapitán James T. Kirk" Pine) vypadá na první pohled jako naprosto spokojený mladý muž. Urostlý, pohledný, doma mu vyvařuje studentka právničiny (Olivia Wilde) a má dobře placenou práci, která ho baví. Živí se jako facilitátor, což nemá nic společného s roboty vyslanými z budoucnosti někoho zlikvidivat, jak si jedna postava zpočátku myslí, ale je jakýsi výměnný obchodník. Vezme zboží, kterého se někdo chce zbavit, a za tučnou provizi ho vnutí někomu, komu namluví, že ho nezbytně potřebuje.
Bohužel přijde pohroma v podobě mexických veder, neklimatizovaného vlaku plně naloženého krabicemi s procházející rajčatovou polévkou a fyzikálních zákonů o tepelné rozpínavosti hmoty. Zničený náklad a řádně zaneřáděná vlaková souprava přilákají pozornost obchodní komise, potravinářské inspekce a jiných orgánů a se Samovou kariérou je konec. A ještě ho to bude stát hodně peněz.
Jo a navíc mu zemře nenáviděný otec, známý hudební producent a hledač talentů, který po sobě kromě několika špatných vzpomínek na zkažené dětství zanechal také stodolarovkami nacpanou tašku s adresou cizího jedenáctiletého kluka a jeho sexy matky, bývalé alkoholičky a feťačky (Elizabeth Banks).
Jméno Alexe Kurtzmana je obyčejným smrtelníkům známější, než by se většině ostatních scenáristů vůbec mohlo snít. Devětatřicetiletý rodák z Los Angeles stojí společně se svým parťákem - stejně starým Robertem Orcim - na vrcholu psaveckého ledovce, kde se na každý jejich výplod stojí fronty a jejich scénáře se adaptují s velkou pompou bez ohledu na to, jak se zrovna tvůrčí duo vyspalo, neboť kvalita jejich děl je značně kolísavá.
Uvádění v nedoceněné kolonce scenárista však již Kurtzmanovi, kterému doma na poličce kromě hodnotných ocení seda prach také Zlatou malinu za Transformers: Pomsta poražených, přestalo stačit a rozhodl se natočit si vlastní film, samozřejmě podle svého scénáře (na němž se podílel i Orci) a ve své produkci.
Skromná investice 16 milionů do komorního rodinného dramatu se ovšem tvůrci scenáristicky zodpovědnému za předražené blockbusterové megahity jako Star Trek, Transformers nebo Zorro mstitel, ani zdaleka nevrátila. Snímek, jenž se měl původně jmenovat Welcome to People kiny prošuměl bez povšimnutí diváků a navzdory lákavému obsazení a kladným hodnocení kritiků vyděal jen 12 milionů dolarů. Což je rozhodně škoda.
Na druhou stranu je třeba říci, že People Like Us není film pro kina. Do škatulky nezávislých feelgood dojemných dramat skvěle zapadající forma mnohem lépe sedí televizní obrazovce a večeru se sklenkou než s kelímkem.
Jednoduchý příběh zpočátku více než evokuje snímek Elizabethtown (mladej frája s životem na háku, průšvih v práci, mrtvý otec, únik před realitou do rodného města), ale ač se Kurtzman rozhodně nebrání dojemným scénkám sbližování se s místními outsidery, hraní na nostalgické city velkoměstského navrátilce a postupnému slzopudnému rozkrývání nebožtíkovi světlé stránky osobnosti, neklesne nikdy tak hluboko do vod násilného citového vydírání a přeslazeného klišé, jako se to (ne)podařilo Croweovi s Bloomem.
Režisérský debutant udržuje své svěřence v příjemně civilní rovině, nepouští je do trapného přehrávání a až do citově vypjatého finále udržuje zdání přirozenosti, které diváka nenutí klepat si na čelo při vzpomínce na úvodní "dle skutečné události" titulek. Samozřejmě, o syrovosti evropských dramat si můžeme nechat jen zdát...
Chris Pine v hlavní roli Sama mohl být menší klaďas, kterému alespoň na mikromoment uvěříme, když zvažuje, že si peníze odkázané někomu jinému sobecky ponechá (a že by se mu právě hodily), bývalá feťačka v podání Elizabeth Banks, která souložila s každým a všude tak dlouho, až si vysouložila syna, by asi byla svou minulostí poznamenána více než občasnou návštěvou sezení anonymních alkoholiků, kam tahle inteligentní, zodpovědná a upravená MCBP pasuje asi jako Oprah Winfrey na schůzi anorektiček.
Její problémový synek v podání Michaela Halla D'Addaria je pak také jen další dokonalou ukázkou charakterové škatulky zlobivého dítěte – tváří se komplikovaně, nepřístupně a nezkrotně, ale ve výsledku je to ten nejpředvídatelnější milující rošťáček.
Trestuhodně nevyužitá Michelle Pfeiffer jako matka a Olivia Wilde jako milenka jen doplňují tuhle skvadru líbivých kladných postaviček, které sice dostaly do vínku ponurou minulost a dostatek životních trablů, ve výsledku jsou však jen další z tisíců filmových Američanů - přímočarých, krásných a dobrosrdečných a prostě skvělých. Rozhodně ne people like us.
Režijní debut velkého scenáristy tak překvapivě pokulhává spíše po scenáristické stránce než po té režijní. Kurtzman od svých kolegů odkoukal řemeslo více než důkladně, naopak se nezbavil svého jednoduché blockbusterového stylu vykreslování charakterů. Za pozornost toto z řady nevybočující, tradičně natočené, nezávisle vyhlížející rodinné drama rozhodně stojí, a pokud budete chtít, slzička ukápne. Ale že si na něj vzpomenete i za pár dní, to vám zaručit nemohu.

Orginální trailer filmu People Like Us

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Recenze: Dungeons & Dragons: Čest zlodějů je pohodovou zábavou pro celou rodinu (30.03.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Sestry v sedle hájí čest zlodějů (29.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Medvěd na koksu hledá nezvěstné děti Nagana (22.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Komiksový film Ant-Man a Wasp: Quantumania prohlubuje krizi Marvelu (19.02.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Ant-Manovi je ze sebe špatně, ale je šťastný až na věky (15.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nový trailer: Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (24.01.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Ant-Man a Wasp: Quantumania (10.01.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Portrét: John Malkovich (09.12.2022 12:30 v Články)
- Trailer: Medvěd na koksu (01.12.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Martin Scorsese slaví 80 (17.11.2022 08:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Ant-Man a Wasp: Quantumania (25.10.2022 07:45 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Záletník prožil svatbu podle Margot, která se proměnila v ohňostroj marnosti (30.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: To nic, indiáne (21.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Babylon (13.09.2022 18:50 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu