Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 5. 10. 2012 - 11. 10. 2012

TV tipy: Hollywoodské hity i filmový art

Vydáno: 05.10.2012 19:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros

Poměrně zajímavě je sestaven aktuální televizní program. Vedle hollywoodských diváckých hitů tipu Gran Torino nebo Neuvěřitelný Hulk zaujmou i evropské komedie a ryzí filmové artovky. Vybrat by si tak měl vskuktu každý.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Plakát filmu Gran Torino Gran Torino (Gran Torino) (pátek 5. 10., Nova, 22.25 - 00.40)
Majstrštyk Clinta Eastwooda měl být jeho hereckou labutí písní. Psychologické drama je plné neuvěřitelně suchých hlášek a silných emocí. Hollywoodská legenda si svou roli brblavého staříka viditelně užívá a kraluje celému snímku. O tom, že si svou precizní režií omotává diváka okolo prstu, aby mu na závěr mohl zasadit těžkou emoční ránu, netřeba psát. Že jde vlastně o dost šablonovitý příběh, v tomto případě absolutně nevadí. Takřka bezchybný film trpí snad jen nepříliš dobře vybranými představiteli asijských postav. To je ale jen drobná vada na kráse, která z jedinečného zážitku ubere naprosté minimum. Ideální pecka na konec pracovního týdne.
Synopse: Walt Kowalski (Clint Eastwood) je válečný veterán, který se nechce přizpůsobovat modernímu světu. Se svými dětmi nemluví a sousedy jiného etnického původu hluboce pohrdá. Jediné, na čem mu záleží, je jeho nablýskaný sporťák Gran Torino. A právě tohle auto se stane spouštěčem situací, které Walta vtáhnou do hry, v níž se bude muset rozpomenout na staré časy a vytáhnout zrezivělou pušku.
Zajímavost: Film byl původně zamýšlen jako poslední příspěvek do série o Harrym Callahanovi.
Originální trailer filmu Gran Torino

Plakát filmu Velký blondýn s černou botou Velký blondýn s černou botou (Le grand blond avec une chaussure noire) (sobota 6. 10., Fanda, 16.15 - 17.50 / neděle 7. 10., 13.40 - 15.10)
Příjemná a nenáročná komedie stojí zejména na umění Pierra Richarda, který zde ztvárnil jednu z nejzásadnějších rolí své kariéry. Skvěle mu sekunduje také slavný Jean Rochefort. Špionážní parodie jede celou dobu ve svěžím tempu a nabízí zručnou režii Yvese Roberta a poměrně inteligentní humor, u něhož se sice nebudete popadat za břicho, ale spíše se usmívat. Největším kladem snímku je však jeho nadčasovost, díky níž ho bez problému zhlédnete i dnes. Zkrátka nestárnoucí klasika.
Synopse: Uvnitř francouzských tajných služeb vrcholí boj o moc. Šéf rozvědky Toulouse (Jean Rochefort) ví, že jeho zástupce ho chce zkompromitovat a nastoupit na jeho post. Z toho důvodu vymyslí dokonalý plán - jeho spolupracovníci vyberou na letišti neznámého člověka, jehož budou vydávat za agenta USA. A tak se na scéně objevuje Francois (Pierre Richard), který vůbec netuší, do čeho se zapletl a díky své nemotornosti navíc způsobuje řadu nepříjemností. Tohle tajné služby ještě nezažily.
Zajímavost: Scenárista Francis Veber zcela záměrně pojmenovával postavy podle známých měst, neboť se chtěl vyhnout podobnosti se skutečností.
Originální trailer filmu Velký blondýn s černou botou

Plakát filmu Velký šéf Velký šéf (Le cerveau) (sobota 6. 10., ČT1, 22.05 - 23.55)
Výborná francouzsko-italská komedie spoléhá hlavně na fungující trojici Jean-Paul Belmondo, David Niven a Bourvil. Ta táhne film vpřed a dá zapomenout i na jeho slabší momenty. Režírující Gérard Oury vše doplňuje svou zkušeností, solidním tempem, dobrým načasováním vtipů a nějakou tou akcí. A i když potenciál vybraného castingu nevyužívá úplně, pořád jde o slušnou zábavu, která nezklame a splní svůj účel.
Synopse: Arthur (Jean-Paul Belmondo) a Anatole (Bourvil) jsou drobní zlodějíčkové, kteří chtějí ukrást peníze, které budou ve vlaku směřujícím z Paříže do Bruselu. Nemají však ani tušení, že stejný plán má i někdo jiný. Zdánlivě jednoduchá práce se jim tak hodně zkomplikuje.
Zajímavost: Film byl natočen ve dvou jazykových verzích (angličtina, francouzština) a pokaždé se stejným obsazením.
Originální trailer filmu Velký šéf

Plakát filmu Symptom Pandorum Symptom Pandorum (Pandorum) (sobota 6. 10., Barrandov, 23.00 - 01.10)
Hodně kontroverzně přijatý sci-fi horor Christiana Alvarta je víceméně "vykrádačkou" již známých snímků a je jen na divákovi, jak to přijme. Nepříliš originální scénář doplňují sterilní a nenápaditá režie, zmatený střih a podle některých solidní atmosféra. Ze zajímavého obsazení zaujme zejména výtečný Ben Foster, který hodně zachraňuje. Většina se vesměs shoduje na tom, že začátek je excelentní. Pak už se názory rapidně rozcházejí. Pokud tedy nebudete přemýšlet, mohli byste se slušně pobavit.
Synopse: Dva členové posádky kosmické lodi se probouzejí z umělého spánku a zjišťují, že si nic nepamatují. Neví, kde jsou, co tu dělají a za jakým účelem. Jediným způsobem, jak se odtud dostat, je úzký a tmavý světlík. Mladší z dvojice astronautů Bower (Ben Foster) vleze dovnitř a jeho kolega (Dennis Quaid) se snaží navázat spojení. Brzy se ale oba dozvídají, že nejsou jedinými přeživšími a že loď skrývá děsivé tajmeství.
Zajímavost: Původně mělo jít o první díl trilogie, která se však díky nízkým tržbám nedočkala realizace.
Originální trailer filmu Symptom Pandorum

Plakát k filmu Jack se chystá vyplout / Jack se chystá vyplout Jack se chystá vyplout (Jack Goes Boating) (sobota 6. 10., ČT2, 23.10 - 00.40)
Režijní debut Philipa Seymoura Hoffmana sice není úplně dokonalý a trpí typickými začátečnickými chybami, za pozornost nicméně stojí. Je na něm vidět, že herecký ansámbl v čele se samotným režisérem má své role precizně nacvičené z divadla, po této stránce tak jde o sázku na jistotu. Tvůrci také spoléhají na častou improvizaci, které je možná místy až moc. Výsledek však nedrží příliš pohromadě, což ho malinko sráží. Náročnější divák by ale mohl být z větší části uspokojen, neboť netuctových vztahových dramat s kvalitním obsazením není nikdy dost.
Synopse: Jack (Philip Seymour Hoffman) je řidič limuzíny milující reggae a snící o práci v hromadné dopravě. Hodně času tráví s kamarádem a kolegou Clydem (John Ortiz) a jeho ženou Lucy (Daphne Rubin-Vega). Ti ho také seznámí s okouzlující Connie (Amy Ryan), která Jacka úplně změní a on díky ní pozná hodnotu života. Zatímco jejich vztah se pomalu rozvíjí, manželství Clydea a Lucy se otřásá v základech. Kdo bude nakonec šťastnější?
Zajímavost: Philip Seymour Hoffman už stejný charakter ztvárnil ve stejnojmenném divadelním představení.
Originální trailer filmu Jack se chystá vyplout

Plakát filmu Neuvěřitelný Hulk Neuvěřitelný Hulk (The Incredible Hulk) (sobota 6. 10., Prima Family, 23.15 - 01.25)
Nejednoznačně hodnocený další pokus o převedení legendární komiksové postavy na filmové plátno je prapodivnou směsicí všeho možného. Louis Leterrier se pokouší rozehrát hodně témat a ne úplně se mu to daří. Chemie mezi Edwardem Nortonem a Liv Tyler poměrně funguje, atmosféra je taktéž slušná a ani na akci si nelze stěžovat. Navíc tu je výborný Tim Roth. Zásadní problém je v celkové plochosti příběhu a postavy, která alespoň minimální psychologické pozadí vyžaduje. Možná lehké zklamání.
Synopse: Bruce Banner (Edward Norton) je vědec, který se stal obětí pokusu s jaderným zářením. Kvůli němu se ve vzteku proměňuje v obří zelené monstrum, které nic nezastaví. A díky tomu je izolován od své lásky Betty (Liv Tyler), ale také jejího otce Thaddeuse (William Hurt), který ho chce využít pro vojenské účely. Největším nebezpečím je ale Emil Blonsky (Tim Roth), který se rád mění v příšeru zvanou Abomination. A jediným, kdo ho může zastavit, je právě Hulk.
Zajímavost: Scénář hodně upravoval sám Norton a dostal se kvůli tomu i do sporu se studiem.
Originální trailer filmu Neuvěřitelný Hulk

Plakát filmu Kurýr Kurýr (The Transporter) (neděle 7. 10., Prima Family, 22.15 - 00.15)
Překvapivě povedená akční výplachovka patří k tomu lepšímu, co vyprodukoval Luc Besson. Režírující Louis Leterrier a Corey Yuen nic neřeší a soustředí se na přímočarou akci. Příběh pochopitelně není to, kvůli čemu se divák bude dívat. I díky charismatu Jasona Stathama a lehkému nadhledu budou fanoušci spokojeni. Zkrátka velmi slušný moderní akčňák.
Synopse: Frank Martin (Jason Statham) si přivydělává jako kurýr. Přebere zásilku, odveze ji na místo určení a od adresáta vyinkasuje slušné peníze. A dodržuje také jedno pravidlo - nikdy se nedívat, co převáží. Jenomže jednou to poruší a zjistí, že v kufru svého auta má svázanou mladou dívku. Rázem ale má v patách i armádu nájemných zabijáků, kteří neradi prohrávají.
Zajímavost: Statham zvládl většinu kaskadérských scén sám.
Originální trailer filmu Kurýr

Plakát filmu Proces Proces (Le procès) (pondělí 8. 10., ČT2, 21.45 - 23.35)
Slavný román Franze Kafky převedl na plátno neméně slavný Orson Welles a ostudu mu rozhodně neudělal. Atmosféra je těžce depresivní a bezvýchodná, vizuální stránka uhrane od prvních minut a Anthony Perkins je ideálním představitelem tragického hrdiny. Mrzí jen to, že pro úplné pochopení je třeba znalost literární předlohy, jejíž konec je zde ale malinko změněn. Ve výsledku ale výborný zámořský pokus o zfilmování literárního klasika.
Synopse: Josef K. (Anthony Perkins) byl zatčen. Čeká na soud a věří, že došlo k omylu, neboť nic zásadního nespáchal. Přesto se nechová jako úplně nevinný. Rozmotat tak celý případ nebude vůbec jednoduché.
Zajímavost: Orson Welles tvrdil, že jde o jeho vůbec nejlepší film.
Originální trailer filmu Proces

Plakát filmu Nebe Nebe (Heaven) (pondělí 8. 10., ČT2, 23.35 - 01.10)
Divácky poněkud náročnější drama je natočeno v pomalém, klidném tempu a neobsahuje příliš dialogů. Uchvacující je zejména vizuální stránka, která je typická pro talentovaného Toma Tykwera. Ten dal i obrovskou příležitost Cate Blanchett a Giovannimu Ribisimu, kteří ji náležitě využili. Citlivé drama je hodně intenzivním zážitkem a precizní ukázkou minimalistické režie.
Synopse: Britská učitelka (Cate Blanchett) žijící v Turíně se marně dovolává spravedlnosti v případě manželovy tragické smrti. Jelikož policie je hluchá, vezme mladá žena spravedlnost do svých rukou a vyrobí výbušninu, která má zlikvidovat nebezpečného drogového dealera. Místo něho však zemřou nevinní lidé a strůjkyně útoku je rázem obviněna z terorismu. Naštěstí se do ní zamiluje soudní tlumočník (Giovanni Ribisi), který jí pomůže uprchnout. Jak dlouho ale můžou unikat?
Zajímavost: Scénář k filmu vychází z myšlenky zesnulého Krzysztofa Kieślowskiho, který ho chtěl natočit.
Originální trailer filmu Nebe

Plakát filmu Garderobiér Garderobiér (The Dresser) (středa 10. 10., ČT2, 22.25 - 00.20)
Na pět Oscarů nominované drama osciluje na tenké hranici mezi filmem a divadlem. Je tak jasné, že stojí zejména na hercích, kteří jsou fantastičtí a dominují jim Albert Finney a Tom Courtenay, kteří dokáží prodat každý precizně napsaný dialog. Zásluhu na výsledku má i režisér Peter Yates, který i scény, v nichž se jen mluví, natočil s takovým nábojem, že diváka strhne a leckteří kolegové by mu mohli závidět. U nás takřka neznámý snímek určitě stojí za vidění a potěší filmové fajnšmekry.
Synopse: Starý a nevrlý Sir (Albert Finney) obětoval celý život divadlu. Během příprav na další představení Krále Leara ho ovšem přemáhá nervové vypětí a jeho despotická vláda nad společností dostává trhliny. Nablízku mu ale stojí oddaný garderobiér Norman (Tom Courtenay), který se stará o jeho zdraví. Oba jsou na sobě až nezdravě závislí.
Zajímavost: Původní divadlení verze běžela na Brodwayi od listopadu 1981 a dočkala se celkem dvou set repríz.
Ukázka z filmu Garderobiér

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Rychle a zběsile 10 servíruje opulentní akci s až dětinskou radostí (20.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2022 opustily (26.12.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Harrison Ford bude general Thaddeus (18.10.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Lina nahradí Leterrier (04.05.2022 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel William Hurt (13.03.2022 23:46 v Novinky | Zprávy)
- V lednu na streamovacích službách: festivalová dramata a nový Timberlake (31.12.2020 07:30 v Radar)
- Zemřel herec Michael Lonsdale (21.09.2020 18:41 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel scenárista Pianisty Ronald Harwood (09.09.2020 10:00 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: nejslavnější akční filmy let 2000 - 2009 (30.05.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Zemřel herec Maurice Barrier (13.04.2020 18:55 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel anglický herec Albert Finney (08.02.2019 18:10 v Novinky | Zprávy)
- Téma: top 40: hrdinové akčních filmů část 2. (02.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Zemřela komiksová legenda Stan Lee (12.11.2018 20:53 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: Nejlepší filmy Clinta Eastwooda (14.10.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Clint Eastwood natočí krimi drama The Mule (18.05.2018 19:38 v Novinky | Zprávy)
- TV kritika: Babylon Berlin - drahé a divácké = dobré? (10.11.2017 17:00 v Články | Televize)
- Zemřel francouzský herec Jean Rochefort (09.10.2017 20:13 v Novinky | Zprávy)
- Jeanne Moreau, legendární francouzská herečka, zemřela ve věku 89 let (31.07.2017 21:08 v Novinky | Zprávy)
- Box Office: Burtonova fantasy porazila hořící olejáře (03.10.2016 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Captain America: Občanská válka (05.05.2016 06:00 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu